Kamera pro FPV - doporučení

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
Mojm10

#16 Příspěvek od Mojm10 »

Tak 520 i 600TVL jsou za stejnou cenu. S objektivy od 1.8 do 12 mm.
Který pro FPV? 2.8 mm nebo něco ještě širšího?
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Jameson »

Dosah rx/tx ti nepovie nikto. Je tam priveľa faktorov - ja mám rôzny dosah na tom istom letisku s rovnakým lietadlom v rôznom čase... Len veľmi zhruba (po našom "od buka do buka") - na 5,8GHz pri 50mW odhadujem dosah do 200m.

Objektívy - základný je pri týchlo kamerkách okolo 3,6mm. Mnoho FPVčkarov lieta radšej na širšom objektíve, okolo 2,8-2,97mm. Čím menšie číslo (ohnisková vzdialenosť), tým širší záber objektívu. Známy lietal s 2,10, mňa by z toho kleplo, vo výške totiž už vidíš všetko strašne krpaté, preto lietam na 3,6mm...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Mojm10

#18 Příspěvek od Mojm10 »

To ano, ale jakou kvalitu obrazu můžu přenést? Prostě jaký je limit kvality pro analogový přenos?
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Jameson »

Asi ťa celkom nerozumiem, kvalita prenosu je väčššinou chápaná ako odolnosť voči rušeniu a pod., mám však pocit, že sa pýtaš na rozlíšenie - to je dané kamerou a dekodérom (obrazovka, okuliare...) - spravidla buď PAL (576 riadkov) alebo NTSC (525 riadkov).
Troll

#20 Příspěvek od Troll »

Mojm10 píše:To ano, ale jakou kvalitu obrazu můžu přenést? Prostě jaký je limit kvality pro analogový přenos?

Tohle by mne taky zajímalo, asi to vyzkouším a uvidíme. Mám doma minikameru kameru Evolve 2100 s rozlišením Full HD , ta kamera má i analogový výstup a o hodně kvalitnější než kamera co používám na FPV. Jsem zvědav co dokáže přenést obyčejný bežný set TX/RX.
cilek

#21 Příspěvek od cilek »

Co ti přenese? No v podstatě to, co ti přenese drát, když spojíš kameru třeba s televizorem přes SCART. A potom se ti přidá rušení, výpadky atd.
Troll

#22 Příspěvek od Troll »

Já nejsem elektronik a nevím jak přesně to funguje , ale pouhý selský rozum mi říká, že s rozlišením kamery prudce roste množství informací které je třeba poslat k zemi . A nemyslím si, že by ten můj shitový přenos neměl žádné omezení na množství informací které je schopen poslat na zem. Jestli tomu rozumíš víc, tak mi řekni, jestli je zde obvykle používaný set schopen dodatz kamery do počítače anebo do brýlí Full HD rozlišení. To je jediné, co potřebuju vědět. Jestli to víš, sem s tím a ušetříš mi zbytečné zkoušení.
cilek

#23 Příspěvek od cilek »

Troll píše:Já nejsem elektronik a nevím jak přesně to funguje , ale pouhý selský rozum mi říká, že s rozlišením kamery prudce roste množství informací které je třeba poslat k zemi . A nemyslím si, že by ten můj shitový přenos neměl žádné omezení na množství informací které je schopen poslat na zem. Jestli tomu rozumíš víc, tak mi řekni, jestli je zde obvykle používaný set schopen dodatz kamery do počítače anebo do brýlí Full HD rozlišení. To je jediné, co potřebuju vědět. Jestli to víš, sem s tím a ušetříš mi zbytečné zkoušení.

Ne, nedokáže.
Troll

#24 Příspěvek od Troll »

Takže nepřenese to co drát jak jsi psal. A co teda dokáže?
cilek

#25 Příspěvek od cilek »

Troll píše:Takže nepřenese to co drát jak jsi psal. A co teda dokáže?

Ty umíš přenést Full HD přes SCART? Blahopřeji.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Jameson »

Troll, ako som písal vyššie, prenos je v norme PAL alebo NTSC, dané je to typom kamery. Tým je dané všetko - rozlíšenie, kvalita, interlacing... Viac info tu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Televizn%C3%AD_norma

Takže žiadne HD ani FullHD ani SVGA - to sú digitálne formáty a to už je miešanie hrušiek s jablkami.
Troll

#27 Příspěvek od Troll »

cilek píše:

Ne neumím, ale protože o tom moc nevím, pokuším se něco naučit. Zato umím docela dobře rozeznat někoho , kdo chce pomoci od toho , kdo chce jenom rýpat.
Troll

#28 Příspěvek od Troll »

Jameson píše:Troll, ako som písal vyššie, prenos je v norme PAL alebo NTSC, dané je to typom kamery. Tým je dané všetko - rozlíšenie, kvalita, interlacing... Viac info tu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Televizn%C3%AD_norma

Takže žiadne HD ani FullHD ani SVGA - to sú digitálne formáty a to už je miešanie hrušiek s jablkami.

Děkuji za pomoc. Pokud tomu správně rozumím, tak běžný čínský set umí přenést tolik, jako analogový televizní přenos a tudíž nemá smysl dávat tam nějakou extra kameru. Ta co tam mám teď má tuším 520 řádků, dá se tam dát něco lepšího ?
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Jameson »

Je jedno, akú kameru pripojíš, prenášaš stále PAL. Takže či tam dáš kameru s 600 riadkami alebo 300 riadkami, aj tak prenesieš 576 riadkov. Samozrejme, čím bližšie k tým 576 si, tým lepšie - tj. DX-201 s 540 riadkami bude mať kvalitnejší obraz ako KX-131 s 380 riadkami, hoci prenesených stále bude tých 576 riadkov...

Lenže počet riadkov nie je to jediné, čo ovplyvňuje kvalitu obrazu. Dôležité je aj to, ako si kamera poradí so zlými svetelnými podmienkami - let proti svetlu, ako zvláda let za šera či v noci, ako rýchlo zvláda meniť sveteľnosť pri stúpaní (prevažuje jasná obloha) či klesaní (prevažuje tmavá zem) a pod.. Toto je, žiaľ, celá veda a zároveň je to dôvod, prečo ti asi nikto nepovie, ktorá kamera je najlepšia - proste každá na niečo iné. Napríklad ospevovaná GoPro je skoro nanič pri slabom svetle. Naopak kamery ako KX-181 či KX-171 perfektne zvládajú slabé svetlo, no za jasného dňa majú horšie farby. Taká DX-201 vďaka pixim technológii zvláda teoreticky všetko úplne najlepšie, no pravdou je fakt, že je to CMOS kamera a tak má niekedy roztomilé vrtochy - napríklad zazelenanie celého obrazu či spôsobovanie rušenia....A navyše je sakra drahá...
cilek

#30 Příspěvek od cilek »

Troll píše:
cilek píše:

Ne neumím, ale protože o tom moc nevím, pokuším se něco naučit. Zato umím docela dobře rozeznat někoho , kdo chce pomoci od toho , kdo chce jenom rýpat.

Milý Trolle, rýpnul jsem si až tehdy, když se mi zdálo, že už si ze mě musíš dělat srandu. Na tvou jasnou otázku
..tak mi řekni, jestli je zde obvykle používaný set schopen dodatz kamery do počítače anebo do brýlí Full HD rozlišení. To je jediné, co potřebuju vědět. Jestli to víš, sem s tím a ušetříš mi zbytečné zkoušení.
jsem ti dal jasnou odpověď, přesně jak jsi chtěl:
Ne, nedokáže.
A ty mi na to hned odepíšeš, že nemám pravdu:
Takže nepřenese to co drát jak jsi psal.
Možná bys udělal líp, kdybys něco nastudoval, na internetu je toho spousta.
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“