Pokec o létání krizovkách pádech (aneb váš největší prů...)

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#136 Příspěvek od Vigo »

Jo klidně bych zajel i jinam. Jdete lítat v neděli? Aspoň bychom mohli porovnat Basica s Optimou :) Chápu že Vestec je dálka. Popřípadě můžu vzít letadlo do práce a dojet odpoledne třeba na Kladno.

Jinak Vzduchoplavec už se mi chlubil výsledky Dogfightu :twisted:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#137 Příspěvek od Abu »

No kdyz nad tim premejslim, tak po praci je pro me mozna bliz ten Vesec... nebo nejbliz Slatina, ale tam se mi nechce drazdit mistni kdyz nejsem clenem... ale ja se stejne z prace neutrhnu driv jak v 5, nez nekam dojedu... :(
V sobotu bych chtel jit na V.Dobrou, v nedeli jedu na chalupu.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#138 Příspěvek od Vigo »

Ok tak to necháme na někdy jindy. Já kousek od Slatiny bydlím, ale nechodím tam je tam většinou plno a okolí plochy mě kapku děsí (dráty, hromady hlíny, rybník..).
kroxigor

#139 Příspěvek od kroxigor »

Vigo píše:Jo to umí ! Kámoš si podobnym prckem usekl konec antény na vysílači a jen to tak škobrtlo. Rotor to vydržel.

Jo tak anténu už jsem taky seknul, ale rotor se mi nalomil :?
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#140 Příspěvek od Hoki »

Já měl krizovku s érem tuto středu. Bylo po nočním lítání a šel jsem balit vrtulník. A jak na potvoru přehlídnu anténu a vrazil jsem do ní hlavou. No patnáct tun hmoty neuhlo a tak tam mám čtyři stehy. A prý se mám , že mohu dělat na skutečných mašinách !!! :? :? :?
Čop
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od Čop »

Z mé kariéry u skutečných letadel bych tedy zmínil podobné zranění (4 stehy na hlavě) o pitotku u L-39, nebo zlomený prst po skřípnutí do dveří Jak-40. Nejlepší ale byl výplach očí poté co mě kamarád vzal do ksichtu nemrznoucí kapalinou kterou jsme stříkali Tu-134... :D
Spíš lítač než stavěč...
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od Hoki »

Čop píše:Z mé kariéry u skutečných letadel bych tedy zmínil podobné zranění (4 stehy na hlavě) o pitotku u L-39, nebo zlomený prst po skřípnutí do dveří Jak-40. Nejlepší ale byl výplach očí poté co mě kamarád vzal do ksichtu nemrznoucí kapalinou kterou jsme stříkali Tu-134... :D
No jo, Kbely furt musí být něco extra. Na L-39 dělám a jediný úraz byla popálená ruka o tu pitotku. :?
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od Maverick »

Já to napálil s fasterem 20 oh hackera do fungl novy fasady zateplene polystyrenem :-) skoda ta 5000 ,- sranda :lol: pricina- konektor na baterkach...
woro
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od woro »

Já sem jednou zaletěl s dvoukanálem termikou perfektní let s jednostrannými výchylkami-předtím jsem to půjčil kamarádovi a ten to při přistání převrátil přes čumák. Byl to T-tail, takže to šlo přesně na výškovku. No a nějak se při tom vytrhly panty, byly přilepené vteřiňákem, takže se nehnuly, ale lepidlo se vydrolilo. Na gumicuku najednou slyším divný zvuk-zní to trochu jako flutter. To se začala třást směrovka, která visela na jednom pantu a to jen tak napůl. Při vypnutí jsem s tím hnul a jak se to vysunulo tak to mělo trvalou plnou výchylku doprava. To samé výškovka. Jakou jsem měl radost za kladnou spirálovou stabilitu! Pravá zatáčka, nechat srovnat, to všechno s výškovkou na vysílači potlačenou skoro naplno, přitáhnout, rozhoupat, utlumit, všechno znova a při přistání radši plná rychlost. No a šlo to zase přes čumák, ale nic už se tomu nestalo-VOP zůstala celá, přestože to přistávalo v plné rychlosti. Zájemcům klidně pošlu nákres, možná že sesmolím v Corelu nebo CADu i 1:1 plánek. Ale potil jsem se, ne že ne...
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#145 Příspěvek od Vigo »

Tak nová historka:

Včera jsem zkoušel naroubovat sklopku 9x5 s unašečem na 3,2mm na převodovku MPJET s 3mm hřídelí. Použil jsem 3mm unašeč MPJET vsazený do stahovacího kuželu sklopky. Vypadalo to vcelku stabilně až do chvíle kdy jsem to osolil na plnej. Koukal jsem z boku na vrtuli asi z 20cm. Vždy jsem si myslel že vrtule případně uletí dopředu, ale to byla chyba. Vrtule vyletěla úplně do boku a naštěstí nadruhou stranu od mého obličeje. Byl to slušnej bumerang. Usekla mi kytku u televize a odrazem od zdi pokračoval až za moje záda. Na vrtuli koukám tedy už jen odzadu :wink: Ještě že mě to neseklo třeba do oka.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#146 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Tyjo! Tak to byla klika. Ja se rotujicich vrtuli docela bojim. Od te doby, co me vrtule posekala ruku z nich mam docela respekt.

Pokazde trnu, kdyz nekteri kolegove na letisti sundavaji zhaveni pres vrtuli nebo dokonce steluji jehlu zepredu(!).

To se pak vzdy po ocku koukam, zda mam opravdu lekarnicku v kufru auta.

A z ceho me muze trefit slak, kdyz vedle turuji motor s vrtuli, kterou pred prave slepili vterinakem!!! :evil:
Eragon
Kontaktovat uživatele:

#147 Příspěvek od Eragon »

Mě se urval vrtulovej list u sky lady, když sem zkoušel 3čl lipolek. A že letěl. Odletěl z letadla ,odrazil se od stěny, pak mě sekl do ruky a nakonec pokračoval přes celej pokoj.
Sky lady (mig 480 race) - visí na zdi
Easy fly (Dualsky XM3530) - visí na zdi
Extra 330 (BM 3130) - létá
PicooZ (malej) - čeká na novou zadní vrtulku
Osprey X - 28 G (Dualsky XM3530) - čeká na 3. zálet (a snad už úspěšný)
kottel
Kontaktovat uživatele:

#148 Příspěvek od kottel »

jj ja před vrtulema uz mam taky respekt jednou jsem nesikovnosti dostal ruku moc blizko vrtule vyndal sem ji hned jak mne sekla(samozrejmne,kdo by ji tam taky nechal :) ) kdyz jsem to oplach tak jsem zijstil ze mne ta vrtule sekla šest krát :!:
A to jsem to mnel na pul plinu (bylo to u bellanky 480).
A před jejim smrticim padem (bellanky) ta vrtule uletela (asi se nak povolila ale divny je ze par dni pred tim jsem ji jeste utahoval(snad ne spatnym smerem :oops: ) a ero se zřitilo smerem k matce zemne a pad nepřezilo :cry:
Eragon
Kontaktovat uživatele:

#149 Příspěvek od Eragon »

Tak ještě přidám pár zážitků:
Mě uletěla vrtule u Easy flye, když sem ho pustil kolmo dolů pod plným plynem, bohužel se nenašla.
Včera večer mi odešlo servo výškovky a to v dost velký výšce a ve větru. Naštěstí mám easy flye dobře seřízeného, takže jakž takž plachtil sám. Bohužel sem ho neopatrným zatáčením rozhoupal. Let vypadal takto: Éro letělo dolů a popoletělo kousek proti větru, pak se vzepjalo a couvlo a tak pořád dokola, takže sem klesal skoro na místě. Přistál sem asi pod úhlem 10 -20 stupňů. Takže nakonec se nic nestalo ufff. Kdybych neměl éro přestabilizovaný tak by nehoupalo ale letělo pěkně k zemi.
Sky lady (mig 480 race) - visí na zdi
Easy fly (Dualsky XM3530) - visí na zdi
Extra 330 (BM 3130) - létá
PicooZ (malej) - čeká na novou zadní vrtulku
Osprey X - 28 G (Dualsky XM3530) - čeká na 3. zálet (a snad už úspěšný)
blacklight

#150 Příspěvek od blacklight »

Můj zážitek s vrtulema za poslední dobu:
Byl jsem létat s bráchou , rozlétával jsem mu Dragonfly , první let v pohodě , sice foukalo ale OK , jak jsem přistál tak se to překlopilo na vrtuli ale vrtule přežila. Další start jsem zkoušel motor a stál jsem přímo před letadlem a Ydev který u toho byl mi říkal , nestůj tam tak. Tak jsem šel za letadlo , zkusil motor , hodil a po chvilce letu prásk a už letěla půkla vrtule dolů.Kdybych tam stál tak jsem to asi chytnul přímo do obličeje.

Další byla s Diablotinem asi před 2 týdny. Ladil jsem motor na přechody a když jsem ho nechával dlouho na volnoběch tak jsem šel kus dál a třeba zas po chvíli zkusil plný kotel.Pak mi kámoš stoupl za letadlo a já jsem stál před ním.Najednou to chytlo takový divný zvuk tak jsem poodešel že to obejdu a přeladím a v ten moment vrtule ustřelila i se šroubem a podložkou. Jediné co jsem našel byla vrtule.
Takže fakt dvojnásobné štěstí za krátkou dobu.

Ono jak člověk začíná tak z toho má obrovský respekt ,ale časem už polevuje až to přejde tak že se mu buď něco stane , nebo dostane takový impulz aby si dával pozor.
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“