Antenni system na FPV

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: Antenni system na FPV

#136 Příspěvek od graup15 »

Znáš mne, já jsem magor a jak se pro něco nadchnu.....:-) A navíc už jsem v tom zahučel dost kaček...už to nevzdám.
graup15_junior

#137 Příspěvek od graup15_junior »

stepino píše:[quote="ST"]Ahoj, asi nééé, teda ta z hobbykingu. Ta bude a lineární polarizaci. Doporučuju ponechat na modelu clowerleaf a na pozemní kombinovat skew-planar a něco směrového taky s kruhovou polarizací. Ty ala whip antény jsem měl možnost zkoušet, a vyhozený prachy. Osobně bych zůstal u té kombinace co zrovna používáš a můžeš si zkusit tu HELICAL. Osobní názor, v jednoduchosi je síla a zbytečně moc krámů je vopruz. Nakonec zjistíš, že Ti jedna anténka bohatě stačí. Když tak můžeš vyzkoušet od Stepina tu Patch od TBS. Ta má cca 6dBi zisk a měla by být s kruhovou polarizací. Ale jestli je doleva nebo doprava to ti fakt neřeknu. :lol:

Graup ma video na 2G4, takže ta patch v tomto případě nepomůže.

Já teď lítám na vysílači stock pendrek a na přijímači 7dBi whip. Na vzdálenost mi to bohatě stačí, v záloze mám kdyžtak Yagi, ale zatím zbytečný :-)
Spíš se potýkám s rušením v obrazu. Nic hrozného, ale otravuje to. Antény v tom budou nevinně, musím zkusit jiný kanál a lokalitu.[/quote]

Zdravim a zkusil jste ty cloverleafy? Ja jsem o vikendu udelal prave s tim pendrekem a whipem a mel jsem v tom 2 problemy.
1) fungovali dobre kdyz jsem lital nizko 30 metru, vertikalni polarizace nema moc velky uhel a ja whip nenaklonil

2) vypadky videa, kdy z niceho nic a pak zase vse ok. Bylo to neprijemny.

V tom samym prostredi jsem vyzkousel cloverleafy a opravdu znatelny rozdil.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#138 Příspěvek od JirkaA »

graup15 píše:Brácha našel naprosto názorný grafík polarizace pro cloverleaf.
Až na to, že jde o vyzařovací diagram, to nemá se smyslem polarizace vůbec nic společného.
OK2WY
graup15

#139 Příspěvek od graup15 »

Ano..sorry. Díky za opravu.
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#140 Příspěvek od CyCo »

Ahoj, chci se zeptat - někteří výrobci Cloverleaf antén prodávají pro TX anténu se třemi prvky a RX anténu se čtyřmi s větším ziskem.Jiní se pyšní zase texty !novinka! " no differentiation between TX and RX".Nikde nikdo neuvádí zisky těchto antén (FatShark, immersionRC,FoxTech).Já mám TX Fatshark s SMA a RX s RPSMA, takže musím pořídit antény zvlášť a ne set s TX/RX anténou.Jednotlivě je prodávají na FoxTech.Než se ale rozhodnu ke koupi ,tyto antény jsem si vyrobil.Pár antén na wifi jsem už dělal (s úspěchem).Jako jednu komponentu k výrobě jsem použil konektory s již nakrimpovaným SMA(GSM anténa) a RPSMA (pigtail RPSMA-N na 2,4GHz) po testu antén s porovnáním s origu pendreky je dosah stejný.Může být problém v typech koaxů (50 Ohm), ač délka je cca do 7cm nejsou nejspíše typově pro vyšší frekvenci (5,8 GHz) ?Rozměry zářičů jsem dodržel, konstrukci taky.
ST
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od ST »

Antény s kruhovou polarizací cloveleaf pro vTX a skew-planar pro vRX mají stejný zisk jako ty pendreky s lineární polarizací ( vertical/ horizontal ), tedy cca 1dBi .
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
m.fuka

#142 Příspěvek od m.fuka »

Ten koax dělá hodně byť i tak krátkej, pokud nepoužiješ koax pro pásmo 5G s velmi nízkým útlumem tak je to na dosahu hodně znát. Já po tom co jsem si vyrobil cloverleaf na základu HK kde je tuším RG213 jsem s vlastní výrobou skončil, nechodilo to ani bohovi. Pak jsem to z nudy zkusil napájet přímo na konektor a výsledek je o něčem jiném. Původní HK 700m, Předělaná HK 700m, přímo na konektor 2km, vše s VTx Boscam 600mW(mám šunt co dá s bídou 200mW)
ST
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od ST »

Koax na tyhle anténky používám z těchto pigtailů http://ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=209 . Mám na straně VTX asi 7cm a na vRX cca 10cm a dosah s BOSCAM 200mW min. 500m bez výpadků, dál nelítám.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od CyCo »

500m s těma Cloverleaf a 200mW vTX ? To by mi stačilo.Taky delší výlety neplánuju.Jako vTX mám ze setu FatShark Attitude (myslím že má 250mW) a jako vRX používám Boscam RC800.Brejle zatím nechci (pořád je nandavám a sundavám kvůli orientaci :-) )
m.fuka

#145 Příspěvek od m.fuka »

VTX Fatshark 250mW s brýlema nebo s VRX boscam na klasický setový pendreky bezproblémů 1km dosah, ale pro létání do 100m od sebe a nad sebou to hodně zrní a mžikově výpadává obraz. S cloverleaf si podle kvality antény zkrátíš nebo prodloužíš dosah ale každopádně to do 700m šlape bez rušení a výpadků obrazu, snad jen mimo toho pokud opravdu proletíš nad anténou a i to je jen mžik.
Minule se mi ulomil lístek na VRX anténě skew planar wheel. Nasadil jsem pendrek na VRX, na VTX byl cloverleaf a musím říci že to bylo o něco horší než clover vs planar ale kombinace VTX clover vs VRX pendrek setsakramentsky lepší než pendreky na obou. Někde jsem četl že pokud se potká CP vlna s LP vlnou je to lepší na kvalitu obrazu než LP/LP, právě u FPV

Tady tuším, dobrý info:
http://www.rc-eagleeye.cz/rc-eagleeye/5 ... nas-Anteny
salamander

#146 Příspěvek od salamander »

To znamená že na koptere pendrek , na LCD monitor diversity pendrek a cirkulárnu, tak do 500 m nebude problém , zatiaľ by to stačilo , neskôr uvidím . Vysielač má 400 mW .
Robinsson

#147 Příspěvek od Robinsson »

Proč dávat pendrek dej tam clovery na oboje s vykonem vysílače co máš nemůže být problém 800-1000m
graup15_junior

#148 Příspěvek od graup15_junior »

Presne!
m.fuka

#149 Příspěvek od m.fuka »

Na copter bych dal pro lety do 1km cloverleaf a na diverzitu skew planar wheel a k tomu podle potřeby téměř horizontálně pendrek. Ta diverzita do 1km je zbytečnost pokreje to clover a skew. Na delší lety jedním směrem na copter pendrek a na diverzitu pendrek a helical. Stejně to chce odzkoušet. 5,8 je alchymie. Je to jen můj názor možná ti poraděj kluci co honěj dálky. Já lítám v kruhu okolo sebe, na vzdálenost do 1500m.
m.fuka

#150 Příspěvek od m.fuka »

Koukám že píšu hodně pomalu :lol:
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“