Eclipse 7

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Doktor »

Když ho zapneš na "On", tak asi jediný místo kde nebude vítanej je na čudlu VR1. Jakmile šáhneš do čudlu VR1, tak se Ti pohnou asi i křidélka. Vůbec mi ty čudly VR1,2 na tom rádiu asi nejvíc se***! Neutrální polohu ten potenciometr nemá, takže to lze použít jen jakýsi trim pro klapky. Ale raději bych trimoval někde uvnitř menu a měl to nastavení uložené, než na nějakým čudlu do kterýho můžu kdykoli nechtěně sáhnout. Ještě větší "logiku" má tenhle čudl v režimu "Akro". Tam už jeho funkci vůbec nechápu.

Jojo. Někde tady psal "Lubo 1", že při vyslovení jména Eclipse mu běhá mráz pozádech. Se mu ani nedivim. :)

Já chci prostě do funkce S.TM zakomponovat kanály 1 a 5. Pak to nebude nutný řešit nějakým mixem kterej bude zase kousek vedle překážet! Ale kdo mi tam ty kanály dá? :cry:

Jinak by bylo ještě řešení si ten mix F>A dát na nějakej jinej přepínač než č.7 a zapínat ho zároveň při aktivaci S.TM 1 či 2. Ale z hlediska obsluhy je to trapný.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Doktor »

sumpi píše:To jsi mě nepotěšil, mě to s tím mixem F-A funguje, ale jen pro S.TM1 nebo 2 ,ale nelze to použít pro obě funkce. to by tam ty mixy F-A museli být dva.

Ahoj.
Nevim jestli máš nějaké info od Palíka, ale mně na tohle téma poslal tutu odověď:

"Dobrý den,
nevšimnul jsem si, že v STM chybí nastavení vnějších křidélek jako klapek. Musíte přidat např. PMX1 MAS=8, SLV=5, nastavit L/U a R/D na asi 5 %. L/U bude pro STM1 a R/D pro STM2. V menu Set/Sw PMX1 by mělo být stále ON a InputSel CH8 SW7.
Mi to tak aspoň funguje.
Zdraví Jiří"

Jestli sem to dobře pochopil, tak se k 8 kanálu přimixuje 5 kanál (asi společně křidélka). No a 8 kanál se hodí na spínač SW7. Takže by měl spínač SW7 zároveň zapínat jak S.TM, tak 8 kanál s mixem na kanál pátý. Velikost výchylky souhlasná ke klapkám by se měla dohnat v nastavení EPA. Zní to celkem logicky. Já to ještě nevyzkoušel. Asi resetnu nastavení celého modelu a začnu znova.

Akorát je blbý, že se tímto člověk připraví o 8 kanál a 1 volnej mix. Ten 8 kanál by potom mohl u nějakého většího modelu scházet třeba pro ovládání aerd. brzd nebo podvozku. Daleko jednodušší by bylo to zakomponování kanálů 1 a 5 do fce S.TM. Navíc ta samotná fce S.TM nemá v praktickém provozu moc velké uplatnění. Je to použitelné asi hlavně pro vlekání větroně. Ale ten kdo dnes létá nějakej lepší model třídy třeba F3X, tak to asi neovládá Eclipsou. Daleko víc modelářů by tuto fci doplněnou o kanály 1 a 5 asi uplatnilo při létání s elektrovětroněm, jako nejsnazší cestu pro práci s odtokovkou bez potřeby obsazení dalšího kanálu a mixu.

EDIT:
To nastavení výchylek křidélek pomocí EPA je asi blbost. Tam se bude asi jednat o nastavení hodnoty mixu 8>5.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Doktor »

Tak ten Palíkův výše popsaný postup opravdu funguje!

Při S.TM 1 > "Flt. Mode" vzad - se nechá celá odtokovka naladit do negativu spolu s potlačením Vop.

Při S.TM 2 > "Flt. Mode" k sobě - se nechá celá odtokovka naladit do pozitivu spolu s natáhnutím Vop.

P.S.: Výchylka křidélek je skutečně dána pouze hodnotou mixu v %. Pro S.TM 2 je hodnota kladná (+) na straně R/D, a pro S.TM 1 je hodnota taky kladná (+) na straně L/U. Tedy přesně tak, jak píše pan Palík.:wink:
sumpi
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od sumpi »

to Doktor: Nemám od Palíka žádnou odpověď, byl jsi zrozně rychlý ani jsem mu nestačil napsat. 8O
Zítra budu mít víc času tak taky vyzkouším to nastavení co ti poslal.
sumpi
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od sumpi »

Taky my to funguje :D :D

Ta Eclipsa opravdu není špatné radio, jen to nastavování
:roll:
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Doktor »

Sice je smutný že se tim člověk připraví o 8 kanál, ale aspoň se tim nechá asi plnohodnotně ovládat 6ti servovej elektrovětroň. Což si s origo softem tak nějak nedovedu představit. Takže sem zatim rád, že sem rád.

Jinak z úst pana Palíka to opravování původního softu asi neni nic jednoduchýho. Prý je taky větší problém samotná "výkonnost" procesoru.

Každopádně můžeme být rádi za to, že z Eclipse dokázal vysochat použitelné rádio pro rekreačního modeláře. :wink:
kovy
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od kovy »

Čau, mám jenom dotaz k tomu nastavení STM. Ten 8-mý kanál tam slouží jenom pro navedení křidélek na STM funkci?
V nedělu jsem nad tím dřepěl celý den a nepřišel jsem na to, už jsem se smířil s tím, že letové režimy prostě Eclipsa numí pořádně.... až jak jsem našel tenhle návod, jenom ten 8-mý kanál mi není jasný.
A ještě jedno. Když mám CROW tak mě štve malá výchylka křidélek dolů a navíc se mi hýbou i klapky, což bych nechtěl. Neřešil jste to někdo?
Soft od pana Palíka mám.
Díky za odpověď.
Eclipse 7 - Tuning Palík (FM 35MHz - 71k, FRSKY 2,4GHz)
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Doktor »

kovy píše:Čau, mám jenom dotaz k tomu nastavení STM. Ten 8-mý kanál tam slouží jenom pro navedení křidélek na STM funkci?

Ano. Tim mixem 8>5 přilepíš křidélka k fci S.TM (respektive to přilepíš na stejnej spínač jakým se aktivuje S.TM). Společné trimování to ale nemá. Takže klapky a VOP trimuješ v S.TM a k tomu doháníš křidélka velikostí mixu 8>5.
kovy píše:V nedělu jsem nad tím dřepěl celý den a nepřišel jsem na to, už jsem se smířil s tím, že letové režimy prostě Eclipsa numí pořádně....

Bohužel pořádně neumí.
kovy píše:A ještě jedno. Když mám CROW tak mě štve malá výchylka křidélek dolů a navíc se mi hýbou i klapky, což bych nechtěl. Neřešil jste to někdo?
Soft od pana Palíka mám.
Díky za odpověď.

No CROW je určeno hlavně aby šli klapky (dolů) kontra křidélka (nahoru). Teď z hlavy to nevim, ale v CROW je určitě možno volit hodnoty kanálů 1(křidélka), 2(VOP) a 6(klapky). Tak by neměl být problém navolit si co kam chceš a jak moc toho chceš, případně na něčem 0.
kovy
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od kovy »

Doktor píše:No CROW je určeno hlavně aby šli klapky (dolů) kontra křidélka (nahoru). Teď z hlavy to nevim, ale v CROW je určitě možno volit hodnoty kanálů 1(křidélka), 2(VOP) a 6(klapky). Tak by neměl být problém navolit si co kam chceš a jak moc toho chceš, případně na něčem 0.

Jasan, to jsem zkoušel. Spíš mi jde o to, že by se třeba dalo při CROW rušit diferenciace křidélek.
Jinak to kolik jde které klapka dolů, či křidélka nahoru samozřejmě jde.
Zatím díky moc za odpověď.
petrhu

#25 Příspěvek od petrhu »

Taky momentálně nastavuju elektro větroně 4serva v křídle ale ty klapky mě nemakaj. Můžete mi poradit jak to přesvědčitaby to šlo? momentálně mi jedna klapka jde na přepínači CH5 -podvozek a druhá na předním otočném ovladači ale ten bych nerad používal protože mám pult a přehmatávat při přistání někam dopředu neni ono.
Palíka bohužel nemám, ale má v tom Jeti DUPLEX tak snad nějak naprogramovat v RX ???
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Doktor »

>petrhu

Tak klapky bys měl mít na kanále 6 (pravou) a 7 (levou).
Pak budeš mít možnost využít funkce S.TM 1, 2. To jsou předvolby pro dvojí nastavení klapek + Vop na čudlu Flt.Mode.

P.S.: V základním menu musíš mít zvolen typ modelu GLID a typ křídla 4WNG.
petrhu

#27 Příspěvek od petrhu »

Doktor píše:>petrhu

Pokud to ale přepnu na GLID tak nemám ovládání motoru , jedině přepínačem a to bych nerad zapnout z 0 na 100% když to bere skoro 700W
uplně by mi stačilo mít klapky na 3 polohy (0° - 10° -max brzda)
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Doktor »

petrhu píše:
Doktor píše:>petrhu

Pokud to ale přepnu na GLID tak nemám ovládání motoru , jedině přepínačem a to bych nerad zapnout z 0 na 100% když to bere skoro 700W
uplně by mi stačilo mít klapky na 3 polohy (0° - 10° -max brzda)

Bohužel na výběr moc nemáš. U větroňě (termického?) stejně předpokládám že lítáš jen na plnej nahoru. Tam by to až tak nevadilo. Na reglu dáš nejpomalejší rozběh a je to. Pokud je to větroň schopný i nějakých psích kousků, tak už je to horší. Tam ta regulace bude nutná.

V podstatě máš asi jen tři možnosti.

1) zkousnout plyn na přepínači a mít možnost nastavení klapek do 3 poloh (neutrál + 2 jiné)

2) Palík - plyn na kniplu, klapky do tří poloh + krkolomě křidélka k tomu, crowmix lze na knipl

3) Jiné rádio

Co zmůže Duplex netušim. :wink:

P.S.: Jinak si nejsem teď moc jistej, ale další problém nastane pokud budeš mít elektrovětroň a budeš chtít použít crowmix. Ten se aktivuje stejným čudlem a do stejné polohy (gear) jako spouštění motoru. Takže u elektrovětroně si bez crowmixu.

Ale třeba někoho něco napadne.
kovy
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od kovy »

Čau, když jsem včera překontrolovával nastavení letových režimů, tak v jednom z nich (asi STM.1) mi to při knyplování výškovky hrabe současně i s klapkama. Jak jsem se díval do mixů, tak tam nic takového nemám nastavené a nějak mě to děsí. Setkali už jste se s tím někdo?
kovy
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od kovy »

Ahoj. Na HC se objevila nová baterka do vysílače:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=17955
Je to tříčlánek Li-Fe. Je možné tuhle baterku použít do Eclipsy bez toho, aby se nějak muselo srážet výstupní napětí diodama?
Stará baterka z NiMh už moc dobře neslouží a tak se musím poohlídnout po novém akkupacku. Případně pokud máte někdo návrh na nějaký jiný akkupack, tak budu vděčný za každou informaci.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“