Tricopter

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Bulman

Re: Tricopter

#1456 Příspěvek od Bulman »

Semis píše:Bulman:
Má ten zadní otočenej motor nějakej spešl význam, nebo to byl spíš jen pokus?
Z čeho je ten podvozek? Vypadá docela robustně..

Spešl význam to má - keď boli všetky ramená rovnaké, vznikal problém z orientáciou že ako som otočený. Takto presne viem kde je zadok aj na väčšiu vzdialenosť.
Podvozok je z HK ako náhradný diel na 500vkový vrťas.
Maikeee

#1457 Příspěvek od Maikeee »

JirkaA píše:
Maikeee píše:Ja to myslel tak, ze kdyz ji otoci smerem dolu, tak se jakoby z tazne vrtule pro to rameno stane tlacna. Coz by resilo pravo a levotocive vrtule.
Mozna si to myslim blbe...

Myslíš si to blbě. Představ si kus závitové tyče. Otočením o 180° se taky nestane z pravotočivého závitu levotočivý. Otočením vrtule dosáhneš tak leda toho, že se z její náběžné hrany stane odtoková a změníš (zmršíš) jí aerodynamickou účinnost, nikoli smysl otáčení.

Aha.. Nekde jsem se vyjadril blbe :D Nemyslel jsem otoceni vrtule, ale otoceni motoru s vrtuli, ktera tam je spravne nasazena...
Takze ted to snad vysvetlim, tak jak to myslim a zpravne (polopaticky :) ):
Vezmu motor, dam na nej vrtuli, zapnu a smer letu by byl nahoru. Ten samy motor i s vrtuli vezmu a otocim o 180° a smer letu by mel byt dolu. Nebudu otacet vrtuli a ani menit smer otaceni motoru. Takze pak by se timto zpusoben dalo nahrazovat pravo a levotocive vrtule.

Snad jsem to uz vysvetlil dobre.
Bulman

#1458 Příspěvek od Bulman »

Maikeee píše:
JirkaA píše:
Myslíš si to blbě. Představ si kus závitové tyče. Otočením o 180° se taky nestane z pravotočivého závitu levotočivý. Otočením vrtule dosáhneš tak leda toho, že se z její náběžné hrany stane odtoková a změníš (zmršíš) jí aerodynamickou účinnost, nikoli smysl otáčení.

Aha.. Nekde jsem se vyjadril blbe :D Nemyslel jsem otoceni vrtule, ale otoceni motoru s vrtuli, ktera tam je spravne nasazena...
Takze ted to snad vysvetlim, tak jak to myslim a zpravne (polopaticky :) ):
Vezmu motor, dam na nej vrtuli, zapnu a smer letu by byl nahoru. Ten samy motor i s vrtuli vezmu a otocim o 180° a smer letu by mel byt dolu. Nebudu otacet vrtuli a ani menit smer otaceni motoru. Takze pak by se timto zpusoben dalo nahrazovat pravo a levotocive vrtule.

Snad jsem to uz vysvetlil dobre.

Myslíš to dobre, ale na koptére potrebuješ aby ti všetky motory ťahali tým istým smerom bez ohľadu na to ako sú otočené.
Čo sa týka trikoptér, tak je pravda, že môžu byž všetky 3 vrtule rovnakotočivé, ale z vlasnej skúsenosti je lepšie dať jednu opačnú - zadná "vrtulka" nemusí kompenzovať krútivý moment z troch vrtúľ, ale len z jednej a nemusí byť tak moc vychýlená do jednej strany. Potom je aj ovládanie čo do otáčania okolo vlasnej osi "symetrickejšie".
madbull

#1459 Příspěvek od madbull »

TO BYL LE ZÍSKAL TRICOPTER KTERÝ BY SE NEUSTÁLE TOČIL NA PRDEL!
dvě přední vrtule by táhly nahoru a zadní by táhla dolu..dokážeš si asi představit jak by to vypadalo...rotovalo by to stále dokola za prdelí..
nerušit...bastlím :-)
Maikeee

#1460 Příspěvek od Maikeee »

madbull píše:TO BYL LE ZÍSKAL TRICOPTER KTERÝ BY SE NEUSTÁLE TOČIL NA PRDEL!
dvě přední vrtule by táhly nahoru a zadní by táhla dolu..dokážeš si asi představit jak by to vypadalo...rotovalo by to stále dokola za prdelí..

Pravda, pro trikopter to neni.. ja to bral obecne.. Uz predtim jsem psal, ze jsem zapomnel, ze to u trikopteru je trochu jinak jak u quadu.
Bulman

#1461 Příspěvek od Bulman »

Maikeee píše:
madbull píše:TO BYL LE ZÍSKAL TRICOPTER KTERÝ BY SE NEUSTÁLE TOČIL NA PRDEL!

Pravda, pro trikopter to neni.. ja to bral obecne.. Uz predtim jsem psal, ze jsem zapomnel, ze to u trikopteru je trochu jinak jak u quadu.

Ono by to nešlo ani pri quade. Takisto by 2 vrtule ťahali hore a 2 dolu, takže by sa medzi sebou pretláčali. Jednoducho tam tie "opačné" vrtule dať musíš.
Semis

#1462 Příspěvek od Semis »

Bulman píše:
Semis píše:Bulman:
Má ten zadní otočenej motor nějakej spešl význam, nebo to byl spíš jen pokus?
Z čeho je ten podvozek? Vypadá docela robustně..

Spešl význam to má - keď boli všetky ramená rovnaké, vznikal problém z orientáciou že ako som otočený. Takto presne viem kde je zadok aj na väčšiu vzdialenosť.
Podvozok je z HK ako náhradný diel na 500vkový vrťas.

No vidíš, to je dobrej nápad. Já už rozbil svýho koptera kvůli ztrátě orientace, takže vim o čem mluvíš :)
Tak mě napadá jak by vypadal Xcopter v tom provedení se dvěma zadníma motorama otočenýma dolu hlavou :) To by mohlo bejt celkem hezký :wink:
madbull

#1463 Příspěvek od madbull »

na orientaci mam lepsi lek.u quada telo do pismene H a u tricopteru pismen T.Mam rozkresleneho quada.az bude nahodim sem pokud bude zajem.
logout
Kontaktovat uživatele:

#1464 Příspěvek od logout »

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DlXlPVBQBlg[/youtube]
Bulman

#1465 Příspěvek od Bulman »

Aj tu je pekná inšpirácia:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=azJST9eG8W8[/youtube]
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#1466 Příspěvek od TomasC »

madbull píše:na orientaci mam lepsi lek.u quada telo do pismene H a u tricopteru pismen T.Mam rozkresleneho quada.az bude nahodim sem pokud bude zajem.

T nebo H se zdá dobrý nápad, ale vyjde těžší:
1: vyjde více materiálu
2: je třeba lépa zvládnout krut

A já osobně pokládám nízkou hmotnost za klíčovou vlastnost.

Když jsem létal bez kamery, tak jsem na tricoptéru umístil dvojitou SOP a náznak kabiny. Vše z EPP 5mm. Od té doby co létám na FPV, tak jsem vše sundal, lépe se mi řídí a nevnáší to další momenty do letu.
madbull

#1467 Příspěvek od madbull »

u fpv ale nepotrebujes orientaci.tam to muze byt treba kruh.tam je asi podstatna vaha.u nas bezkamerovych a nebo neonlinystu je orientace klicova.letal jsem heli 400 a lital jsem vzdy kolem sebe abych videl.oci mam vyborne a obcas nebylo o krize nouze.a to to ma kabinu a vrtule je velka.takze u tohoto to bude vic zmatecne
Semis

#1468 Příspěvek od Semis »

Bulman:
Jj ten Terminator je pěknej.
Logout:
To už se mi asi trochu víc líbí ten klasickej dvourotor z Avataru.
Nejhezčí by ale byl Vtol ze hry Crysis. Tam by ale byly ty vrtule hnusný.

To H mi taky připadá dost náročný na výrobu a horší na pevnosti váhu, nicméně asi by to mohlo pomoct.
U toho kříže stačí chvilka nepozornosti, trošku větší vzdálenost, nebo například slunce svítící z blbýho úhlu a člověk hned ztratí přehled v jaký pozici to vlastně má. Pak už stačí lehká krizovka a během pár vteřit lovim krtky.
madbull

#1469 Příspěvek od madbull »

nebojte už to brzo bude a ukážu své Hááá:-)
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#1470 Příspěvek od Jameson »

Praktické využitie trikoptéry na Halloweenske mecheche :-)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fDbjKrQO57g[/youtube]
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Zamčeno

Zpět na „Coptery - projekty“