RC školka pro začátečníky
Smysl a řád tomu musíš dát sám. Sám musíš vědět kam to směrovat. Pokud už lítáš a přistáváš , tak moji školku už nepotřebuješ. Já se snažím pomoct lidem, jen v těch opradu prvních krůčcích, aby měli možnost vychutnat si první (a ten další) let a potom přistát. A mít radost z toho že to letí. Jsem tu proto aby po několika málo vteřinách neřízeného pádu nezůstali jen oči pro pláč. 
Psal jsem to výše - neučím profesionálně - lítám rekreačně .Takže asi toho už moc není co bych tě mohl naučit, pokud udržíš éro ve vzduchu a dokážeš ho nasměrovat kam chceš a navíc ještě přistát ,tak ten základ už máš - to ostatní přijde časem. Tím se ale nebráním společnému polétání, pokud máš zájem klidně vem éro a přijed si zalítat. Když tak napiš SZ.
A pamatuj že dobrý pilot a dobré víno musí uzrát.
A pamatuj že dobrý pilot a dobré víno musí uzrát.
- jedelsky
- Kontaktovat uživatele:
* nad lidmi se nikdy nelétá
* nikdo se nemotá v rovině vrtule
* modely se obchází, nikoliv překračují
* než si něco půjčím z cizího startboxu, informuji majitele a požádám o svolení
* cizí model se bez přítomnosti majitele neosahává, nedej bože rozebírá
* na cizí vysílače se nesahá
* nelétající sledují cvrkot a informují létající o možných problémech -
někdo leze na plochu, chystá se startovat nebo přistávat jiné letadlo (hlavně dospělé na aeroklubáckých letištích), jde bouřka...
* před přistáním je dobré kolegy upozornit, aby nevlezli na dráhu
* před přistáním s větroněm je lépe upozornit kolegy ještě o něco dříve, aby někdo nevletěl větroni na přistávacím okruhu do cesty
* pokud nastane krizovka, je nutné řvát tak, aby se všichni okolo seznámili s hrozícím nebezpečím a mohli zdrhnout
* kdo má volnou kapacitu hlídá diváky - odpovídá dotazy a hlavně hlídá výbavu, aby si neodnášeli "suvenýry"
* není slušné se někomu pošklebovat po havárii
* pokud se někdo snaží zalétnout něco, na co evidentně nemá, je rozumnější ho umravnit než hecovat
tohle mame pověšený v klubu
-----------------------------------------------------------------------------------------
Katana va-models,Ultimate 1000,Piper J3-Cub 1500mm budu stavět,atd
http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&id=1205
http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&id=1207
někdo leze na plochu, chystá se startovat nebo přistávat jiné letadlo (hlavně dospělé na aeroklubáckých letištích), jde bouřka...
* před přistáním s větroněm je lépe upozornit kolegy ještě o něco dříve, aby někdo nevletěl větroni na přistávacím okruhu do cesty
* pokud nastane krizovka, je nutné řvát tak, aby se všichni okolo seznámili s hrozícím nebezpečím a mohli zdrhnout
* kdo má volnou kapacitu hlídá diváky - odpovídá dotazy a hlavně hlídá výbavu, aby si neodnášeli "suvenýry"
* pokud se někdo snaží zalétnout něco, na co evidentně nemá, je rozumnější ho umravnit než hecovat
tohle mame pověšený v klubu
-----------------------------------------------------------------------------------------
Katana va-models,Ultimate 1000,Piper J3-Cub 1500mm budu stavět,atd
http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&id=1205
http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&id=1207
jedelsky píše:* nad lidmi se nikdy nelétá
tohle mame pověšený v klubu![]()
Jo, tohle už jsem u někoho na webu četl a je v tom kus pravdy.
Kdo četl pořádně začátek ví že je to v tom odkazu
.
No a co se týče výuky, můj první žáček je velice talentovaný, po nějaké té teorii, jsme přešli k praxi a během několika málo minut už řídil éro sám. Zalíbilo se mu to tak že se dnes stal majitelem fungl nového éra, což svědčí o tom, že se důkladně nakazil leteckým virem. A je z něj pacient s doživotními následky, jako my ostatní.
Je to fajn pocit, docela to hřeje , že jsem někomu ušetřil trápení samouka.
Příští lekce bude přistání.
No a co se týče výuky, můj první žáček je velice talentovaný, po nějaké té teorii, jsme přešli k praxi a během několika málo minut už řídil éro sám. Zalíbilo se mu to tak že se dnes stal majitelem fungl nového éra, což svědčí o tom, že se důkladně nakazil leteckým virem. A je z něj pacient s doživotními následky, jako my ostatní.
Je to fajn pocit, docela to hřeje , že jsem někomu ušetřil trápení samouka.
Příští lekce bude přistání.
Jo to znám
Kdysi dávno v pravěku ,jsem za použití mírného násilí dotáhl spolužáka do modelářského kroužku - nechtěl tam jít potvora, jako že ho letadla neberou a tak, že má radši fotbal, no a nakonec se z něj stal 3x mistr republiky (tuším že v kategorii A3, už je to přece jen víc než 20 let)
dobrý bylo to že já mu pak běhal pro éra
Ale rád na to vzpomínám- že jsem byl muž v pozadí - ten který zatahal za špagáty osudu. 
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Hele a to az takhle vychovas dalsi desitky a stovky modelaru, to uz se nebude dat litat vubec nikde zejo, vsude (hlavne v okoli Prahy Zapad) budou tvoji byvali zaci a na letistich i placcich se bude stat fronta na vzduch
Asi zacnu delat ponorky, pod vodou je jeste mista dost, snad.....
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Abu píše:Hele a to az takhle vychovas dalsi desitky a stovky modelaru, to uz se nebude dat litat vubec nikde zejo, vsude (hlavne v okoli Prahy Zapad) budou tvoji byvali zaci a na letistich i placcich se bude stat fronta na vzduch![]()
S tím si nemusíš lámat hlavu. Je to tady samé pole a já, pokud jsem nešel s kámošem, jsem nikdy neviděl nikoho dalšího.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
No ja to samozrejme psal v zertu, ze ....
Ale k tomu litani na poli, ze neni nikdo v okoli nahodou videt jeste neznamena, ze neni nekde za nejblizsim lesikem 800m daleko. Pravdepodobne to moc neni, ale muze se to stat.
Ja teda nastesti chodim vetsinou na mod.letiste, ktera jsou shodou okolnosti od Bustehradu 7 a 8km, ale vim ze z Bustehradu a okoli (Beloky,...) je docela dost modelaru.
Ale k tomu litani na poli, ze neni nikdo v okoli nahodou videt jeste neznamena, ze neni nekde za nejblizsim lesikem 800m daleko. Pravdepodobne to moc neni, ale muze se to stat.
Ja teda nastesti chodim vetsinou na mod.letiste, ktera jsou shodou okolnosti od Bustehradu 7 a 8km, ale vim ze z Bustehradu a okoli (Beloky,...) je docela dost modelaru.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Abu píše:No ja to samozrejme psal v zertu, ze ....![]()
Tak zrovna okolo Buštěhradu je nejbližší lesík 8km.
Z místa odkud létám, tak vidím kam až brýle stačí a navíc doufám, že dnes nebo zítra už dorazí na poštu Dx6i (update tak mi zrovna volal někdo že mi veze balík a nic jiného nečekám) a potom budu mít jistotu, že někde 3km dál někomu neberu model.
Když jsem tady někde četl jak to na letištích vypadá, tak se tam zatím necpu.
V Buštěhradě znám jen Kellera (to je opravdu zapálený blázen, kterému pilotáž dopraváků nestačí a tak modelaří, publikuje a co já vím co ještě) a pak Steinera, který od doby, co mladej má radši holky a atletiku, pomalu nelítá.