Rady, jak na laminátové třísky
Re: Rady, jak na laminátové třísky ?
Asi teda myslíš polomasku od (třeba) 3M http://www.canis.cz/ochrana-dychacich-c ... omasky-3m/ s patřičnými filtry- to pak jo - zde ji má zami - http://www.akroforum.cz/download/file.p ... &mode=view. Já jen aby si někdo nemyslel že si koupí obyč ten papírový respirátor a je chráněn - ano asi lepší než vůbec nic ale jak říká Vašek Sádlo - lepší službu by už udělal namočený hadr přez hubu. Radek
ICQ 638556901
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Když už se tady probírají "tříšky" z laminovacích materiálů, kdysi se tradovalo, že něco (aramid? kevlar?) tě může po zapíchnuti do prstu či plic spolehlivě zamordovat. Že prý cestuje v těle, zdetekovat se ničím nedá a po čase se někde na důležitým místě zapíchne a člověk scípne.
Je to latina, nebo na tom něco je?
Jirka
Jirka
Co vím tak strašný svinstvo je bórový vlákno - při zlomení lítaj kousky a prý se ochotně zapíchne kamkoli - ale zda se může dostat do krevního řečiště a tam nějak uškodit netuším ale dle mě ne. Jinak Aramid (Kevlar je totéž jen chráněná značka f. DuPont) je plast a je jemňoučký na dotyk-( ten se dle mě ani zapíchnout nedá - jako třeba do kůže - v plicích nevím) Radek
ICQ 638556901
- LittleFalco
Na vypary masku s filtry?? A co krome pevnych castic (ktere pri patlani moc nepoletuji) odfiltruje? To si muze clovek poridit na ruku magneticny naramek na hubnuti za tisicovku a bude to mit podobny efekt
A na vzhledu po dvaceti letech asi taky zalezi co clovek laminuje. Jednou jsme se nachomyt k laminaci bazenu a to je tedy pecka. Styren steka dolu a tam se hromadi, tak se clovek nahore nadechne a stejne se mu za chvili otviraji telni dutiny.. Zase ho clovek vetsinu vydycha, na rozdil od epoxydovych vyparu. Epoxyd me mene vyparu, nez polyester, ale muzes si z nej muzes vypestovat alergii, takze latexove rukavice sice nejsou nutnosti, ale.. Lide, pracujici kazdy den s polyesterem by meli chodit kazdy pulrok na odber krve a tam meri hladinu kyseliny (tusim, ze kys. vinne). Vim o lidech, kteri na tohle skoncili,ale tech je jak do mariase.
Takze suverene nejvetsi hnuj je brouseni. Pokud clovek orezava dily flexou, tak se zabalit jak to jde a na hubu aspon respirator. Lepsi je pretlakova kukla se sanim na zadech. A na brouseni je suverene nejlepsi ochrana proti prachu voda.
Na "kousani" kuze pomaha nejlepe jakykoli mastny krem, treba indulona. A taky pouzivat kazdy den do dilny ciste veci. Kdyz se tim clovek zivi, casem to prestane samo. Ale kdyz si clovek na cestu z prace vezme elastaky, picha to i po peti letech v laminovne
Borove vlakno je pekne svinstvo, odlamuji se stepinky, ktere se zabodnou do kuze a pri vyndavani se zlomi. Takze rana dal, zdanlive bez priciny, hnisa a nepomuze ani rentgen. Takze rezat, rezat... Nikdy jsem s nim nedelal, mam to pouze vyctene, doporucuji se silne rukavice a opatrnost.
Takze suverene nejvetsi hnuj je brouseni. Pokud clovek orezava dily flexou, tak se zabalit jak to jde a na hubu aspon respirator. Lepsi je pretlakova kukla se sanim na zadech. A na brouseni je suverene nejlepsi ochrana proti prachu voda.
Na "kousani" kuze pomaha nejlepe jakykoli mastny krem, treba indulona. A taky pouzivat kazdy den do dilny ciste veci. Kdyz se tim clovek zivi, casem to prestane samo. Ale kdyz si clovek na cestu z prace vezme elastaky, picha to i po peti letech v laminovne
Borove vlakno je pekne svinstvo, odlamuji se stepinky, ktere se zabodnou do kuze a pri vyndavani se zlomi. Takze rana dal, zdanlive bez priciny, hnisa a nepomuze ani rentgen. Takze rezat, rezat... Nikdy jsem s nim nedelal, mam to pouze vyctene, doporucuji se silne rukavice a opatrnost.
Zpátky doma, v kopcích :-)
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rady, jak na laminátové třísky
Aha, bór, vím že to byla nějaká exotika.
Jinak ten polyester /epoxid. Viděl jsem, jak to chodilo při laminování ve Vertexu. No dělat bych to nechtěl. Ale největší hrůza je výroba umělýho kamene v jedný nejmenovaný fy. Ten kámen se dělá ze směsi různý kamenný drti, skla, písku, barviv a kdoví čeho dalšího. No a pojí se to polyesterem 104 nebo tak nějak stejně smrdícím. Prostě se do formy asi 2,2m x 1,5m, hluboký asi 5 cm nasype ta směska, pak se to sklepe, mnoha tunama slisuje a pak šoupne do pece. Ta linka jede tak 2-3 formy za minutu, takže to budou možná desítky tun směsi za hodinu a v ní metráky polyesteru. Smrad na ty lince i přes odvětrání neuvěřitelnej. A v tom se pohybujou lidi a nějakých ochran huby jsem si nevšiml. Kdysi jsem tam něco řešil a 1 hodina v tý hale, člověk se vykoupe, vymění hadry a stejně smrdí ještě druhej den.... Ty lidi, co tam dělaj určitě smrděj i v rakvi.
Jirka
Jinak ten polyester /epoxid. Viděl jsem, jak to chodilo při laminování ve Vertexu. No dělat bych to nechtěl. Ale největší hrůza je výroba umělýho kamene v jedný nejmenovaný fy. Ten kámen se dělá ze směsi různý kamenný drti, skla, písku, barviv a kdoví čeho dalšího. No a pojí se to polyesterem 104 nebo tak nějak stejně smrdícím. Prostě se do formy asi 2,2m x 1,5m, hluboký asi 5 cm nasype ta směska, pak se to sklepe, mnoha tunama slisuje a pak šoupne do pece. Ta linka jede tak 2-3 formy za minutu, takže to budou možná desítky tun směsi za hodinu a v ní metráky polyesteru. Smrad na ty lince i přes odvětrání neuvěřitelnej. A v tom se pohybujou lidi a nějakých ochran huby jsem si nevšiml. Kdysi jsem tam něco řešil a 1 hodina v tý hale, člověk se vykoupe, vymění hadry a stejně smrdí ještě druhej den.... Ty lidi, co tam dělaj určitě smrděj i v rakvi.
Jirka
Už tu bylo několikrát zmíněno používání latexových rukavic. Já mám informaci, že latexem škodliviny z epoxydových pryskyřic projdou! (Myslím že se jedná o bifenol A, ale nevím jistě...) Na laminování jsou vinylové rukavice.
Naposledy upravil(a) michalll dne stř 01.05.2013 0:16, celkem upraveno 1 x.
PROTOS 500, BLADE 130 X
Heli kabinky: http://michalpa.rajce.idnes.cz/
Heli kabinky: http://michalpa.rajce.idnes.cz/
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Jo vinilky sice nejsou pružný, ale zase z nich nemůže být alergie. A taky vydržej mnohem delší dobu nitroředidlo a aceton na rozdíl od latexu.
Jirka
Jirka