Reinkarnace polotovaru A1 větroně 1,4m - spojka křídel

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
veka1
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od veka1 »

jez_cz píše:Tedy to video - krásná modelářská meditace - díky.

.....je příjemné slyšet , že lidi si rádi vzpomínají na svoje začátky a potěší ,když " můžu za to já" :D

Video jsem doplnil popisem a fotkami letadla .Vše visí pohromadě na webu:
http://www.vekamodel.cz/vosa.jpg
http://www.vekamodel.cz/soubory/katalogm/vosa.html
http://www.vekamodel.cz/soubory/katalogm/vosap.html

veka1 :)
Vašek66
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Vašek66 »

Ahoj Veka1

no fakt krása. Díky, díky díky... Taky jsem měl slzu v oku...

Vzpomněl jsem si na dětská léta... A3, A2, a nakonec F1A, žádný časovač, jen determalizátor na doutnák (knot), (později časovač Graupner za 300,- Kčs), žádný háček pro krouživý let, ale jen duralový (a to bylo něco, když byl duralový), 50m vlasec (rybářský silon na žluté cívce, naviják na ten vlasec byl z ručního šledhače od ETY Hlinsko :), ...

Moje asi nejkrásnější éro byla Bejbina. Mám ještě schovaný plánek (Bejbina a tak Fík) a taky si pohrávám s myšlenkou, že ji vzkřísím z popela. Jen nevím jestlo to udělat RC. Asi by to ztratilo kouzlo, ale už mi není 11, abych za ní běhal tolik kilometrů :).

Kdo máte tahle starý éra, dejte sem aspoň fotky. Vytvoříme klub "starých dědků" a budeme vzpomínat :).
Ta dnešní rychlá a přemotorizovaná éra nabitá elektronikou, nebo ty slowparky, a výlisky z EPP...
Seřízení oken.
www.Burysek.cz
DogFighter, Antonov AN-2, Freewing F-16, ME-262, A-10, Futaba T18SZ,
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od ZIPP »

Vašek66 píše:Ahoj Veka1

no fakt krása. Díky, díky díky... Taky jsem měl slzu v oku...

Vzpomněl jsem si na dětská léta... A3, A2, a nakonec F1A, žádný časovač, jen determalizátor na doutnák (knot), (později časovač Graupner za 300,- Kčs), žádný háček pro krouživý let, ale jen duralový (a to bylo něco, když byl duralový), 50m vlasec (rybářský silon na žluté cívce, naviják na ten vlasec byl z ručního šledhače od ETY Hlinsko :), ...

Moje asi nejkrásnější éro byla Bejbina. Mám ještě schovaný plánek (Bejbina a tak Fík) a taky si pohrávám s myšlenkou, že ji vzkřísím z popela. Jen nevím jestlo to udělat RC. Asi by to ztratilo kouzlo, ale už mi není 11, abych za ní běhal tolik kilometrů :).

Kdo máte tahle starý éra, dejte sem aspoň fotky. Vytvoříme klub "starých dědků" a budeme vzpomínat :).
Ta dnešní rychlá a přemotorizovaná éra nabitá elektronikou, nebo ty slowparky, a výlisky z EPP...

Já mám něco zde :wink: : http://www.rcalbum.com/index.php?sum=155&amode=
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Vašek66
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Vašek66 »

Ahoj chlapoci a chlapi,

tak jsem už konečně našel plánek od Hořejšího na F1A Bejbi. Hmmmm... krásný éro. Jen přemýšlím, jak do toho dostat RC směrovku, nebo i výškovku.
Poradíte mi někdo?

Případně mátet-li typ na jinou krásnou F1A... Ničenu se nebráním :).

(rozpětí 1965mm, délka 995mm, plocha 33,68dm2, hmotnost 410g)
Seřízení oken.
www.Burysek.cz
DogFighter, Antonov AN-2, Freewing F-16, ME-262, A-10, Futaba T18SZ,
Surgical

#20 Příspěvek od Surgical »

Myslím, že udělat RC ovládání pro A2-ku není v současné době až takový problém. Stačí se inspirovat moderními F3káčkami nebo DLG házedly, které se Advojkám rozpětím, plošným zatížením atd. dost podobají.
Jde o jinou věc.
Volňásci v klasickém provedení jsou přestabilizované a seřizované na optimální kluz a poloměr kroužení, který je prakticky stálý, daný obvykle nejen nastavením řídících ploch, ale také kroucením křídla atd. a takové letadlo pak prostě lítá optimálně v nějakém režimu a řízením si do toho nenechává buď moc kecat, nebo pak nelétá podle představ, které si od toho člověk sliboval...Ale to se může taky lišit typ od typu, určitě.
A na závěr, určitě je dobré zachovat záchranou brzdu v podobě determalizátoru, i když samozřejmě na dálkový impuls, ne na doutnák či časovač, když už na palubě je přijímač....Ono se lehký větroněk klasické konstrukce "řízeným" manévrem ála střemhlavý let, vývrtka (pokud jí je vůbec schopen) apod. prostě bez destrukce křídla vůbec nemusí ze stoupáku dostat.....

P.S. Ausgerechnet Bejbina mi před 25 roky ulétla do Reichu přes kopečky s přibližující se bouřkovou frontou i s vykoplou výškovkou......
Odpovědět

Zpět na „Větroně“