Přitápění v chodbě

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
coro

Re: Přitápění v chodbě

#16 Příspěvek od coro »

proti tomu komínovému ťahu by mohla pomôcť aj úplne tenká priesvitná látka ala záclona (možno skorej jemná a nie nejaká ala čipka s úplne veľkými dierami...).. Prinajhoršom na spodok nalepíš závažíčka, keby ju bralo dohora..

Téma ma celkom dosť zaujala, ale ja komín nemám, tak sa chcem spýtať na skúsenosti s tými infra panelmi - naozaj to sála teplo citeľne?
Aký výkon by mohol byť vhodný niekam do obýváku ako "prilepšenie" k pohode pred telkou, aby to ani nebolo nepríjemné a ani nebolo úplné nič?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Celeron »

Jen tak pro představu. Místnost 4x4x2,5m vytopíš u NEDu nízkoteplotním stropním panelem 600W i při mrazu -18. Lepší je ale dát víc menších, třeba jen 300W aby to ozářilo celou plochu místnosti. Do kostelů, kde se netopí, se do lavic osazují panely pouze 100W pro každý místo k sezení. Hřeje to ze vzdálenosti 15-20 cm lidem na nohy a lidem je dobře i když je kolem na nule. Já jsem si dal tuhle 100W potvoru http://shop.fenixgroup.cz/z2893-ecosun-100k-b na zeď pod stůl v dílně, vzduch topím na 18 a když tam sedím bez toho panelu co hřeje na nohy, tak jsem za hodinu zmrzlej. S panelem klidně půl dne.
Pokud máš v obýváku lamino, je lepší do místa kde se sedí dát pod lamino topnou fólii, je to taky nízkoteplotní infra topení. Pak jde dát ještě tahle rohožka http://shop.fenixgroup.cz/z5851-w-mat-wm-0-6-120-pryzova-rohoz ale je to takový moc průmyslový, takže třeba do dílny.
Jirka
ROB

#18 Příspěvek od ROB »

Celeron píše:Jen tak pro představu. Místnost 4x4x2,5m vytopíš u NEDu nízkoteplotním stropním panelem 600W i při mrazu -18. Lepší je ale dát víc menších, třeba jen 300W aby to ozářilo celou plochu místnosti. Do kostelů, kde se netopí, se do lavic osazují panely pouze 100W pro každý místo k sezení. Hřeje to ze vzdálenosti 15-20 cm lidem na nohy a lidem je dobře i když je kolem na nule. Já jsem si dal tuhle 100W potvoru http://shop.fenixgroup.cz/z2893-ecosun-100k-b na zeď pod stůl v dílně, vzduch topím na 18 a když tam sedím bez toho panelu co hřeje na nohy, tak jsem za hodinu zmrzlej. S panelem klidně půl dne.
Pokud máš v obýváku lamino, je lepší do místa kde se sedí dát pod lamino topnou fólii, je to taky nízkoteplotní infra topení. Pak jde dát ještě tahle rohožka http://shop.fenixgroup.cz/z5851-w-mat-wm-0-6-120-pryzova-rohoz ale je to takový moc průmyslový, takže třeba do dílny.
Jirka

Docela mne to také zajímá, takže jsem si prostudoval jak funfují ty "infra" panely a zaráží mne ta povrchová teplota. Píšou, že to má cca 80°C. To mi připadá nějak moc na to, že by měly fungovat jako infra a energii předávat okolí pomocí vln. Kdysi jsem si také pod stůl dal takový panel, tehdy to vyráběl v devádesátých letech OSP Sokolov. Taky to mělo topit na principu infra, ale topilo to tak nějak napůl infra a napůl konvekcí a zpod toho stolu jsem to rychle odstranil, protože ta konvekční složka způsobila ohřívání vzduchu pod deskou stolu a teplý vzduch šel pod deskou a potom do obličeje a vysušovalo to oči.
Docela by mne zajímalo, jak se chovají tyto nové panely od FENIXu. Jestli jsou opravdu infra ....
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Celeron »

Kolik mají koupelnový do červena rozšvicovaný infráky? 400-500 st? Fenix dělá i vysokoteplotní panely, pyrometrem mají 340-380 povrchovku. Panel co dáš vodorovně má konvenci pár procent, vše je v podstatě infra. Pokud ho dáš svisle, tak asi 30 % je konvence a 70% infra. Poměr se mění podle výšky plochy panelu. Proto ty kostelní Ecosun K mají jen výšku 32 cm. Jestli mají 80 stupňů jsem nezkoušel ale chvíli na něm ruku udržíš. Že jsou infra, pozanáš že nejvíc hřejou do dlaně asi 10-15 cm od desky. Jak byl velkej ten Sokolov a kolik to mělo výkon? Pod stůl nemůžeš dát víc než asi 200W, jinak se musí udělat nad panelem do stolu mřížka aby ti ta konvence nefuněla pod deskou do xichtu.
Jirka
ROB

#20 Příspěvek od ROB »

Celeron píše:Kolik mají koupelnový do červena rozšvicovaný infráky? 400-500 st? Fenix dělá i vysokoteplotní panely, pyrometrem mají 340-380 povrchovku. Panel co dáš vodorovně má konvenci pár procent, vše je v podstatě infra. Pokud ho dáš svisle, tak asi 30 % je konvence a 70% infra. Poměr se mění podle výšky plochy panelu. Proto ty kostelní Ecosun K mají jen výšku 32 cm. Jestli mají 80 stupňů jsem nezkoušel ale chvíli na něm ruku udržíš. Že jsou infra, pozanáš že nejvíc hřejou do dlaně asi 10-15 cm od desky. Jak byl velkej ten Sokolov a kolik to mělo výkon? Pod stůl nemůžeš dát víc než asi 200W, jinak se musí udělat nad panelem do stolu mřížka aby ti ta konvence nefuněla pod deskou do xichtu.
Jirka

Byl svisle na zdi za stolem (stůl přiražený ke zdi - asi by bývalo stačilo ho kus odtáhnout :roll: ), rozměr to má 93 x 50 [cm] a příkon 380 [W]. Takže už mi to je jasné. Dík za info.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Celeron »

To je strašnej výkon, nedivím se...
Jirka
Ticcino

#22 Příspěvek od Ticcino »

Done!
IR panel jsem nainstaloval a zprovoznil. 400w Fenix.
Panel vyšel na 2300, řízení na 1300. Dám pak vědět jak se to osvědčilo.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“