Graupner Elektro Junior S

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Vašek66
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Vašek66 »

Ahoj chlapci a chlapi,

Junior S už lítá. Je to nádhera. Jako začátečník s érama mám velkou radost. Jen se potřebuji zeptat na několik maličkostí.

Kde má být těžiště? V návodu jsem to nikde nenašel. Pokud letím na půl plynu, éro letí rovně. Když přidám, samo stoupá (až do kolmého stoupání), a když stáhnu plyn úplně, padá jako šutr - musím mít pořád hodně přitaženo :(.

A protože je bílé a špatně vidět na obloze, rád bych mu stříknul uši barvou. Poradíte mi, prosím, jaká barva je vhodná na styropor?

Taky se mi zdá, že jsou serva hodně namáhaná, protože VOP, SOP i křidýlka nejsou přes panty. Sice jsem to na začátku všechno rozpohyboval, ale asi málo.

Poslední věc je, že když stáhnu plyn, vrtule se stále točí - se roztáčena proudem vzduch a nepřiklopí se k trupu. Někde na fóru jsem četl, že to napraví gumička kolem listu a přes kužel, ale moc to nefunguje.
Seřízení oken.
www.Burysek.cz
DogFighter, Antonov AN-2, Freewing F-16, ME-262, A-10, Futaba T18SZ,
Abu
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Abu »

- Asi mas malo vyoseny motor dolu, proto se to pod plynem vzpina.
- teziste si najdi sam tak jak ti vyhovuje, nejlepe pomoci tzv "dive testu", podorbnosti treba zde - http://www.horejsi.cz/Pages/ListClanky.aspx clanek "Teziste je zaklad"
- barvu na to EPP muzes pouzit jakoukoli, to neni polystyren, EPP prakticky nic nelepta, takze klidne i autosprej. Nebo Balakryl, nebo....... vse funguje. Akorat je dobre to predem poradne ocistit, mozna i trosku preborusit.
- Vrtule se ti nesklapi protoze nemas na regulatoru aktivovanou brzdu. Zapni brzdu a bude s sklapet i bez gumicky (nikdy jsem zadnou gumicku na sklopku nedaval).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
were
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od were »

Presne jak pise Abu - jinak myslim ze nekdy se muze stat ze se ta sklopka i s brzdou hur sklapi, kazdopadne gumicka nic nezkazi a hlavne je prakticka pri manipulaci s modelem, sklopka neplanda a sama hezky drzi u trupu, co jsem ji jednou zkusil pouzit tak uz ji z pohodlnosti davam vsude :D

Balakryl je dobry, taky muzes pouzit malirske akrylove barvy a nebo se prodavaji i specialni spreje pod oznacenim RC Styro

Pokud budes natirat, tupovat nebo strikat nejaky tvar a budes pouzivat maskovani, tak pokud budes maskovat uz natrenou nebo nastrikanou plochu, dej si pozor abys pouzil pasku, ktera ti pri odlepovani tu barvu nestrhava. Pokud ale chces jenom striknout usi a odmaskovat zbytek kridla tak nebudes mit problem samozrejme
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
were
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od were »

Jeste ad to teziste - pokud ti bez motoru pada na cenich a musis ho letet natazeneho, tak mas spatne nejenom vyoseni motoru ale i teziste.

Takze nejdriv uber zatez nebo posun baterky tak, aby ti po odhozu z ruky hezky klouzal s vyskovkou v neutralu, to je uplny zaklad, bez toho ho do vzduchu vubec neposilej - tim budes mit zhruba spravne nastavene teziste pro let a pro dalsi upresnovani jeho polohy. Teprve az ti to bude spravne klouzat tak zacni laborovat s vyosenim motoru, i kdyz uz ted je zrejme, jak pise Abu, ze bude potreba vyosit dolu.
Naposledy upravil(a) were dne stř 10.06.2009 13:14, celkem upraveno 2 x.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Abu »

Ano, s tim zaklouzanim bez motoru mas pravdu. Vypada to, ze to ma asi tezky na cumak...
Vašek66
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Vašek66 »

Ahoj chlapci a chlapi,

děkuji všem za rady... ale včera večer... výpadek signálu.... barterka, trup a křídka KO. Vůbec nevím proč se to stalo. Přišel jsem k éru a vše normálně páčkovalo...
Už mám vše objednané...
Seřízení oken.
www.Burysek.cz
were
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od were »

Ahoj, tak to je mi moc lito - ono to ma tendenci vzdycky spadnou jakmile to konecne zacne byt naladene a poslouchat :( Ted je ale dulezite, aby ses pokusil zjistit kvuli cemu jsi spadnul, nebo to za tyden budes sbirat po louce znova. Ja presne kvuli tomu ted chystam novy trup k vetroni, protoze jsem po havarii vyhodnotil poruchu jako uvolnene loze serv pri startu na gumicuku (vsechno tomu nasvedcovalo), ale pak se podobna havarie opakovala po par letech znovu, to uz s fatalnimi nasledky pro predek trupu, a prava pricina byla vadne servo vyskovky.

Jestli mas prijimac a serva napajena z regulatoru pres BEC, tak jedna z pricin vypadku muze byt problem prave v tom...
Vašek66
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Vašek66 »

Ahoj Were,

je to přesně jak říkáš. Už to lítalo celkem slušně, bez motoru to klouzalo skoro na jedničku :). A pak... levá zatáčka... ztráta signálu... spirála a bum. Ta beznaděj kdy na to koukáš...
Hned jsem se pídil po příčině, ale všechno fungovalo bezvadně, takže ani nevím, jak tu chybu zjistit. Když to padalo, tak nefunfovalo nic, takže serva asi můžu vyloučit. Ale ten zbytek? Ani nevím jak to všechno otestovat. Elektronika je pro mě velká neznámá. Šťourat se v ní neumím, jsem jen její uživatel.
Nenávratně pryč jsou doby, kdy jsem stavěl F1A z balzy a nosníků. To nevjětším výstřelkem techniky byl háček pro krouživý vlek (jasně že dělanej doma na koleně) a časovač od Graupnera za 300,-Kčs.
Seřízení oken.
www.Burysek.cz
were
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od were »

Ten casovac jsem mel :D Vloni jsem ho prodal, protoze uz bylo jasne ze se k volnaskum nikdy nevratim...

Ja se bohuzel v elektronice taky nevyznam, ale myslim ze serva vyloucit nemuzes - pokud by byl treba zkrat na servu, tak se proudovy odber toho serva zvysi, dojde k pretizeni BECu v regulatoru a vysledkem by asi zase byla havarie - aspon takova je moje predstava, nikdy se mi to nastesti nestalo (tuk tuk tuk)

Pro totalni ztratu kontroly nad modelem bych zacal s temito podezrenimi
a) signal - overit funkcnost vysilacky, prijimace - ty mas tusim nejake Spektrum, tak treba projet net co se o tvoji vysilacce a prijimaci pise v souvislosti se ztratou signalu, jestli nebyla nejaka vadna serie neceho atd. U nektere vysilacky muze byt problem treba zapnuty mobil v kapse pri litani atd....

2) preruseny obvod - vyloucit ze se neselhal vypinac, nevyklepal se nejaky konektor atd - pokud na zemi bylo kdyz jsi k tomu prisel ero zive tak tuhle moznost muzes vyloucit

3) pretizeny regl nebo BEC - horko, prilis velky odber proudu, zkrat, motor, serva

Ale jak pisu, do elektroniky moc nevidim, to je spis takova sumace toho jak bych postupoval
Abu
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Abu »

were píše: pokud by byl treba zkrat na servu, tak se proudovy odber toho serva zvysi, dojde k pretizeni BECu v regulatoru a vysledkem by asi zase byla havarie - aspon takova je moje predstava, nikdy se mi to nastesti nestalo (tuk tuk tuk)

3) pretizeny regl nebo BEC - horko, prilis velky odber proudu, zkrat, motor, serva

Tohle jsem nedavno zazil v praxi, model (taky EPP) sel k zemi asi z 200m vysky, nastesti ne kolmo ale v divokych obratech (serva nadoraz) a tim se rychlost zmirnila. Skody po dopadu prekvapive male - http://www.rcserver.cz/images/clanky/le ... ix/x01.jpg

Takze prehrati BECu od zasekleho serva overeno v praxi - funguje.
were
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od were »

Aha, ja si pamatuju ze jste v tom vlakne o Tulixovi psali ze byla otestovana i vydrz pri havarii. Tak to je v pohode jak dopadl, vterinak a zase hura do vzduchu, chudak Vašek66 asi skoncil hur.

Ja bych tu havarii videl prave na neco takoveho, na selhani toho Spektra co tam ma moc neverim a kablik taky nevypadl kdyz na zemi to ero zase zilo
Abu
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Abu »

Spektrum.. hmm... videl jsem jak SuPa spadl s Filipem 600 u nas na letisti, DX6i a prijimac nejakej malej asi "500" ? Za letu 2x neridil, poprve se to chytlo jeste ve vzduchu (asi po 2-3s), podruhe to bylo nad zemi a vzatacce, slo to az do pole. Ale mohlo to byt treba instalaci, zastinenim antenek,... tezko rict. :(
were
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od were »

Co jsem se tak koukal na mozne problemy s AR500, tak nekdo psal ze s nim mel problemy kdyz se hodne zvysil odber a doslo k poklesu napeti, takze prijimac spadnul do fail safe modu, ze ma tu hranici kdy prepina na 3.5V

Nemuze to byt necim takovym? Ze dojde k proudove spicce, treba v zatacce kdy jdou vsechny serva najednou, BEC to neutahne a AR500 spadne do fail safe modu, takze 2-3 vteriny nereaguje? To co Abu popisuje (2-3 vteriny bez odezvy) by tomuto popisovanemu problemu presne odpovidalo
were
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od were »

Dalsi vec co jsem nasel je, ze nekdo psal o problemech s prijmem u AR500, ktere vyresil tak, ze natenu nemel po cele delce rovnou, ale ze na konci udelal smycku, pry je to tak nakreslene v manualu - nevim co si o teto informaci myslet, jen prihazuju tak jak jsem ji koupil :D

Ale to s tim poklesem napeti a fail safe mi prijde jako dobra stopa, z toho co jsem se docetl na netu a co psal Abu se mi AR500 nejevi jako moc povedeny prijimac, asi bych byt tebou zauvazoval do vetrone nad nejakym lepsim, ja jsem lital Passata s AR7000 a naprosta spokojenost - a to navic s prijimacem ulozenym komplet v trupu a hlavne s pekne blbymi baterkami (mel sem tehdy Sanyo NiMh 2700, uz jsou v elektroodpadu a uz never more, jedine Eneloopy) a pokazde bez problemu
Ray69
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Ray69 »

Uvažuji nad tímto modelem do budoucna, chtěl bych nějaké éro která zvládne nějakou základní akrobačku, a dá se sním i v pohodě plachtit. Prostě něco jako je EASY GLIDER, ale toho nechci je to profláknutý éro.
Jak je na tom ten setový motor?

EDIT: taky jsem koukal že se motor dá napájet i z 3s lipol má to smysl nebo je výkon na 2s dostačující
PC cessna 480(krycí jméno traktor)HYPE FOX(rev 1.1)TX - Hitec Optic 6 SPORTRX - Hitec HFD-08RD
Odpovědět

Zpět na „Větroně“