Sony objektiv, který umí fotit

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
JosefSvejk

Re: Sony objektiv, který umí fotit

#16 Příspěvek od JosefSvejk »

Jenže u foťáku se zoomem je škoda to neovládat dálkově. Byla by to úplně jiná liga, mít možnost zoomovat a mít online náhled z foťáku v brýlích. :?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Woita »

JosefSvejk píše:...Byla by to úplně jiná liga, mít možnost zoomovat a mít online náhled z foťáku v brýlích. :?

Jooo, to bych moc rád... To by se to točilo...
Zajímalo by mě, jak daleko dosáhne ta Wifina, možná že by to šlo ovládat tou aplikací v mobilu (moc tomu nevěřím že to půjde dál než na 3 metry, nebude tam pořádná anténka).
A já si to objednám a vyzkouším, protože tohle mi nikdo neřekne! :lol:
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Woita »

dneska dorazila ta QX-10.
První dojem: ohromná krabice, válec průměru jako CD a ještě vyšší, objem tak 1 litr. Otevřel jsem a uvnitř velkej objektiv, tak dvakrát větší než jsem si to představoval. No mrkněte na fotky, porovnání s dlaňovkou Panasonic a s kamerou velikosti GoPro. Hmotnost - zváženo 105g. To je jako GoPro, takže starost s vyvážením gimbalu stavěného na Gočko odpadá. A podélné vyvážení taky O.K., uprostřed těla i s vysunutým objektivem.

1.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Hned jsem fotil a filmoval, první dojem: Fotky budou super. Filmy - katastrofa kvůli FPS, ale možná že kvůli tomu, že jsem fotil i filmoval za šíleného osvětlení (zataženo, cca 15:00 dneska, uvnitř místnosti bez zapnutého osvětlení) zkrátka příšeří, tak možná že to muselo natáhnout expoziční časy a za normálního světla že to bude daleko lepší (teda určitě).

Uchycení - je k tomu ten třmen, tím se uchytí na jakoukoliv svislou plochu o výšce 50 - 80 mm. Tedy ma můj nový gimbal bez problému. Druhá možnost (to se mi líbí nejvíc - do svislé plochy se udělají 4 otvory podle bajonetu a uchycovat bajonetem. Technicky dokonalé a pěkná frajeřina. Nasadíš a click a fertig. Třetí možnost je klasický 1/4" šroub pro stativ. Spodní plocha je rovná, tak O.K.
Na mobilu to připnutý vypadá divně, je to jako objektiv ze zrcadlovky - na mobilu je to obří.

Našel jsem prozatím dvě pakárny:
Mým špatným překladem (přehlídnuto při rychlém čtení) jsem čekal ten režim kulomet (focení s intervalem 2 nebo 10 sekund). Bohužel, opak je pravdou, psali naopak že to NEMÁ režim "continuous shot", já si to spojil s údajem 2 nebo 10 sekund, ale to jsou časy klasické samospouště, kterou to má.
Druhá pakárna je těch 30FPS videa, to je fakt nechutný. Možná (doufám) to bude lepší za světla.

To 2 nebo 10 vteřinový focení (těšil jsem se na něj) možná že by se nechalo ošálit tak, že by se dala samospoušť a tlačítko by se nechalo stisknuté. To budu ještě zkoušet. Asi to stejně rozeberu, vytáhnu si na konektor spoušť a budu to ovládat přes přepínač na RC. To by bylo dokonalý. Tam by se pak dalo udělat i to kýžený sekvenční focení. Instruktážní video na kompletní rozborku mám.

WiFina mírně předčila moje očekávání: Dosah cca 8 metrů s okamžitým náhledem na displeji mobilu. Takže když při té rozborce si udělám i konektor na externí anténku (není tam žádná, proto ten malý dosah), mohlo by to dosáhnout třeba i 100m ve vzduchu (zkušeně odhaduju), a pak by se dala kamerka kompletně ovládat přes mobil (nebo iPad nebo notebook), coz by bylo skvělý - zoomování, a to FPV jaký svět neviděl - v HD rozlišení!!! Zpoždění žádné, je to jako origoš v mobilu při focení.

Ještě pro přiblížení k té velikosti: Připadá mi to jako kdyby se vyřízla prostřední třetina z normálně velkého jablka. Když to se zasunutým objektivem vezmu do ruky, tak není vidět že v ruce něco držím.

Fotky a video někam vystavím, až bude aspoň trochu světla.

Takže zatím asi tak, jdu se s tím učit. :wink:
Naposledy upravil(a) Woita dne úte 19.11.2013 21:58, celkem upraveno 1 x.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Woita »

Přeci jen sem dám ty první fotky. Focené je to všechno dnes, za zataženého počasí, uvnitř kanceláře, bez zapnutého osvětlení. Poslední dvě fotky (papričky a datle) jsou focené potom doma, se zapnutým světlem v kuchyni. Tedy všechny fotky při špatném osvětlení. Uvidíme až někdy za světla...
http://ulozto.cz/xfSAxYW4/qx10-2013-11-19-rar
JosefSvejk

#20 Příspěvek od JosefSvejk »

Vůbec ty fotky nevypadají špatně, takové GoPročkem neuděláš. Takže vyřešit to ovládání a náhled a bude to zajímavé :wink: .
Woita
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Woita »

My modeláři, když nemáme zrovna nějakou práci, tak si jí vymyslíme.
Takže se asi pustím do této složitosti:
Kamarád Standus (nemodelář, výzkumník, experimentátor a technický a programátorský talent) mě přesvědčil, ať to nerozebírám, že přístup k těm tlačítkům a dalším funkcím uděláme softwarově, přes WiFi. Takže na palubě by se vozila nějaká miniaturní WiFina, ta by byla spárovaná s objektivem a do ní by vedly dráty od RC přijímače. Ovládalo by se to tedy nikoliv z telefonu, ale z RC vysílačky.
Zjistil jsem, že s PC to komunikovat neumí (prozatím, aplikace existuje, ale dosud nepodporuje tyto nové objektivy; chatoval jsem se Sony podporou, a moc vstřícní nebyli), jen s iPhonem nebo s Androidem. Je tedy tochu problém s odposlechnutím komunikace, ale to není nepřekonatelné. Odposlechneme, vyfiltrujeme a uvidíme. Pokud ty příkazy jsou šifrované, jsme v hajzlu a vzdáme to. Pokud ale šifrované nejsou (věřím že ne), tak by to mělo jít udělat.
Pak už je to jen na fantazii, co by to všechno mohlo umět (sekvenční focení, zoomování, filmování......).
Ta palubní Wifinka by mohla být třeba tato:
RedBackArduino.jpg

Bude to boj...
JosefSvejk

#22 Příspěvek od JosefSvejk »

Konektor by se mi líbil víc :roll: . Ale to se mi to kecá, když jsem si ten "pokusný" foťák nemusel kupovat :lol: .
Woita
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Woita »

No mrkni na to video s rozborkou výše.

Je tam spousta těch plochých mnohožilových vodičů, a součástky včetně spínačů k tomu budou přiintegrované. Bojím se, že bych nikam nedokázal přiletovat kablíky k mému konektoru.

A taky ta WiFina je fajn, že se nemusí nic připojovat. Jen by se objektiv mechanicky nacvaknul na gimbal, a připojilo by se to vzduchem samo. Co je špatné, to je nárůst hmotnosti, ale odhaduju že ten modulek bude mít tak 3 gramy, a to je zanedbatelný.

Práce spočívá jen v mravenčím vyhledání příkazů a pak v naprogramování (to naprogramuje Standus levou zadní behem oběda u stolu, když ho přinutím to udělat
:mrgreen: )
Kdyby tam ten konektor už byl, tak bych nic neřešil a byl bych spokojený. Takhle jsem postavený před možnosti, a jak jsem psal výše, práci si vygeneruju sám ;-)
Woita
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Woita »

Tak už jsem kameru narouboval na kopteru Mrtvá kočka, je to na gimbalu FeiuTech G3.
Ještě neletěla, dneska je venku vichr a už se šeří. Až natočím nějaká videa ve vzduchu, dám sem odkaz.
Kdo se chcete podívat na více fotek a video (prozatím ze země),tak tady: http://rc.ludl.cz/index.php/nase-rc-modely/109-dead-cat
IMG_2026.JPG

IMG_2027.JPG

Img_2033.jpg

IMG_2052.JPG
JosefSvejk

#25 Příspěvek od JosefSvejk »

Doufám, že to bude fotit tak pěkně, jak to vypadá. Až dáš dohromady to ovládání, tak dej vědět. Ještě tak ten náhled... :roll: .
Vlasta2

#26 Příspěvek od Vlasta2 »

to Woita :

tak jsem se dnes dokopal k tomu, pořádně se na to mrknout. Je to vlastně osekaná RX 100, což je velice dobrý foťák. Objektiv je taky víc než dobrý. Co se týče ovládání, tak tady není až tak nutný moc laborovat, QX100 má tzv. multifunkční konektor, je to USB mikro a tam lze připojit krom napájení i dálkové ovládání (originál Sony) kde lze údajně ovládat video, foťák i zoom. Upravit ovladač pro použití s RC by už neměl být takový problém. Jediná chyba je, že to nemá HDMI, takže zatím nevím, jak dostat kontrolní obraz do vysílačky. Přes wifi to není dobrý, protože běhá na stejný frekvenci jako RC soupravy 2,4 Ghz , nemluvě o tom, mít na koptu wifi přijímač a převádět to ještě do analogu A/V je už moc.

Vlasta
Woita
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Woita »

Ten můj je QX10, to je ten menší, a na kopteru je veliký až dost. Ten myslím multifunkční USB konektor nemá? Kde jsi to zjistil? To by bylo pro mě zajímavý, řeším jak to ovládat přes RC.
Vlasta2

#28 Příspěvek od Vlasta2 »

QX10 jsem nějak nestudoval, ale USB mikro konektor by to mělo mít. To už by na něm nebyl žádnej. Ono se to z důvodů, které mi nejsou jasný někde uvádí, někde ne (u nějakých foťáků), někde se zase uvádí, že je to pouze pro napájení. Např. i HX50 má multifunkční konektor, ale většinou se píše jen USB mikro. K čemu slouží (všechny možnosti) se jaksi nepíše. Jestli QX10 bude pracovat s dálkou tedy nevím, ale dá se to u lepších prodejců, který tu dálku prodávají snadno vyzkoušet. Většina prodavačů o tom taky nemá ani páru. V každém případě, nejhorší je fakt, že nemá ten HDMI . Asi to lze nějak vytáhnout z těch střev, ale kdo má laborovat s něčím za 10 litrů. Jen pro zajímavost, Sony RX100 je geniálně vymyšlený. USB mikro má na pravém boku a HDMI je těsně vedle stativového šroubu (dole). Takže, když se foťák přišroubuje na gimbál, tak se k tomu konektoru nelze dostat. Důvod nelze zjistit ani pochopit. U Sony RX100 II s velkou slávou oznámili, že HDMI konektor je umístěn z boku - pod USB mikro. Jenže RX100 II je cca o 4 litry dražší, prý kvůli lepšímu displeji, který mi je bohužel ukradenej......

Vlasta
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“