Stojan na vrtačku
Re: Stojan na vrtačku
Podobný stojan mi na Narexke sloužil spoustu let a docela dobře. Cokoli je vždy lepší, než vrtat v ruce. Pak jsem si ale udělal radost a pořídil 150kg sloupovku... 
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
- Buckeye-Blitz
varok píše:Dobrý den, tento týden nabízejí v Lidlu stojan na vrtačku za asi 450kč. Máte ho prosím někdo doma? Už ho tam nabízeli vícekrát. Vypadá slušně, ale nevím jak je to s kvalitou. Děkuji
Na hodinářskou práci ten stojan určitě není. Nechci psát, že pro "běžného" modeláře je stojan vyhovující, protože každý si pod tímto pojmem představí něco jiného. Já ho používám na vrtání do dřeva, kovu a plastu v kombinaci s velkou sadou vrtáků Powerfix (také z Lidlu). Pro představu, co lze s pomocí stojanu například vyvrtat, přikládám foto. Jde o perforovaný plášť na "polomaketu" kulometu Spandau z konzervového plechu tl. 0,25 mm. S pomocí stojanu jsem navrtal síť cca 280 otvorů do plechu. Mezi každými dvěma otvory je dodatečně frézkou odstraněn materiál, aby vznikl požadovaný vzor. Někde se mi to moc nepovedlo (probroušení, špatný tvar), ale to už je nešikovnost mých rukou ne toho stojanu...
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Před časem jsem taky uvažoval o více-méně univerzálním stojanu, ale skončilo to stojanovkou Ferm. Což je samozřejmě dražší řešení, i když to není bůhví jaká značka.
Kromě toho, že vřeteno nemá vůli bych chtěl bych dodat, že výsledek je rozhodně tišší (proti klasické vrtačce nikoliv Dremelu) - tento aspekt tu nikdo nezmínil.
Kromě toho, že vřeteno nemá vůli bych chtěl bych dodat, že výsledek je rozhodně tišší (proti klasické vrtačce nikoliv Dremelu) - tento aspekt tu nikdo nezmínil.
-
Jindra_S píše:... skončilo to stojanovkou Ferm. ...
Máš tu FTB-13?
Taky pokukuju po stojanovce...
jyrry.webnode.cz
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
@Jyrry:
Mám PTB-16B - viz tady http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=18&t=40497&start=30
a popis tady http://www.proma-ferm.cz/stojanove-a-sloupove-vrtacky/stojanova-vrtacka-proma-ptb-16b-230-p-132755.html?cPath=205775
Popravdě, podle Tvých příspěvků bych Tě tipoval spíše na (polo)profi uživatele a čekal, že si pořídíš spíše něco o třídu výše (s velkým obsahem litiny
).
Zkoušel jsem se dívat na podobné PDB-13 -ce a měly na můj vkus velké vůle = prostě se dalo vrtákem pohnout do strany snad půl centrimetru. Možná by to nakonec nevadilo, ale raději jsem si kousek připlatil.
Mám PTB-16B - viz tady http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=18&t=40497&start=30
a popis tady http://www.proma-ferm.cz/stojanove-a-sloupove-vrtacky/stojanova-vrtacka-proma-ptb-16b-230-p-132755.html?cPath=205775
Popravdě, podle Tvých příspěvků bych Tě tipoval spíše na (polo)profi uživatele a čekal, že si pořídíš spíše něco o třídu výše (s velkým obsahem litiny
Zkoušel jsem se dívat na podobné PDB-13 -ce a měly na můj vkus velké vůle = prostě se dalo vrtákem pohnout do strany snad půl centrimetru. Možná by to nakonec nevadilo, ale raději jsem si kousek připlatil.
-
Na tu 13-ku jsem se jen tak ptal 
Ta 16-ka by byla asi tak ono, něco v té velikosti i ceně.
Ta 16-ka by byla asi tak ono, něco v té velikosti i ceně.
jyrry.webnode.cz
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Tak to jo
Jinak ta 16-ka je po 3 letech pořád v pohodě při občasném používání.
- Odpadlo "jen" krycí plexisklo - nebylo to ideálně vymyšleno.
- Pořídil jsem jednoduchý svěrák, dneska bych se hecnul a šel do dražšího křížového.
- Jsem líný měnit převody - již dlouho tam je jen jeden
- Možná bych uvítal laserovou rysku, ale to je jen přání, kdo ví, jak by to v reálu fungovalo
A jinak spokojenost.
Jinak ta 16-ka je po 3 letech pořád v pohodě při občasném používání.
- Odpadlo "jen" krycí plexisklo - nebylo to ideálně vymyšleno.
- Pořídil jsem jednoduchý svěrák, dneska bych se hecnul a šel do dražšího křížového.
- Jsem líný měnit převody - již dlouho tam je jen jeden
- Možná bych uvítal laserovou rysku, ale to je jen přání, kdo ví, jak by to v reálu fungovalo
A jinak spokojenost.
-
No já jsem to chtěl spíše do garáže, než našetřím na svoji vysněnou stojanovku. Je trošku dražší, typ zatím raději nebudu psát. Vrtání nějakých jackelů, sem tam dřeva apod. Vrtačkou jen v ruce se úplně kolmo netrefíte, tak jsem chtěl alespoň stojan.
Já jsem podobnou v LÍDLu koupil asi před dvouma rokama asi za 1750,-. Musel jsem ale vypodložením srovnat sloup, aby byl opravdu kolmý a plastová objímka co drží hloubkový doraz mi asi po 1/2 roce praskla, tak jsem si nechal vyfrézovat nou z hliníku, a ta už je v pohodě. Jinak jsem s ní za ty prachy docela spokojený a vrtám na ní i 1mm dirky. Je ale dost hlučná (bez zátěže), asi díky vůli unášecího pera na výsuvné pinole, ale to neřeším. Vřeteno jako komplet je ale tuhé a hlavička nehází, což je to podstatné.
u hobby vrtačiek tohto typu je dobre pred kúpou vysunút vreteno na maximum a skúsiť radialnú vôľu čo niekedy môže byť aj 0,5mm 
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
0,5 mm?
Není to překlep? Pokud chápu tuto vůli dobře, je to pohyb vlevo vpravo celé hlavy - a tam bych to odhadoval u hobby výrobků řádově jinde - až 0,5 cm.
Není to překlep? Pokud chápu tuto vůli dobře, je to pohyb vlevo vpravo celé hlavy - a tam bych to odhadoval u hobby výrobků řádově jinde - až 0,5 cm.
-
ingwarr píše:... radialnú vôľu čo niekedy môže byť aj 0,5mm
Myslíš vodorovný pohyb špičky třeba upnutého navrtáváku při plném vysunutí vřetena dolů?
Ne pohyb celé hlavy na sloupu, předpokládám.
jyrry.webnode.cz
Hlava s motorem a převodama je na sloupu napevno. Asi myslí vůli vysouvací pinoly. Sválně jsem to šel změřit hodinkama (hodinkový úchylkoměr), a asi jsem měl kliku. Při plně vysunuté pinole (50mm) mám vůli 0,26mm, což je myslím na domácí použití naprosto v pohodě.
presne ako to Lark odbornejšie popísal
U profesionálních stlpových vrtačkách ide vôla vymedziť, ale tu sa šetri materialom, a pinola vretena nie je dostatočne vedená
Upozornil som na to že som tiež na vrtanie kupil podobnú vrtačku, a po zistení uvedenej vôle som ju aj vrátil.
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,