vybíjení baterky s externí zátěží
- JosefSvejk
Re: vybíjení baterky s externí zátěží
Jen pro upřesnění, s tou iCharger 206 můžeš vybíjet až 20A. Přímo v návodu k nabíječce je to popsáno. Vůbec bych nevymýšlel nějaké elektronické bastly, stačí vhodný rezistor nebo žárovka. Zkusil bych třeba halogenku, co bývá v bodovkách nebo něco podobného, co máš po ruce.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
JosefSvejk píše:... s tou iCharger 206 můžeš vybíjet až 20A. Přímo v návodu k nabíječce je to popsáno. ....
No já ti nevím, ten můj obrázek je "přímo z návodu" k i206 a já tam čtu 7A (30W vybíjecího výkonu)...
jyrry.webnode.cz
jindraj píše:... pro co bych měl/mohl sáhnout k dosažení vybíjecího proudu kolem 10-15A u 4s akku?
Kdysi vyšel v KTE magazínu návod na elektronickou Zenerovku právě na tyhle proudy. Podívám se doma, myslím že to mám naskenované. Z toho bych asi vyšel; sejmout z bočníku operákem napětí a to po úpravě použít jako referenci pro ten parostroj...
jyrry.webnode.cz
- JosefSvejk
jyrry píše:No já ti nevím, ten můj obrázek je "přímo z návodu" k i206 a já tam čtu 7A (30W vybíjecího výkonu)...
Nemůže být z 206, protože je tam 1 až 10 článků. Já používám dvěstěšestku
JosefSvejk píše:...Nemůže být z 206, protože ... .
protože je tam napsáno velkým tučným písmem 206B
citace z "Vraždy v saloním kupé": hledej šmudlo
:-D
jyrry.webnode.cz
mám těch návodů postahováno víc, česky i englicky; pokud doma vzpomenu, podívám se kde se stal ten překlep :-)
jyrry.webnode.cz
- JosefSvejk
Nehodlám se hádat. Mám doma originální návod (je anglicky) a tam jsou hodnoty jiné. 206 má balancér jen pro 6 článků, takže těžko může vybíjet 10 článků.
tak znova:
jyrry píše:mám těch návodů postahováno víc, česky i englicky; pokud doma vzpomenu, podívám se kde se stal ten překlep :-)
jyrry.webnode.cz
- JosefSvejk
Klidně použij i větší písmena, evidentně musíš mít poslední slovo. Já jsem to napsal dřív, než jsem si stačil přečíst tvůj druhý příspěvek o překlepu.
Ty šmudlo..
.
Ty šmudlo..
JosefSvejk píše:Jen pro upřesnění, s tou iCharger 206 můžeš vybíjet až 20A. Přímo v návodu k nabíječce je to popsáno. Vůbec bych nevymýšlel nějaké elektronické bastly, stačí vhodný rezistor nebo žárovka. Zkusil bych třeba halogenku, co bývá v bodovkách nebo něco podobného, co máš po ruce.
jyrry píše:Kdysi vyšel v KTE magazínu návod na elektronickou Zenerovku právě na tyhle proudy. Podívám se doma, myslím že to mám naskenované. Z toho bych asi vyšel; sejmout z bočníku operákem napětí a to po úpravě použít jako referenci pro ten parostroj...
díky moc lidi ... ta zenerovka alias parostroj je zajímavá
206B by podle mého návodu měla umět s externí zátěží až 20A na max. 6s článku - tedy celkově snad nějakých 500W - 20W umí bez zátěže (což by bylo při těch 4s něco lehce přes 1A).
V mém případě na 4s s předpokládanými méně než 20A na 4s se pohybuji s potřebou vyzáření nějakých cca 300W výkonu.
To už moc rezistory nedokážou a na složitější bastly se moc necítím. Asi by to zvládl nějaký odporový drát, ale nevím kolik a jakého použít a navíc ho nemám po ruce. Žárovky by to také asi daly bez potíží a těch mám bohaté zásoby - zvlášť když jich spojím víc do série nebo paralelně ... no a tady je to, že uvažuji jaké a jak spojené je použít (neb žárovky na nominálních 16V a 300W neznám
http://www.hillrc.com/UploadFiles/iC206B_en.pdf
strana 3 ano, píšou 20A ale pak strana 18 viz. můj obrázek, prostě 7A v tom "externím" režimu
na té straně 3 je psán celkový vybíjecí výkon - 500W @ 25V/20A což trochu nekoresponduje s "interním" vybíjecím výkonem 20W psáno tamtéž (30W si tam uživatel může nastavit v spešl menu).
strana 3 ano, píšou 20A ale pak strana 18 viz. můj obrázek, prostě 7A v tom "externím" režimu
na té straně 3 je psán celkový vybíjecí výkon - 500W @ 25V/20A což trochu nekoresponduje s "interním" vybíjecím výkonem 20W psáno tamtéž (30W si tam uživatel může nastavit v spešl menu).
jyrry.webnode.cz
- JosefSvejk
12 V žárovka to ustojí (nanejvýš prdne
). Dej jednu, potom, dvě, tři... paralelně a odečítej vybíjecí proud. Ničemu neublížíš.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
jindraj píše:... jen z nedostatku praxe a znalostí toho, jak se to bude chovat jsem před zahájením pokusu sháněl informaci, co vhodného (a jednoduše dostupného) by mohlo jako ta externí zátěž sloužit. ...
Mohu ti nabídnout klasický odporový drát. Stačí ho pomocí svorkovnice napojit na přívodní vodiče. Pokud máš strach že ho rozžhavíš, můžeš ho hodit do hrnce s vodou a uvařit si při tom třeba kafe
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
jindraj píše:... jaké a jak spojené je použít ....
zkusme to spočítat:
máš omezení 20W a 7A na nabce, tudíž ona požere 7A při cca 3V (20W/7A je cca 3V)...
aku má 25V, na žárovkách musíš sežrat 22V, pro zjednodušení 24V při cca 7A, tedy musí být schopné požrat 24*7=168W. To dají 2s2p 12V/40W.
Pokud platí 20A, postup je stejný... ;-)
jyrry.webnode.cz
Ale jindraj píše, že má iCharger 206B a chce vybíjet 4čl. LiPol, takže ty žárovky to nevydržej. Navíc i jak v návodu upozorňují, to vlákno žárovky má za studena podstatně menší odpor, takže po zapnutí ten proud bude podstatně větší. Ta elektronická zátěž se dá použít i v tom zapojení s iCharger 206B, jen si nejsem v téhle kombinaci jistý tím mezním vybíjecím proudem. Ten obvod s tou zenerkou co uvádí jyrry, bude vlasně něco podobného, co jsem sem dával. Pokud bys chtěl mermomocí použít ty 12V žárovky (asi máš klešťák), dávej je po dvou do série, a ty dvojice postupně přidávej paralelně. Když použiješ H4 tak ty vlákna vlastně v sérii jsou, když nezapojíš kostru (společný vývod).