RC systémy PowerBox

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
tomashr

Re: RC systémy PowerBox

#16 Příspěvek od tomashr »

prikrylm píše:První (?) rádio s Linuxem? :) Woknousy zkoušela Futaba a prý "žrala i trávu kolem" (výrok jednoho majitele). Jak dlouho pojede na své baterky PowerBox CORE?

Tak já Futabu 14MZ s Windows CE (nešlo o Windows, ale o průmyslový embedded systém) měl a nebylo to zas tak strašné, mělo to i celkem malou baterku, přesto se s tím žít dalo. Navíc tam byl naopak geniální bod, že to rádio mělo výměnnou baterku identickou s tehdejšími videokamerami Sony, takže náhradní byla nacvaklá v řádu sekund...
U pozdější 18MZ tato snadná výměna nebyla, ale zase narostla kapacita a žít se s tím dalo, přirozeně proti 14SG, která na dvoučlánek LiION vydrží tři závody je odběr větší a výdrž menší, ale nepřijde mi to jako reálný problém.
A od té doby spotřeba CPU spíš dále klesla, nevěřím, že s tím u PowerBoxu bude problém, který by stál za řeč.
Austria-P

#17 Příspěvek od Austria-P »

Jednu zminku o vydrzi aku vysilace CORE (primo od Power Box) jsem nasel zde - prispevek #5:

https://forum.powerbox-systems.com/foru ... 5914-akku/
prikrylm

#18 Příspěvek od prikrylm »

tomashr píše:..
Tak já Futabu 14MZ s Windows CE ..
Zmiňovaná Futaba byla MZ-32..
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Keltek
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Keltek »

Jeden čas jsem se o CORE zajímal. A to kvůli možnosti duálního provozu s protokolem M-LINK. Multiplex jej nabízí v různých konfiguracích už tak rok.

https://bit.ly/3GEnbsr

Ve výsledku je to pro mě už finančně za hranou. Sám nechápu, jak na tu cenu prišli a jaká vlastnost takovou cenu ospravedlňuje. Na druhou stranu, na PowerBox je slyšet jen chvála a je využíván opravdu tam, kde se vyplatí nešetřit. Tudíž si myslím, že to určite bude velice poctivě vyrobené rádio - jak mechanicky tak elektronicky.
Nějaký čas jsem koukal i na instruktážní videa na MPX kanálu na YT a OS toho vysílače mi přišel srozumitelný a přehledný. Jediná drobná nevýhoda byla jeho rozpracovanost - v manuálem se upozorňovalo, že systém neustále prochází změnami, které mohou vést k jiné funkčnosti, než je popsáno.

Pro mě je CORE + M-LINK zajímavý jako náhrada za MPX Royal SX - kteréžto se rozhodně nechci vzdát (je to vskutku fenomenální souprava).

To je mých 50¢ do diskuze.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jyrry »

Keltek píše:... rozpracovanost - v manuálem se upozorňovalo, že systém neustále prochází změnami, které mohou vést k jiné funkčnosti, než je popsáno...

To asi většina dnešních systémů, které umožňují postupné aktualizace FW; třeba Mx-20 mám už nějakou dobu a nyní disponuje fcemi o kterých v původním návodu není ani zmínka.
jyrry.webnode.cz
tomashr

#21 Příspěvek od tomashr »

Keltek píše:Ve výsledku je to pro mě už finančně za hranou.

Jak jsem psal výše - tady asi nastává posun, až na trh přijde ta levnější varianta "Atom" - https://www.powerbox-systems.com/produk ... -atom.html .
To už zas tak strašně drahé není. Je otázka, co přesně bude ořezáno, ale obecně vzato by to mohlo PowerBox posunout do pozice zajímavé pro o dost širší okruh lidí. Samozřejmě "masovka" to nebude ani pak, ale už by nešlo o vyloženě "cenově extrémní" řešení.
MomoBrut

#22 Příspěvek od MomoBrut »

Core je v současné době nejpropracovanější rádio, je napřed vůči konkurenci především pro složité modely, jety nebo obry s mnoha servy a dalšími komponenty v modelu. Je to na dlouhé povídání, testoval jsem ji asi 3 týdny. Míra integrace a uživatelského pohodlí je doposud asi nepoznaná, vše se nastavuje ve vysílači, tedy ne jen vlastnosti vysílače, ale všech komponentů v modelu. Kompletní správa a konfigurace powerboxu, gyra, telemetrie a dalších chytrých zařízení v modelu je ve vysílači. Bezproblémové je např. řízení nastavení gyra v závislosti na rychlosti modelu, vypínač zapalování současně může fungovat jako telemetrická jednotka opět konfigurovatelná ve vysílači atd. Konfigurace složitých instalací je s Core rychlé a pohodlné. V tom je největší síla Core a cenu pro tuto kategorii modelů považuji za opodstatněnou.

Co se týče jejich použité modulace na 2,4 GHz, tak má větší rezervu dBm na odolnost proti šumu pozadí, než ostatní VLOS modulace používané na 2,4 Ghz. Na MS ve žluté zemi měly všechny ostatní systémy velké problémy s rušením (Futaba, Jeti), protože žluťák má všude opravdu hustou síť wifi, dají se dohledat záznamy ze spektrálního analyzátoru z této akce. Psát více nebudu, zní to jako reklama na PB. Pokud má někdo několik modelů, každý v ceně 150t. Kč a více, tak cenu tohoto vysílače asi nebude řešit. Tak ať tady zase není dlouhá debata o tom, že někdo je jen houbař a to rádio je podle něj na hovno.
Naposledy upravil(a) MomoBrut dne úte 14.12.2021 17:38, celkem upraveno 1 x.
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Kuba78 »

kdybys to srovnaval s jeti z hlediska moznosti nastavovani, konfigurace a pod.. je to srovnatelne, jine, mnohem lepsi a v cem?
koho

#24 Příspěvek od koho »

Podmínky "zarušení " na MS jetů v Číně, jak jsem již nedávno psal asi nikdo dlouho nezažije, ale jako test spolehlivosti přenosu je to slušný etalon. Core tam opravdu neměla problém, mají tu reduntanci na 2,4 hodně funkční (nyní asi nejlepší). Bohužel jsem nikde nenašel, mimo komentáře problémů (a pádů) s Futabami u Rusů, kdo další měl s jinou značkou ještě problém. Pokud mám dát za RC soupravu cca 50000, jednoznačně preferuji hlavně tu se spolehlivostí přenosu. Trošku pořád nechápu diskuse "co to umí", co lze naprogramovat a věčné programovače. Dělám léta tedy jenom RC heli a RC jety EDF, ale ke všemu by mi dodnes stačilo základní rádio Futaba Fasst 6EX bez telemetrie, s kterým jsem se vším začínal. Asi nový trend :D .
Jara11

#25 Příspěvek od Jara11 »

S odstupem casu koukam na Atoma od pb a mam doraz, jestli někdo bude vědět. Je tam podle navodu asi osm jazyku, ale čj tam nevidim. Lze to o čj doponit? Dekuju. J.
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“