B17 2500mm RC - profil kridla
Re: B17 - profil kridla
ja bych tomu veril
NACA 0018 at the root with NACA 0010 at the tip.
Takze ke konci se zuzuje
NACA 0018 at the root with NACA 0010 at the tip.
Takze ke konci se zuzuje
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
-
HONZIK 22
Jenze ty profily byly podrizeny tomu co se muselo do kridel dostat. Ve sve podstate to byla skorepinka a obal MECHANISMU... napriklad mechaniky kridla , podvozku, pevnostni uchyt ctyr motoru a jejich nadrzi.Litalo to vysoko mimo turbulence a neslo hodne nakladu. TEN PROFIL SE NEDA INTERPELOVAT DO MODELU z milionu duvodu. Tedy da, ale bude to kontra produktivni. VETSI UHEL NABEHU VETSI ODPOR NIC CO BY PROSPELO LETOVYM VLASTNOSTEM.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
B17 - profil křídla - nadbytečnosti
HONZIK 22 píše: TEN PROFIL SE NEDA INTERPELOVAT DO MODELU z milionu duvodu. Tedy da, ale bude to kontra produktivni. VETSI UHEL NABEHU VETSI ODPOR NIC CO BY PROSPELO LETOVYM VLASTNOSTEM.
... hmm , kdyby to vedel Paul Walker,asi by se s takovym profilem a modelem nepokousel odlitat MS v r. 2000 ve Francii.
Njn, dobre mu tak ,... ma cist RCmanii
http://www.go-cl.se/wch00f2bres.html
Prikladam oskenovane fotky (v r. 2000 jsem jeste nemel digi fotak) :
Model o hmotnosti cca 2,8kg byl pohanen 4 x OS max 2,5ccm.
Nemuzu najit kvalitnejsi video ,ale pro ilustraci by to mohlo snad stacit:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=A5mP2yOlOX0[/youtube]
Pozn. na stejne akci jsem lital s normalnim jednomotorakem a zbylo na me cca 31 misto z 93 zavodniku
veka1
-
HONZIK 22
HOLA HOLA . Mno , kdyby byl zvolen poloprofil 2412 byly by vysledky lepsi. 
- Rosta2
- Kontaktovat uživatele:
Re: B17 2500mm RC - profil kridla
Tady je potvrzení profilů křídla třeba i té B17 http://www.public.iastate.edu/~akmitra/ ... _usage.htm Rosťa
HONZIK 22 píše:HOLA HOLA . Mno , kdyby byl zvolen poloprofil 2412 byly by vysledky lepsi.
Proč konkrétně?
A proč sem taháte upoutance? Nechápu...
jyrry.webnode.cz
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
jyrry píše:Proč konkrétně?
A proč sem taháte upoutance? Nechápu...
... mam pocit ,ze se vytraci jadro dotazu . Zakladatel vlakna pochybuje, ze by na bombarderu mohl byt pouzit symetricky profil ( proto hleda neco jineho) a par dalsich nadsencu ho v tom podporuje i pres oficialni info z konstrukcni kancelare Boeingu .
Pozn. otazkou je, zda USA konstrukteri cilene a verejne neblafuji, aby zmatli nepritele
Soude dle nekterych reakci, cteni konstrukcnich analyz neni moc zabavna cinnost. Proto jsem se pokusil ukazat nejvice nepriznivy priklad letu co v modelarine znam ( letova sestava F2B akrobatu) , coby dukaz,ze v diskusi zavrhovany symetricky profil je schopny fungovat v mnohem kritictejsich letovych rezimech,nez se pohybuji vetsi RC polomakety. A vo,vo tom to je.
Nic jineho jsem ve svem prispevku rici nechtel ... proste ilustrovana osveta z oblasti aerodynamiky a mechaniky letu
veka1
- Blacksite
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem rad, ze jste se tu takhle vsichni rozjeli, ale pokud bude moznost se shodnout na nejakej profilu, byl bych rad. Mam pripraveny Naca 2418, pokud s tim nebude problem 
Taranis X9D+
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že volba souměrného profilu byla hlavně z důvodu toho, že má velmi malý klopný moment. To se u bombardéru, kde se hodně mění letový režim (naložený, natankovaný v Anglii proti vyložený v Hamburku a vyložený s prázdnými nádržemi v Anglii) hodně hodí.
Osobně se domnívám, že na modelu tohle není třeba.
Dal bych "maketový" 2418 u trupu a směrem ke koncům křídla to interpoloval na 2410.
Dal bych "maketový" 2418 u trupu a směrem ke koncům křídla to interpoloval na 2410.
Safra, to jsem docela rád, že jste se nakonec dobrali k podobným profilům, které jsem nakonec zvolil také. Na tý mý b-17 mám u kořene NACA 2418 a na konci křídla 2412 a ještě negativ 1,5°. S letovými vlastnostmi jsem spokojen.
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
TomasC píše:Myslím, že volba souměrného profilu byla hlavně z důvodu toho, že má velmi malý klopný moment. To se u bombardéru, kde se hodně mění letový režim (naložený, natankovaný v Anglii proti vyložený v Hamburku a vyložený s prázdnými nádržemi v Anglii) hodně hodí.
On hlavne potreboval makat domov ked sa vylozil, lebo to bol moment ked ich zacali nahanat, takze nejaky nosny profil v "predlaminarnej" dobe ked uz mas prazdne lietadlo (maly koeficient vztlaku) a obcas potrebujes potlacit aby si to rozbehol ta moc nepodrzi (resp. zabrzdi) :- )))
Na vzlet ked je nalozeny ma klapky aby vyrobil potrebne prehnutie profilu a vztlak, takze ten profil nevadi. Dolezitym faktorom pre ten profil ale pokial viem bola "priestrelom vzdornost" ono to muselo letiet aj derave, takze tam ten vypukly tvar daval velku pevnost aj s pripadnou dierou (a tomu bola podriadena aj konstrukcia kridla s nejakym "sofistikovanym" dizajnom nosnikov prave kvoli otrlosti pri priestreloch), plus ten klopivy moment - to bol velky problem v pripade ustrelenia casti vyskovky (v dobe ked bolo zvykom robit vyskovky "len tak-tak"), co bol casty problem, taky eroplan strati cast statickej zasoby stability, co sa este stale da uriadit, pokial sa kridlo samo od seba nehrabe nadol.