VOP SOP
Ještě jeden naivní dotaz. Je nutné balsové ocasní plochy potahovat fólií nebo je stačí kvůli úspoře váhy nalakovat? Ta fólie je tam kvůli zpevnění nebo spíš na vylepšení hladkosti povrchu (a tím i odporu)? Kdyby to bylo kvůli povrchu, vylepšily by se letové vlastnosti modelů od LS MODEL potažením křídel a ocasních ploch fólií místo lakováním? Mám samozřejmě na mysli ty nelehčí fólie (plošná hmotnost okolo 20 g/m2).
jipetop píše:čau borci-když vybíráte v krámě balzu,která je vhodná na výrobu ocasek podle váhy-kolik by asi tak měla vážit?
Já byl v prodejně v Šumperku a nejlehčí v rozměru 4x100x1100 mm měli 55g.nevím ale jestli to není moc a jestli to z ní má vůbec cenu vyrábět.
Zatím jsem ocasky vždycky koupil, ale až mě zase vytočí jejich provedení, tak zajedu za p. jirkou Kalinou, vyberu si tu správnou balsu a přesvědčím některé , že to jde vyrobit velmi pevné a lehké.
Balsa se vybírá a) podle řezu a b) podle hustoty.
Co se řezu týká, před čase vycházel v RCM seriál o balse a tam to je popsané (bez obrázků se to blbě vysvětluje). Myslím, že něco na toto téma bylo i na stránkách uživatele zdzd ale ber to jako info bez záruky.
Nejlehčí balsa se pohybuje pod 0,8 g/cm3, ale je dost měkká.
U volných házedel se často používalo to, že se křídla slepily ze dvou prken balsy: v pření části (cca 1/3 hloubky ale může to být i méně) se dala tvrdá balsa a zbytek byl z balsy měkké a lehké. Nebo se náběžka zoevnila smrkovou lištou cca 3x3 mm.
Nemám zkušenosti s tím, jaká balsa (myslím tím hustotu) se považuje za vhodnou pro ocasní plochy pro F3K, to sem doufám doplní ti zkušení
.
M.
Co se řezu týká, před čase vycházel v RCM seriál o balse a tam to je popsané (bez obrázků se to blbě vysvětluje). Myslím, že něco na toto téma bylo i na stránkách uživatele zdzd ale ber to jako info bez záruky.
Nejlehčí balsa se pohybuje pod 0,8 g/cm3, ale je dost měkká.
U volných házedel se často používalo to, že se křídla slepily ze dvou prken balsy: v pření části (cca 1/3 hloubky ale může to být i méně) se dala tvrdá balsa a zbytek byl z balsy měkké a lehké. Nebo se náběžka zoevnila smrkovou lištou cca 3x3 mm.
Nemám zkušenosti s tím, jaká balsa (myslím tím hustotu) se považuje za vhodnou pro ocasní plochy pro F3K, to sem doufám doplní ti zkušení
M.
tak to s tím výběrem balzy bude asi docela pěkná alchimie.
myslel jsem si,že stačí vzít váhu a vybrat si jen podle hmotnosti a ono je to i oletech drěva,barvě,pevnosti-žádná sranda.
v kterých číslech RCM seriál o balze vyšel? ještě na tomto vlákně psal HavM.,že na tohle téma píše článek do Rc Revue---nevíte někdo jestli už to vyšlo,nebo to teprv bude?
myslel jsem si,že stačí vzít váhu a vybrat si jen podle hmotnosti a ono je to i oletech drěva,barvě,pevnosti-žádná sranda.
v kterých číslech RCM seriál o balze vyšel? ještě na tomto vlákně psal HavM.,že na tohle téma píše článek do Rc Revue---nevíte někdo jestli už to vyšlo,nebo to teprv bude?
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
jipetop píše:tak to s tím výběrem balzy bude asi docela pěkná alchimie.![]()
.. výběr balsy není alchymie ,pouze předpokládá základní znalosti o tomto druho materiálu a praktické zkušenosti při jeho aplikaci na jednotlivé konstrukční díly letadel a modelů.
Je to natolik nehomogénní materiál, že v reálu je velice problematické provést optimalizovaný pevnostní výpočet balsové konstrukce.
Proto se nepoužíva na silové stavební prvky v leteckých konstrukcích.
Využíva se především u součástí , které tvoří plášť , sendvičové jádro, nebo jiné málo namáhané prvky - rozhoduje především minimální hmotnost, pevnost je podružná.
Články seriálu " Balsa modelářšký chléb " ( autor ms. Rudolf Černý) vyšli poprvé v Modeláři ( 12/67, 9,10,11,12/68, 1,2,3,5,6,7,8/69) , poté byli vytištěny jako součást publikace " Letecké modely", vydané Svazarmem v roce 1983, pak následovalo další, trochu upravené vydání v časopise RCM v roce 1996 (určitě č .4, předchozí čísla nemám , tak nevím ) s pokračováním v RCM č.1,2,3,4,5 / 97. Autorem je opět Rudolf Černý, ve spolupráci s Jaroslavem Velcem.
V současnosti výše zmiňovaný seriál, ale v upraveném kabátu , opět spatřil světlo světa v RCM 1,2... /2011 .
Redakce RCM si ke spolupráci a vnesení aktuálních poznatků z oblasti zpracování balsy přizvala firmu HVPmodell.
Tož asi tak přátelé... mj, skeny uvedeného materiálu je možné shlédnout na tomto odkazu:
http://zd.wwwcity.cz/Modlisty/Modlist4/
Trochu jiné (ale , obzory rozšiřující ) povídání o balse najdete i tu:
http://simekdan.webzdarma.cz/moje_dilna ... chroma.php
http://simekdan.webzdarma.cz/moje_dilna ... odatek.php
veka1