kowmen píše:Zdravím rád bych si postavil nějaky menší RC vrtulník do velikosti CCA 40 cm, jakožto plastikový modelář jsem touto kategorii neposkrven krom lítaní s 4 kanalovým vrtulníkem a jelikož me to hodně nadchlo rád bych věděl neco o elektrikckých stavbách RC motorů, servech jak je to tam s motorem atd. O RC něco už vím z mládí RC letadla z balzy spís než RC tak je házedla s klapkama.
Děkuji
Zdravím,
na jednu stranu mě těší, když se najde člověk, který si chce model postavit - to už není úplně běžné. Ale na druhou stranu je potřeba vědět, že to má svoje úskalí a zrovna u heli je jich dost
Já s tím mám osobní zkušenost - postavil jsem kompletně od základu 2 mechaniky, benzínovou s rotorem cca 1700mm a naopak malinkou s rotorem cca 320mm. Třetí, stejně malou, pak už s použitím více dílů z tovární heli a jako poslední jsem upravoval mechaniku heli Assault 700 tak, aby šla použít do větší makety, kterou stavím.
Já jsem s heli začal poměrně netypicky tím, že jsem si postavil z ničeho a bez znalostí tu benzínovou heli, v době, kdy se velké heli ještě na elektriku nedělaly, a na té jsem se naučil lítat, takže to jde, ALE od začátku až po první lety to trvalo několik let a stálo to poměrně dost peněz a hlavně - měl jsem s kým to konzultovat. CNC stroje nemám k dispozici, jde to i bez nich. Ale všechno je to otázka času a odhodlání. Dneska je určitě rozumnější si to koupit hotové.
To samé platí i o trupu, aby to vypadalo jako maketa. Maketový trup lze koupit a nebo ho jde vyrobit, a to se dá realizovat různým způsobem, časově méně nebo více náročným.
Pokud by ses chtěl heli věnovat, v každém případě začni na simulátoru. Je hooodně veliký rozdíl mezi 4-kanálovou heli a 6-kanálovou, což už je plně řiditelná heli.
Když by ti lítání na simulátoru šlo a aspoň trochu bavilo - natolik, že by ses tomu chtěl dál věnovat v reálu - doporučil bych - a spousta lidí tenhle názor odsoudí
V každým případě ale doporučuju najít si někde poblíž někoho, kdo má víc zkušeností a je ochotný se o ně podělit.
Pavel