Traxxas E-Maxx Brushless pomalá jízda

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Zpráva
Autor
FlyBear

Re: Traxxas E-Maxx Brushless pomalá jízda

#16 Příspěvek od FlyBear »

I když možná nemáš rád přirovnání, pokusím se tvou problematiku osvětlit zcela laicky právě pomocí velmi zjednodušeného a dost symbolického přirovnání :) Poprosím případné pány odborníky, aby následující text nebrali doslova a nesnažili se odborně napadat IMHO pochopitelná laická vysvětlení. Zkrátka, jak pravil klasik: odborníka to dráždí, ale vy laici si toho ani nevšimnete :lol:

Takže, ESC funguje tak, že při plném plynu pouští proud z baterek do motoru a ESC s tím tedy nemá žádnou velkou práci. Na tohle je ESC dokonale stavěnej. Prostě otevřená přípusť = volný tok ke spotřebiči bez jakýchkoliv překážek (PWR, brushless a jiné problematiky nechávám úmyslně zcela stranou, pro pochopení laikem to nemá vliv).

Pokud ale plyn neotevřu úplně, tak si můžu laicky představit, že vlastně tok proudu přiškrtím, stavím mu do cesty nějakou "překážku" (a pro pochopení je opět jedno jakou a jak).

Jinými slovy: ESC se namáhá nejvíc, když dám málo plynu - s malým plynem musí ESC hodně škrtit a má tak velkou práci. Proto ESC dostává na frak a hřeje se daleko více, když musí dlouhodobě pracovat na nízkém plynu...

A teď ke tvé konkrétní problematice:
Není třeba spoléhat na protichůdné "rady" z internetu. Stačí si koupit teploměr a sledovat alespoň občas teplotu motoru a ESC. Pokud se nepřehřívají, pak jsou v tvých konkrétních jízdích podmínkách v pohodě a není co řešit - nic se neděje, nic si neodvaříš.
Pokud se ale bude hlavně ESC hřát v režimu pomalé jízdy nezdravě vysoko, pak máš problém a je nutno se tím zabývat.

Obecná rada z vlastní praxe:
Přehřívání jsem řešit nemusel, EMaxx mi zvládal dobře pomalou i rychlou jízdu.
Ale přesto jsem mu pořídil dvourychlostní převodovku, protože jsem získal pro pomalou jízdu v terénu a na skalách daleko lepší provozní režim v optimálnějších otáčkách motoru a s plynem nad polovinou rozsahu :)

Správné zpřevodování pro daný účel je prostě základ! To neokecáš :wink:
A pokud chceš jezdit pomalu i rychle, je řešením právě ta převodovka.

Mimochodem, nejedná se o jinou převodovku. Jde jen o upgrade, kdy ve stávající převodovce vyměníš a doplníš pár dílů, čímž se tato převodovka stane dvourychlostní. Patřičná sada upgrade se prodává za rozumný peníz. Tříkanály třeba od Sanwy rovněž (a jsou daleko lepší, než origo Traxxas Tx).
midiborec

#17 Příspěvek od midiborec »

Sem to trošku blbě napsal ale myslel jsem to jak psal Troll. Motor budeš dusit aby si se natu 3 rozjel, tak to máš i u elektromotoru akorát bez řazení...Když jedeš po rovince chvilku pomaličku tak bych to neřešil ale pokud se snažíš jezdit přes nejaké překážky kde motor zatěžuješ dlouho době tak tam je to na zváženou...Ted je venku zima tak to nepoznáš jestli se to nejak hřeje ale v lete uvidíš..
HITEC, TRAXXAS, ALIGN, RC FACTORY
FlyBear

#18 Příspěvek od FlyBear »

darth.hokro píše:Pozor, tyhle modely zrovna třecí spojku mají :)

Sice ji mají, ale funguje naprosto odlišně od spojky v klasickém velkém autě :)

V našich modelech je prokluzová spojka jen jako pojistka a ochrana pro případ rázového přetížení pohonu. Jejím účelem je proklouznout jedině v případě příliš vysokého momentu při namáhání převodu. Na to je stavěná a seřizovaná.

To je dost podstatný rozdíl v činnosti a účelu v porovnání s plynule ovládanou spojkou u klasického auta :wink:

Takže bych to do debaty o ESC nepletl, je to velmi zavádějící :!:
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od darth.hokro »

jj :) vím že slouží jako prokluzová. Jinak teplotu motoru si já hlídám telemetrií na Spektrum DX3s, mám nastavený alarm na 65c a zatím jsem se na tuhle hranici nedostal. uvidím v létě :D
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
LiVes

#20 Příspěvek od LiVes »

Přirovnání nepřirovnání. Hned berete za slovo. Problém textu je, že nepřenese všechno, co by bylo potřeba. Nemyslel jsem to nijak špatně.

Jinak teda teplotu si hlídám a vubec se to nehřeje, Je jasný, že v létě to muže být opravdu o dost víc.

Takže já tam teda prdnu tu dvourychlostní převodovku, jak říká FlyBear.
Zatím ji budu přepínat ručně a pak koupím DX3S, vypadá dobře.
Do té převodovky se mě taky nechtělo proto, že na internetu je v některých diskuzích psáno, že je nespolehlivá, že omezuje maximálku, že je pak převodovka míň odolná vůči tvrdšímu ježdění a tak.
FlyBear, jak jsi na tom ty ze zkušenostma z tou převodovkou?
A je to tahle? Bude mi pasovat do mýho E-maxe?
http://www.rcpark.cz/traxxas-e-maxx-1-1 ... dovky.html
Na tom obrázku je hroznejch součástek, to se všechno nacpe do té převodovky? I ty ložiska? To nemůžu vživotě zvládnout :-(
FlyBear

#21 Příspěvek od FlyBear »

darth.hokro píše:...Jinak teplotu motoru si já hlídám telemetrií...

A já si zase rejpnu :D

Teplota motoru je teplota motoru. Pokud se ale jedná o případné přetížení ESC dlouhodobým provozem na malý plyn, pak je to údaj na houby - tazatel musí v tomhle režimu hlídat hlavně teplotu reglu :wink:

Teplotu motoru hlídám především v opačném případě, tedy když jezdím na "plný plyn".

To jsem zlej, to jsem dneska krásně zlej :mrgreen:
FlyBear

#22 Příspěvek od FlyBear »

LiVes píše:Jinak teda teplotu si hlídám a vubec se to nehřeje, Je jasný, že v létě to muže být opravdu o dost víc.

Takže v létě to ještě prověř, ale zatím to vypadá, že se o ESC nemusíš obávat.

LiVes píše:FlyBear, jak jsi na tom ty ze zkušenostma z tou převodovkou?
A je to tahle? Bude mi pasovat do mýho E-maxe?
http://www.rcpark.cz/traxxas-e-maxx-1-1 ... dovky.html

Namontoval jsem tu sadu do převodovky prakticky hned, když jsem EMaxxe (#3905) upgradnul na stříďák s Mambou. Jezdím takhle tedy už cca dva roky, nebo tak nějak - nechce se mi teď hledat doklad, kdy že jsem to vlastně koupil :)

Celou tu dobu jezdí dobře a bez závad, chovám se k ní jako k bezúdržbové. Ještě ani jednou jsem ji nerozebíral ani jinak neudržoval. Rozborka ji čeká poprvé až na jaře, to chci celé auto jemně zgenerálkovat před další sezonou.

Na odkaze je ta správná konverzní sada pro EMaxxe 3905 nebo 3908. Nevím, jestli nemáš náhodou nějakou novější nebo jinou verzi auta, pak si raději ještě prověř, jestli jsou komatibilní. Například ERevo má převody jinak a má tedy taky jinou konverzní sadu pro druhý rychlostní stupeň.

LiVes píše:Na tom obrázku je hroznejch součástek, to se všechno nacpe do té převodovky? I ty ložiska? To nemůžu vživotě zvládnout :-(

Ne, nenacpe se tam všechno.

Po konverzi ta převodovka bude fungovat tak, že druhý rychlostní stupeň funguje 1:1 jako ten původní převod, tedy auto se bude chovat stejně jako nyní, zatímco po přeřazení na první rychlostní stupeň se převodový poměr změní. No a v konverzní sadě jsou pro tento první rychlostní stupeň připraveny dvě varianty převodů - každý s jiným převodovým poměrem do pomala, ale různě pomala: buď použiješ kolečka 18/21 nebo 13/26. Instaluješ ale jen jeden z nich, dle vlastního výběru - podle toho jak moc do pomala chceš na jedničku jít.

Já tam dal ten 13-26, ať to stojí za to. A dobře jsem udělal 8)
LiVes

#23 Příspěvek od LiVes »

Tak jo, objednávám -:)
Jen je škoda, že v autě je 5ti kanálovej přijímač a dodávají k tomu jen 2 kanálovej vysílač.
Prosímtě, jak probíhá to řazení? Za jízdy předpokládám řadit nemůžeš, protože v převodovce nejsou synchrony a když stojíš, tak zase kolečka zrovna nemusí zapadnout do zubů, takže taková ta věcička na servu je nejspíš nějakej saver a když kolečka nezapadnou, tak trošku přidáš plyn a zapadnou. Je to tak?
A je tam nějakej zámek té rychlosti? Myslím třeba, aby to při skoku nevyskočilo ze zubů.
A je k tomu nějakej slušnej návod? K té konverzi mysím.
FlyBear

#24 Příspěvek od FlyBear »

Až budeš kupovat jinou sadu Tx/Rx, tak uvidíš, že jiní výrobci to dělají podobně. Z nějakého důvodu se kanálama na Tx šetří, i když těch kanálů na Rx mají jinak dost :?

Někde jsem ale slyšel, že Traxxasí Tx má další kanály osazeny, jen nejsou vyvedeny jejich ovladače. Možná by stálo za pokus to zjistit, rádio kuchnout a třetí kanál osadit přepínačem vyvedeným na nějaké vhodné místo.

Já to řešil tak, že jsem si koupil sadu Sanwa s tříkanálem.
LiVes

#25 Příspěvek od LiVes »

Jo, o otm vím, ale já mám bohužel TX z výroby kalibrovaný jako dvoukanál, takže mě nestačí jen přidat přepínače.
To je jedno, koupím nějaký Spektrum s telemetrií. To se mě dost líbí.
FlyBear

#26 Příspěvek od FlyBear »

Mám zatím Sanwu tříkanál bez telemetrie. Koupil jsem ji kdysi hned s tím autem.

Dnes už bych šel rovnou do čtyřkanálu. Kromě převodovky bych například mohl ovládat světla, nebo bych v případě pořízení Summita neměl problém s uzávěrkou diferenciálů.

Dnes se již prodává celkem pěkná Sanwa čtyřkanál s telemetrií za rozumný peníz. Uvažuji o ní.
Doporučuju to ještě trochu promyslet, než koupíš nové rádio - abys pak třeba nelitoval chybějícího čtvrtého kanálu.
LiVes

#27 Příspěvek od LiVes »

No to néé, potřebuju pětikanál.
3tí kanál na světla přes nějakej RC switch
4tej kanál převodovka
5tej kanál Summit diferáky.

Prosimtě ještě dotaz. Má ta dvourychlostní převodovka nějakej zámek, aby ta rychlost za jízdy třeba při skoku nevypadla?

EDIT:
Tak jsem našel manuál http://traxxas.com/sites/default/files/ ... 2speed.pdf
a podle toho by měla být rychlost jištěna tím, že je ta pružinka na servu pořád jemně předeplá. Ti v první v druhé rychlosti. To ale znamená, že ten posouvací mechanizmus (vidlička) pořád tlačí na to řadící kolečko a tře se o vnitřní stranu v tom žlábku. To znamená, že ta převodovka musí být vevnitř doobře namazaná, že?
Naposledy upravil(a) LiVes dne čtv 22.12.2011 20:31, celkem upraveno 1 x.
FlyBear

#28 Příspěvek od FlyBear »

LiVes píše:Prosimtě ještě dotaz. Má ta dvourychlostní převodovka nějakej zámek, aby ta rychlost za jízdy třeba při skoku nevypadla?

Od toho je tam to servo. To vždy drží táhlo převodovky ve zvolené krajní poloze (jednička nebo dvojka). K tomu mu pomáhá ta pružinka na táhle...

Ještě upozorňuju: miniaturní šroubeček zajišťující páku serva na tisícihranu musíš při montáži dotahovat velmi velmi velmi zvolna a jemně, jinak si strhneš převod.
FlyBear

#29 Příspěvek od FlyBear »

Ta pružinka sice trvale dotláčí, ale jen zlehka. Tahle část není nijak silově namáhána. Pokud se nemýlím, tak je to vyrobeno z nějakého speciálního "kluzného" odolného plastu a žádné extra mazání to nevyžaduje.

Naopak si myslím, že se zrovna tahle část namazat nesmí.
Ani ta převodovka není asi tak těsná, aby se do ní nedostalo trochu nečistoty, což by ve spojení s mazivem vytvořilo brusnou pastu, která by pravděpodobně tenhle díl rychle zničila.

Úplně jistý si ale nejsem - ovšem přesvědčím se až na jaře, až to poprvé po letech rozeberu :mrgreen:

PS: Diferenciály jsem rozebíral a nečistoty v nich byly.
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od darth.hokro »

Já hlídám motor, protože si říkám, že regulátor nějakou tepelnou ochranu má :) U motoru se bojím že při přehřátí dojde k odmagnetizování. Ale jak žíkám teď v zimě nějak nehřeje, vše uvidím až v létě.

Nejde ta převodovka koupit bez serva?
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
Odpovědět

Zpět na „Auta“