Turnigy 9x hardware, opensource TX
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
No... Mám strach do toho lézt. Je takový plasteček...
V souvislosti s tím jsem si uvědomil, že jsem neodpověděl na kdesi položený dotaz, jestli je možno pomocí offline editace mixů v eePe nahrát modely napípané na rádiu se starou verzí Er9x do rádia s novou vrzí Er9x. Jde to, ale takto:
- zazálohuju v eePe stávající EEPROM z vysílače, tedy stáhnu do souboru
- nahraju nový FW - vysílač hlásí "BAD EEPROM" (tedy ta "stará" EEPROM nemluví s novým FW)
- otevřu EEPROM kterou chci nahrát (vlastně stejnou která je teď "BAD") a nahraju do vysílače.
Pak to bez problémů šlape.
Samozřejmě nezapomenu po nahrání nového FW na kalibraci.
V souvislosti s tím jsem si uvědomil, že jsem neodpověděl na kdesi položený dotaz, jestli je možno pomocí offline editace mixů v eePe nahrát modely napípané na rádiu se starou verzí Er9x do rádia s novou vrzí Er9x. Jde to, ale takto:
- zazálohuju v eePe stávající EEPROM z vysílače, tedy stáhnu do souboru
- nahraju nový FW - vysílač hlásí "BAD EEPROM" (tedy ta "stará" EEPROM nemluví s novým FW)
- otevřu EEPROM kterou chci nahrát (vlastně stejnou která je teď "BAD") a nahraju do vysílače.
Pak to bez problémů šlape.
Samozřejmě nezapomenu po nahrání nového FW na kalibraci.
Videl som ale už správu o tom že to niekto nemal dobre naletované, bohvie čím to letujú a ako (bezolovo???!).
Ale patlať to letovačkou asi neradím, ak sa na to niekto necíti tak nech to nerobí, neviem kde by zháňal rovnaký konektor.. Ani keby sa mu zliali tie vývody (vyskratovali) nemal by radosť.. Nanajvýš skúsiť nasucho (bez cínu) zohriať tie vývody, aj tam je cín mohli by sa chytiť a nemuseli skratovať.
Videl som ale už správu o tom že to niekto nemal dobre naletované, bohvie čím to letujú a ako (bezolovo???!).
Ale patlať to letovačkou asi neradím, ak sa na to niekto necíti tak nech to nerobí, neviem kde by zháňal rovnaký konektor.. Ani keby sa mu zliali tie vývody (vyskratovali) nemal by radosť.. Nanajvýš skúsiť nasucho (bez cínu) zohriať tie vývody, aj tam je cín mohli by sa chytiť a nemuseli skratovať.
Lubor píše:dokken píše:Osobne si myslim, ze dat 5USD hobby kingu neni zadny problem. Zkousel jsem DIY z plexi, ale neni to ono.
Třeba to jednou zkusíš znovu a lépe.
Tohle není o penězích. To je o skutečnosti, že jsem byl schopen udělat lepší za méně peněz a vlastníma rukama podle vlastního plánu.
nahoď plán a fotky, to mě zajímá ))
Potenciometr
Zdravím, nad náhradou poťáků také chvíli přemýšlím a musím Vás varovat. Už se to tu určitě probíralo ale v souvislosti s náhradou od Honywellu o tom nepadlo ani slovo - mají zkrácenou dráhu na cca 60° - ne je to cca 290° Pak rapidně klesá dynamický rozsah kanálu a to na 1/4 až 1/5 tj z 1024 na 256 až 205 !!! U toho Honeywellu to bude cca 210.
Momentálně mám připravenou destičku s MURATA SMD senzorem a operačním zesilovačem který upraví dynamický rozsah tak aby na výstupu bylo opět 0-5V. Elektronika je připravena na testy ale musím pořešit mechanickou stránku věci tak, aby se plošáček dal přišroubovat na místa všech poťáků na kniplech. Další otázkou bude osička mezi poťák a knipl ale to snad klapne. Takže na náhradu standardními součástkami pozor. GME a podobně Vám rozhodně nepomohou!
Radek
Momentálně mám připravenou destičku s MURATA SMD senzorem a operačním zesilovačem který upraví dynamický rozsah tak aby na výstupu bylo opět 0-5V. Elektronika je připravena na testy ale musím pořešit mechanickou stránku věci tak, aby se plošáček dal přišroubovat na místa všech poťáků na kniplech. Další otázkou bude osička mezi poťák a knipl ale to snad klapne. Takže na náhradu standardními součástkami pozor. GME a podobně Vám rozhodně nepomohou!
Radek
Naposledy upravil(a) RadekZ dne čtv 12.05.2011 10:03, celkem upraveno 1 x.
Páskový konektor na PCB
Ahoj, se stejným typem konektorů mám poměrně bohaté zkušenosti - je tu několik potenciálních problémů - ten konektor není určen na mnoho cyklů. Dle datasheetu jsou to max desítky. Pérka uvnitř se vymačkají je tu problém. Nejlepší řešení je podložit ten pásek nějakou fólií ( pochopitelně ne na straně kontaktů
). Druhým problémem je (jak psal Coro) připájení na DPS. Mechanická odolnost a trvanlivost u bezolovnatých pájek stojí za pendrek ( to je mimochodem důvod že automobilový, vojenský a letecký průmysl mají výjimku a nadále používají olovnatou technologii). Chtělo by to přepájet, ale to není práce pro každého.
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji všem za rady!
Teď už to funguje a já už se v tom vrtat nebudu. Ještě jsem tam chtěl přehodit tlačítka + a - ale prdím na to. Stejně se po prázdninách stane mým primárním systémem JETI a to buď přímo nový vysílač, jestli vyjde a nebude stát milión, nebo Tx modul v T9x v1 kterou na to mám nachystanou. T9x s orig modulem budu používat dál na bubliny (takže možná víc než JETI
, ale už se v ní nebudu "vrtat"
Já jsem právě ten spoj rozebral několikrát a "nezazlívám" mu, že se to poondilo
Kždopádně už to funguje
Teď už to funguje a já už se v tom vrtat nebudu. Ještě jsem tam chtěl přehodit tlačítka + a - ale prdím na to. Stejně se po prázdninách stane mým primárním systémem JETI a to buď přímo nový vysílač, jestli vyjde a nebude stát milión, nebo Tx modul v T9x v1 kterou na to mám nachystanou. T9x s orig modulem budu používat dál na bubliny (takže možná víc než JETI
Já jsem právě ten spoj rozebral několikrát a "nezazlívám" mu, že se to poondilo
Kždopádně už to funguje
Re: Potenciometr
RadekZ píše:Zdravím, nad náhradou poťáků také chvíli přemýšlím a musím Vás varovat. Už se to tu určitě probíralo ale v souvislosti s náhradou od Honywellu o tom nepadlo ani slovo - mají zkrácenou dráhu na cca 60° - ne je to cca 290° Pak rapidně klesá dynamický rozsah kanálu a to na 1/4 až 1/5 tj z 1024 na 256 až 205 !!! U toho Honeywellu to bude cca 210.
Záleží jak který kus T9X. Už se to tu probíralo a měřilo v minulosti a jsou lidi co mají v T9X poťáky, které zkrácenou dráhu nemají z toho důvodu ani omezený rozsah kanálů. Prostě jsou kusy, které to mají udělané jinak a mají tam už z výroby poťáky s plným rozsahem a měření je k tomu přizpůsobené bez omezení dynamiky rozsahu kanálu a takové kusy jsou vhodné pro výměnu za standardní poťáky bez zkrácené dráhy. Takže je vhodné si nejprve změřit rozsah toho konkrétního potenciometru u konkrétního kusu T9X jestli má nebo nemá zkrácenou dráhu a teprve pak se rozhodovat.
Dynamika
Tak moje informace je od Bryana aka Gruvin, a v software je používán celý rozsah 0-5V tj bez HW změny nelze u běžného poťáku tento rozsah použít. A schematicky sem tam nic co by pomohlo nenašel - tady je to buď a nebo, tj full dynamika se zkrácenou dráhou nebo omezená dynamika s běžnou dráhou. Nic mezi. Leda že by na AVcc pinu procesoru měli 3,3V napájení a tím částečně kompenzovali rozsah měření - ale jen směrem nahoru tj dynamika horší než fullscale ale lepší než s 5V referencí. To ještě prověřím na své T9X V2.
Edit: Tak moje DPS označení V14 má referenční napětí AD převodníků 5V. A poťáky jsou zapojené jen jako triviální děliče +5V napájení a hodnoty napětí se mění od 0.5V do 4.9V - takže stoprocentně zkrácené dráhy.
Edit: Tak moje DPS označení V14 má referenční napětí AD převodníků 5V. A poťáky jsou zapojené jen jako triviální děliče +5V napájení a hodnoty napětí se mění od 0.5V do 4.9V - takže stoprocentně zkrácené dráhy.
dokken píše:Lubor píše:dokken píše:Osobne si myslim, ze dat 5USD hobby kingu neni zadny problem. Zkousel jsem DIY z plexi, ale neni to ono.
Třeba to jednou zkusíš znovu a lépe.
Tohle není o penězích. To je o skutečnosti, že jsem byl schopen udělat lepší za méně peněz a vlastníma rukama podle vlastního plánu.
nahoď plán a fotky, to mě zajímá ))
Tady to je pane:
podívej se na tento odkaz
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?vie ... i-displeje
ve druhém příspěvku je výčet nejrůznějších způsobů jak podsvětlit displej.
Mé řešení je v části:
světelný zdroj zboku - sofistikovanější řešení s použitím technologie LCD monitorů
s odkazem na článek (také na cevaru)
Naposledy upravil(a) Lubor dne čtv 12.05.2011 16:01, celkem upraveno 1 x.
RiMr píše:Tak jsem tu štěrbinu "vymlel" takovým malým tvrdým štětečkem namočeným v čističi, vyfoukal, zastrčil a šlape to. Mám nutkání tam ten kabel v této poloze nějak zajistit. Ale to je asi blbost...
Presne tak:
ziadne zalievanie - To sa nikdy, ale nikdy nerobi !!! Nasledky byvaju casto katastrofalne.
Priklanam sa k nazoru, ze si mal len zasrate bordelom - cely cas si to myslim
V krajnom pripade moze byt odtrhnuty aj ten konektor, a prispajkovat ho spat nie je ziadny problem.
Nedoporucujem to spajkovat bez spajkovacej (taviacej) pasty. Bez cinu samozrejme (ako pise coro).
Mas tu istu spajkovacku ako ja, a tak viem na 100000% ze to s nou ide uplne lahko, len pouzi aj lupu cca 10-15x aby si videl pri spajkovani aj co robis. Volnym okom je to len tipovanie - je to male.
A na koniec: Ked ide naco do nej rypat, ale ked ...
http://bobo.matej.name
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Přesně, rýpat už do toho nebudu, když to funguje, akorát bych to doje*al... 
Re: Dynamika
RadekZ píše:Zdravím, nad náhradou poťáků také chvíli přemýšlím a musím Vás varovat. Už se to tu určitě probíralo ale v souvislosti s náhradou od Honywellu o tom nepadlo ani slovo - mají zkrácenou dráhu na cca 60° - ne je to cca 290° Pak rapidně klesá dynamický rozsah kanálu a to na 1/4 až 1/5 tj z 1024 na 256 až 205 !!! U toho Honeywellu to bude cca 210.
...
Pokud to využiješ, zejména pokud používáš digitální serva a pokud vůbec potřebuješ tak vysokou přesnost u nějakého soutěžního modelu tak si to klidně předělej na nějakou destičku s MURATA SMD senzorem, ale je otázkou jestli pak není lepší si pořídit raději nějakou lepší vysílačku. Pro spoustu lidí je přijatelných i těch 200 kroků a často je ani nevyužijí jelikož serva, která používají ani nijak zvlášť lepší rozlišení neposkytují a u spousty modelů, se kterýma se T9X obvykle používá to ani vůbec není potřeba. Takže jako spešl tunnig pokud si to chceš takto udělat a opravdu to výrazně využiješ budiž, ale většině lidem pokud vůbec budou potřebovat měnit nějaký poťák na T9X tak jim bude stačit i náhrada v podobě toho poťáku Honeywell i když u nich budu ty původní poťáky v T9X se zkrácenou dráhou.
Keď sa tu už riešia tie poťáky, tak ja tam mám priamo napísané "B502 60°".
https://picasaweb.google.com/114611553451481095718/AA?authkey=Gv1sRgCLnum8OB8JK6IA#5605879830232275986
https://picasaweb.google.com/114611553451481095718/AA?authkey=Gv1sRgCLnum8OB8JK6IA#5605879830232275986
Naposledy upravil(a) mijou dne čtv 12.05.2011 19:28, celkem upraveno 3 x.
sa mi paci, ze ked niekomu nejde potak, polemizuje o tom donekonecna a nie aby tam aspon skusil pripnut hocijaky pot 5k a skusil to aj v ľufte, a z vysledku bude hned jasne ci jo, alebo nie jo.
ja svoje TX preto rozoberat nebudem, ale toto nema vyznam, bud to uz niekto skusi fyzicky, alebo budeme kecat a kecat ...
ked ma niekto vadny TX a neveri si, tak nech mi to posle a ja to uz cele vyskusam - materialu je dost. a nech sa neboji, zaplati len postovne a kupi pivo
ja svoje TX preto rozoberat nebudem, ale toto nema vyznam, bud to uz niekto skusi fyzicky, alebo budeme kecat a kecat ...
ked ma niekto vadny TX a neveri si, tak nech mi to posle a ja to uz cele vyskusam - materialu je dost. a nech sa neboji, zaplati len postovne a kupi pivo
http://bobo.matej.name