Vrtulník nebo kopter ???

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Zpráva
Autor
ekel

Re: Vrtulník nebo kopter ???

#16 Příspěvek od ekel »

cilek píše:Sám sis dal na výběr jen vrtulník nebo kopter. Takže asi chceš viset. Energetická náročnost a tedy i výdrž ve vzduchu bude podobná. Vrtulník by asi méně papal v dopředném letu. Nejde ten "přístroj" používat v modelu letadla? A co třeba vzducholoď? Ta by vyšla energeticky nejlíp a umí krásně viset.

Ano dal jsem si na výběr pouze tyto možnosti, jiné mne upřímně nenapadli.

Měření, která bych chtěl provádět budou buďto statická - určité body-segmenty,
kdy potřebuji slušnou výdrž ve vzduchu a malou hlučnost
a druhé použití je dynamické - kdy je třeba obletět např. 10 hektarové pole ( proto potřebuji dlouhou výdrž ) - zde je hlučnost druhořadá.
Z obojího mi vychází pořízení vrtulníku na spalovací motor a zároveň copteru, jako nejlepší řešení. Ale pořizovat obojí....to bych se asi nedoplatil...

Na druhou stranu, vůbec netuším jak složité je ovládat copter nebo vrtulník a jaké jsou jejich výhody a nevýhody.

Pokud si pomohu trochu sám:

Copter:
+stabilita
+použití i do horších povětrnostních podmínek
+v případě poruchy jednoho motoru, nemusí dojít k pádu
+nízká hlučnost
-cena
-malá výdrž ve vzduchu- pouze na baterie

Vrtulník:
+dlouhá výdrž ( spalovací motor )
+možnosti pro akrobacii
-omezení s ohledem na povětrnostní podmínky
-hlučnost
-závislost pouze na jednom motoru...

Btw. jaká by byla výdrž ( a dolet ) v případě instalace na letadlo ? Odhadem....
Drondys

#17 Příspěvek od Drondys »

ekel píše:Btw. jaká by byla výdrž ( a dolet ) v případě instalace na letadlo ? Odhadem...

U modelu letadla by výdrž i přes půl hodiny neměl být až tak velký problém a i náklady by měly být nižší a u letadla bude i jednodušší ovládání. Takže řešením je pro statické záležitosti použít kopter a pro dynamické spíš model letadla a když snížíš nároky na ten kopter tak by ses měl s oběma cenově v pohodě vejít do rozpočtu i se slušným vybavením.

Mimochodem začínáš se v tom poněkud zamotávat když uvádíš jako plus možnosti pro akrobacii a přitom si v původním požadavku dost jasně zmínil, že pro tyto účely to vůbec nechceš používat.

ekel píše:Nechci jej používat závodně, natož pro nějaké akrobatické lety.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od pkotatko »

Proc ne vrtulnik ?
Pouzivaly se a pouzivaji na nataceni a fotografovani. To ano, ale....
Heli je narocnejsi na rizeni, je tam vice mechanickych casti co se mohou porouchat. Je tam vice vibraci co se negativne projevuji prave treba na stabilizaci obrazu. Nejlepe na to co se tyce vibraci jsou heli s pohonem turbinou. Tam se ale dostavas do uplne jinych cenovych relaci. Jen samotna turbina je v cene okolo 100 tis. Take udrzba heli je daleko narocnejsi. A riziko padu na technickou poruchu je vyssi.
Tady je napriklad specialni heli pro filmovani : http://www.vario-helicopter.biz/de/prod ... _id=100031 Ale pozor. To neni cena za komplet vse co budes potrebovat.
Copter oproti tomu ma minimum mechaniky. V podstate jen nejaka zakladna, ramena, motory a na nich naprimo pevne vrtule. O vse ostatni se stara elektronika. Jedine co se toci a ma moznost vibrovat jsou motory a vrtule. A tam se daji vibrace celkem uspokojive odstranit.
Pokud bych uvazoval jako ty o necem "pracovnim". Vubec bych se dneska nekoukal po heli. Dneska, diky pokrocile stadilizaci, GPS atd., jsou na to coptery daleko vhodnejsi.
Co jsem vyrozumnel, tak ty to chces jako pracovni nastroj. Nic o tom nevis. Kontaktuj nejakou firmu z tech odkazu co jsem daval a nech si poradit od nich. Budou schopni ti dodat reseni na klic. Tim se vyhnes prochazeni slepych ulicek a ve finale usetris.
A jeste jedna vec co nakousl uz Troll. Legalnost. Dalsi omezeni mas vahove. Dneska do 20ti Kg. Pak uz je to bezpilotni prostredek a vztahuji se na to uplne jina pravidla. Ale i kdyz jsi pod 20Kg ale pouzivas to za ucelem vydelku, tak na tebe zase plati jine zakony. Doporucuji i tohle dobre nastudovat.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
ekel

#19 Příspěvek od ekel »

To Troll:

Děkuji Ti za upřímnost.

Pokud bychom řešili pouze navýšení doby letu, za cenu nákladů, jakým způsobem by jste je řešili ?

Objevil jsem například baterii 22V, 20 000mAh, cena šílená, ale pokud by to pomohlo prodloužit let...
Můj laický pohled je, že navýším počet baterek, tím pádem stoupne hmotnost a proto musím navýšit výkon motorů...

Nebo uvažuji špatně ?
Drondys

#20 Příspěvek od Drondys »

pkotatko píše:Dneska do 20ti Kg. Pak uz je to bezpilotni prostredek a vztahuji se na to uplne jina pravidla. Ale i kdyz jsi pod 20Kg ale pouzivas to za ucelem vydelku, tak na tebe zase plati jine zakony. Doporucuji i tohle dobre nastudovat.

Pokud se nebude jednat výhradně o použití pro sportovní a rekreační účely tak bude tak jako tak bez ohledu na hmotnost i bez ohledu na dolet atd. potřebovat povolení k létání od ÚCL a s tím spojenou registraci příslušných modelů i sebe jako pilota včetně příslušných zkoušek případně i u dalších osob, které to budou pilotovat plus odpovídající povinné pojištění. S tím by měl počítat a na podrobnosti k tomu ať se informuje přímo na ÚCL.
Drondys

#21 Příspěvek od Drondys »

ekel píše:To Troll:

Děkuji Ti za upřímnost.

Pokud bychom řešili pouze navýšení doby letu, za cenu nákladů, jakým způsobem by jste je řešili ?

Objevil jsem například baterii 22V, 20 000mAh, cena šílená, ale pokud by to pomohlo prodloužit let...
Můj laický pohled je, že navýším počet baterek, tím pádem stoupne hmotnost a proto musím navýšit výkon motorů...

Nebo uvažuji špatně ?

Záležitosti ohledně nákladů ve vztahu k doletu/výdrži doporučuji prokonzultovat při zadávání zakázky s příslušnou firmou.
ekel

#22 Příspěvek od ekel »

To Drondys:

Díky za radu. České firmy budu kontaktovat již dnes.
Na druhou stranu jsem se chtěl obrátit nejdříve na Vás a na forum.
Nemyslím si totiž, že každý kdo má firmu na stavbu copterů bude mít zároveň nejlepší zkušenosti. Ba naopak.
Je zde na foru mnoho, opravdu mnoho zkušených lidí, kteří jsou ochotni poradit a zároveň mají daleko větší zkušenosti, byť ne se stavbou copterů.
Ale principy napájení, doba letu atd . jsou pro Vás v podstatě rutinou...

Budu velmi rád, když se na stavbě takového zařízení budete napřímo podílet, budete-li mít zájem. Jsem otevřený spolupráci, zapůjčení či jakékoliv činnosti, která povede k úspěšnému vybuduvání copteru...

Jak jsem ale napsal výše, zda je rozumné pořídit ,,jenom,, copter s kratší dobou letu a pak k tomu pořídit ,,hlučný,, vrtulník he ve hvězdách.
Obojí je ale pro mě reálné...a jsem ochotný naslouchat

Re:
U modelu letadla by výdrž i přes půl hodiny neměl být až tak velký problém a i náklady by měly být nižší a u letadla bude i jednodušší ovládání.
--------------------------------------------------------------------------------
Zde vidím asi hlavní problém dráhu pro vzled letadla - ne vždy se dá najít ,,startovací,, plocha...ale souhlasím...

re:
Mimochodem začínáš se v tom poněkud zamotávat když uvádíš jako plus možnosti pro akrobacii a přitom si v původním požadavku dost jasně zmínil, že pro tyto účely to vůbec nechceš používat.
------------------------------------------------------------------------------
Akrobacii jsem uvedl záměrně, protože mnoho lidí zde používá vrtulníky přednostně pro akrobatické létání...takže pouze jsem zmínil jednu z výhod, která mne napadla.
Více jich jako laik neznám
Drondys

#23 Příspěvek od Drondys »

ekel píše:To Drondys:

Díky za radu. České firmy budu kontaktovat již dnes.
Na druhou stranu jsem se chtěl obrátit nejdříve na Vás a na forum. Nemyslím si totiž, že každý kdo má firmu na stavbu copterů bude mít zároveň nejlepší zkušenosti. Ba naopak.

Ten kdo by se pouštěl do komerční stavby profi kopterů v ČR bez velmi dobrých znalostí a dřívějších zkušeností z této oblastí by byl naprostý blázen a už by ho nejspíš dávno "odchytili" nebo by sám přinejmenším dobrovolně zkrachoval. :lol:

ekel píše:Akrobacii jsem uvedl záměrně, protože mnoho lidí zde používá vrtulníky přednostně pro akrobatické létání...takže pouze jsem zmínil jednu z výhod, která mne napadla.

Modely vrtulníků, které se pro podobné účely používají jsou většinou upraveny tak, že právě už nejsou vhodné pro akrobacii tj. nebyl to moc vhodný nápad.
ekel

#24 Příspěvek od ekel »

To pkotatko:

Ano, souhlasím s Tebou...s těmi náklady to nebude konečné...
Děkuji Ti za shrnutí a obecné poznatky !

Pokud se zeptám na provoz vrtulníku, jaká je jeho spotřeba - resp. náklady na palivo (spotřeba za hodinu ) ?
Je to drahý špás ?

To Drondys:

máš pravdu, unáhlil jsem se...
Dnes má eshop skoro každý a tohle mi nedošlo :oops:
S tou akrobacií jsem se netrefil :)
Drondys

#25 Příspěvek od Drondys »

ekel píše:Dnes má eshop skoro každý a tohle mi nedošlo.

Eshopů je u nás habaděj zatímco výrobců profi koptér na zakázku je jen minimum. Ono mít eshop, ve kterém jen prodáváš produkty od jiných výrobců a mít vlastní výrobu profi koptér na zakázku byť z části skládaných z různých komponent různých výrobců to jsou poněkud odlišné záležitosti, ke kterým je potřeba mít znalosti a zkušenosti na úplně jiné úrovni jinak se celkem rychle a spolehlivě takový výrobce může dostat do pořádného průseru.
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od koulinek »

Plánuješ se pohybovat v okruhu profi zařízení, se kterými moc běžných modelářů do styku nepřichází ale obecně platí nabyté zkušenosti z okruhu modelářeského. Doba letu přímo závisí na hmotnostní optimalizaci koptéry a volbě vhodného pohonu (pohonné akumulátory, motory, vrtule) Profi řídící jednoty koptér by ti mohly vyhovovat i v možnostech naklikat si plánovanou trasu do mapy po které by následně koptéra autonomně prolétla a mohl by jsi se věnovat měření. Legislativa je v tomto ohledu také zásadní. Také je vhodné stanovit jakou rychlostí je třeba aby se průlet realizoval, z toho ti vypadne jak dlouho musí být stroj bezpečně ve vzduchu pro splnění požadovaného úkolu. Může to být krásná práce něco takového odladil, ale v tvém případě bych také doporučil se obrátit rovnou na profíky. Dílčí poznatky a problémy můžeš ale klidně konzultovat také tady.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od pkotatko »

Naklady na palivo ? No, je to rozdilne. Mas v zasade moznost ctyr druhu pohonu.
spalovaci motor - metylalkohol - pro tve ucely naprosto nevhodne. Tento pohon se pouziva pro sportovni heli
spalovaci motor - benzin - tudy by cesta vedla. Spotreba relativne mala a pozadovana doba letu by se dosahnout dala. Problem ale jsou pomerne velke vibrace. Otazkou je jak moc by to vadilo. Nevim jak moc by ty vibrace vadily tvemu zarizeni, pripadne jak moc by ovlivnily vysledky mereni. Videl jsem nekde video jak s takovou heli praskoval pole. Mel tam GPS, stabilizacni elektroniku a naprogramovanou drahu letu a litalo to samo.
Turbina - asi nejpouzitelnejsi z hlediska vibraci. Spotreba ( ted placnu) litr na 10 min a vice. Pouziva se ale normalni kerosin A1, stejne jako do dopravnich letadel. Cena turbiny je ale vyssi. Tady pisou provoz az 45 min : http://www.vario-helicopter.biz/de/prod ... _id=100031
Elektro - tady se budes hodne tezko dostavat na letovy cas presahujici 20 min.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
cilek

#28 Příspěvek od cilek »

pkotatko píše:Naklady na palivo ? No, je to rozdilne. Mas v zasade moznost ctyr druhu pohonu.
spalovaci motor - metylalkohol - pro tve ucely naprosto nevhodne. Tento pohon se pouziva pro sportovni heli
spalovaci motor - benzin - tudy by cesta vedla. Spotreba relativne mala a pozadovana doba letu by se dosahnout dala. Problem ale jsou pomerne velke vibrace. Otazkou je jak moc by to vadilo. Nevim jak moc by ty vibrace vadily tvemu zarizeni, pripadne jak moc by ovlivnily vysledky mereni. Videl jsem nekde video jak s takovou heli praskoval pole. Mel tam GPS, stabilizacni elektroniku a naprogramovanou drahu letu a litalo to samo.
Turbina - asi nejpouzitelnejsi z hlediska vibraci. Spotreba ( ted placnu) litr na 10 min a vice. Pouziva se ale normalni kerosin A1, stejne jako do dopravnich letadel. Cena turbiny je ale vyssi. Tady pisou provoz az 45 min : http://www.vario-helicopter.biz/de/prod ... _id=100031
Elektro - tady se budes hodne tezko dostavat na letovy cas presahujici 20 min.

Když to tak čtu, tak jsem si vzpomněl na diselelektrické lokomotivy. To ještě nikdo nevyzkoušel, udělat koptéru s elektromotory na benzín.
Drondys

#29 Příspěvek od Drondys »

cilek píše:Když to tak čtu, tak jsem si vzpomněl na diselelektrické lokomotivy. To ještě nikdo nevyzkoušel, udělat koptéru s elektromotory na benzín.

To už by rovnou mohli začít stavět koptéru s jaderným reaktorem na palubě. Koptéra není lokomotiva ani ponorka. U koptéry se na rozdíl od zmíněných lokomotiv hledí především na co nejmenší váhu a tohle by byla zbytečná zátěž navíc. :lol:
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od JirkaA »

Na vahu se u lokomotiv hledi taky, lehka lokomotiva toho moc neutahne :grin:
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Heli - jiné“