Značky Lipo z HK - anketa

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...

Ktoré sa oplatia najviac:

Zippy Compact
11
11%
Zippy Flightmax
28
29%
Turnigy
34
35%
Turnigy nano-tech
15
15%
Rhino
10
10%

Celkem hlasů: 98

Zpráva
Autor
automet

Re: Značky Lipo - anketa

#16 Příspěvek od automet »

Lietam 4 roky na prifúknutú rhino 2s 1750. Nafukla sa hneď na začiatku. Stále v pohode, ale toto je už posledný rok, nakoľko je už mäkká.
Tá vyššia váha je väčšinou aj vyššia tvrdosť.
Napr. tá séria ECO, tej by som sa bál, lebo ak raz chýba fyzicky materiál /nižšia váha/ tak sa to musí niekde prejaviť.
Pepiks

#17 Příspěvek od Pepiks »

Používám baterie Turnigy 2S 1300 a 3S 2200 a 3300 zatím spokojenost. Je fakt, že po čase měknou nebo se nafouknou ale beru je jako spotřební materiál tak je vyřadím a koupím nové.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jyrry »

Ona ta otázka "jaké používám aku, značku" je dost neurčitá a i mírně zavádějící.
Kdo létá hotlinery, určitě se honí za "Céčkama" protože z baterek potřebuje opravdu vysoký odběr na pár vteřin při malých rozměrech a nízké hmotnosti - tam ta "Céčka" mají opodstatnění. Kdo létá motoráky třeba WWII stačí mu bohatě 20C a ta vyšší "Céčka" jsou mu silně k prdu protože obvykle vyžaduje chod motoru po celou dobu letu a pohon tedy plánuje tak aby letěl alespoň 5-6 minut - to jednoznačně určí průměrný odběr max. 10C.
Patřím do té druhé "okrajové" skupiny, už řadu let používám úplně blbé modré Turnigy 20C, nikdy se mi nenafoukly, jen v klídku stárnou a zvyšuje se jim Ri což mi tak nevadí, létám tak těch 10C-20C max. Vnímám je jako spotřebák a životnost 2-3 sezony beru jako zcela uspokojující.
Pochybuji že bych je pro mé a obdobné použití (!!!) mohl v poměru cena/výkon porovnat třeba se zmíněnými GensAce - stačí mi podívat se na ceny 3s 5000mAh 25C Gensů a porovnat s cenou Turnigy 3s 5000mAh 20C - modrásky silně vítězí a nemám důvod to měnit.

Nehledě na to že zadavatel ankety píše "Baterky z HK" - což tedy třeba Gensáče nějak nejsou :mrgreen:

edit: upravil jsem nadpis, aby to bylo jednoznačnější...
jyrry.webnode.cz
Mic-74
Kontaktovat uživatele:

Re: Značky Lipo z HK - anketa

#19 Příspěvek od Mic-74 »

Zippy Compact jsou nepoužitelný, dají sotva polovinu udávaných C.
Modrý Turnigy OK a letos se mě osvědčily hlavně v hale Nanotechy, odlítaly celou zimu a jsou stále stejný a žádný náznak nafukování se nekoná.
chimo

#20 Příspěvek od chimo »

Do vrtuľníka som si už povedal, že nie som tak bohatý, aby som si kupoval lacné baterky, Gens Ace 2600 6S 30C 195 cyklov odpor na článok 4-5 mOhm - v podstate to isté ako nové, Turnigy 2650 30C 200 cyklov 14mOhm na článok a to nehovorím, že je o dosť ťažšia, sú rovnako používané t.j. max. vybíjanie medzi 3,7-3,8V na článok.
ujovko
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od ujovko »

Prihováram sa za obyčajné Turnigy, radšej s vyšším udávaným max. C. Mám jednu 3 ročnú, ktorá prežila aj novšie a drahšie.
Doma nabíjam 1C, vonku max 2,5C, vybíjam na 3,3V pod záťažou. Vydržia mi rok a pol, s každou urobím cca 80 letov, potom idú s výkonom dole.
Pre malé lietadlá beriem Zippy Compact kvôli hmotnosti ale vydržia menej.
Nanotechy držia napätie a potom naraz prudko padnú (lietam podľa údajov z telemetrie) a musím sa podľa toho správať. Životnosť za mi zdá nižšia.
Zippy sa ako nové ukazovali ako veľmi dobré, ale potom žiadny nadpriemer, ani životnosťou.
S nafúknutými baterkami si nerobím problém, rozbalím, prepichnem (samozrejme len plášť článku), zalepím kovovou páskou, prelepím plastovou, späť pevne zabalím do pôvodných tvrdých fólií, obalím páskou, hotovo.
Posledné roky na to idem tak, že kupujem dve naraz, vyberám čo najnižšiu cenu, niekedy obetujem rezervu v "C". S jednou lietam, druhá sa nabíja a stojí to tak o tretinu viac ako jedna "kvalitná".
arkudo

Značky Lipo z HK - anketa

#22 Příspěvek od arkudo »

Ja teda nevim. Ale to ze se baterka nafukuje je znamka toho, ze se tam vyviji plyn coz nebude zrovna spravne. To ze propichujes lipolku asi nebude uplne dobre, protoze jinak by vyrobci dali do obalu jednocestny ventil aby si to odfouklo.

Mozna se pletu. Kolik z vas propichuje lipolky?
ujovko
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od ujovko »

Na začiatok: nikoho nenavádzam na prepichovanie, tiež neprepichujem každú trochu nafúknutú baterku.
1. (Žiaľ) nie je to z mojej hlavy, náhodou som natrafil na internete na pár príspevkov typu prepichol som, mám dierku v baterke .... zalepil som.
2. Kúpil som od ruky lietadlo aj s baterkami, prerábal som 4S na 3S a zistil som, že jedna bola udretá a má na dvoch článkoch nejakú "soľ". Pôvodný majiteľ aj ja sme s ňou lietali spokojne. Predpokladám, že sú poškodené obaly dvoch článkov.
3. Vyskratoval som nechtiac inú baterku cez balančný konektor. Káblik zafungoval ako poistka, ale aj to stačilo na to, že sa článok nafúkol. Nuž čo, za blbosť sa platí, článok je po smrti, ale ešte dva sú dobré. Baterka bola však tak natlakovaná, že sa takmer nedala stlačiť. A toto som nemal odvahu rozbaliť. Tak som išiel von a prepichol som ju, opatrne, od seba, na betóne, len obal a nechal som ju dve hodiny. Po výmene káblika je OK, mala 3,6V.
Znovu: nenavádzam na prepichovanie. Uvedomujem si riziko. ALE: moji kolegovie lietali a vo vzduchu im vybuchla a zhorela zdravá baterka, iný padol a nič sa nestalo, lebo silový kábel sa z baterky odpájkoval teplom pri skrate a nenafúkla sa, a nakoniec, baterka po desiatich cykloch vybuchla pri korektnom nabíjaní.
arkudo

#24 Příspěvek od arkudo »

No ja bych na to asi nemel koule to propichnout...
Spis me zarazi ze to nic neudela s baterkou...cekal bych ze to zareaguje s kyslikem a blafne to...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jyrry »

ujovko píše:... moji kolegovie lietali a vo vzduchu im vybuchla a zhorela zdravá baterka, iný padol a nič sa nestalo, lebo silový kábel sa z baterky odpájkoval teplom pri skrate a nenafúkla sa, a nakoniec, baterka po desiatich cykloch vybuchla pri korektnom nabíjaní.

Dost dobré důvody pro jistou opatrnost a respekt při používání LiPol... Ale stejně se najde řada hrdinů kteří budou tvrdit že se (jim) nic nemůže stát... :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od jyrry »

Jinak včera jsem trochu přetřídil aku 3s 2650mAh 20C z HK - mají 2-3 sezony.
Všem se zvětšil vnitřní odpor, mají od 17mOhm až po 40mOh; články nad 25mOhm jsem vyřadil a zbylé poskládal do sad podle podobného Ri, ony ještě něco nalétají...
Ale - ani jeden článek z 12-ti není nafouknutý, naopak vypadají docela podvyživeně (ony jsou to velké ale tenké články) a to se při letu (naposled včera odpoledne) docela zahřejí na pocitových 40°C
2650mAh.jpg

Za mně je mohu doporučit - vhodné pro použití v motorácích kde těch 20C postačuje.
Trochu mně překvapil rozdíl ve velikostech sad (článků), kupovaných v různý čas - to je vidět na fotce; všechny sady jsou ale označené stejně.
jyrry.webnode.cz
PeePoTN
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od PeePoTN »

Prečo ZIPPY s viac C http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=38109 sú takmer o 2 € lacnejšie a aj ľahčšie ako tie isté len s menším C http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=38209. Čakal by som to opačne. Prehliadol som niečo?
arkudo

#28 Příspěvek od arkudo »

Protoze cinanovi je jedno co tam napise. Potrebuje prodat. Jejich C neodpovidaji realite a jak tu Jyrry psal, kazda baterka stejneho typu je original velikost a vaha.
ujovko
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od ujovko »

Aj mne sa zdá, že deklarované "C" nie vždy fungujú. Ale to platí pre lacnejšie aj drahšie, aj pre menej alebo viac "C".
Nehľadaj logiku medzi cenou a tovarom, máš to okolo seba každý deň.
Ak sa vrátime k hlavnej téme, baterky sa vyrábajú možno v niekoľkých fabrikách. Tie "kvalitnejšie" sa získajú len vytriedením. Po ďalších testoch sa vyberú "najlepšie". A pretože sa to robí pomocou štatistických metód, medzi bežnými nájdeš výnimočne dobré a naopak. Okrem toho, toto sú produkty určené pre domáce/bežné použitie, žiadne super garancie nie sú v cene.
tomashr

#30 Příspěvek od tomashr »

Mic-74 píše:Zippy Compact jsou nepoužitelný, dají sotva polovinu udávaných C.
Modrý Turnigy OK a letos se mě osvědčily hlavně v hale Nanotechy, odlítaly celou zimu a jsou stále stejný a žádný náznak nafukování se nekoná.

Ad compact - co tu mám, tak celkem parametry sedí...
Sympatičtější jsou mi Compact 25C, verze 35C mi přijde parametrově blízká, ale o poznání těžší a trochu se vytrácí smysl toho označení compact.

Jinak obecně k HK musím bohužel podepsat názor, že řešit zda je lepší compact-zippy-nanotech je dost kravina, kvalita děsně létá a jedna sada běžně drží a druhá ani náhodou. Vysledovat v tom pravidlo prostě nejde, chce to brát jako spotřebák...

K té ceně, jak tu zmiňoval jyrry - ono je to jak u čeho. Zrovna jím zmíněné 3s5000mAh si v HK stojí proti GensAce velmi dobře, protože tato kapacita je u Gens z nějakého důvodu dostupná jen jako "novější generace" 45C, které jsou dražší. Naopak ale třeba 3s3300mAh se cenově liší méně a pokud by někdo chtěl jen jednu sadu, tak ho při započtení poštovného vyjde sada Gens u Pecky proti nákupu na HK dokonce levněji. Pokud si GensAce udrží slušnou kvalitu a získanou dobrou pověst, tak by nemusela být úvaha o jejich koupi od věci, rozdíl ceny je mnohdy dost malý na to, aby se opravdu vyplatily. Uvidíme, jak se bude situace na trhu vyvíjet a jaké budou zkušenosti s kvalitou v budoucnu...
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“