Laserová hračkopopisovačka
Re: Laserová hračkopopisovačka
To vypadá docela zajímavě, ale nejdu do toho, spíš si chci jen zkusit to popisování; frézka mi jede 10-15mm/sec při dvou topolovkách 3mm na sobě, to mi celkem stačí.
jyrry.webnode.cz
jo... ono je idealne mat doma obidve masiny - ale isiel som do laseru preto, lebo kolega frezu ma...a laserom viem robit aj vecer o 11 - nehuci to 
jofrey007 píše:...a laserom viem robit aj vecer o 11 ...
No, to je nepopiratelná výhoda, to beru.
jyrry.webnode.cz
Já mám čínský z ebay 50W s pracovní plochou 30x50cm. Topolovku řežu spolehlivě s nastavením 13mm/s a 100% výkonu.
Dá se i rychleji, ale potom to některá místa neprořeže a to je v pytli.
Řezat v 11 v noci se možná dá, ale v bytě asi rozhodně ne. Už proto, že to docela dost smrdí a kouří a bez odvětrávání ven se s tím moc dělat nedá. Ale je možné, že mám nějaký vadný kus či to zatím neumím správně nastavit. Přešel jsem teď na březovou překližku, která je homogennější a mnohem méně smrdí.
Řezat v 11 v noci se možná dá, ale v bytě asi rozhodně ne. Už proto, že to docela dost smrdí a kouří a bez odvětrávání ven se s tím moc dělat nedá. Ale je možné, že mám nějaký vadný kus či to zatím neumím správně nastavit. Přešel jsem teď na březovou překližku, která je homogennější a mnohem méně smrdí.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
- petrcorrado
- Kontaktovat uživatele:
50w výkonu laseru je hodně. My řežeme 80w laserem, nicméně topolovku 3mm pouze na 10% výkon. Rychlost řezu je 15mm/s. Na tom vloženými videu je to hodně opálený. To se stává buď špatnou ohniskovou vzdáleností, nebo velkým výkonem a pomalým posunem. Pokud je to správně nastavený, řez je pouze mírně hnědý a z vrchu není nic poznat, jen tenká linka. Hodně dělá čistota optiky, nalepují se na ní splodiny z kouře ( víceméně to lepidlo v překližce ). Topolovka poslední dobou dost smrdí..
Pořád mi nedá spát to diodový pole. Ještě chvilku počkám až to bude k mání s lepším kolimátorem a výkonem okolo 50 w a fouknu to na frézu..
Ty trubice jsou ok, ale potřebují chlazení a dost velký napětí. Pro instalaci na frézu je to moc komplikovaný.
Pořád mi nedá spát to diodový pole. Ještě chvilku počkám až to bude k mání s lepším kolimátorem a výkonem okolo 50 w a fouknu to na frézu..
Ty trubice jsou ok, ale potřebují chlazení a dost velký napětí. Pro instalaci na frézu je to moc komplikovaný.
therccustomjets.cz
customwings.cz
customwings.cz
Asi mám fakt nějaký problém na tom stroji...
Na 10% není na překližce asi slabounká čára. Na 20% už je řez viditelný, ale prořežu to až od 50% výkonu. A to jen někdy a zcela nespolehlivě. Vše při rychlosti nějakých 15mm/s. Poleji už řezat nechci, to bych nevyřezal nic.
Mám objednanou novou čočku, protože ta původní je už od začátku trošku škrábnutá.
Co bych chtěl od číňana, že... Když ten Rayjet stojí myslím 4x víc...
Na 10% není na překližce asi slabounká čára. Na 20% už je řez viditelný, ale prořežu to až od 50% výkonu. A to jen někdy a zcela nespolehlivě. Vše při rychlosti nějakých 15mm/s. Poleji už řezat nechci, to bych nevyřezal nic.
Co bych chtěl od číňana, že... Když ten Rayjet stojí myslím 4x víc...
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
jyrry píše:No, zatím jsem si objednal jen tento laser http://www.banggood.com/Laser-Module-Re ... 55966.html a příslušné brýle
no mat toto hned vedla spindlu na popisovanie vyfrezovaneho tak nad tym som uz uvazoval, len neviem ako by som to nasoftil tak aby mi z camu liezol kod vhodne ovladajuci kedy to ma svietit a kedy nie :- )))) ... mozno nejake spinace na Z osi alebo tak nieco, offset by som asi zvladol dvoma roznymi behmi ... no v kazdom pripade zatial dost komplikovane, ale mozno ju tiez objednam aby az raz ........
igorb píše:.......
Tohle si představuju ve StepFouru takhle: popis strčím do jiné hladiny a přiřadím mu jakoby jiný nástroj, jinou hloubku "Z", jiné rychlosti a tak - mašinka frézuje a když dojde na objekty v té hladině, vyjede nahoru, zastaví a napíše abych vyměnil nástroj - v tu chvíli vypnu vřeteno a aktivuju třeba koncák který laser sepne v určité výšce "Z".
Offset můžu udělat v Corelu, prostě popis odstrčím o offset laseru proti vřetenu...
jyrry.webnode.cz
tak teoreticky by šel v G-kódu změnit nulový bod, ale to SF asi neumí že?
pochopil jsem to z toho videa dobře, že drobná úprava koupeného laseru spočívá v tom, že mám doma v šuplíku CNC frézu a místo hlavy frézy tam nasadím laser hlavu z toho čínského bazmeku ?
video od jofrey007
video od jofrey007
blesk píše:tak teoreticky by šel v G-kódu změnit nulový bod, ale to SF asi neumí že?
SF nepoužívá G-kód.
Kreslím barevně, každá barva dostane svoji hladinu (0-255) a každé hladině můžu přiřadit jiný nástroj, rychlosti, hloubku Z, počet záběrů, odskok Z při přejezdech... Nulový bod je stále jeden.
jyrry.webnode.cz
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Vlasta2 píše:pochopil jsem to z toho videa dobře, že drobná úprava koupeného laseru spočívá v tom, že mám doma v šuplíku CNC frézu a místo hlavy frézy tam nasadím laser hlavu z toho čínského bazmeku ?
video od jofrey007
Myslím že jsi zapomněl na CO2 laserovou trubici, VN zdroj, vodní chlazení, soustavu zrcadel a hlavně dobré seřízení optické soustavy.. Ta hlava co se veze místo vřetena frézky je až poslední v řadě a v ní se ten laser nevytváří..
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
tomu rozumím, já se chtěl jen ubezpečit, co znamená věta .... Su potrebne nejake upravy aby sa do dalo pouzit na modelarske ucely . Jelikož nemám CNC frézku, tak to je pro mě jen jako zajímavost ... 
jyrry píše:Tohle si představuju ve StepFouru takhle: popis strčím do jiné hladiny a přiřadím mu jakoby jiný nástroj, jinou hloubku "Z", jiné rychlosti a tak - mašinka frézuje a když dojde na objekty v té hladině, vyjede nahoru, zastaví a napíše abych vyměnil nástroj - v tu chvíli vypnu vřeteno a aktivuju třeba koncák který laser sepne v určité výšce "Z".
Offset můžu udělat v Corelu, prostě popis odstrčím o offset laseru proti vřetenu...
no ano to som presne mal na mysly "dvoma roznymi behmi" ... vymena nastroja sa da urobit aj castejsie ako raz, napriklad rezes rebra tak urobis popis laserom, vyrezes frezou, ides na dalsie ... to klune moze byt pri kazdom rebre, taky g kod sa kludne da vy CAMovat ... vymena nastroja nemusi znamenat ze niekam odbehne a caka , staci ze ma nasetovane rozne parametre - aspon u mna to tak ide ... zainat / vypinat sa da v specialnej vyske spinacom, presne ako pises, komplikacia je len s tym offsetom, to neviem ako by som prinutil cam aby nieco take vygeneroval, takze riesenie je ako som pisal, vsetko obehnut laserom v jednom behu, zmenit offset (to znamena zastavit a urobit to rucne) a dalej bezat s frezou
igorb píše:... vymena nastroja nemusi znamenat ze niekam odbehne a caka ... komplikacia je len s tym offsetom...
Pokud si pro nějakou vrstvu nadefinuji jiný nástroj než pro ostatní, pak pořadím zpracování objektů volím okamžiky kdy má dojít k výměně nástroje - běžně to používám při frézování plošňáků, kdy vyjedu "véčkem" dělicí čáry, pak frézka vyjede na "parkovací" Z (jen Z, jinak zůstává kde je), tam mi koncák zastaví vřeteno abych mohl vyměnit nástroj (třeba 0,8 na vrtání děr), vyzve mně k tomu (na monitoru) a napíše jaký jsem si pro příští objekt definoval. Vyměním, odentruji a pak jede dál.
Offset nevidím vůbec jako komplikaci - budu vědět že laser má osu třeba o 40mm dál než vřeteno, tak si popisy namaluju kam potřebuju a pak všechny šoupnu o těch 40mm příslušným směrem v ose X - frézka pak pojede vřetenem jakoby v těch posunutých souřadnicích ale laser se veze tam kde ho potřebuju...
Příklad - mám definovanou nulu stroje. Pro vrstvu 0 (černá, vnější obrysy) mám navolenou frézovací hloubku Z 1,5mm (materiál mám podložený 2mm nad deskou, na desce je nula stroje). Pro vrstvu 5 (žlutá, popisy) navolím hloubku Z 15mm a pokud zpracování programu postoupí na "žlutý" objekt, vřeteno vyjede na "parkovací" Z (mám 70mm), koncák odstaví vřeteno a jsem vyzván k výměně nástroje. OK, deaktivuji koncák vřetena a aktivuji koncák laseru. Enter a jede to žlutý objekt - najede na počáteční bod toho objektu, sjede na Z=15 a v té výšce bude koncák který zapne laser. Dosmahne "žlutý" objekt, vyjede na "parkovací výšku, tím se vypne laser a pokud bude další objekt "černý" (obrys), vyzve mně k výměně nástroje (= k přepnutí z laseru na vřeteno)....
Ovšem pořadí frézování bych v jenom programu dal tak aby to nejdřív vyjelo popisy a teprve pak třeba jedno žebro po druhém, abych u toho neseděl a u každého žebra nepřepínal laser/vřeteno.
On ten SF není blbý, nevím co všichni máte s tím CAMem a G-kódem, vždyť to musí být opruz
jyrry.webnode.cz