Bezpilotní letadlo pro vojáky Raven, aneb ať žije Easy star

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
zdekar

#16 Příspěvek od zdekar »

JirkaA píše:Přistává na padáku. Taky to umí takový drobnosti jako sebedestrukce v případě, že by se to mělo dostat do rukou nepřítele atd.. Kamarád měl tu čest se s touhle mašinkou setkat v Afghánistánu u amíků.

Tak sebedestrukce nebude nic složitýho. Stačí prorazit tu lipolku ;-)

A 3 letadýlka za 10 mega je fakt trochu dost. Kdyby radši použili několik menších jetů každý s jednou funkcí (třeba fotografování apd.), tak by to mohlo být lepší. Takhle jim to letadýlko narvaný elektronikou někdo sesřelí a škoda několik milionů.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
arda1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od arda1 »

zdekar píše:
JirkaA píše: Stačí prorazit tu lipolku ;-)

Ano souhlasím- tak 50g pentritu- :wink: :lol: :lol: :lol:
ICQ 638556901
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od JirkaA »

zdekar píše:Tak sebedestrukce nebude nic složitýho. Stačí prorazit tu lipolku ;-)

A 3 letadýlka za 10 mega je fakt trochu dost. Kdyby radši použili několik menších jetů každý s jednou funkcí (třeba fotografování apd.), tak by to mohlo být lepší. Takhle jim to letadýlko narvaný elektronikou někdo sesřelí a škoda několik milionů.

Hele ono je to trošku o něčem jiným, Tahle věc je určena pro průzkum pro malé jednotky. Musí to být malý, skladný, aby se to dalo vláčet třeba v ruksaku na zádech, aby to moho odstartovat z ruky kdekoli prakticky hned.. Na ty jety bys potřeboval kus asfaltu na start, složitou manipulaci s palivem, dlouhou přípravu ke startu.. A o té ceně je zbytečný diskutovat, mrkni se do novin kolik stojí obrněný transportér nebo Tatrovka v armádní úpravě (a to už vůbec neuvažuju cenu takovýho Gripena, a toho taky můžou sestřelit). Tahle věcička může v reálu zachránit třeba život pár maníků v zelenejch hadrech, ale může na ní stát úspěch třeba nějaké větší operace na kterém bude stát přímo nebo nepřímo budoucnost daleko většího počtu lidí.
OK2WY
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Luzr »

zdekar píše:
JirkaA píše:Přistává na padáku. Taky to umí takový drobnosti jako sebedestrukce v případě, že by se to mělo dostat do rukou nepřítele atd.. Kamarád měl tu čest se s touhle mašinkou setkat v Afghánistánu u amíků.

Tak sebedestrukce nebude nic složitýho. Stačí prorazit tu lipolku ;-)

A 3 letadýlka za 10 mega je fakt trochu dost. Kdyby radši použili několik menších jetů každý s jednou funkcí (třeba fotografování apd.),

A co by byly ty dalsi funkce? :)
zdekar

#20 Příspěvek od zdekar »

Trochu jsem to zjednodušil :D Jasně že to musí být vymakanější než EPP modýlek za barák. Beru to z pohledu lajka co o armádní technice moc neví... Ten výraz jet jsem asi nepoužil dobře, spíš jsem si představoval hejno menších rychlých modelů, které by byly hůře sestřelitelné a pokud by někdo jeden sestřelil, tak by byl ještě další v záloze, který by byl schopen dokončit misi. Třeba taková letka 3 až 4 kusů s určitou funkci. Třeba to fotografování.

Další funkce? Třeba analýza radiace v oblasti, rádiová rušička, detekce nebezpečných látek, útočná jednotka (shoz granátu). Mohla by letět třeba sestava 4 letadýlek, 1,2 - fotografování, 3 - tepelný scanner (fotografování) a 4 - detekce nebezpečných látek(plynů apd.).

Když by jedno letadlo bylo sestřeleno, tak další 3 můžou dokončit své mise. Když poletí jen jedno nadupané elektronikou, tak misi nikdo nedokončí a přijde se o vybavení za milióny. Každé letadýlko by tedy neslo jen jedno zařízení.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Luzr »

zdekar píše:Trochu jsem to zjednodušil :D Jasně že to musí být vymakanější než EPP modýlek za barák. Beru to z pohledu lajka co o armádní technice moc neví... Ten výraz jet jsem asi nepoužil dobře, spíš jsem si představoval hejno menších rychlých modelů, které by byly hůře

No, mě přijde že Raven je dost malej a dost rychlej. Pokud poletí v 500m, pochybuju že vůbec existuje něco co by ho ze země dostalo.

(Hehe, jediný co mě napadá, kromě letadla, je nějaký RC model -> opravdový kombat :)

Další funkce? Třeba analýza radiace v oblasti, rádiová rušička, detekce nebezpečných látek, útočná jednotka (shoz granátu). Mohla by letět třeba sestava 4 letadýlek, 1,2 - fotografování, 3 - tepelný scanner (fotografování) a 4 - detekce nebezpečných látek(plynů apd.).

Nedává mi smysl. (možná až na útočnou jednotku, ale když víš kam, na 10km je spousta levnějších prostředků).

Myslím že soustředit IR a normální foto a čidlo nebezpečných látech do jednoho letadla je mnohem levnější než dělat letadla 4.

Podle meho laického náhledu bude 70% ceny avionika (speciální autopilot) a přenos dat. Nějaké to čidlo sem nebo tam....
robotmz

#22 Příspěvek od robotmz »

Po tom lietadle nikto nikdy strieľať nebude, pretože ťažko sa strieľa na niečo, čo nieje takmer vôbec vidno...
zdekar

#23 Příspěvek od zdekar »

Tak dobře, předchozí moje myšlenky se vám povedlo úspěšně zlikvidovat :lol: :lol: Asi by to fakt nebylo ono... tak vymyslím něco jiného:
Dejme tomu že sestřelit to letadýlko by bylo hodně obtížné... Ale spatřit už tolik ne. A pak by nepřítel mohl vhodit do vzduchu svoje letadýlko, které by mělo za úkol sledovat "naše" letadýlko a buď ho pak sundat z oblohy (pokročilá verze kombatu :lol: ) a nebo jen sledovat a lehce tak zjistit odkud bylo vypuštěno.
Proto by s tímto vymakaným letadýlkem mohlo lítat ještě jiné, které by sloužilo na jeho ochranu. Vypadalo by to pak nějak jako v "Letečtí stíhači v boji" co je v TV akorát s modýlkama :D
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Luzr »

zdekar píše:Tak dobře, předchozí moje myšlenky se vám povedlo úspěšně zlikvidovat :lol: :lol: Asi by to fakt nebylo ono... tak vymyslím něco jiného:
Dejme tomu že sestřelit to letadýlko by bylo hodně obtížné... Ale spatřit už tolik ne. A pak by nepřítel mohl vhodit do vzduchu svoje letadýlko, které by mělo za úkol sledovat "naše" letadýlko a buď ho pak sundat z oblohy (pokročilá verze kombatu :lol: ) a nebo jen sledovat a lehce tak zjistit odkud bylo vypuštěno.
Proto by s tímto vymakaným letadýlkem mohlo lítat ještě jiné, které by sloužilo na jeho ochranu. Vypadalo by to pak nějak jako v "Letečtí stíhači v boji" co je v TV akorát s modýlkama :D

O tři zprávy nahoru píšu totéž.... :)

Řekl bych ale, že tady zatím funguje technologická bariéra...
zdekar

#25 Příspěvek od zdekar »

Tak tu větičku s kombatem jsem přehlíd :)

Ideální by pak bylo, kdyby se pak všichni vyprdli na válčení a oddávali se jen RC kombatu :D Ale to je taky jen utopie.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
RabbiT_CZ

#26 Příspěvek od RabbiT_CZ »

Tak podle Wiki stojí jedno letadlo $35000 ~ 610000Kč. A celý systém stojí $250000.
Parametry:
Wing Span 4 ft 3 in
Length 3 ft 7 in
Weight 4.2 lb
Engine Aveox 27/26/7-AV electric motor
Cruising speed 60 mph
Range 6.2 miles
Endurance approx. 80 min

Jinak je to asi dobrej kšeft - do roku 2008 prodáno 8000 modelů

Obrázek
Wildhawk
Graupner Junior Elektro S