Neviem či máš v tých X kanáloch prehľad, tak sa ti to pokúsim trochu priblížiť. Nie som vrtulníkar, lietam dlho len plošníky, ale pred nedávnom som si urobil aký taký prehľad. Takže:
2-kanál - typický predstaviteľ PicooZ je hračka, ovláda sa stúpanie a klesanie otáčkami rotoru a otáčanie okolo zvislej osi otáčkami vrtuľky. Dovážením predku sa dosiahne to, že to letí ako lietadlo dopredu a tým pádom sa to dá čiastočne ovládať všetkými smermi. Po dovážení ale nemôže visieť na mieste ani cúvať. Ovládanie je IR takže sa dá lietať len v miestnosti.
3-kanál - milión typov, typicky dvojrotor (dva rotory nad sebou). Ovláda sa stúpanie a klesanie otáčkami rotorov, otáčanie okolo zvislej osi rozdielnymi otáčkami rotorov a let dopredu alebo dozadu zmenou smeru otáčania vrtuľky, ktorá je oproti normálnemu vrťasu otočená o 90 stupňov. Vie to visieť aj lietať dozadu aj dopredu a je s tým určite viac zábavy, ale stále to nemá nič s plnohodnotným modelom. Ovládanie je väčšinou IR.
4-kanál - napríklad Blade mCX (dvojrotor) alebo Blade mSR (jednorotor). Už to vie lietať ako dospelý model všetkými smermi. Dvojrotor je oveľa jednoduchší na zvládnutie začiatočníkom a preto relatívne lenivý a prestabilizovaný. Jednorotor opačne. Riadi sa stúpanie a klesanie otáčkami rotoru, otáčanie okolo zvislej osi rozdielnymi otáčkami rotorov (dvojrotor) alebo zmenou otáčok vrtuľky (jednorotor) a klonenie a klopenie (let dopredu, dozadu a doľava, doprava) cyklikou (natočením "rotorového disku" voči zvislej ose). Ovládanie už býva RC na 2,4GHz, v bezvetrí sa dá lietať aj vonku.
6-kanál - dospelý RC model vrtulníku. Riadi sa stúpanie a klesanie zmenou uhlu nastavenia listov rotoru (otáčky sú konštantné) - kolektívne riadenie, otáčanie okolo zvislej osi zmenou uhlu nastavenia listov vrtuľky a klonenie a klopenie (let dopredu, dozadu a doľava, doprava) cyklikou (natočením "rotorového disku" voči zvislej ose. Ďalej gyro zasahuje do riadenia vrtuľky a snaží sa zabrániť otáčaniu okolo zvislej osi pri zásahoch do kolektívu a vplyvom vetra atď.
Nedávno som sa tu pýtal aký miniatúrny vrťas si kúpiť na poletovanie doma. Kúpil som Nine Eagles Solo Pro (podobné Blade mSR) a som spokojný. Je to na hranici medzi hračkou a modelom, ale je to 4-kanál, jednorotor, dá sa s tým prípadne lietať aj vonku, ale hlavne ma to zatiaľ nenudí, pretože sa mám ešte stále čo učiť. Akrobacia samozrejme nehrozí, ale na rozdiel od 3-kanálových hračiek je to nepomerne živšie a ovládanie je už podobné modelu. Len stúpanie a klesanie zmenou otáčok je lenivšie ako kolektívnym riadením, to ale na takéhoto mikrodrobca zatiaľ nehrozí.
Ufff ale som si zamakal, dúfam že ti to aspoň trochu pomôže v rozhodovaní.