GPS a odrazy

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zpráva
Autor
OK2BSY

Re: GPS a odrazy

#16 Příspěvek od OK2BSY »

Souhlasím s předchozími příspěvky ohledně přesnosti GPS. Opravdu velmi závisí na lokalitě, ale pozor, v některých aglomeracích může být i rušivý vliv od jiných zařízení, pracujících kolem frekvence 1 575 MHz, resp. jejich harmonické, které mohou slabý signál z družic eliminovat.
Stalo se mi to, docela přehledná pozice, ale na 6 satelitů jsem se nedostal. Tak jsem šel do ATTI, bylo to náročnější, protože se musí korigovat vliv větru a výška, ale nehrozí neočekávané drifty, jak se dron snaží korigovat pozici podle ne úplně korektního signálu GPS. Jak už bylo napsáno, z Geocachingu víme své, jak to mnohdy háže i o desítky metrů.
Petr Tišnov
Phantom 2, H3-2D, GP Hero 3+b, FPV, new props 9450, carbon guard arcs and landing gear
VTjr

#17 Příspěvek od VTjr »

Ještě se vrátím malou poznámkou k těm stromům a mokrému padanému listí.
Obecně vzato jsou to polovodivé materiály, které velice dobře odrážejí rádiové vlny různých vlnových délek a navíc v jistých vlnových délkách dokonce mění polarizaci, protože kmeny stromů působí jako dipóly (odborně se tomu říká depolarizace, ale netýká se to těchto vysokých frekvencí, patrné je to spíš na KV a VKV pásmu). To jak působí padané listí a různé biologické cykly rostlin se dalo dobře pozorovat při dálkovém přijmu starého analogového TV vysíláni ze vzdálených vysílačů. Někdy byl signál vynikající, ale byla období, kdy byl naopak značně zeslaben, nebo spíš zaprasen odrazovými duchy. DVB-T je v tomhle ohledu mnohem odolnější (tedy pro mne až podivuhodně). Ale u GPS, kde se z fázových posuvů měří vzdálenosti - tam každý odraz vnáší dost výraznou chybu.

Ale při čtení tohoto vlákna jsem se pousmál nad tím, jak dokáže být dnes celá jedna kategorie modelů (a nejen jich) doslova závislá na GPS. :o :)
Mám totiž dojem, že kdyby GPS najednou klekl, tak mnoho lidí si nejen že nezalétá, ale našli by se i tací, co by už snad ani nenašli cestu domů. :lol: :lol: :lol:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
janko.hrasko

#18 Příspěvek od janko.hrasko »

ja som zavisly na gps kvoli geocachingu :D na koptere ho vyuzivam minimalne, vzdy startujem aj pristavam v manualnejsich rezimoch
ale odrazy a tienenie pri budovach a stromoch je znamy fakt.. uplne perfektne sa hlada keska v strmom svahu medzi stromami pri skalach, kedy gps ukazuje presnost aj +-50m :D
VTjr

#19 Příspěvek od VTjr »

Turistické GPS mám, aj druhé zabudované v aute, a okrem toho v mobile (to prakticky nevyužívam), ale koškárenie ma akosi nenadchlo. :roll: Naštastie. :lol: Lebo už na to, čomu vštkému sa dnes venujem, by som potreboval dva životy a keby som prepadol keškám, tak ešte tretí navyše. :mrgreen:
OK2BUH

#20 Příspěvek od OK2BUH »

Já používám GPS na moři, ve vzduchu i na souši už mnoho let, prakticky hned po uvolnění pro civilní sektor. O takové přesnosti jako dnes se nám dřív ani nezdálo, bylo to pro civil schválně znepřesněno i víc jak 100 m, ale pořád to bylo mnohem lepší jak sextant. Ale těch průserů co jsem s GPS zažil, to byste se nasmáli. :)
VTjr

#21 Příspěvek od VTjr »

Jj, do naší slepé ulice občas zabloudí nějaký kamion, údajně kvůli GPS, a pak se tam i několik hodin otáčejí nebo couvají. :lol:
Lark

#22 Příspěvek od Lark »

Já požívám GPSku v autě taky od dob kdy se u nás objevily (tehdy ještě v PDA) a když jedu někam dál, i když znám trasu a mám jí najetou, je to neocenitelný, když tě někde naženou na objížďku. Specielně v Příbrami, nebo v Praze když byla objížďka, tak bylo značení jen pár ulic, a pak se člověk motal jak nudle v bandě. Jinak někteří borci jezdí jen podle hlášení navigace, a pak se strašně diví, že zkončí ve slepé ulici :D Ono to chce se na tu navigaci taky podívat kam mě to směruje a zároveň sledovat značky. Ale lidi jsou různé ...
gardenroute

#23 Příspěvek od gardenroute »

VTjr píše:...Ale při čtení tohoto vlákna jsem se pousmál nad tím, jak dokáže být dnes celá jedna kategorie modelů (a nejen jich) doslova závislá na GPS. :o :) Mám totiž dojem, že kdyby GPS najednou klekl, tak mnoho lidí si nejen že nezalétá, ale našli by se i tací, co by už snad ani nenašli cestu domů... :lol: :lol: :lol:
Asi neznáš podstatu tzv. "GPS stabilizace" (GPS ATTi) u NAZA řídící jednotky (u jiných je to obdobné), o které byla řeč jinak by jsi toto samozřejmě nenapsal, bohužel si to tak řada neinformovaných lidí domýšlí, když se k takovým náhodně informacím dostane.

Koptéry s touto dodatečnou stabilizací (pokud je řeč o tom co zde, tj. GPS Atti režim u NAZA) GPS využívají pouze k dostabilizování - víceméně k zamezení driftu letadla např. při snosu větrem či setrvačností, takže SAMOZŘEJMĚ je možné s tím úplně v pohodě létat i bez GPS podpory (ATTi stabilizace, letadlo má pro základní stabilizaci dostatek dalších senzorů, jako jsou akcelerometry, gyroskopy, barometr), jen je s tím trochu větší práce, což např. při natáčení může být pro někoho nepříjemné. Ale rozhodně to na tom není pro vlastní letové funkce nijak závislé.
Takže ten tvůj dojem je zcela mylný. :?

Jiná věc je použití GPS pro nějaké návratové funkce a pod., ale o tom tu řeč nebyla...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
OK2BUH

#24 Příspěvek od OK2BUH »

Většina průserů se mi stala špatným zadáním souřadnic cíle. Jednou jsem dokonce přistál na jiném letišti než jsem myslel a ono bylo ještě k tomu vojenské. :) Setkal jsem se i s úmyslným rušením signálu za války v Jugoslávii.
VTjr

#25 Příspěvek od VTjr »

gardenroute píše:...jinak by jsi toto samozřejmě nenapsal

Ne., ne, kdepak. 8O
Asi Ti si z mého dovětku nedocvaklo, že to byla ironie. :lol: Přece nikdo neuvěřil tomu, že by bez GPS se nedobelhal domů pokud nemá v krvi >2 promile. :roll: A zrovna tak se létalo a létá s koptérami i bez GPS. :mrgreen:
OK2BUH

#26 Příspěvek od OK2BUH »

odrazy.JPG

Tady je malá ukázka co dokážou plechové střechy. Přijímáno 6 satelitů na Ublox NEO6. Na jiném místě to sedí jak přibité. Kdopak si troufne přistát u mě na zahradě se zapnutou GPS?
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“