The Folly

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
kroxigor

#16 Příspěvek od kroxigor »

To víš stará škola. Za totáče bylo špendlíků málo tak se využívalo kde co i gumičky :wink:
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Vety
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Vety »

Krásná práce :wink:
*![>>(Vety)<<]!*
kroxigor

#18 Příspěvek od kroxigor »

Dík, i když všechno není podle mých představ. Dost věcí se musí řešit za pochodu. Jsou rozpory mezi plánem a dodanou fotodokumentací a už jsem musel i dokupovat lišty ve stavebnici jich bylo málo.
Ve stavebnici není ani čárka k popisu stavby a ani seznam materiálu.
:(

Trup už začíná dostávat reálnou podobu.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
ferulik
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od ferulik »

Zaujimalo by ma ako sa daju dosiahnut oblukove tvary.Iba špendlíkovou metodou? :? Pohyblive casti SOP a VOP zatial na fotkach nie je rozoznat ako
to bude ovladene-celou plochou?
kroxigor

#20 Příspěvek od kroxigor »

Lišty namočit do horké vody na cca 30min a pak pomalu ohýbat do špendlíkové formy. Nechat řádně vyschnout.

Ne jsou tam ovládací plochy zadní část VOP a horní zadní část SOP na fotkách jsou ještě neoddělený. Poznáš je podle dvojité lišty.
ferulik
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od ferulik »

Ok dík,uz mam predstavu.Som prekvapeny ze je to bez navodu.
Dufam ze sa Ti dielo podari.
kroxigor

#22 Příspěvek od kroxigor »

Není to stavebnice pro začátečníky bez zkušeností, ale pro zkušené modeláře co si některé části dělají po svém ... aspoň základní popis a seznam materiálu tam být mohl.
kroxigor

#23 Příspěvek od kroxigor »

Tak stavba se vleče původně jsem to chtěl mít hotové do Velikonoc. Nezadařilo se, už měsíc se tu drbu s čumákem. Jde to pomalu.
Jinak mám připravenou i hezkou vrtuli z třešňového dřeva:
Obrázek
kroxigor

#24 Příspěvek od kroxigor »

Začíná to vypadat na samomluvu :lol:
Tak už mě to přerostlo a začíná to připomínat éro:
Obrázek
kroxigor

#25 Příspěvek od kroxigor »

První složení po vybroušení před instalací elektroniky:
Obrázek
Obrázek
Jenda_84

#26 Příspěvek od Jenda_84 »

Teda vypadá to opravdu majestátně! Čím to budeš potahovat?
kroxigor

#27 Příspěvek od kroxigor »

Jo je to trochu větší než jsem čekal :wink:

Na potah tu mám připravený Solartex v barvě Antik
veka1
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od veka1 »

kroxigor píše:Není to stavebnice pro začátečníky bez zkušeností, ale pro zkušené modeláře co si některé části dělají po svém ... aspoň základní popis a seznam materiálu tam být mohl.

..jo jo, máš pravdu předsedo.

Jinak by jsi do čumáku nenalepil takové špalky, jako pro spalovák ( to je ta příprava od Mareše ,pro Jeťácký Phasor??) , když tam plánuješ elektromotor. :lol:

Nebo si vymyslel nějaký nový způsob upevnění oběžky , např .přes úhelník,jako třeba používají někteří účkaři?
http://www.mojehobby.cz/open/diskuze/70 ... 1970_1.jpg

Pozn. ted již jenom věřit , že rozteč hranolů je větší ,než průměr rotačného pláště motora at je nemusíš brousit. :wink:

...ad potah. Zmíněný Solartex , udělá z toho modelu " gumový ingot" :( .
Taková konstrukce chce ( kvůli zvýšení tuhosti v krutu) vylakovaný papír ( Litespan, Airspan, Japan, Modelspan, Mikelantu) , netkaný polyester Vlies, nebo hadr např. Ikarex. Pokud by jsi to chtěl průhledné ,tak mylar např . ruský Lavsan.
Všechny výše uvedené potahvé materiály , na rozdíl od folii, jsou po zpracování poměrně tuhé , nenatahují se jako igelit na foliovníku a dostatečně stabilizují konstrukci .To vše při poloviční hmotnosti ,oproti Solartexu.

Koncové oblouky , ... nic jednodušího, než lamelované ,případně ohýbané z pedigu (nebo bambusu) neznám.
Proč se trápit močením balsy a jejím následným znásilňováním v zatáčkách , když to můžu jednoduše, bez námahy napáskovat za sucha :

http://www.vekamodel.cz/soubory/dilna/hst.html

Páskováním ( plaňkováním) šlo vyrobit i potah přední části trupu a kapoty. Nemusel jsi dělat ty schody do nebe... , ale jinak kus pěkně odvedené práce.

veka1
kroxigor

#29 Příspěvek od kroxigor »

veka1 píše:..jo jo, máš pravdu předsedo.

pochopil jsem jsem bastlíř :oops:

ad upevnění motoru: součástí stavebnice je plastovej výlisek na oběžku 35xx ten mezi hranoly bezpečně zapadne a motor 3548 se tam pohodlně vejde.

ad potah: Solartex jsem volil z toho důvodu že vše stavím v malé garsonce žádná dílna a už jsi v takovém prostoru zkoušel potahovat a lakovat.

ad oblouky: na křídle jsou z překližky a ocase z balsu která je močená a nařezaná aby se ohýbala. Bohužel kvalita balsy nic moc a jak už jsem řekl nemám dílnu tudíž ani sklad materiálu abych mohl vybírat

Model stavím pro oddechové létání né na soutěže.
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od CharlitoCZ »

Moc hezká práce, obzvlášť bez dílny, stavěl jsem doma smithe a mužu říct, že pokud nemá člověk prostory, tak je to podstatně horší.

Stavebnice vypadá pěkně, musíš tam toho hodně dobrušovat, nebo je to udělaný čistě?

U toho miniplana to bylo nicmoc, ale co jsem pochopil, tak to bylo proto, že ta stavebnice se v tom provedení dělá už někdy od 70. let, takže každý neplacatý kousek se musel brousit, řezat, krájet kuchat a do toho to bylo ještě v palcích :roll: :D
Bohužel ani předseknutý díly nebyly nijak přesný. Takže teď jestli (jako že určitě mi zas hrábne a do něčeho se pustim) začnu něco dělat, tak budu i dlouze vybírat stavebnici takovou, abych měl těchto prací co na doma fakt moc nejsou co nejméně :D
DJI Phantom 3 Advanced / SIG Smith Miniplane / spousta deproňáků a miniqvéček
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“