Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
.......takže na motor dej nějakou řemenici a poháněj s tím třeba míchačku, změř momenty při různých otáčkách a máš křivku výkonu. porovnej s přikonem a máš účinnost. přes vrtule se nikdo z amatérů k účinnosti nedostane.
Já i Ty si představujeme ještě trochu odlišně ten výkon a točivý moment, ale to už bych pro tyhle účely nechal být.
Teď to co říkáš zkus vysvětlit ostatním měřičům.
coro píše: Je to už klasika - niekto vytiahne problém ktorý v podstate nie je pre väčšinu dôležitý, rozmazáva ho na X stranách ako strašnú hrôzu.... a keď napíšem ako ho presne vyriešiť, ani pes po tom neštekne. Prinajhoršom, ak by teda bolo príliš do očí bijúce že je vyriešený, nájde sa narýchlo iný detail o ktorom sa plynule pokračuje v písaní.
Coro, než jsem napsal o těch vrtulích, výkonech a účinnostech, tak jsem o tom přemýšlel. Já vím, že to ty kluky co to měřili stálo hodně času, ale já jsem tady nezačal tu diskusi proto, abych to napadal a neměl představu o tom jak to funguje. Abyste mě tady nerozcupovali na první stránce, tak jsem se musel s nějakými problémy víc seznámit a to stojí taky čas. Možná by bylo lepší vždycky napřed pouvažovat a nezkoušet to variantou tisíc nápadů za minutu.
Nápad bol len jeden, merať výkon na hriadeli presne, pomocou momentu.
Ostatné už boli len nadväzujúce krčmové reči s podpichovaním že ako by sa to dalo urobiť a prečo to funguje - napríklad váha podložená pod ľavé krídlo, nebola myslená úplne seriózne...
Súhlasím s Tebou v tom, že tie vypočítané stĺpce tabuľky boli niekedy mimo - ok, ale veď neboli to súdnoznalecké posudky.
A hlavne to je zrejme problém hodnôt ktoré sú prevzaté s nejakého Calc programu, a nie problém merača a jeho merania. Nedá sa to len tak vymazať, pre predstavu tam niečo také musí byť. Ano samozrejme, bolo by lepšie keby to bolo úplne presné.
Ale všetkým čo sa pokúsia navrhnúť si pohon podľa toho calcu, vyjdú presne rovnako zmršené výsledky.
Ak to nie je tým že konkrétny kus vrtule 9/6 s ktorou to bolo merané, mal nejaký problém.
Alespoň vyplynula nějaká inspirace z diskuse.. Napadá mě námět na improvizovaný "dynamometr" - uchopit vhodný stříďák (tentokrát čerta starýho záleží na parametrech, spíš odhadnout velikost a aby to nebyl úplný shit kvůli ložiskům), upevnit ho tak, aby byla sestava volně otočná s co nejmenším mechanickým odporem (ložiska..) v ose totožné s jeho osou rotace, rameno + váha na měření momentu plus vhodné zapojení - na pokusy klidně žehličkovej laboratorní reostat, ideální by byl trojitý, jednodušeji asi tři dostatečně dimenzovaný FETy proti zemi a gate jim krmit z laboratorního zdroje - FET by posloužil jako proměnný odpor - čím nižší odpor, tím víc by tento motor ve funkci generátoru brzdil, takže zátěž by šla plynule měnit napětím na gate FETů.. Proti tomuto motoru vhodně upevnit měřený motor, hřídele propojit spojkou.. Tohle bude výzva pro strojaře vyrobit to tak, aby to sedělo v ose bez nutnosti použít nějakou zběsilou spojku.. silentbloky na uložení měřeného motoru....
Tohle je neuspořádaný tok myšlenek, ale neměl by být zas tak velký problém to realizovat, jenom kdyby ten den měl aspoň 48 hodin..