ntm 35-48 900kv
Re: ntm 35-48 900kv
12x8 bude v pohodě, já tam měl 13x8. 
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Ajaj. S tou 13/8 sme to asi fakt přehnali. Nemáš naměřená nějaká čísla která byla smrtelná?
No on ten motor kupodivu ještě žije. Smrad to byl teda slušný, ženuška mi to obrblala. Prst se udržet nedal prakticky ani na tom kuželu, přenos tepla přes hřídel funguje spolehlivě. Ještě mě napadlo změřit to na 3S, takže další obrázek. V této konfiguraci je to pohodička a na zálet by to v pohodě stačilo. Mám trámec 46mm, takže ten výsledek z DC není až tak přesný. Ale uvedené otáčky/napětí/proud jsou údaje odečtené v jeden okamžik asi po 10 sekundách chodu. Na 4S to startovalo na 75A ale velmi rychle to kleslo.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Kupodivu se to Tvé měření na 3S víceméně bohužel shoduje s grafem z dyna na HC. Jestli to padá při 3S a 43A někam na 70% eff, tak to neni žádnej extra výsledek. Nicméně z toho měření na 4S kdy to bralo 61A při 14,7V to vychází s účinností dle DC tak, že motor protápí cca příkonu ve W asi dvojnásobek jeho hmotnosti v g, což já považuju za bezpečnou hranici zátěže pro impulsní režim. Jestli to začínalo na 75A, tak ta zátěž byla určitě na víc jak 2,5 násobku hmotnosti a začlo ho to zřejmě opékat. Navíc vše staticky a bez nějakého citelného chlazení. Na druhou stranu si získal potvrzení že točící se turbo kužel funguje jako ventilátor a vysává kudy může.
No já ho tam nakonec nechám, ta oběžka 42-?? by tam sice namontovat šla, ale nebudu to teď štěpit.
Ještě uvidím, jestli se odhodlám spolehnout se na odlehčení za letu a víru, že to vydrží. Nebo první lety udělám na 3S a potom se rozhodnu. Asi bych to neměl přiznávat, ale nebude tam přijímačová sada, takže by bylo nemilé, kdyby vyhořelý motor nějak drsně zrušil i regulátor a jeho bec.
Ještě uvidím, jestli se odhodlám spolehnout se na odlehčení za letu a víru, že to vydrží. Nebo první lety udělám na 3S a potom se rozhodnu. Asi bych to neměl přiznávat, ale nebude tam přijímačová sada, takže by bylo nemilé, kdyby vyhořelý motor nějak drsně zrušil i regulátor a jeho bec.
Doktore, mohl bys případně podle DC nastřelit nějakou vhodnější vrtuli na tu 4S?
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Já bych ani od těch "čtvercovejch" 42mm oběžek navíc s nižším KV moc neočekával. Tohle nejsou vhodný motory pro nějaké extra výkony.
Jakou jinou vrtuli místo 13/8? Ono toho v podstatě na výběr moc nemáš. Nabízela by se třeba 12,5/7,5 - ale vzhledem k tomu že je o prd lehčí jak 13/8, tak bych ji s ohledem na bezpečí modelu raději taky nezkoušel. Takže asi nezbývá než ta 12/8 jako max. Vzhledem k tomu že Proxima nebude žádnej lehouš a výkonu nebude na rozhazování, tak je nutný počítat s delším chodem motoru a raději mu moc nenakládat.
Ještě jinak. Koukam do RCalbumu a Proxima má v průměru asi kolem 2kg. Pokud si stanovíš pro limit motoru staticky cca 60A při 4S (asi 900W), tak seš na výkonovém poměru asi 450WPin/kg. Neni to málo, ale na vyskakování to taky neni. Já mam v podstatě "stejnej" pohon v P-13 která mi ale váží asi 1560g. Tedy 900/1,56= asi 575WPin/kg. Tady mi ta vrtule 12/8 celkem vyhovuje a pohon dokáže rychlost z horizontu cca podržet i ve stoupání (umí to do kopce 90km/h). Pokud by tam ale bylo o 125W/kg míň, tak by asi bylo záhodno obětovat část rychlosti na úkor tahu. S klesajícím výkonem při zachování rychlosti začně pohon ve stoupání vadnout a vrtule začne opouštět svou ideální "stopu" a začne "prokluzovat" a tím pádem jde eff vrtule do kopru. Možná bych zkusil pro zálet 12/6,5. Oťukal si pohon co to s nim dělá (odběr v letu). Tohle musí dát ten motor snad bez problému. Pokud by se pohon tvářil že jako žádnej problém, tak bych zkusil 13/6,5. Když to vydrží a bude se to zdát pomalé, tak ji porovnat s tou 12/8 a k něčemu se přiklonit. Víc tam toho na výběr asi nebude.
Jakou jinou vrtuli místo 13/8? Ono toho v podstatě na výběr moc nemáš. Nabízela by se třeba 12,5/7,5 - ale vzhledem k tomu že je o prd lehčí jak 13/8, tak bych ji s ohledem na bezpečí modelu raději taky nezkoušel. Takže asi nezbývá než ta 12/8 jako max. Vzhledem k tomu že Proxima nebude žádnej lehouš a výkonu nebude na rozhazování, tak je nutný počítat s delším chodem motoru a raději mu moc nenakládat.
Ještě jinak. Koukam do RCalbumu a Proxima má v průměru asi kolem 2kg. Pokud si stanovíš pro limit motoru staticky cca 60A při 4S (asi 900W), tak seš na výkonovém poměru asi 450WPin/kg. Neni to málo, ale na vyskakování to taky neni. Já mam v podstatě "stejnej" pohon v P-13 která mi ale váží asi 1560g. Tedy 900/1,56= asi 575WPin/kg. Tady mi ta vrtule 12/8 celkem vyhovuje a pohon dokáže rychlost z horizontu cca podržet i ve stoupání (umí to do kopce 90km/h). Pokud by tam ale bylo o 125W/kg míň, tak by asi bylo záhodno obětovat část rychlosti na úkor tahu. S klesajícím výkonem při zachování rychlosti začně pohon ve stoupání vadnout a vrtule začne opouštět svou ideální "stopu" a začne "prokluzovat" a tím pádem jde eff vrtule do kopru. Možná bych zkusil pro zálet 12/6,5. Oťukal si pohon co to s nim dělá (odběr v letu). Tohle musí dát ten motor snad bez problému. Pokud by se pohon tvářil že jako žádnej problém, tak bych zkusil 13/6,5. Když to vydrží a bude se to zdát pomalé, tak ji porovnat s tou 12/8 a k něčemu se přiklonit. Víc tam toho na výběr asi nebude.
Moje bude mít taky asi lehce přes 1900g. Blbé je, že já nemám teď zásobu vrtulí a kupovat jen tak na experimenty se mi moc nechce. Mám tady ještě 12.5x6.5, tak bych ji mohl zkusit. Ale ona má širší listy, tak těžko soudit, jestli to vůbec pomůže.
Docela by mě zajímalo, jaký by byl do Proximy obecně nejvhodnější pohon co se týká oběžek.
Docela by mě zajímalo, jaký by byl do Proximy obecně nejvhodnější pohon co se týká oběžek.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
tks píše:Mám tady ještě 12.5x6.5, tak bych ji mohl zkusit.
To je Aeronaut? V nabídce vidim akorát 12,5/6. Nebo je to ještě verze neCAM? Každopádně na zálet použitelné.
tks píše:Docela by mě zajímalo, jaký by byl do Proximy obecně nejvhodnější pohon co se týká oběžek.
Jo tak každej by to chtěl jinak! Někomu tam stačí 500W a někdo by určitě neohrnul nos nad 1,5kW.
Je to Aeronaut ale ta starší. Otáčky má myslím max 11000, takže to snad vydrží.
Zálet proběhl na 3S, ale protože jsem musel trošku dovážit čumák, tak jsem následně použil 4S a vrtuli jsem nechal AE 13x8.
V režimu 10-15vteřin chodu + max minutu bez motoru to zvládl motor v pohodě. Byl tedy po přistání teplý, ale prst jsem na něm udržel.
Dost mi vadí hlučnost (na to si u NMT stěžovalo víc lidí) a také nejsem nadšený z té účinnosti. Ale čím ho nahradit? Byl bych rád, abych mohl pod motorem lítat delší dobu bez obav, že se z něho zakouří. Docela mě zaujal Xmotor XM3548EA-5, kde by mělo podle kalkulátoru stačit na 9000ot nějakých 50A místo stávajících 60A co žere NMT. Nebo nějaký jiný další návrh na 4S LiPol + 70A regulátor? Uvažuju, jestli bych preferoval rychlost nebo tah...
V režimu 10-15vteřin chodu + max minutu bez motoru to zvládl motor v pohodě. Byl tedy po přistání teplý, ale prst jsem na něm udržel.
Dost mi vadí hlučnost (na to si u NMT stěžovalo víc lidí) a také nejsem nadšený z té účinnosti. Ale čím ho nahradit? Byl bych rád, abych mohl pod motorem lítat delší dobu bez obav, že se z něho zakouří. Docela mě zaujal Xmotor XM3548EA-5, kde by mělo podle kalkulátoru stačit na 9000ot nějakých 50A místo stávajících 60A co žere NMT. Nebo nějaký jiný další návrh na 4S LiPol + 70A regulátor? Uvažuju, jestli bych preferoval rychlost nebo tah...
hlucnost vyriesia lepsie loziska.
Bumpy_SK píše:hlucnost vyriesia lepsie loziska.
No to je dobre info, ale kde je sezenu a jak je tam dam ? cim dam pryc tu segerovu pojistku? mate nekdo nejakej figl ?
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Tome pokud bys chtěl asi to nejlepší z HC velikosti 3548 a s KV cca 900, tak já osobně bych sáhnul po ověřené klasice R&B 3648-850. Lepší motor téhle velikosti a v dané cenové hladině asi nekoupíš.
Pokud bys rád zaexperimentoval, tak můžeš zkusit ještě třeba vrtulníkovej:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Motor.html
Pokud bys rád zaexperimentoval, tak můžeš zkusit ještě třeba vrtulníkovej:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Motor.html
Tak jsem to dnes proletěl se zapojeným MUI75, mám tedy opravdu reálná data. Vše to tedy je při 14V a vrtuli tam mám ještě stále Aeronaut 13x8. Model Proxima II.
- při startu na zemi 72A
- při kolmém stoupání nahoru 60A
- při letu v horizontu 45A
Těch stoupání i průletů bylo několik a výsledek byl vždy stejný. Docela mě ten pokles při letu v horizontu překvapil. Jaký z toho udělat závěr?
- při startu na zemi 72A
- při kolmém stoupání nahoru 60A
- při letu v horizontu 45A
Těch stoupání i průletů bylo několik a výsledek byl vždy stejný. Docela mě ten pokles při letu v horizontu překvapil. Jaký z toho udělat závěr?