Potahování papírem.Jaký použít

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
kocour
Kontaktovat uživatele:

Re: Potahování papírem.Jaký použít

#16 Příspěvek od kocour »

Mikelantou (prý správně Mikalentou) jsem potáhnul taky dost modelů. Na malé gumáčky je ale určitě těžká. Pracoval jsem s ní za sucha, neměla vůbec přijít do styku s vodou, proto se musela co nejvích napnout při potahování. Na víc namáhané díly se dávala Mikelanta s vlákny křížem (tedy 1. vrstva na křídlo vlákny napříč). Taky můj klubový kolega nedávno postavil polomaketu větroně K3 4,2 m a v rámci šetření udělal potah dvojitý. 1. vrstvu z jakési levné záclonoviny a na to přilakovaná Mikelanta. Drží to docela dobře .
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
REX

#17 Příspěvek od REX »

Když jsem před nějakými 12-15lety stavěl volňásky, s radostí jsem používal tenké barevné Japany. Dnes už jsou k dostání jen bílé a je to velká škoda.
Lepil jsem je naředěným Herkulesem a už při lepení jsem se snažil co nejvíce napnout, což nebýval problém. Po jedné nebo dvou vrstvách naředěného napínacího laku býval potah nádherně vypnutý, bez vrásek. Pouze pokud byl třeba papír přeložený-např při špatném uskladnění, bylo to vidět.
Mám doma teď na zkoušku barevný Ply-span, zatím jsem ho nezkoušel, ale nečekám žádný velký zázrak. Furt mi tedy z mého pohledu nejlíp vychází tenký Japan.
Na ,,minimaketách,, lze něco dohledat, ale celkový pohled na problematiku a používané materiály tam nenajdeš.....
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Pajas »

Ply-Span je to samý, co Japan a je v různých barvách. Potáhnul jsem s ním Bobíka a pracuje se s ním výborně.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kocour »

To odstraňování starého papírového potahu (pokud byl lepený lakem) šlo prý krásně zabalením do toaletního papíru nasáklého ředidlem do nitrolaků a zabalením do polytenové folie. To bych ale doporučoval jen na otevřeném prostranství. Já jsem raději zbytky starého Herkulesu obrušoval.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
veka1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od veka1 »

pro kocour: ja vím, kočky nemaj čtení v lásce, ale aspoň na ty fotky v mých odkazech by ses mohl kouknout . Tam je odstraňování potahu posáno celkem podrobně. :wink:

Co se týká Mikelanty je pouze vžitou pověrou, že nesmí přijít do styku s vodou :)
To by ji pak nešlo předem ani nabarvit, že.
Normálně položíš Mikelantu na kostru, postříkáš vodní mlhou (rozprašovačem) a po chvíli, ještě za mokra přilakuješ obvod ke kostře.
Následně počkáš až uschne a můžeš lakovat dále ( ideální lakovat přes pomocný kus papíru, aby necházelo k přetékání laku skrz papír .. viz postupy v mých předešlých odkazech). Vypínání vodou lze aplikovat u kteréhokoli dlouhovláknitého papíru, ale ne u uměliny.
Výhodou lehce promočeného papíru je, že velice dobře okopíruje 3D povrchy. Problém je,že vnáší přídavné pnutí do konstrukce,proto u subtilnějších modýlků nedoporučuji papír vypínat vodou... .zabrání se deformacím případně zničení kostry letadla.

veka1
jarsin

#21 Příspěvek od jarsin »

pánové , potahoval jste někdo papírem Kablo ? já jsem na tom začínal. byl hodně křehký ,to byla průprava ,zlatá Mikelanta (opravdu ruský papír) a Modelspan. tolik k mému věku.
a dotaz : v obchodě s metrovým textilem se prodává materiál -Vliselin .je nažehlovací ,ten je těžký , a bez lepidla.pouze bílý . ten má asi tak dvojnásobnou tloušťku než Vlies .jinak se chová přesně stejně a po nalakování je hodně pevný . teď s ním chci potáhnout něco jako ŠK -35 2m rozpětí.
chyba toho začínajícího byla ,že neměl potah řádně položený a asi lakoval rovnou neředěným lakem
já prolakuju potah ředěným lepícím lakem na odtokovce ,potom náběžku , koncové oblouky a po zaschnutí žebra a zbytek potahu už ředěným napínacím.
ahoj
jarsin

#22 Příspěvek od jarsin »

ja vím, kočky nemaj čtení v lásce, ale aspoň na ty fotky v mých odkazech by ses mohl kouknout . Tam je odstraňování potahu popsáno celkem podrobně.

s tímto si dovolím nesouhlasit ! pokud se dostane nitrolak do styku s vodou nebo vlhkostí ,tak zbělá a už to nejde odstranit a navíc se to nenapne .
VTjr

#23 Příspěvek od VTjr »

Pajas píše:... Mikelantu neznám, ale většina si na ní jen stěžuje, protože s ní je hrozná práce.

Tohle tvrzení nechápu :o
S mikelantou se pracuje stejně dobře jako s modelspanem či jinými papíry. Rozdíl jej jen v tom, že se nesmí používat lepidla na bázi vody, ani se vodou nemá stříkat, protože se ani moc nevypne, ale naboptná a zkrabatí. Lepí se to rovnou nitrolakem, kterým se to i vypíná.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od vojta mansfeld »

A můžu se zeptat jaká folie se nejmíň smršťuje? Jde o to že potahovat málo pevná křídla folií která se jak známo hodně smršťuje je risk, tak by mě zajímalo jaká by to křídlo nepokroutila.
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
Joker
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Joker »

Zdravím, ty vrásky na fotce na náběžné hraně křídla možná půjdou vypnout opatrným ofouknutím horkým vzduchem, ale pozor, aby jsi nepropálil díru. :D :D
veka1
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od veka1 »

jarsin píše:ja vím, kočky nemaj čtení v lásce, ale aspoň na ty fotky v mých odkazech by ses mohl kouknout . Tam je odstraňování potahu popsáno celkem podrobně.

s tímto si dovolím nesouhlasit ! pokud se dostane nitrolak do styku s vodou nebo vlhkostí ,tak zbělá a už to nejde odstranit a navíc se to nenapne .

Aále... už si to někdy vyzkoušel? :wink:

PS. proto mimo jiné nepoužívám k lepení potahu lak, ale čistý aceton.

veka1
veka1
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od veka1 »

Joker píše:Zdravím, ty vrásky na fotce na náběžné hraně křídla možná půjdou vypnout opatrným ofouknutím horkým vzduchem, ale pozor, aby jsi nepropálil díru. :D :D

... to jako fakt? Máš to vyzkoušené na svých poletuchách? :wink:

veka1
igorb

#28 Příspěvek od igorb »

nastuduj ako sa potahuje papierom ... v tvojom pripade to chcelo byt namokro tenkym modelspanom, ono sa to napina pri schuti, nie tym ze sa to po nalepeni namoci, to sa vypina uz len minimalne ... a hruby som snad v zivote nepouzil :mrgreen: ...

ak je modelspan minulost, tak asi by som mal ist do penzie lebo nicim inym nepotahujem :- PP

co sa tyka mikelanky tou sa robi nasucho, co neznamena ze sa nesmie namocit, dokonca sa s nou po "vyprani" robi o poznanie lepsie ako kym je "vyzehlena" (leskla) hlavne ak bola poskladana ... pranie je ale netrivialna operacia, treba sa to naucit
doubravka
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od doubravka »

s tímto si dovolím nesouhlasit ! pokud se dostane nitrolak do styku s vodou nebo vlhkostí ,tak zbělá a už to nejde odstranit a navíc se to nenapne .[/quote]

taky si dovolim nesouhlasit, treba upraca se vymachala ve vode,nasponovala na kostru a prilakovala po obvodu...
lítat neumim,ale o to víc mě to baví. :-)
veka1
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od veka1 »

jarsin píše:pánové , potahoval jste někdo papírem Kablo ? já jsem na tom začínal. byl hodně křehký ,to byla průprava ,zlatá Mikelanta (opravdu ruský papír) a Modelspan. tolik k mému věku.

Kablo jsem v 69 lepil na tuhle A2 (docela to šlo jen byl relativně křehký).
http://www.vekamodel.cz/historici/eagle ... roku-1964/

Jeho odstraňování (olupování) jsem trénoval po poškození toho modelu :
http://www.vekamodel.cz/historici/ero-ii-skolni-kluzak/ ..
v přibližně stejném časovém období.

První potah Mikelantou (cca 1972) jsem skusil na této poletuše: http://www.vekamodel.cz/historici/seagu ... c-kluzak-/
Pak nastoupil Modelspan ve všech třech gramážích , čas od času doplněný Japanem. :)

Jak tak koukám po vlákně, moji informaci o mokrých postupech s Mikelantou, někteří neberou vážně. 8) Budiž,ale...

O potahování obecně, jsem před časem soustředil pár informací zde:
http://www.vekamodel.cz/potahovani-mode ... em-vliesem…-jak-na-to/

Mj. je tam popsáno několik různých "mokrých" postupů pro Mikelantu. Namátkou vybíram:
s mikelantou jednoduseji_01.jpg

s mikelantou jednoduseji_02.jpg

s mikelantou jednoduseji_03.jpg

veka1
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“