Jinak Vzduchoplavec už se mi chlubil výsledky Dogfightu
Pokec o létání krizovkách pádech (aneb váš největší prů...)
No jo, Kbely furt musí být něco extra. Na L-39 dělám a jediný úraz byla popálená ruka o tu pitotku.Čop píše:Z mé kariéry u skutečných letadel bych tedy zmínil podobné zranění (4 stehy na hlavě) o pitotku u L-39, nebo zlomený prst po skřípnutí do dveří Jak-40. Nejlepší ale byl výplach očí poté co mě kamarád vzal do ksichtu nemrznoucí kapalinou kterou jsme stříkali Tu-134...
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Já sem jednou zaletěl s dvoukanálem termikou perfektní let s jednostrannými výchylkami-předtím jsem to půjčil kamarádovi a ten to při přistání převrátil přes čumák. Byl to T-tail, takže to šlo přesně na výškovku. No a nějak se při tom vytrhly panty, byly přilepené vteřiňákem, takže se nehnuly, ale lepidlo se vydrolilo. Na gumicuku najednou slyším divný zvuk-zní to trochu jako flutter. To se začala třást směrovka, která visela na jednom pantu a to jen tak napůl. Při vypnutí jsem s tím hnul a jak se to vysunulo tak to mělo trvalou plnou výchylku doprava. To samé výškovka. Jakou jsem měl radost za kladnou spirálovou stabilitu! Pravá zatáčka, nechat srovnat, to všechno s výškovkou na vysílači potlačenou skoro naplno, přitáhnout, rozhoupat, utlumit, všechno znova a při přistání radši plná rychlost. No a šlo to zase přes čumák, ale nic už se tomu nestalo-VOP zůstala celá, přestože to přistávalo v plné rychlosti. Zájemcům klidně pošlu nákres, možná že sesmolím v Corelu nebo CADu i 1:1 plánek. Ale potil jsem se, ne že ne...
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Tak nová historka:
Včera jsem zkoušel naroubovat sklopku 9x5 s unašečem na 3,2mm na převodovku MPJET s 3mm hřídelí. Použil jsem 3mm unašeč MPJET vsazený do stahovacího kuželu sklopky. Vypadalo to vcelku stabilně až do chvíle kdy jsem to osolil na plnej. Koukal jsem z boku na vrtuli asi z 20cm. Vždy jsem si myslel že vrtule případně uletí dopředu, ale to byla chyba. Vrtule vyletěla úplně do boku a naštěstí nadruhou stranu od mého obličeje. Byl to slušnej bumerang. Usekla mi kytku u televize a odrazem od zdi pokračoval až za moje záda. Na vrtuli koukám tedy už jen odzadu
Ještě že mě to neseklo třeba do oka.
Včera jsem zkoušel naroubovat sklopku 9x5 s unašečem na 3,2mm na převodovku MPJET s 3mm hřídelí. Použil jsem 3mm unašeč MPJET vsazený do stahovacího kuželu sklopky. Vypadalo to vcelku stabilně až do chvíle kdy jsem to osolil na plnej. Koukal jsem z boku na vrtuli asi z 20cm. Vždy jsem si myslel že vrtule případně uletí dopředu, ale to byla chyba. Vrtule vyletěla úplně do boku a naštěstí nadruhou stranu od mého obličeje. Byl to slušnej bumerang. Usekla mi kytku u televize a odrazem od zdi pokračoval až za moje záda. Na vrtuli koukám tedy už jen odzadu
- Vzduchoplavec
- Kontaktovat uživatele:
Tyjo! Tak to byla klika. Ja se rotujicich vrtuli docela bojim. Od te doby, co me vrtule posekala ruku z nich mam docela respekt.
Pokazde trnu, kdyz nekteri kolegove na letisti sundavaji zhaveni pres vrtuli nebo dokonce steluji jehlu zepredu(!).
To se pak vzdy po ocku koukam, zda mam opravdu lekarnicku v kufru auta.
A z ceho me muze trefit slak, kdyz vedle turuji motor s vrtuli, kterou pred prave slepili vterinakem!!!
Pokazde trnu, kdyz nekteri kolegove na letisti sundavaji zhaveni pres vrtuli nebo dokonce steluji jehlu zepredu(!).
To se pak vzdy po ocku koukam, zda mam opravdu lekarnicku v kufru auta.
A z ceho me muze trefit slak, kdyz vedle turuji motor s vrtuli, kterou pred prave slepili vterinakem!!!
- Eragon
- Kontaktovat uživatele:
Mě se urval vrtulovej list u sky lady, když sem zkoušel 3čl lipolek. A že letěl. Odletěl z letadla ,odrazil se od stěny, pak mě sekl do ruky a nakonec pokračoval přes celej pokoj.
Sky lady (mig 480 race) - visí na zdi
Easy fly (Dualsky XM3530) - visí na zdi
Extra 330 (BM 3130) - létá
PicooZ (malej) - čeká na novou zadní vrtulku
Osprey X - 28 G (Dualsky XM3530) - čeká na 3. zálet (a snad už úspěšný)
jj ja před vrtulema uz mam taky respekt jednou jsem nesikovnosti dostal ruku moc blizko vrtule vyndal sem ji hned jak mne sekla(samozrejmne,kdo by ji tam taky nechal
) kdyz jsem to oplach tak jsem zijstil ze mne ta vrtule sekla šest krát
A to jsem to mnel na pul plinu (bylo to u bellanky 480).
A před jejim smrticim padem (bellanky) ta vrtule uletela (asi se nak povolila ale divny je ze par dni pred tim jsem ji jeste utahoval(snad ne spatnym smerem
) a ero se zřitilo smerem k matce zemne a pad nepřezilo 
A to jsem to mnel na pul plinu (bylo to u bellanky 480).
A před jejim smrticim padem (bellanky) ta vrtule uletela (asi se nak povolila ale divny je ze par dni pred tim jsem ji jeste utahoval(snad ne spatnym smerem
- Eragon
- Kontaktovat uživatele:
Tak ještě přidám pár zážitků:
Mě uletěla vrtule u Easy flye, když sem ho pustil kolmo dolů pod plným plynem, bohužel se nenašla.
Včera večer mi odešlo servo výškovky a to v dost velký výšce a ve větru. Naštěstí mám easy flye dobře seřízeného, takže jakž takž plachtil sám. Bohužel sem ho neopatrným zatáčením rozhoupal. Let vypadal takto: Éro letělo dolů a popoletělo kousek proti větru, pak se vzepjalo a couvlo a tak pořád dokola, takže sem klesal skoro na místě. Přistál sem asi pod úhlem 10 -20 stupňů. Takže nakonec se nic nestalo ufff. Kdybych neměl éro přestabilizovaný tak by nehoupalo ale letělo pěkně k zemi.
Mě uletěla vrtule u Easy flye, když sem ho pustil kolmo dolů pod plným plynem, bohužel se nenašla.
Včera večer mi odešlo servo výškovky a to v dost velký výšce a ve větru. Naštěstí mám easy flye dobře seřízeného, takže jakž takž plachtil sám. Bohužel sem ho neopatrným zatáčením rozhoupal. Let vypadal takto: Éro letělo dolů a popoletělo kousek proti větru, pak se vzepjalo a couvlo a tak pořád dokola, takže sem klesal skoro na místě. Přistál sem asi pod úhlem 10 -20 stupňů. Takže nakonec se nic nestalo ufff. Kdybych neměl éro přestabilizovaný tak by nehoupalo ale letělo pěkně k zemi.
Sky lady (mig 480 race) - visí na zdi
- blacklight
Můj zážitek s vrtulema za poslední dobu:
Byl jsem létat s bráchou , rozlétával jsem mu Dragonfly , první let v pohodě , sice foukalo ale OK , jak jsem přistál tak se to překlopilo na vrtuli ale vrtule přežila. Další start jsem zkoušel motor a stál jsem přímo před letadlem a Ydev který u toho byl mi říkal , nestůj tam tak. Tak jsem šel za letadlo , zkusil motor , hodil a po chvilce letu prásk a už letěla půkla vrtule dolů.Kdybych tam stál tak jsem to asi chytnul přímo do obličeje.
Další byla s Diablotinem asi před 2 týdny. Ladil jsem motor na přechody a když jsem ho nechával dlouho na volnoběch tak jsem šel kus dál a třeba zas po chvíli zkusil plný kotel.Pak mi kámoš stoupl za letadlo a já jsem stál před ním.Najednou to chytlo takový divný zvuk tak jsem poodešel že to obejdu a přeladím a v ten moment vrtule ustřelila i se šroubem a podložkou. Jediné co jsem našel byla vrtule.
Takže fakt dvojnásobné štěstí za krátkou dobu.
Ono jak člověk začíná tak z toho má obrovský respekt ,ale časem už polevuje až to přejde tak že se mu buď něco stane , nebo dostane takový impulz aby si dával pozor.
Byl jsem létat s bráchou , rozlétával jsem mu Dragonfly , první let v pohodě , sice foukalo ale OK , jak jsem přistál tak se to překlopilo na vrtuli ale vrtule přežila. Další start jsem zkoušel motor a stál jsem přímo před letadlem a Ydev který u toho byl mi říkal , nestůj tam tak. Tak jsem šel za letadlo , zkusil motor , hodil a po chvilce letu prásk a už letěla půkla vrtule dolů.Kdybych tam stál tak jsem to asi chytnul přímo do obličeje.
Další byla s Diablotinem asi před 2 týdny. Ladil jsem motor na přechody a když jsem ho nechával dlouho na volnoběch tak jsem šel kus dál a třeba zas po chvíli zkusil plný kotel.Pak mi kámoš stoupl za letadlo a já jsem stál před ním.Najednou to chytlo takový divný zvuk tak jsem poodešel že to obejdu a přeladím a v ten moment vrtule ustřelila i se šroubem a podložkou. Jediné co jsem našel byla vrtule.
Takže fakt dvojnásobné štěstí za krátkou dobu.
Ono jak člověk začíná tak z toho má obrovský respekt ,ale časem už polevuje až to přejde tak že se mu buď něco stane , nebo dostane takový impulz aby si dával pozor.
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě