Perlinka jako imitace šití - jak na to

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
rodzr

Re: Perlinka jako imitace šití - jak na to

#16 Příspěvek od rodzr »

kope píše:Chtěl jsem na nově postaveném modelu použít perlinku jako imitaci šití. Měl to být můj první pokus o něco takového. Takže jsem koupil samolepicí "perlinku":

http://www.europack.cz/katalog/prisluse ... adrokarton

s tím, že využiju toho, že je samolepicí a taky mi přišla tenčí, než perlinka, která se dává do plochy lepidla. Ale ouha-práce s tím byla snad největší pakárna, kterou jsem zažil-při snaze o vyříznutí "žebříčku" se to okamžitě začalo kroutit, rozpadat na jednotlivá vlákna... Musím se přiznat, že jsem to po několika pokusech vzdal. Takže se chci zeptat, než koupím třeba metr "klasické" perlinky - chová se taky tak nebo to v pohodě drží pohromadě? A pokud se chová stejně, jako to, co jsem koupil (tj. rozpadá se a pod), je nějaký trik, jak si ulehčit práci?

...ještě, že jsem nevěděl, že to nejde...
dělal jsem " šití " na Anděla minulý týden z naprosto stejnýho materiálu - perlinka s lepidlem. Protože mám měřítko 1:4, strefil jsem se "přesně" do správné rozteče šití :D
Postup:
Perlinku v délce cca 25 cm si nalepím na sklo a pak ji řežu skalpelem ( stačila mi přesně polovina šířky očka, takže žádné zbytky ( šířka cca 4 mm )
Poté jsem cca tři příčky podebral skalpelem, celé odtrhl od skla a přiložil na správné místo. A teď to přijde - samozřejmě se to zkroutí, ale postupným přihlazováním od přilepených prvních tří příček a při umožnění, aby se to mohlo otáčet, to potom jde velmi snadno a rychle...popis je složitější než skutečné provedení...
Dá se to i jednoduše vyrovnat do strany, nesmí a nemusí se to zvedat...
Toť vše.
Porty z natrhaného Solartexu o chlup širší.
Zatím jsem to jednodušejc nedělal...
Přílohy
ŠITÍ.jpg
mlike

#17 Příspěvek od mlike »

Ja nerezal, ale strihal obycejnou perlinku a bylo to v pohode. Jeste jsem pak ob jednu vytrhaval, pricny "stehy" byly moc nahusto, a opet bez problemu. Pak vterinakem na par mistech prichytit a pres to prouzek upracy...
kope
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od kope »

Dík za tipy a rady, zvlášť fotopostup od LV je dost názorný.
To rodzr:
rodzr píše:...
Poté jsem cca tři příčky podebral skalpelem, celé odtrhl od skla...

No a právě v téhle fázi u mne nastává problém (nemám to tedy nalepené na skle, ale na vyleštěném nerezovém plechu) - jakmile se to pokusím od podložky odlepit, půlka těch "fousů" odpadne nebo zůstane nalepená na podložce. Ale samozřejmě nevylučuju, že je to rukama...
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
jova
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jova »

Když dcera paličkovala, tak se to před sejmutím z válce "tužilo" pomocí štětečku bílým polystyrenem rozpuštěným v acetonu.
Drželo to pak hezky pohromadě, nebylo to na vzhledu znát a k papírové podložce se to nepřilepilo.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
rdubsik
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od rdubsik »

Pro inspiraci:
Přílohy
fmt1607 62.pdf
(954.76 KiB) Staženo 102 x
fmt1607 61.pdf
(901.87 KiB) Staženo 103 x
fmt1607 60.pdf
(901.2 KiB) Staženo 145 x
SKAY
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od SKAY »

Veka 1
Ne nezkousel jen sem otom nekde cetl a nekdo takhle delal nýty avim ze i neco P Fencl takhle delal pomoci folie
Ja jednou delal ručně nyty na pittsu z foliea ale nic jsem nelakoval
veka1
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od veka1 »

SKAY píše:Veka 1
Ne nezkousel jen sem otom nekde cetl a nekdo takhle delal nýty avim ze i neco P Fencl takhle delal pomoci folie
Ja jednou delal ručně nyty na pittsu z foliea ale nic jsem nelakoval

.... ,panelaz, nyty a porty takhle dela celkem dost lidi ( to neni problem).Ale ,imitovat timto zpusobem siti jsem zatim nikoho nevidel... proto se ptam na praktickou zkusenost.

veka1
SKAY
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od SKAY »

[quote="veka1"][quote="SKAY"]Veka 1

.... ,panelaz, nyty a porty takhle dela celkem dost lidi ( to neni problem).Ale ,imitovat timto zpusobem siti jsem zatim nikoho nevidel... proto se ptam na praktickou zkusenost.

Mě to jen tak napadlo....

tydle doplnky zhoršujou ale obtekani era :)
veka1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od veka1 »

SKAY píše:tydle doplnky zhoršujou ale obtekani era :)

... hmm ,to jako fakt? Priznej se .... to byl fftip,ze? 8)

veka1
SKAY
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od SKAY »

veka1 :lol: :lol: :lol:
mill

#26 Příspěvek od mill »

porty.jpg
Nenapsal jsi, resp. jsem nikde nezaznamenal měřítko, ve kterém to budeš dělat. Na obr je perlinka klasická, stejně jako u LV. Nařezaná na pásky, vytrhaná příčná vlákna- dvě ven, jedno nechat. Jedny vlákna byly ploché, ty jsem vytrhal, jedny kroucené, ty jsem nechal. Přilepené je to řídkým sekunďákem, přežehleno porty z naplotrovaného Solartexu. Měřítko 1:3. Je to trošku masivní, než maketové rozměry, ale vůbec to nevadí a oko to bere jako v pořádku. Tu samolepící perlinku jsem zkoušel taky, má menší vlákna, ale okamžitě jsem ji odložit. Je to taková drbačka, že bych perlinkoval doteď.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“