První letadlo

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: první letadlo

#16 Příspěvek od DAF »

Máš pravdu (Benefit), že dotazy začátečníků se opakují a jejich obsah je v podstatě stále totožný a bylo by na místě takové obecné "desatero" dát někam na začátek sekce, aby se "nepropadalo" do hloubi. Tuto myšlenku jsem napsal o řádek výše nad tebou. Mohla by se i vést diskuze o formulaci toho desatera, aby bylo všeobjímající a poskytovalo maximum informací. VTjr to sepsal celkem dobře, dalo by se z toho vycházet.
Tazatel se jednou ozval a dál zatím nic. Osobní kontakt, vysvětlení si pozic a možností je nejlepší cestou, jak se s modelařením seznámit. Předpokládám, že vysněný akrobat Yak bude zřejmě nějaká ARF stavebnice. Začínat nějakým dvoumetrem na stovku benzín by byla zjevně šílenost. Ono začínat rovnou akrobatem je samo o sobě šílenost. Ano, může se najít fenomén, který to zvládne, ale takových bude opravdu velmi málo. Kdo dokáže uřídit formuli 1 bez předchozí zkušenosti s řízením auta vůbec?
Ať si tazatel dá do profilu (ne do vlákna, tam se to brzo ztratí a už to nikdo nikdy hledat nebude) místo, kde se pohybuje, najde si místa v okolí, kde se létá (rcmapy.cz, vygooglení ploch, spolků a klubů atd.), nakontaktuje lidi na place, národ modelářský je většinově národ ochotný pomoci.

4Prikrylm, FMS jde na novějších OS rozchodit, ale musíš k tomu mít nějaké packety. Někde je mám, ale implementaci (na kroužku) mi dělal ajťák.
Hitec Aurora 9X
Jardysa

#17 Příspěvek od Jardysa »

FMS jestli myslíte ten od Multiplexu, tak potvrzuji že jede i na Win10/11, instaloval jsem si jej na noťas a k instalaci stačí pouze stažený soubor ze stránek Multiplexu. Pro připojení souprav Futaba S-FHSS 2.4GHz existuje USB modul WSC-1. S tímto modulem mi FMS jede bez problémů.
prikrylm

#18 Příspěvek od prikrylm »

K FMS - tak to se asi bavíme každý o něčem jiném :)
Já mám jako FMS toto: https://fms.software.informer.com/download/
A jestli s bavíme o "tom samém", tak proti PhoenixRC je FMS dost "prehistorický"....
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Jardysa

#19 Příspěvek od Jardysa »

Aha, tak to jo, díky za nakopnutí. :)
Phoenix jsem taky zkoušel, ale nešlo mi k němu připojit tu Futabu. ( ze starou Zebrou 40FM nebyl problém) Ale zase ten Multiplex tak špatný není, na základ to stačí a existuje i verze Reflex XTR2, která má větší možnosti nastavení a modelů. Stojí sice 99$ ale má lepší grafiku, více modelů, jiné letiště.
HONZIK 22

#20 Příspěvek od HONZIK 22 »

Zacatecnicka letadla, ktera neodradi a neznici se po prvni cenichovce prece tady jsou. S kompletni video dokumentaci o stavbe a se vsim prislusenstvim na jednom miste.
https://www.rc-factory.cz/letadla/backy ... e-backyard
Ano trenazer je mozno si poridit hned,ale k letani ho to privede tak akurat pres pocitac.
A zdrzi ho to. Kdyz tedy nechce zacinat od piky a chce hned letat v prostoru a ne na obrazovce,je pro nej uz vymysleny system.
Za me Step One.
dratek

#21 Příspěvek od dratek »

Jako vždy se obávám že tazatel byl tou škálou schodů které mu jsou doporučovány k onu vrcholu létání asi přímo zastrašen. Pokud to byl klučina tak finanční náklady na vše co mu je zde doporučováno jsou dost drastické a v dnešní době obzvlášť. Proto se vždy přikláním k maximální jednoduchosti a cenové dostupnosti. Ano nikterak nezatracuji žádné desatero, mnozí ho ocení ale vždy hledám trochu schůdnější cestu aby právě ono desatero neznechutilo nováčka dřív nežli se dostane k opravdovému letu.
HONZIK 22

#22 Příspěvek od HONZIK 22 »

Dratku , mas pravdu. Tady je holt strasne hodne klavesnicovych profesoru na vysokoskolske urovni, kteri zacnou vypisovat desatera aby bylo jasne ,ze oni je uz pochopili. Mlady se jich lekne a radeji si koupi elektro kolobezku nebo drona. :mrgreen:
DAF
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od DAF »

Kdyby "mladej" napsal, odkud je, mohl by se mu ozvat někdo z okolí a ukázat mu vše potřebné. Je zde také dost klávesnicových profesorů, kteří od ní občas zvednou pr...zadek, aby odjeli na letiště a tam podobným adeptům předali část svých znalostí a zkušeností. Pokud se neví, odkud je, holt to budeme řešit ve vláknech, podobných tomuto. Ono by stačilo, kdyby se sem nejen díval, jak se jeho vlákno prodlužuje, ale upřesnil své požadavky a možnosti. Ale je samozřejmě možné, že pokud mu byl (v dobré víře) vymluven vysněný akrobat, tak nic jiného nechce a opravdu nadobro odešel.
Hitec Aurora 9X
dratek

#24 Příspěvek od dratek »

Tak nikdo neví zdali je mladý či kmet,takových to uchazeču tady bylo pár co se lekly a už se neozvaly a debata skončila přestřelkou co je lepší a co horší,každy ma na věc svůj pohled a svoje zkušenosti a ani tobě Dafe je nikdo nebere ale zároveň ty nebereš názory jiných a hned se tradičně ohrazuješ svoji činností.Už jsme si tady vyměnily spousty pohledů na věc s rozlišným výsledkem a to tak přeci má fungovat.Pokud někomu chci pomoct tak mu nebudu hned dávat instrukce jak se stát maketářem,k profesi se musí dopracovat pokud ji tedy chce ,já osobně se spokojuji s tím základem bavit se létáním a naučit se to dá jak jsem mnohokrát psal bez simulátorů i bez propojovacích kabelů ale na to se musí ptát tazatel co chce dokázat.
BoŠ

#25 Příspěvek od BoŠ »

dratek píše:Tak nikdo neví zdali je mladý či kmet,takových to uchazeču tady bylo pár co se lekly a už se neozvaly a debata skončila přestřelkou co je lepší a co horší,každy ma na věc svůj pohled a svoje zkušenosti a ani tobě Dafe je nikdo nebere ale zároveň ty nebereš názory jiných a hned se tradičně ohrazuješ svoji činností.Už jsme si tady vyměnily spousty pohledů na věc s rozlišným výsledkem a to tak přeci má fungovat.Pokud někomu chci pomoct tak mu nebudu hned dávat instrukce jak se stát maketářem,k profesi se musí dopracovat pokud ji tedy chce ,já osobně se spokojuji s tím základem bavit se létáním a naučit se to dá jak jsem mnohokrát psal bez simulátorů i bez propojovacích kabelů ale na to se musí ptát tazatel co chce dokázat.

Pár lidí jsem učil létat s rc modely, můžu za sebe tedy říct, že pokud dotyčný nezvládá teoretické základy letu, a plete si strany při letu k sobě, tak simulátor v pc nebo simulátor ve vzduchu, např. Step One, jinak bude víc lepit než lítat. Drátku, neberu ti tvoji cestu k pilotáži rc letadel, ale tebe opravování a stavby evidentně baví, kdežto ostatní mohou opravy odrazovat. Pokud dotyčný zvládá simulátor a/nebo StepOne, tak pokračovat nějakým vhodným hodným letadlem, oproti většině ostatních si nemyslím, že je beta nejvhodnější. Prvních pár letů je ideální absolvovat s dohledem zkušenějšího modeláře, který krom jiného zkontroluje, zda je letadlo OK. Tolik mé zkušenosti.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
HONZIK 22

#26 Příspěvek od HONZIK 22 »

U Step onka se daji ty reakce nacvicit pouhym pojizdenim, ci poskakovanim zem vzduch. Ve smeru od sebe i k sobe. Prece.
.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od DAF »

dratek píše:...každy ma na věc svůj pohled a svoje zkušenosti a ani tobě Dafe je nikdo nebere ale zároveň ty nebereš názory jiných a hned se tradičně ohrazuješ svoji činností...

Názory jiných hodnotím a pokud je uznám za použitelné, převezmu je. Pokud ne, tak proč bych je přebíral. A pokud jde o tvoje technologie, které jsem nepřevzal, ano, nepřevzal. Na kroužku stavíme ze stavebnic (rozsypů) a že pak kluci přechází na vlastní výrobu dílů ze dřeva, pokud je technologie z PS a podobných materiálů zaujme, tak přechod nebude složitý.
Myslím, že touhle tahanicí kolegu můžeme opravdu odradit. Trvám si na tom, že osobní kontakt s ukázkou a vysvětlením je mnohem lepší, než sáhodlouhé tlachání přes net. Z osobní diskuze mohou vyplynout otázky, které jsou hned na místě zodpovězeny, ale tady to bude jednak na dlouho, jednak tazatel si nemusí uvědomit nějaký zádrhel, takže se nezeptá a pak se může divit.
Co kdyby se tazatel ozval, napsal, odkud je a třeba se pak dohodneme na nějaké spolupráci.
Hitec Aurora 9X
BeneFitmodel

#28 Příspěvek od BeneFitmodel »

Tazatel si vytvořil účet, přihlásil se, zadal dotaz a tím to zhaslo... nebo v lepším případě, vytváří to video ze simulátoru ale pokud to bude s tím vysněným Jak-em, pak to bude asi na dlouho ... :wink:

Teď dotaz jak to zde funguje při registraci, je zadání e-mailové adresy povinné? Pokud áno, info o zaslání SZ chodí na tento mail automaticky a pokaždé?
dratek

#29 Příspěvek od dratek »

Máš pravdu BeneFitmodel baví mě stavět ,né ale stavebnice a opravovat mě také nevadí a tvé přirovnání mohu také otočit, mnohé nebaví se zabývat třeba zdlouhavou stavbou a následným zdlouhavým čučením do PC a když vezme vysílač v reálu tak je to oproti PC úplně jiné a pro některé třeba i ztracený čas.Všechno má své pro a proti.Zkus říct mladému adeptovy že má 2 možnosti,jít okamžitě zkusit se učit létat za pár korun nebo se ze začátku zdlouhavě prokousávat desaterem s vidinou že se možná 1x -2x za rok dostane na vzduch.
Mmj.dal jsem si závazek že za každý příspěvek modelářů k tématu ELEKTROMOBIL vylétám jednu baterku,nestihal jsem a jen jsem se divil že těch pár stálých korespondentů nevezme nějaké éro a nejdou raději polítat s nějakými adepty co nechtějí sedět u PC
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od jyrry »

BeneFitmodel píše:... info o zaslání SZ chodí na tento mail automaticky a pokaždé?

Bez názvu.png
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“