Vita_Valke píše:tohle jsem nepochopil, LV má pravdu a v dnešních dobách nabíjení 5C je 300mAh balancér spíš ke škodě než užitku
Silou sa nedá vyriešiť všetko. Bežný nabíjač má cez 200W, to blbou silou nezastavíš, preto by mal byť balancer vyriešený inteligentnejšie.
75mA (Robbe), 125mA (Hyperion), bohate stačí, nielen na zrovnanie ale aj na rozhádzanie sady......
LV má napríklad skúsenosť so Shark PB-5 balancerom ktorý by naozaj bez váhania zničil čokoľvek by sa na ňom nabíjalo. Viem to lebo mi ho daroval na pokusy - väčší humus som ešte nevidel, odvtedy sa k značke Bantam nevyjadrujem, možno ste si všimli. A ani jemu sa nečudujem - to ale neznamená že súhlasím.
Sú blbé a nepresné balancery ktoré sady pri nabíjaní rozhadzujú, a to je samozrejme potom problém že ani nevedia udržať napätie ani to naspäť zrovnať.
Pár rokov som vystačil s bastleným zapojením Limiter ( http://members.chello.sk/sklenar/ ) - dorovnávalo to články ako viac-menej tolerovaný vedľajší efekt, ale maximálnym prúdom do 20mA. Čo bolo podstatnejšie bolo, že obmedzil nabíjací prúd (donútil nabíjač obmedziť ten prúd) tak, aby sa ani na moment neprekročilo 4,20V (alebo 4,15V čo som používal väčšinou). Nabíjal som vtedy hlavne kokam 3200 prúdmi do 6A.. Nikdy sa nestalo že by bolo treba sadu nejak dorovnávať, a merák mám s rozlíšením 1mV...
Balancovanie vyšším prúdom a bez najmenšieho náznaku rozmýšlania, je dobré len pre tých čo letujú sady dokopy z náhodne vybraných článkov.
Aj to len prvý raz od spojenia do sady - potom už je sada zrovnaná a rozdiely vznikajú len jej poškodením alebo možno časom samovybíjaním, a sú to rozdiely v jednotkách mAh, ktoré stačí doladiť do presného zrovnania maličkým prúdom.
Merať napätie pri nabíjaní, a ak aj nie modifikovať nabíjací prúd tak aby nabíjanie prebehlo bez prekročenia napätia žiadneho článku, tak aspoň prerušiť nabíjanie ak sa zistí problém, a hlavne varovať pilota aby neodštartoval s vadnou sadou, by som si dovolil považovať pre 21. storočie za samozrejmosť.
To že to modelárske nabíjadlá nevedia, je choré. A verím že to je preto že väčšina zákazníkov spokojne platí za nedomyslené šmejdy, takže výrobcovia nemajú dôvod urobiť tie nabíjače slušne.