vypínač

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
Abu
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Abu »

Karas píše:Zajímalo by mě zda jsou vaše názory založeny na vlastní zkušenosti nebo jste si vzali do hlavy jeden připad a od té doby máte odpor k vypínačům.

Osobni zkusenost s vypinacem mam - prijeli jsme rano na soutez do Suche u Usti nad Labem, chtel jsem rychle dat jeden treninkovy let s elektrovetronem. Mel jsem nabito z domova, sestavil ero, vse zapnul a nic... :( Nekolikrat jsem cvaknul vypinacem (original od vyrobce na reglu Jeti Advance+), serva se zacukala a zase nic.
Takze misto treninku stipacky, draty oholit, smotat, zaizolovat a hura nastart (stejne jsem pri tretim pristani ocesal prevody v servu). Takze od te doby vypinac jen tam, kde nemuze ohrozit rizeni, do napajeni prijimace NE.

Prodluzovaky na serva taky nepouzivam.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
olisoft

#17 Příspěvek od olisoft »

Vypinac na regli este dajme tomu (aj ked obcas moze byt vadny ako popisali kolegovia predomnou), ale na vykonove casti ani za nic. Nespolahlivost je len jedna vec. Dalsia je zbytocne zvyseny prechodovy odpor a tym zvysene straty (energia premenena na teplo), ktore sa Ti nedodaju do motora, ale vyziaria doprec. Koli tomu sa davaju vodice z regla priamo na motor bez konektorov. Pri vacsich vykonoch to je velmi znatelne...
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od cassiopeus »

olisoft píše:Vypinac na regli este dajme tomu (aj ked obcas moze byt vadny ako popisali kolegovia predomnou), ale na vykonove casti ani za nic. Nespolahlivost je len jedna vec. Dalsia je zbytocne zvyseny prechodovy odpor a tym zvysene straty (energia premenena na teplo), ktore sa Ti nedodaju do motora, ale vyziaria doprec. Koli tomu sa davaju vodice z regla priamo na motor bez konektorov. Pri vacsich vykonoch to je velmi znatelne...

Ano, pokud budu mít odběr 60 či 80A, pojďme o tom uvažovat. POkud mám odběr max. 16A, tak je vzniklá ztráta minimální.
coro

#19 Příspěvek od coro »

cassiopeus píše:
olisoft píše:Vypinac na regli este dajme tomu (aj ked obcas moze byt vadny ako popisali kolegovia predomnou), ale na vykonove casti ani za nic. Nespolahlivost je len jedna vec. Dalsia je zbytocne zvyseny prechodovy odpor a tym zvysene straty (energia premenena na teplo), ktore sa Ti nedodaju do motora, ale vyziaria doprec. Koli tomu sa davaju vodice z regla priamo na motor bez konektorov. Pri vacsich vykonoch to je velmi znatelne...

Ano, pokud budu mít odběr 60 či 80A, pojďme o tom uvažovat. POkud mám odběr max. 16A, tak je vzniklá ztráta minimální.

Môj prvý príspevok tu, bol o vypínaní silovej časti.

Problém je v tom, že prúd indukovaný vinutím pri brzdení, nie je závislý na zaťažení motoru ani na použitom napájaní, je proste daný končtrukciou(parametrami) motoru a odporom fet tranzistorov reglu. Tento prúd pri strieďákoch prechádza na vstup reglu (nabíja aku) a musí ho tam niečo zachytiť - a kondík čo tam je, je na to malý a môže byť vekom vysušený.

Indukuje sa prúd (nie dané napätie) - nejde o princíp dynama ktoré má dané napätie podľa otáčok, ale o princíp cievky spínanej do skratu.
Napätie vyskočí tak vysoko, ako je potrebné na zachytenie toho prúdu (veľmi zjednodušene). Takže ak BEC obvod a Fet tranzistory reglu pri 30V zhoria, alebo pri 45V alebo 70V, tak proste normálne zhoria a je "vymalováno".
Takmer správne to je popísané v pdf od MGM-Compro.cz
zdekar

#20 Příspěvek od zdekar »

Karas píše: Jinak to, že by si někdo nechal zapojenou baterku přes noc je čistě jeho blbost a to nemůže dávat za vinu vypínači.

Jo, to máš pravdu. Ale to je až blbost číslo 2. První blbost je mít tam vůbec ten vypínač. Normálně jsem si to vždy uvědomil, že mám po lítání vyndat baterky ale pak jsem s letadlem spadnul,automaticky po letu vypnul vypínač a pak šly myšlenky úplně jinam. A jak si mám vzpomenout že mám vyndat baterky, když zapomenu i to, že bych si měl vzpomenout :) Ráno jsem si vzpoměl, ale to už měla lipolka 1,5V/článek. Okamžitě jsem ten vypínač ucvaknul a drátek spojil na pevno.
Teď po každém letu automaticky rozpojím konektory baterky a vypadlo mi přemýšlení o nějakém vypínači (tedy o 1 článek míň, kde se dá udělat chyba).

Jak si to ale uděláš ty je tvoje věc a doufám že s tím nebudeš mít špatné zkušenosti jako my ostatní.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“