RCStudio píše:Jestli jumper pouziva FW pro X7 tak to neni nic jineho nez okopirovana X7 s multiportokol modulem. Pak se neni cemu divit, ze dobre sponzorovany OpenTX team od FrSky bude mit jiste vyhrady. Mimochodem multiprotokol modul neni nic jineho nez reverzni programovani protokolu a tak treba FrSky protokoly nejsou uplne dokonale v podani tohoto modulu.
Pro ekonomicke radio mame jeste pod X7 hodne cislic ne ?
Asi by sis měl přečíst GPL licence - tohle je právě problém podobných licencí, kdy sice můžeš sponzoringem získat vliv, ale zkrátka a dobře to nemáš možnost uzavřít a stáhnout pod sebe. Pojem "okopírovaná X7" je poněkud mimo (byť samozřejmě chápu, že pro tebe jako prodejce to je lákavý výklad) - pokud výrobce používá něco pod podobnou licencí, tak nemůže ani pípnout, použít stejný systém můžou i další. FrSky tak trochu sklízí, co samo zasilo - vynechat vlastní řízený vývoj a chopit se opensource se jevilo jako dobrý nápad, jen jaksi vždy byl ve vzduchu moment, že se toho chopí i někdo jiný - letos zjevně přišel hned z několika stran...
S druhou větou naopak do jisté míry souhlasím - sám ten multiproto modul mám v Taranisu a pokládám ho za do jisté míry kompromisní řešení - nefunguje špatně, ale ne vše je na stejné úrovni. Nicméně pro hodně zájemců hlavně u menších copterů to zkrátka bude chodit dobře. Sám například s využitím přijímače Flysky AFDHS2A létám i dva coptery zcela "plnotučné", ne nějaké Whoopy a nemůžu říct nic špatného.
Co se mi u Jumperu nelíbí je dost neurčitý popis podpory RXů - všude jen "multi, multi", ale nějaká jasná deklarace "pro maximální dosah doporučujeme X, podpora Y je určena spíše pro BnF hračky" atd. se nekoná, pro méně zkušené by to bylo velmi užitečné.
Ad poslední věta - jo, taky mne už napadlo, že jedním z elegantních řešení by mohla být cenová válka a případně další model lowendu (a na druhé straně u vyšších modelů masivní investice do doladění vlastního FrSky OS) - to by bylo sympatické