na tomto servru se řeší jedině koptery z hlediska "bezpečnosti", ale spadnout může nejen koptera ale i letadýlko, mi to tu připadne jako averze vůči koptérám, protože "jedině ty" můžou údajně napáchat škody.
Lietal si niekedy s modelom lietadla? Možno je to aj tým, že len málokoho napadne lietať s lietadlom za domom na záhrade a ak už, tak je to spravidla len nejaký parkflayer z EPP, s ktorým sa nerobia výškové prelety, ale lieta sa s ním okolo nosa a pri výpadku čohokoľvek sa veľmi krátkou trajektóriou uzemní. Neskúsený pilot, začiatočník, ktorý precení svoje schopností, ho uzemní takmer okamžite. U koptér, ako to na tomto fóre možeš odsledovať, je všetko inak.
DJIvison píše:na tomto servru se řeší jedině koptery z hlediska "bezpečnosti", ale spadnout může nejen koptera ale i letadýlko, mi to tu připadne jako averze vůči koptérám, protože "jedině ty" můžou údajně napáchat škody.
Je to prosté, milý Watsone. S letadlem, které by svou velikostí potažmo kinetickou energií mohlo způsobit nějak významnou škodu na zdraví nebo majetku, se obvykle nedá odstartovat a poletovat v husté zástavbě, v místech s větší koncentrací lidí a podobně.
Přesně tak. Jak vypadá "let" heliny, kterou přestane pilot řídit, tak to se zajdi někam na vrtulníkářské letiště podívat sám.... A letadla? Buď to jde k zemi po pěkné balistické křivce, nebo je to větroň a ten i když dokáže uletět pěkně daleko, tak jednak nepadá kolmo dolů, když mu dojde šťáva a jednak je tady opět na místě zodpovědnost pilota a nastavení FS (např po ztrátě signálu sestupné kroužení). A s letadly se obvykle létá na letišti, ne mezi barákama.
On totiž zásadní problém je v tom, že coptera je ohromně módní záležitost a koupí si ji pomalu každý druhý, aby mohl udělat cool záběry sídliště ze vzduchu na Trubku, aniž by se trochu zajímal o to, jak co správně nastavit a kde nejlépe lítat a jak vlastně vypadají předpisy pro provoz modelů. V luftě to drží pomalu samo, vlastně ani nemusíš být nějak trénovaný pilot, abys to udržel ve vzduchu - bohužel se to v tom vzduchu drží i v momentě, kdy už to pilot nemá ve své moci.
Čest těm poctivým copterářům, co tohle v paži nemají a ví, co a jak... jenže ti tady obvykle nikdy nepíšou, že jim to ulítlo kamsi do řiti a jen shodou náhod neudělalo díru do sousedova skleníku... Já mám coptery rád, rád si s nima zalítám, ale ono to není o těch strojích, je to o těch lidech, co je řídí....
Původní dotaz tohoto vlákna neměl být "Uletěl mi copter - proč?" ale "Mám nový copter, co mám nastavit, aby mi neuletěl?" Naštěstí se k tomu tazatel staví ex-post celkem rozumně a vzal si z toho (doufejme) ponaučení - kéž by si jej vzali i ti, co se teprve na pořízení coptery chystají....
" Původní dotaz tohoto vlákna neměl být "Uletěl mi copter - proč?"(ale toto bych taky řešil) ale "Mám nový copter, co mám nastavit, aby mi neuletěl?" Naštěstí se k tomu tazatel staví ex-post celkem rozumně a vzal si z toho (doufejme) ponaučení - kéž by si jej vzali i ti, co se teprve na pořízení coptery chystají.... "
Konečně někdo kdo pochopil co mám na mysli ! Každý jenom o lítání nad "sídlišti" nebo "bezpečnosti lítání", ale rada ohledně techniky a nastavení vzácná. A věřím tomu, že tu skuteční odborníci jsou, kteří to polopatě můžou podat(mě třeba Drondrys perfektně poradil jak nakupovat na ebay(prostě jsem starý pitomec, tak jsem si nechám poradit)).
Je to prosté, milý Watsone. S letadlem, které by svou velikostí potažmo kinetickou energií mohlo způsobit nějak významnou škodu na zdraví nebo majetku, se obvykle nedá odstartovat a poletovat v husté zástavbě, v místech s větší koncentrací lidí a podobně.
DJIvison píše:na tomto servru se řeší jedině koptery z hlediska "bezpečnosti", ale spadnout může nejen koptera ale i letadýlko, mi to tu připadne jako averze vůči koptérám, protože "jedině ty" můžou údajně napáchat škody.
Podotýkám, že v tomto vlákně nejde o žádnou averzi vůči koptérám.
Vlákno založil ten komu koptéra o hmotnosti přes 1 kg ulétla a následně z velké výšky jako padající kámen havarovala přičemž byla skoro na padrť. Bylo štěstím, že ji při tom úletu odnesl vítr nad pole a ne nad domy v té obydlené oblasti kde s ní autor tématu létal. Nebýt štěstí tak z toho mohl být klidně i tragický případ pro média. Nešlo o sériově vyráběný stroj, ale o koptéru sestavenou z dílů a jak se ukázalo autor tématu neudělal před tím letem bohužel žádné opatření jímž by předcházel riziku toho úletu.
Pokud by někdo udělal takovou prasárnu tj. létal v obydlené oblasti třeba s modelem letadla o hmotnosti přes 1 kg, který by mohl někoho zranit podobně jako ta koptéra a následně se takto pochlubil v podobné diskusi tak jsem přesvědčen o tom, že se mu dostane podobné kritiky. Nicméně s modely letadel o hmotnosti přes 1 kg se už z principu v obydlených oblastech moc nelétá, a to bude ten hlavní důvod proč se zde takové případy ve vztahu k modelům letadel tolik neprobírají.
Takže v tomto vlákně se jedná o oprávněnou kritiku padni komu padni.
jio píše:Což jistě dříve nebo později povede k tomu, že se všichni, co mají ke kopterám co říct raději odmlčí.
To se určitě nestane. Vždy se totiž najde někdo kdo se rád pochlubí bez ohledu na následky. To je totiž jedna ze základních lidských vlastností, kterou nikdy nikdo ani nic nezmění i kdyby třeba trakaře padaly.
Zajímavé je to, že toto téma bylo zobrazeno téměř 4500x a do ankety o failsafe zatím kliklo jenom 14 lidí. To je zatraceně málo pro statistické vyhodnocení. No nic, nechám to ještě do zítřka.