DidaJI píše:Pokud by jsi dělal nějaké úkázkové video, přidej tam prosím ještě nožovou vývrtku. Například mě by zajímalo, jak dostat letadlo do tohoto:
http://www.youtube.com/watch?v=zlsOGJxuKNU 1:27 - 1:40
Začátek prvku mi totiž přijde, že to nerotuje přes výškovku podél svislé osy, ale podle vodorovné a až později to přejde do vývrtkové rotace.
Jedním z nejosvědčenějších způsobů jak se dostat do nožovky je narozdíl od běžné vývrtky z letu směrem dolů (samozřejmě se do ní dá dostat z různých kopaných prvků, variací je mnoho - např ve 45° klesání, tu ale zatím zvládnu jen s SU, s ničím jiným se mi nepovedla). Vývrtka, která je zachycena na videu je možná jen s některými letadly, samozřejmostí je, že letadlo musí mít obrovské výchylky i výkon, ale potřebuje být lehké (dřevo, ne kompozit - krill extra je výjimkou), těžiště pak samozřejmě musí být také hodně vzadu aby setrvačnost hnala "ocas" dál a tím otáčela letadlem.
Je samozřejmostí že každé letadlo vyžaduje při různých 3D prvcích jiné použití kormidel, někdy je rozdíl malý, někdy hodně velký. Na základě toho, co jsem za poslední 2 roky s nožovkou zkoušel, jsem přišel na to že tady odlišnost použití kormidel platí obzvlášť. Někdy úplně bez křidýlek, někdy za použití téměr maximální výchylky.
Nožovou vývrtku také samozřejmě zachytím na video, které nahraju hned, jakmile mi to situace umožní.
Kuba