NI-CD nove a nevydrží

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
dusi
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od dusi »

arda1 píše:Co vím tak se pohonné aku cyklují- tedy na rozdíl od formování(nabíjení a vybíjení1/10C) se nabíjí a vybíjí poměrně vysokými proudy.

Ano, pohonné aku se cyklují, po přestávce v průběhu sezóny anebo mezi sezónami. Nabití plným proudem, co snesou a vybití plným proudem, co snesou. Pokud je pauza delšé, než měsíc, dělám cykly tři.

Před uvedením do provozu se pohonné aku formují, první nabití 1/10 C 14 hodin, vybití 2/10C na 1V/čl., druhé nabití 2/10C 7 hodin, vybití 4/10 C, třetí nabití 8/10C dPeak, vybití 1C na 0,9V/čl, nabití 1C dPeak a do provozu. Několik let na NimH bez problémů.
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
arda1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od arda1 »

Ano pokud jsou nové tak snad- bohužel v jeho případě kdy mu už baterky jely to nebude to pravé ořechové. Ne že by jim to uškodilo- ale asi ani nijak moc nepomůže-poikud je v packu jeden a nebo více článků špatných..
bida
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od bida »

arda1 píše:No s tou kapacitou je to asi tak že se 160% udávalo kdysi-nové baterie prý mají menší ztráty a tak by jim mělo stačit asi 120-140% Každopádně bych je asi sichroval teplotním čidlem.Ty formovací cykly by měly defakto probíhat dokud stoupá kapacita- to ale umí automaticky asi jen nějaké zařízení typu Proform.JInak se myslím uvádí tři cykly-nabít 1/10 a vybít1/10.
aku.Nicd,Nimh se formují vždy proudem 1/10 jmenovité kapacity po dobu 16hodin,výjímkou jsou aku pro TX,kde se předpokládá dobíjení proudem max.1/10.Pokud jde o provoz aku tzv.silové,tam se po naformování(kvůli srovnání a prověření funkce aku)nabíjí proudem min.1C a kvůli pravidlu rychle nalej,rychle vylej.U 4/5 je to max 5A...
Fatality
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Fatality »

Když už se bavíte o nabíjení a vybíjení, tak se chci zeptat jestli umí Ultramat 14 vybíjet. Tuhle funkci jsem nenašel. A jak si to tu pročítám, tak čím dál valím oči jak se to vlastně já chovám k baterkám. :oops: Například v rádiu si baterek skoro nevšímám, pokud už rádio nepípá, že je chce nabít. Nebo po zakoupení baterek je nijak neformuju. Zatím mám samý Ni-MH, ale děsím se litiovejch. Doteď jsem neměl ponětí že něco takovýho existuje atd. Myslím že bych potřeboval pořádný proškolení. :wink:
Moje modely: http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=137
Modely v provozu: Tracy, Alfa baby, Piper, Stíhačka
Modely ve stavbě: Spitfire Mk. IXC, Sopw. Camel, Hanriot HD 1,
arda1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od arda1 »

Neumí vybíjet :wink:
bida
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od bida »

Fatality píše:Když už se bavíte o nabíjení a vybíjení, tak se chci zeptat jestli umí Ultramat 14 vybíjet. Tuhle funkci jsem nenašel. A jak si to tu pročítám, tak čím dál valím oči jak se to vlastně já chovám k baterkám. :oops: Například v rádiu si baterek skoro nevšímám, pokud už rádio nepípá, že je chce nabít. Nebo po zakoupení baterek je nijak neformuju. Zatím mám samý Ni-MH, ale děsím se litiovejch. Doteď jsem neměl ponětí že něco takovýho existuje atd. Myslím že bych potřeboval pořádný proškolení. :wink:
už jsi proškolen?Skype:bida_satria
Fatality
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Fatality »

bida píše:
Fatality píše:Když už se bavíte o nabíjení a vybíjení, tak se chci zeptat jestli umí Ultramat 14 vybíjet. Tuhle funkci jsem nenašel. A jak si to tu pročítám, tak čím dál valím oči jak se to vlastně já chovám k baterkám. :oops: Například v rádiu si baterek skoro nevšímám, pokud už rádio nepípá, že je chce nabít. Nebo po zakoupení baterek je nijak neformuju. Zatím mám samý Ni-MH, ale děsím se litiovejch. Doteď jsem neměl ponětí že něco takovýho existuje atd. Myslím že bych potřeboval pořádný proškolení. :wink:
už jsi proškolen?Skype:bida_satria

Ne, zatím mi nikdo nic nenapsal. :( Skype nemám, spíš používám icq.
Moje modely: http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=137
Modely v provozu: Tracy, Alfa baby, Piper, Stíhačka
Modely ve stavbě: Spitfire Mk. IXC, Sopw. Camel, Hanriot HD 1,
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“