Elektra - rušení přijímače

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
rohe
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od rohe »

sparlinek píše:ještě doplním:

- přijímač je ten samý jako jsem měl v F3F
- škube to i při plachtění bez motoru. Chodím s tím na svah

Pokud na to opravdu přijdeš, nezapomeň se pochlubit, protože mě se jednou řítila kolmo k zemi Proxima II a taky bez motoru a do dneška nevím, proč tomu tak bylo. :(
m2
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od m2 »

sparlinek píše:Diskutoval jsem to i s výrobcem, který řešil stejný problém v létě (taky Roton 300W a Spinn44). Zatím neznáme jednoznačné řešení.

Ja som tiež riešil tento problém v lete, tiež SPIN44, akurát trocha výkonnejší MVVS 3,5/1200 ... a nakoniec som systémom pokus-omyl našiel kostrbatú polohu antény a káblikov, v ktorej príznaky pominuli. A to mám IPD prijímač, ktorý by mal poruchy maskovať a aj tak to šklbalo (dodnes nechápem prečo)... A šklbalo to v bezmotorovom lete, tak ako Tebe. Takže Tvoj pokus s PCM ma veľmi zaujíma, rovnako s ferritmi.

Ešte raz dávam do pozornosti: môj SPIN (možno je aj vadný) pri vysokom prevádzkovom zaťažení a tým súvisiacej vysokej teplote omedzuje napätie až pod 4V, ale mám prijímač, čo ide od 3,6V, takže sa (zatiaľ) neresetuje.

Teraz som si spomenul: šklbanie ustalo, keď som prívodný kábel k chvostovému výškovkovému HS65HB natesno omotal okolo smerovkového bowdenu tak, aby sa dostal čo možno najďalej od antény kľukatiacej sa po dne trupu až k najvyššiemu a najzadnejšiemu bodu smerovky. Predtým sa plandal v trupe spolu s anténou.

Keďže píšeš, že prijímač máš ešte pred servami chvostových plôch, skús trebárs zabezpečiť, aby anténa bola čo najďalej od prívodných káblikov. Napr. kábliky spodom, anténa vrchom alebo podobne.
Naposledy upravil(a) m2 dne čtv 20.12.2007 20:44, celkem upraveno 1 x.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od kasssy »

Mě škubaly serva v závislosti na otáčkách motoru,tak jsem posouval přijímač dál a dál od motoru a od reglu, až jsem přišel na to,že to ruší od aku. vyřešil jsem to po našem,po zemědělsku:-)) Vrazil jsem mezi přijímač a aku olověněj plátek a je po rušení:-)) Odbormík by se asi chytal za hlavu,ale funguje to :-)
sparlinek

#19 Příspěvek od sparlinek »

to zní zajímavě. Pomohl by i alobalový plátek? Nejsem od fochu :-)
F3F, F3B
Raketak

#20 Příspěvek od Raketak »

Jen pro úplnost: A co odrušení motorů serv? (ukostření pláště + kondenzátorem přemostěné napájení motoru) ty dokážou dělat divy. Feritové kroužky pomáhají odstraňovat důsledky, ale ne příčinu.
Accipiter Badius + tuning s Roton 100W
Easy Fly, Gemini, Proxima II
sparlinek

#21 Příspěvek od sparlinek »

tak o tom nic nevím. Nemohl by ses trochu rozepsat jak na to?
Díky
F3F, F3B
m2
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od m2 »

kostrenie motorov serv = RC Revue 12/2006 ... dosť komplikovaná úprava.

... môžeš začať letovať kondíky do všetkých šiestich serv, na všetky napájacie vodiče, dávať ferity na každý prívod a nebodaj aj vytvoriť tienenú ukostrenú klietku pre všetky subsystémy samostatne (podľa vzoru VHF kanálových voličov :) ) ... no neviem. Ja by som napr. oddelil analógovú a digitálnu zem a spojil ich len v jednom bode... :lol: (keby to išlo).

Teraz seriózne - môj názor: ak to bezproblémovo chodí s anténou pripevnenou na smerovku, tak by som sa toho asi chytil a urobil z núdze cnosť resp. sa odtiaľ odrazil.

Ale určite napíš akýkoľvek poznatok z testovaní, ktoré vykonáš - pomôžeš tým ostatným a možno sa bude čoho chytiť.
sparlinek

#23 Příspěvek od sparlinek »

Díky za rady všem zůčastněným. Začnu odrušením baterky alobalem a testem s FM Hitec přijímačem. Když nezabere, tak vyměním za PCM. Mezitím sežene feritové kroužky. A tím asi skončím, protože nejsem zkušenej elektrikář, abych se poušel do tunění serv.

Můj cíl je dostat se na anténu vyvedenou ven a přilepenou k trupu, aby mi neplandala ve vzduchu (vrtule usekne) nebo nebyla přilepená na směrovce.

Přes svátky budu testovat, tak poinformuju.
F3F, F3B
brigadir

#24 Příspěvek od brigadir »

Ja do serv dávam kondenzátory SMD na odrušenie, a mám poznatok len samé klady a pozitíva.
Eclipse 7QPCM Shark1000 VA models PicooZ X-Twin
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od kasssy »

Nevím,jestli pomůže i alobal,prostě mě napadlo,že olovo brání radiaci,takproč ne elelktrice :D
Používám serva HS-55 a ty bez odrušení prej dělají neplechu. Ale sotva se dostanu na kopec popohodit éro,natož odrušovat serva :D ale chtělo by to ..
coro

#26 Příspěvek od coro »

PCM príjmač by som dal až potom keď odstrániš problémy. Ten Ti to rušenie len zamaskuje ale vadí mu rovnako ako PPM, a môžeš len tak zrazu spadnúť do FS.
Ak nevieš odstrániť rušenie, použi 2,4GHz pásmo, tomu rušenie/iskrenie/spínaný zdroj ... nevadí.

Ten feritový krúžok medzi príjmačom a reglom má význam, to nie je barlička ale riešenie zdroja problému.

Skús nepoužiť BEC (vybrať červený vodič z konektora), nejakú príjmačovú sadu hádam nájdeš.
Raketak

#27 Příspěvek od Raketak »

Ano, feritový kroužek odstraňuje – zabraňuje šíření rušení dále po kabelech (nicméně to je rušení, které už od někud vychází a proč ho tedy neeliminovat už přímo u zdroje), ale už jen velmi jednoduchá úprava ukostření pláště motoru serva (i bez instalace kondenzátoru), tak radikálně snížila produkované rušení, že feritový kroužek jsem si instaloval už jen tak „pro sichr“

Ukostření motoru je velmi jednoduché, v podstatě stačí jen na plášť motoru připájet drátek a ten spojit s mínus pólem. Jen je třeba upozornit, aby se měřákem nejprve přeměřilo, zdali plášť motoru již není s některým s pólů (přívodních vodičů) motoru spojen, to by se pak toto ukostření provést nemohlo a zbyla by jen možnost použít ten kondenzátor.
Accipiter Badius + tuning s Roton 100W
Easy Fly, Gemini, Proxima II
sparlinek

PCM přijímač

#28 Příspěvek od sparlinek »

Tak jsem to vyzkoušel s PCM přijímačem. Jak bylo uvedeno výše, PCM přijímač rušení zamaskoval a serva nezahrála ani jednou. Anténa vytažená ven za kabinkou a přilepená k trupu u kořene směrovky.
F3F, F3B
m2
Kontaktovat uživatele:

Re: PCM přijímač

#29 Příspěvek od m2 »

sparlinek píše:PCM přijímač rušení zamaskoval
To je bohužiaľ situácia, ktorú už naznačoval coro - inštaláciou PCM veľa o príčinách nezistíš, ak Ti to zrovna rovno nepadne do FS - iba ak by Ti ten prijímač dokázal vypípať počet registrovaných poruchových stavov. Lebo takto nevieš, či PCM prijímač musel niečo maskovať (na úrovni PCM) alebo je iba konštrukčne odolnejší proti rušeniu resp. má kvalitnejšie VF poprípade napájacie obvody...
sparlinek

#30 Příspěvek od sparlinek »

Až budu mít feritový kroužek, tak budu pokračovat v pokusech s FM přijímačem.
F3F, F3B
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“