Cim rozpustit ricinovy olej

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
radi5

#16 Příspěvek od radi5 »

[quote="diablotin"]já jsem kdysi slyšel krásný pravidlo.čím míň se v motoru hrabeš tim míň toho zkazíš........

To je samozřejmě pravda, ale za předpokladu že se o něj taky staráš. Pokud v něm necháš zatuhnout ricin, pak Tě rozborka nemine. Třeba ložiska od řádně zatuhlého ricinu pouhým prolitím palivem korektně nevyčistíš ani omylem. Pak stačí aby se Ti jen jedna kulička netočila, ale smýkala a... - rozborka + výměna ložiska Tě nemine :wink:
tony26

#17 Příspěvek od tony26 »

No zacal jsem prozatim lihem, hlavne proto ze jej mam po ruce. Necham to tam par dni a uvidime co z toho bude. Poreferuji pak vysledek. Roky to lezelo takze to bude potrebovat trochu casu. S vetsim rozebiranim hned ze startu bude trosku problem protoze jsem sice povolil hlavu a sundal kryt kardanu ale s ostatnim taky nehnu. Musel bych to rvat opravdu nasilim a to se mi nechce. A znicil bych taky tesneni. Zatvrdly ricin je fakt svinstvo.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Celeron »

diablotin píše:já jsem kdysi slyšel krásný pravidlo.čím míň se v motoru hrabeš tim míň toho zkazíš.
jakákoliv rozborka znamená to že ten motor si už nikdy nesedne stejně a jedinej důsledek je snížení spolehlivosti,výkonu a různé netěsnosti.
Jinak používat nějaký čističe na kterejch je výslovně napsáno že jsou nevhodné na hliník k umytí hliníkového motoru považuju za vrchol demence.na 100% to ten hliník nějak narušovat bude, z venku to sice nepoznáš ale v motoru je spousta leštěných částí které tu určitě bude napadat.dřív nebo později.

No to jsem rad, ze jsem se tu konecne dozvedel, ze jsem dement. 8O Motory po havarii zasadne rozebiram a cistim. Ale zase tech havarek moc neni. :) A taky je cistim preventivne hlavne vevnitr od karbonu po urcitych motohodinach. On totiz motor s mufflerem ci ladakem, pokud je na povrchu cernej od napecenyho oleje a necha se na pistu napalenyho pul milimetru karbonu jde do kopru nekolikrat rychlejc nez kdyz ho cistis. Proste jede na mnohem vetsi teplote, vse se mnohem vic roztahuje a tim vic odrbava. Hlavne u ABC. Tohle nemam ze svy dementni hlavy, ale pred mnoha lety mi to poradil Misa Obrovsky z MVVS. A o nem netreba jako o motoraroj pochybovat, predvedl toho celkem dost. Ono to neni jen o rozebrani motoru a nasypani do pixly a vymyti. Vse musi mit orientacni znacky pro montaz, mit moznost promerit geometrii motoru, umet ji a mit cim ji srovnat, vse vyvazit a treba taky dat srouby na puvodni misto a vse utahnout spravnym momentem...
Po takovymhle starani o motory vydrzi stovky hodin a treba MVVS 12.7 ABC vybrus me vydrzel 3 sady lozisek SKF, o jejiz kvalite netreba pochybovat.
Jirka
diablotin

#19 Příspěvek od diablotin »

já zase lítám aircombat a těch nehod řeším poměrně dost.
jinak tady se jednalo o čištění hliníkového motoru přípravkem narušujícím hliník.
Naděje umírá až po nás.
tony26

Aktualni stav..

#20 Příspěvek od tony26 »

tak jsem to nalozil do lihu, nechal nekolik dnu a zda se to byt na dobre ceste .. uz jde s tim hybat. Jeste je to kapku "medovite" takze to necham jeste trochu uzrat ale bude to asi OK. .. Na zaver pak nasadim WD-40
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od pikus 1 »

Jestli jak píšeš "nasadím WD 40", tak ho potom musíš rozebrat a vyčistit a nebo minimálně pořádně prolít palivem. WDéčko uvolní fakt všechno a to zrovna není slabě řečeno ideální...
Po této lázni doporuřuji vpravit do všeh částí motoru parafínový olej.
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
hanz393
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od hanz393 »

tak me se ma brzo do rukou dostat stare TONO do sbirky..jen je jak rikal majitel hooodne zrezle,i zevnitr....tak su zvedavi co me ceka teda :lol:
Graupner MX-16 HoTT Cap 232 - 1,9m , ZDZ 40Piper 2,3m, Saito FA-100atd...
madman
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od madman »

Když už se to tu probírá, taky se přidám - už delší se snažím o pohnutí s motorem ASP 6,5ccm, stáří je prý cca 35 - 40 let, ležel 20 roků na půdě, nijak zásadně ošetřen, ale dostatečně zatrolený olejem, takže naštěstí vypadá, že je jenom zasviněný. Všude je zaschlý ricin - nakládal jsem - petrolej, líh, palivo - a postupem času, cca po 2 týdnech, kdy si motor hrál na okurky (metylový lák měl i docela výmluvnou barvu) ve sklepě jsem rozhýbal všechno, až na ložiska. S tim si zatim nějak nevim rady... Totálně vytuhlý, nejdou pohnout. Protentokrát se snažím vynechat svou oblíbenou metodu, že co nejde kladivem, jde větším kladivem.
radi5

#24 Příspěvek od radi5 »

Takhle starý ASP?? Není to spíš OPS nebo tak něco? Ložiska vyrazit za tepla ven a vyčistit separátně. Pokud to nepůjde, koupit v ložiskárně nový........

Jinak na TONO 3.5 mám výfuk tuším, kdyby bylo třeba......
ponornik

#25 Příspěvek od ponornik »

madman píše:už delší se snažím o pohnutí s motorem ASP 6,5ccm, stáří je prý cca 35 - 40 let, ležel 20 roků na půdě.

pání ASP se dělá už tak dlouho? Byla by fotka? :)
madman
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od madman »

Taktéž mě to překvapilo. Já akorát znám takové ty, které byli vyráběny ještě v Rakousku, ale že už takhle dávno, to mi bylo řečeno několika modeláři. Po fotce se podívám, ale bojím se, že tady ji nemám - motor mám na chalupě, takže je nějaký čas nedostupný - ale vzhledově to není nic tak zvláštního, ony jsou si tyhle methyly dost podobné.
madman
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od madman »

Jo, taky mě napadlo to nahřát a vyrazit, ale trochu jsem se toho bál, tak já to zkusim. - a ASP je to určitě, je to na něm hrdě napsáno.
radi5

#28 Příspěvek od radi5 »

Není se čeho bát. Odstroj ho a zbude Ti jen karter s ložisky. Vyhřej troubu na 150 stupňů a nech ho tam půl hodiny péct. Pak ho vem takovou tou rukavicí na pečení na prkénko a ložiska opatrně vyraz. V nouzi nástavcem a příslušným oříškem z malé goly. Jde to dost lehce, takže není třeba s tím moc tlouct. A složit obráceným postupem.......
ponornik

#29 Příspěvek od ponornik »

Když jsem měnil ložiska na MVVS 10, tak jsem dal karter na rozhicovaná kamna, pak lehce klepnul dřevěnou tyčkou a šly ven jak po másle... :)
madman
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od madman »

Já ho už mám rozmontovaný, tak až se k němu dostanu, tak to rovnou zkusim - nahřeju, na chalupě jsou k dispozici kamna i trouba. Díky za rady a ať vám to lítá.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“