Servo pro plné rozhlížení

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Servo pro plné rozhlížení

#16 Příspěvek od TomasC »

Drondys píše:Ukroucení kablíků od kamery nehrozí pokud si to udělá tak jak je to na videu viz níže. :wink:

Chytře jsi z toho vyklouznul!!! :D :D :D :D
Drondys

#17 Příspěvek od Drondys »

TomasC píše:
Drondys píše:Ukroucení kablíků od kamery nehrozí pokud si to udělá tak jak je to na videu viz níže. :wink:

Chytře jsi z toho vyklouznul!!! :D :D :D :D

Já o tom řešení i videu věděl už dříve akorát se mi na něj nechtělo hledat odkaz když jsem psal tu první odpověď a tak jsem našel jen odkaz na podobné servo, ale když tu potom padla ta připomínka o ukroucení kablíků tak jsem to přeci jen vyhledal.

Jen na doplnění pro plynulejší řízení na nižší rychlosti si může trochu vypomoci nastavením EXPa pro příslušný kanál pokud to jeho Tx umožňuje.
jova
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jova »

Mě se líbí tohle, škoda že je tam jenom třecí převod: http://www.youtube.com/watch?v=ukotvQMz ... r_embedded

Na 180 stupňů stačí spojit dvě serva nad sebou na pákách a dát na společný vývod vysílače.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Mojm10

#19 Příspěvek od Mojm10 »

Já vzal HXT900, rozebral jsem převody, odstranil doraz, trochu si pohrál s převody a vzniklo z toho 300 st. servo.
Nevýhoda je že není středová poloha, koncové ale ano. Cena 2,5 USD.
Drondys

#20 Příspěvek od Drondys »

Mojm10 píše:Já vzal HXT900, rozebral jsem převody, odstranil doraz, trochu si pohrál s převody a vzniklo z toho 300 st. servo. Cena 2,5 USD.

Servo přímo z toho videa už je hotové 360 stupňové servo tj. není potřeba na něm nic upravovat a prodává se za 3.40 USD viz tento odkaz.
bitovod

#21 Příspěvek od bitovod »

Drondys píše:
Mojm10 píše:Já vzal HXT900, rozebral jsem převody, odstranil doraz, trochu si pohrál s převody a vzniklo z toho 300 st. servo. Cena 2,5 USD.

Servo přímo z toho videa už je hotové 360 stupňové servo tj. není potřeba na něm nic upravovat a prodává se za 3.40 USD viz tento odkaz.

To je ale přesně to, o čem tu psal TomasC - knipl ti u něj určuje jen to, jak rychle se bude otáčet na jednu nebo na druhou stranu. To není proporcionální servo, to je už "jen" zpřevodovaný motor s regulátorem otáček.

Naopak rozebrání serva a připájení odporů k potenciometru ti pomůže dosáhnout většíhoi úhlu pohybu, sice ne 360°, ale když si s tím pohraješ, můžeš se dostat na nějaých 270° - s tím už se rozhlížet dá (v takovém rozsahu se ani nerozhlídnu, a to mám hlavu na krku a ne na servu).
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Drondys

#22 Příspěvek od Drondys »

bitovod píše:To je ale přesně to, o čem tu psal TomasC - knipl ti u něj určuje jen to, jak rychle se bude otáčet na jednu nebo na druhou stranu. To není proporcionální servo, to je už "jen" zpřevodovaný motor s regulátorem otáček.

Naopak rozebrání serva a připájení odporů k potenciometru ti pomůže dosáhnout většího i úhlu pohybu, sice ne 360°, ale když si s tím pohraješ, můžeš se dostat na nějaých 270° - s tím už se rozhlížet dá (v takovém rozsahu se ani nerozhlídnu, a to mám hlavu na krku a ne na servu).

To je jen otázka pohledu na věc. Když se podíváš na to video co jsem tady uvedl na předchozí stránce tak s tím se dá taky v pohodě rozhlížet a navíc to umožňuje např. efekt pomalého otáčení kolem osy. Já to vidím spíš jako výhodu než nevýhodu.
bitovod

#23 Příspěvek od bitovod »

Drondys píše:
bitovod píše:To je ale přesně to, o čem tu psal TomasC - knipl ti u něj určuje jen to, jak rychle se bude otáčet na jednu nebo na druhou stranu. To není proporcionální servo, to je už "jen" zpřevodovaný motor s regulátorem otáček.

Naopak rozebrání serva a připájení odporů k potenciometru ti pomůže dosáhnout většího i úhlu pohybu, sice ne 360°, ale když si s tím pohraješ, můžeš se dostat na nějaých 270° - s tím už se rozhlížet dá (v takovém rozsahu se ani nerozhlídnu, a to mám hlavu na krku a ne na servu).

To je jen otázka pohledu na věc. Když se podíváš na to video co jsem tady uvedl na předchozí stránce tak s tím se dá taky v pohodě rozhlížet a navíc to umožňuje např. efekt pomalého otáčení kolem osy. Já to vidím spíš jako výhodu než nevýhodu.

No výhodu v tom, že "pustím knipl a ono se to zastaví", místo "pustím knipl a ono to bude koukat rovně" zvlášť u FPV fakt nevidím - ono to nemá definovaný ani střed, ani dorazy. Nemluvě o tom, že osobne nevidím důvod koukat se za letu, jaký mám za sebou krásný letadlo - za letu jsem v dospělém Blaníku taky měl za sebou krásný letadlo, a taky jsem musel jenom věřit, že tam někde je, protože dozadu vidět nebylo :)

Takže v těch 360/720/1080/(až do ukroucení kabelu) fakt výhodu nevidím - a jestli neumíš hejbat kniplem pomalu, aby se kamera pomalu otáčela (jen a pouze tam, kam chceš, ne dál, ne jinam, ne na druhou stranu), tak nevím, čím pilotuješ, protože ruce to asi nebudou. Rukama to zvládám i já, a že jsem nějaký poleno...

Naopak - myslím, že funkce "když ztratíš orientaci v prostoru (protože letadlo a kameru řídíš každý jinam), všechno pusť a budeš koukat rovně ve směru letu" je k nezaplacení.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
jova
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jova »

Pouze bych doplnil že je dobré mít tu kameru na letadle možnost také naklopit a v obraze zobrazit další údaje. Při navrhovaném způsobu - kamera, vysílač a zdroj na jednom kolotoči s tím bude asi problém.
EPP samokřídla
Drondys

#25 Příspěvek od Drondys »

bitovod píše:No výhodu v tom, že "pustím knipl a ono se to zastaví", místo "pustím knipl a ono to bude koukat rovně" zvlášť u FPV fakt nevidím - ono to nemá definovaný ani střed, ani dorazy.

Já v tom problém nevidím a je to skutečně jen otázka pohledu na věc. Dá se na to zvyknout.
Drondys

#26 Příspěvek od Drondys »

jova píše:Pouze bych doplnil že je dobré mít tu kameru na letadle možnost také naklopit a v obraze zobrazit další údaje. Při navrhovaném způsobu - kamera, vysílač a zdroj na jednom kolotoči s tím bude asi problém.

Není to nezbytné. Používá se i to, že je kamera naklopena vertikálně mírně dolů a za letu se jen pootáčí v horizontální ose.
jova
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od jova »

Asi každý od toho FPV očekává něco jiného a proto potřebuje i jiné servo. :D
EPP samokřídla
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“