Rozdělení velkého výkresu na A4

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
wroum

#16 Příspěvek od wroum »

MYSAK píše:
wroum píše:to neni dobrej postup, photoshop to PDF narastruje a cesta zpet neexistuje.

Jo ale to mi necini problem, vytisknu ho a to mi staci :) pripadne si tam muzu prihodit naky cary jako rysky na spravny sesazeni. Nikdo nerika ze to pak zas musim ulozit ;)

problem je ze bud to bude zubaty nebo budes posilat na tiskarnu mnoho MB dat, podle toho na jaky rozliseni to na zacatku narastrujes. Nerikam ze to nejde, "ale je to dal a zato mnohem horsi cesta".
MYSAK

#17 Příspěvek od MYSAK »

no je fakt ze dostat to do vektoru byl bych veselejsi ale co plan mam :) Nerikam taky ze nejsou lepsi moznosti ;)
lubo1
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozdělení velkého výkresu na A4

#18 Příspěvek od lubo1 »

BOSS8 píše:Prý existuje nějaký prográmek co umí rozdělit velký výkres v pdf. na formát A4 nebo A3 . Nevíte někdo jak se jmenuje nebo kde ho sehnat ? díky.

Určite to nerob v Coreli....
Robil som to cez víkend a tá mrcha pri tlači ZASE zmenila merítko. A nestalo sa mi to prvý krát. Naštastie som teraz prišiel hneď. Al predtým som na to prisel, až pri stavbe, keď bolo krídlo krivé ....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Golfista

#19 Příspěvek od Golfista »

Moje tiskárna veme papír 215 x 584 mm. Na tohle tisknu co potřebuji a většinou se to vešlo. Jinak canon tiskárny mají přímo v ovladači nastavení "tisk plakátu" s možností výběrů počtu listů A4. Největší jsem dělal 4 x 4 A4-ky papíry. Program si sám natiskne místo pro slepení a ořez. Skládá se to perfektně a jde to dobře použít pro stavbu letadla.
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od BOSS8 »

BOSS8 píše:
mephisto píše:http://www.snapfiles.com/get/posteriza.html

tohle vypadá dobře - vyzkouším to . Díky

Edit: zdá se že toto neumí formát pdf. Nebo jsem něco přehlíd ? jinak by to taky chtělo na více stránek, protože můj plán bude alespoň 2m dlouhý, což tenhle prográmek asi taky nezvládne. Takže pátrání po vhodném prg. pokračuje.
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
Surgical

#21 Příspěvek od Surgical »

Takže ujasněme si.

Úloha: Převést PDF soubor z původního zobrazení na 1 list při zachování originálního měřítka, vektorového formátu a kvality na zobrazení dlaždicové (tiled, posterized apod.) s velikostí jednotlivých listů A4 resp. A3, pokud možno s ořezovými značkami či liniemi k jejich "levnému" vytištění na běžné tiskárně (nejlépe v práci na náklady zaměstnavatele, jinak láce mizí).
Ale i tak budeme aspoň trochu slušní a (aspoň) příslušné softwarové nástroje se pokusíme sehnat legálně, nikoli warezem.

Řešení: Jediné stoprocentní řešení, beze zbytku splňující kladené požadavky, je virtuální tiskárna, která se instaluje do systému Windows (předpokládám, že řeč běží o této platformě), která se jmenuje (jak originálně) Adobe PDF Writer. Ta umí prakticky libovolné čachry s PDF souborem a ty pak virtuálně "vytisknout" to biš uložit do nového PDF souboru bez ztráty kvality a při zachování vektorového charakteru zobrazení. Poznatek: máme-li MacOS, je součástí systémových nástrojů, ale při ceně za počítače a notebooky Apple se jenom kvůli tomu nevyplatí, vyplatí-li se v našich krajích vůbec, ale to jen na okraj.

Diskuse: Formát PDF není otevřený, je vlastnictvím a trademarkem firmy Adobe. Z toho vyplývají mimo jiné i následující omezení. Adobe je oprávněno do svého formátu a hlavně prohlížeče vkládat libovolné restrikce, ať už se jedná např. o editovatelnost nebo možnost dlaždicového tisku v libovolné velikosti v neposlední řadě.
Tyto možnosti mají obvykle jen originální softy Adobe typu Adobe Acrobat (neplést s Reader), InDesign případně softwarové balíky typu CreativeSuite a taky pluginy (zásuvné moduly) do programů jiných firem, které jsou ale vždy licencovány Adobe a taky příslušně zpoplatněny. Tyto produkty totiž do systému Windows Adobe PDF Writer instalují.
Samostatně totiž Adobe PDF Writer není v současnosti firmou Adobe ke stažení poskytován (A že jsem se ho ve své době něco nahledal.)
Různé sharewarové a freewarové alternativy buď toto neumějí, nebo vyžadují plné placené verze za ceny, které se nebudou líbit, obvykle 39 až 149 dolarů. (Znovu podotýkám, neřešíme warez).

Možnosti:
1)Pro studentské a nekomerční použití lze Adobe softwary v nezkriplené verzi sehnat za ceny podstatně příjemnější, než komerční licence, balík Creative Suite za 1350.-Kč nikomu kapsu neutrhne s ohledem na jeho opravdu neomezené možnosti použití (teda, pokud se s ním naučíme dělat, že). Informace a podmínky blíže na českém webu Adobe.
2)Je to moc drahé? Pak tedy zajít skutečně do Copycentra a nechat vytisknout, mimochodem umějí to na přání i "tiled" na A3-A4 listy. (Černá myšlenka, že A4 skener má doma každý a může množit mě ani nenapadla, že. :) )
Jen nechtějme, aby nám "náš" soubor převedli a dali na flešce, nepředpokládáme o nich přeci, že jsou úplní blbci, kteří si budou řezat větev pod vlastním byznysem. Pokud jim nebudeme obvzlášť sympatičtí a nebudou od nás očekávat jinou protislužbu, dočkáme se jen odpovědi ve spektru od "Promiňte, tuhle službu neposkytujeme" do "Choďte to riti".
3)Nechce se nám do Copycentra, je to daleko, jsme líní, je to pořád za prachy nebo jiná výmluva? Pak to tedy dát, jak tady v diskusi bylo řečeno, tátovi, kámošovi nebo někomu jinému, kdo se vyzná, nebo je zařízenej a vybavenej (a ochotnej nám to udělat, pro klid svědomí se nebudeme ptát jak, že).
4)Nemáme v našem okolí tuto možnost? I na tomto foru krom otevřené diskuse existují SZ a můžeme se pokusit kontaktovat někoho, kdo již dříve naznačil, že to umí zařídit.....Třeba nám vyjde vstříc, zvlášť budeme-li oblíbení a/nebo budeme mít co nabídnout protislužbou, například onen plánek, o který se tady primárně jedná, předpokládám, že to bude nějaký historik větroň ve slušnějším měřítku....

(P.S.. Minimoa 1:10 je hezké érečko, mám ho od p. Kladenského taky, ale jako Minimoa to opravdu nelítá, jj. chce to aspoň 1:5 nebo více).
Skoky
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozdělení velkého výkresu na A4

#22 Příspěvek od Skoky »

volente píše:
BOSS8 píše:Prý existuje nějaký prográmek co umí rozdělit velký výkres v pdf. na formát A4 nebo A3 . Nevíte někdo jak se jmenuje nebo kde ho sehnat ? díky.

no taky jsem se snazil ale ve finale to dam vžycky na flešku a zajedu do copy cetra kde mě to za 70,- vytisknou. Ani to nemusí být na flešce klidně rovnou z netu. A pak můžu jít na flašku, ale to už je jiný příběh. :lol:

Když to budeš tisknout doma tak s tim stravíš mnoho času (papír a barvu nepočítaje) když na hodinu pujdeš do práce tak si to mužes nechat vytisknout 3krát... já si to nechám vždycky vytisknout nebo si nechám plán okopírovat... za 79Kč se s tím neoplatí namáhat..

Podotýkám: je to jen můj názor!
Dnes modelář, zítra letec ...
SPECTRUM DX7i
Mustang P51-D (elektro),Tiger Trainer 40 (8.5ccm),MX2 2,3m(DLE 55)
létáme v:
Bánov(asfalt), Rudice(tráva), Šumice (vlastní let.-tráva) www.rajce.net/f289163003
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“