Nastavení akrobata - režimy

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Zpráva
Autor
hugon

Re: Nastavení akrobata - režimy

#16 Příspěvek od hugon »

Díky všem za zkušenosti a info, které možná pomohou i ostaním.
HonzaS

#17 Příspěvek od HonzaS »

Snažím se zalítávat éra tak, aby letěly víceméně rovně, na zádech jen nepatrně klesaly. Ne vždycky to jde, prostě někdy ten zoubek trimu na přitažení dělá moc bordel ve vertikálách...

A jak píše TomasC, prostě zalítat si letadlo je běh na dlouhou trať, a i kdyby náhodou letělo zázračně dobře hned na poprvý, stejně zkouším expa, výchylky, jiný těžiště... co kdyby to bylo ještě lepší.

H
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
VTjr

#18 Příspěvek od VTjr »

TomasC píše: Průsery asi ano, ale na soutěži, kde se teprve dozvíš, jak ti to létání jde :D :D by tě to stálo hodně bodů.
...
Je mi jasné, že si spousta modelářů řekne, že nejezdí na soutěže, létá pro zábavu, nemá uhlíkové F3Ačko, atd... Ale o to až tak nejde. Jde o to, sledovat letadlo a uvažovat proč letí ten obrat tak jak letí. Letěl příští obrat lépe a další dokonale. To je ta odměna a pro mě velká a vlastně nekonečná zábava.

To je svatá pravda, že bez účasti na soutěžích se člověk sotva posune ve svém umění výš.
Navzdory tomu já zůstanu při lítání pro radost. Zejména proto, že soutěžení stojí hodně času a přináší i další nemalé náklady. Peníze by se snad i našly, ale času je žalostně málo. A ono to bez pravidelného, poctivého tréninku fakt nejde. A nejlépe když trénují dva a jeden druhému dělá trenéra, upozorňuje na chyby, ještě lepší je zcela nezávislý trenér. Sám si totiž nedovedu své lety objektivně posoudit, chce to pozorné, zkušené oko bodovače. Jistě, věřím, že jsou i takoví letci, kteří se už dovedou trénovat sami, ale do tohoto stavu jsem nedorostl a už asi ani v tomto smyslu nikdy nedospěji.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
JerryK
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od JerryK »

HonzaS píše:stejně zkouším expa, výchylky

Vím, že píšeš, že je to třeba vyzkoušet a doladit, ale dá se říct, jaké nastavuješ výchozí expa? Třeba u cca metrového EPP akrobata?
VTjr

#20 Příspěvek od VTjr »

Myslím si, že nastavením 40% expa nic nepokazíš. Pak to můžeš doladit více/méně. Je to snazší než začít s nulovými expy. Ale model musí být rovný a výchylky v nule, aby to v neutrálu letělo aspoň trochu rovně. pokud ne tak to za letu doladíš trimry.
Faktem je, že když si na expa člověk zvykne a pak je náhodou nechtěně vypne, tak pocítí adrenalín a rychle sahá po přepínači. Kdysi jsem měl amatérskou vysílačku, o expech se mi ani nesnilo a dnes už ani nechápu jak jsem s tím vůbec mohl létat. Ale asi jsem byl mladší a reakce jsem měl rychlejší i zrak lepší.
pepin

#21 Příspěvek od pepin »

Každý to má uršitě trochu jinak, já volím velikost expa takovou, aby to u středu bylo přiměřeně měkčí, ale při větší výchylce skokově neustřelilo, v základu nastavím na vše 25 procent, to ničemu neublíží a většinou u toho nakonec i plus mínus zustanu .

pak nastavím velikost výchylek--jak chci mít rychlý výkrut na plnou výchylku při rychlosti při které mě ten výkrut zajímá, to samé výškovka a to samé směrovka, aby to ero na plné výchylky mělo jen malou rezervu ve smysluplně využitelném letu, pokud chci od era i extrémnější občasnou akrobacii stylu všechny páčky do zatáčky, raději volím dvojité výchylky.

V principu nejprve mě zajímá ovládání do plných výchylek abych využil jejich plnou dráhu, teprve potom řeším velikost expa, třeba u větronu s klenutým profilem občas používám na výškovku expo obráceně--výchylku nahoru mám menší než výchylku dolu a expo nastavené obráceně aby při letu na zádech--tlačení nebylo třeba tlačit nesmyslně víc než pro přitahování v normálním letu, něco podobného mám u směrovky, nemám uplně zásadní problém si hrabat do směrovky, ale když řídím--odtlačuji směrovku mám problém si nehrábnout do výškovky, tak mi víc vyhovuje na směrovce bud žádné, nebo opravdu málo expa, bo čím mín ji musím odtlačit, tím méně hrozí že si hrábnu do výškovky.

zkus si to expo a jeho vhodnou velikost představit nějak takto-----aby se ti s tím letadlem dobře létalo a nebyl to divočák, zmenšuješ výchylku dokud se ti s nim nebude okolo středu létat dobře,žádné expo--- pak když začneš kombinovat expo s přiměřeně větší výchylkou bude to okolo středu pořád hodné ero, ale na dorazech se dostaneš na trochu větší výchylky, od určité velikosti expa už se to ale začne chovat jako když to ero ovládáš přepínačem zapnuto, vypnuto----furt málo, furt málo a najednou hrozně moc.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od TomasC »

Úvodem je třeba napsat, že každý výrobce používá trochu jiné použití koeficientu. Třeba na staré Futabě bylo správné Expo -20%. Tedy po zadání 25%, tak není výsledek všude stejný.

Osobně nastavuji na JETI, pro EPP akrobata křidélka a VOP 25-30 %, pro SOP 50 %. V případě, že používám více výchylek, tak se snažím, aby kolem středu páky byla odezva stejná. Větší výchylka = větší expo.
VTjr

#23 Příspěvek od VTjr »

pepin píše:... zkus si to expo a jeho vhodnou velikost představit nějak takto-----aby se ti s tím letadlem dobře létalo a nebyl to divočák, zmenšuješ výchylku dokud se ti s nim nebude okolo středu létat dobře,žádné expo--- pak když začneš kombinovat expo s přiměřeně větší výchylkou bude to okolo středu pořád hodné ero, ale na dorazech se dostaneš na trochu větší výchylky, od určité velikosti expa už se to ale začne chovat jako když to ero ovládáš přepínačem zapnuto, vypnuto----furt málo, furt málo a najednou hrozně moc.

To je fakt dobrá rada, pod to se taky klidně podepisuji! :wink:
pepin

#24 Příspěvek od pepin »

ještě muj názor na vysílačky--pultovky, versus palcovky, jsem ročník, co začínal v dobách bezexpových, tam bylo fajn, že při opřené dlani o pult byla jemnější citlivost u středu pák než u palcovky, ale už docela opruz šoupat rukou po pultu v případě 3D, aby se dalo využít plných výchylek--pro řízení 3D jsem páku plyn křidélka držel jako cigáro a letos se mi myslím konečně podařilo dostat do fáze, že v dnešní době díky možnosti expa je pultová vysílačka totální nesmysl, na větší výchylky prostě musíš šoupat rukou po tom pultu což u palcovky neni vubec potřeba, bojoval jsem s tim přeučením pultovka palcovka ale opravdu dlouho, z mého pohledu a proto jsem se snažil i přeučit z pultovky na palcovku--pultovka je do kraju výchylek ---využití plné dráhy serva pomalejší

nemám už dnes soutěžní ambice, jen jsem se chtěl přeučit na palcovku bo už hooodně dlouho bylo ve mě že pultovka už nemá v dnešní době žádný přínost ve smyslu--jemnější řízení, nebo tak něco.

jinak za mě, co se týče nějakých případných ambicí akrobatického létání, v principu vyjde levněji obyč akrobatem začít objíždět soutěže a tam zjistit že na umístění vubec nic nezmění dražší model, ale jsou tam lidi co poradí jak a no se zaměřit , v principu je to naopak levnější než kupovat další a další model od kterého očekáváte že to lépe zalétá za vás, další věc, dostanete se mezi lidi, které baví to samé co vás, tedy s nikým tam nebudete řešit, že nooo to by mě nabavilo pilovat přemet, já si jdu jen pro radost zalétat a zásadní co od toho era chci je aby to byla maketa, když se vznese do vzduchu tak fajn, když s ní přistanu po pár minutách na zem opět fajn, ale nějaký přemet, výkrut, to je nesmysl, já létám realisticky a v tom je ta jediná modelářská cesta---fakt potom lepší začít jezdit za lidma, co baví ta akrobacie.
JerryK
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od JerryK »

Děkuji všem za názory a radu ohledně expa, ale co se týče pultovka versus palcovka je jen otázka osobní preference.
Nemyslím si, že pultovka je dnes už úplný nesmysl. Někomu, včetně mne prostě vyhovuje.
pepin

#26 Příspěvek od pepin »

JerryK píše:Nemyslím si, že pultovka je dnes už úplný nesmysl. Někomu, včetně mne prostě vyhovuje.

jasnačka, z mého pohledu letitého pultovkáře je ale pultovka už dnes prostě zbytečně veliký nesmysl, zvlášt když palcovku cpe někdo do pultu.Aby ta vysílačka byla chytrá se už dnes vejde i do palcovky, jedinou výtku kterou mám k palcovkám je uchycení popruhu doprostřed vysílače, to je alespon pro mě pořád --omlouvám se, ale debilní, při troše dobré vule by i palcovka mohla mít zezadu skládací zavěšení --si myslím, že časem to bude už jen proto, že místo zavěšovacího oka palcovky by mohl být třeba přepínač--všechno chce ale svuj čas.
VTjr

#27 Příspěvek od VTjr »

To je zajimave kam to sklouzlo, pultovka versus palcovka! :lol:
Tak i ja k tomu přiložim polínko. :wink:
Jsem přesne ten odsouzení hodný, co si k palcovce vyrobil pult. :oops: :?
Ale k němu dva L-kové závěsy na popruh. Za to mne snad pochválíš. :D
Paradoxem je, že když cvičim na simulátoru, tak použivám starou setovou palcovku předělanou na ovladač a vúbec mi to nevadí. A s modelem pak v reálu lítám akrobacii s pultem a taky mi to nevadí. :o
V obou případech však používám expa, s modelem je mám naprogramovány ve vysílači, u simulátoru se o expa stará program v PC (ten stary setovy krám-ovladač pochopitelně nic takového nemá).
Ale když jsem v mládí, před vice než 40 lety řídil modely svoji amatérskou soupravou, tak jsem žádná expa pochopitelně neměl (tehdá jsem ani netušil, že něco takového existuje) a šlo to nějak i bez toho. :roll: Až se dnes divím jak jsem bez nich mohl vůbec žít. 8O
A svůj tehdejší amatérský 4-kanálový vysilač se dvema křižaky jsem provozoval jako pultovku. Moje kniply ani neměly ty ostré korunky na palce. A taky jsem si k němu časem vyrobil dva velké L-kové závěsy, když jsem dost záhy zjistil, že mi centralní středový jeden zavěs taky nevyhovuje. Ty L-závěsy jsem odkoukal od vysilaček Varioprop, které měli bohatší kolegové.
Ale dnes s obdivem sleduji videa těch mladých kluků, co létaji šílenou 3D akrobacii, kteří tu palcovku drží často v úplně nemožných polohách, někde dole pod břichem. :o No, s mou amatérskou vysilačkou by to tak stejně nešlo když na 27MHz byla nutná dlouhá, skoro 1,5metrová, anténa. I to byl argument pro pultovku. :mrgreen:
prikrylm

#28 Příspěvek od prikrylm »

No, ještě načněte, MODE1 vs. MODE2 a bude TO všechno. :-P -- páč já lítám MODE2 (reálná letadla/vrtulníky taky mají MODE2), tak MODE1 je nesmysl, žejo. :lol:
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
pepin

#29 Příspěvek od pepin »

VTjr píše:Ale dnes s obdivem sleduji videa těch mladých kluků, co létaji šílenou 3D akrobacii, kteří tu palcovku drží často v úplně nemožných polohách, někde dole pod břichem.

Takto jsem to myslel, dnešní palcovky už umějí to samé a dá se s nimi zalétat co s pultovkou, jsou menší, skladnější---pokud je tedy nedám opět do pultu, nikomu nezakazuji dávat palcovku do pultu, z mého pohledu mi ale palcovka kterou dám do pultu vubec nic neřeší ve smyslu skladnosti.
4A94C0A6-6F83-4394-A38C-FD4662B8EE3E.jpeg

Pořád si zatím s palcovkou určitě nejsem tak jistý jako s pultovkou, co mě ale velice mile překvapilo, s pultovkou jsem nikdy nebyl schopný řídit třeba ze židličky, nebo si při řízení sednout, lehnout na zem, ale s palcovkou s tím žádný problém nemám.
Přílohy
827ECDF2-3C54-441A-96C7-20B8A6EDA8B7.jpeg
JerryK
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od JerryK »

prikrylm píše:No, ještě načněte, MODE1 vs. MODE2 a bude TO všechno. :-P -- páč já lítám MODE2 (reálná letadla/vrtulníky taky mají MODE2), tak MODE1 je nesmysl, žejo. :lol:

A jsem v pr... Létám MODE 1 s palcovku v pultu. :oops: :lol:
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“