Ocelot E, návrh výkonného pohonu na 3s (4s) LiPo

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
wroum

#136 Příspěvek od wroum »

graup15 píše:re..wroum
Ty máš Full Karboš? protože jestli ano,tak celouhlíkový V Vop je těžší než normální...a hned je to lepší.
Né řeknu ti jak jsem to očural.Na přijímači je 1cm široká a 15 cm dlouhá laminátová destička.A na jejím konci UBEC.A to stačí...na dovážení.

nemam fulkarbos, nemam prijimacovky a nemam externi BEC a prijimacem, kterej vazi 3g to nedovazim i kdyby byl metr za letadlem. Jako je fakt, ze kdyz tam mas tolik bordelu navic, tak se to asi da, ja tam mam nutny minimum, slo mi i o vahu a ted mam 15g v ocasu, co se da delat... u svahovy verze zas premejslim jak tomu nalozit aspon +200g aby to bylo ono... chjo :roll:
graup15

#137 Příspěvek od graup15 »

:D To jsi měl říct rovnou...
Moje I Martinovo Corado je Full uhlí a nejde nám o min hmotnost.Ono v naší zeměpisné šířce docelo dost často fouká vítr.Já radši pevnější model na kravnutí v jakémkoli počasí.Navíc mu můžu naložit vcelku co chci(výkon pohonu)..Prostě jsem si udělal rovnici a do ní dosadil jaký styl letu se mi líbí...a výsledek je,že 900g těžké Corado se 600W pohonem je to ono.
Malé,skladné,pevné,rychlé..když bude trochu termika tak taky problém není.
A když bude hodně slabá..tak na to je lepší 3metrovka. :D
wroum

#138 Příspěvek od wroum »

ja koupil svahovy Corado novy od slecny Bacinske co ho vyhrala v F3F na Rany a k tomu si u michala nechal udelat jeste elektrotrup. Neni to sice fulkarbos, ale ani uplnej standard, v kridle je uhliku az dost (272g), na svahovym trupu nezalezi a elektrotrup je vyuhlenej rekneme od teziste dozadu a kolem kabinky samozrejme (115g s V). Pohon ma tak (nemeril jsem) 270W prikon a stoupa to (dle mojich meritek) normalne, odhad je tak do 15m a treba to pujde jeste vyladit (10" RFM). Ja si to koupil hlavne na tu termiku a ne na blbnuti, na to mam Optimku a taky jsem to osazoval s ohledem na cenu a moznost vyhnout se tem externim becum, prijimacovkam apod. Proste takovy obycejny ero, zadna pumpa na adrenalin.
tks
Kontaktovat uživatele:

#139 Příspěvek od tks »

Inspirován Markem tady studuji možnosti pohonu 60" hotlinera (pravděpodobně by to byl Ocelot v uhlíkové verzi). Narazil jsem na stránky, kde k Ocelotovi nabízejí dva pohonné setupy:

Medusa Hotliner Motor System-Lipoly
Medusa 028-040-3400 Brushless Sensorless Motor with 4-1 Planetary geardrive, Phoenix 45 Brushless Speed Control, 3-cell 2500 mah 20C Li-Poly battery pack
NeuMotor Hotliner Motor System-Lipoly
Steve Neu 1107 Brushless Sensorless Motor with 4-1 Planetary geardrive, Phoenix 45 Brushless Speed Control, 3-cell 2500 mah 20C Li-Poly battery pack

Asi to ještě nebude ten maximální možný setup. Chci z toho mít nějaký takový hotliner, abych s tím mohl být alespoň nějakou dobu spokojen. Rozdíl cen je poměrně malý ($340 vs. $370). Na rozdíl od Marka mne to nějak víc táhne k převodovce, ale pochopitelně to není podmínka. No, počkáme na Dalibara, co vymyslí s MiniCoradem. Ale ten S-NEU a PG3 vyjde tak na 5000Kč, což už fakt nevím, jestli sám před sebou obhájím...
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
m2
Kontaktovat uživatele:

#140 Příspěvek od m2 »

Testov Medusa voci S.neu je na WEBe plno, daj si google a urob si vlastny nazor. Ja uz sem cokolvek okolo neneu motorov odmietam vlozit, aj tak som len za blba.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
tks
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od tks »

m2 píše:Testov Medusa voci S.neu je na WEBe plno, daj si google a urob si vlastny nazor. Ja uz sem cokolvek okolo neneu motorov odmietam vlozit, aj tak som len za blba.

A nemáš přímo nějaké odkazy? Asi nedávám do googlu ty správné hesla - skoro všechna srovnání jsou autičkářská. :oops:
m2
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od m2 »

tks píše:Asi nedávám do googlu ty správné hesla - skoro všechna srovnání jsou autičkářská. :oops:

Trex 450 pouziva tuto triedu motorov. U vrtulnikov ide o ucinnost, takze tam si to pekne vycitas.

daj si do guglu

1107 medusa neu

a ides
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od Marek71 »

Napr.:
http://www.flyupyours.com/heli/dpr/neuvsmedusa4s.htm
http://www.trextuning.com/3s-supertest.php

tks píše:
m2 píše:Testov Medusa voci S.neu je na WEBe plno, daj si google a urob si vlastny nazor. Ja uz sem cokolvek okolo neneu motorov odmietam vlozit, aj tak som len za blba.

A nemáš přímo nějaké odkazy? Asi nedávám do googlu ty správné hesla - skoro všechna srovnání jsou autičkářská. :oops:
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
tks
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od tks »

Díky, podívám se na to. Zatím to vidím na Medusu s převodovkou.
Marku, ten tvůj pohon na přímo bude 4S? A jaká je nakonec plánovaná vrtule? Jaké přesně lipol jsi objednal?
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#145 Příspěvek od Marek71 »

Ano, plánujem 4s. Motor má malé kv (900) a max. prúd je 31A. Z toho mi vyšlo, že ak tam dám 4s a budem brať prúdy do tých 30A, tak sa dostanem v pohode na 400W, čo bol moj cieľ. Vrtuľa mi podľa calcu aj podľa doporučení kolegov (m2, Doktor) vychádza na 10x7.

Pokiaľ vezmeš tú menšiu Medusu (38-40-3400) s prevodovkou 4.28, tak sice možeš ísť s prúdom nahor, aj vrtuľa tam pojde večšia, ale si limitovaný výkonom 350W. Bude to ale veľmi podobné tomu mojmu pohonu napriamo,pravdepodobne budeš mať vyššiu účinnosť. Ja som do prevodovky nešiel z dovodu jednoduchosti.

Baterku objednanú ešte nemám, pretože HC momentálne neposielajú do Nemecka :-( Musím niečo vymyslieť...

PS:
Ešte k tomu pohonu s prevodovkou. Samozrejme, nezanedbateľná je aj cena, ktorá je vyššia o 40 USD oproti tomu večšiemu motoru napriamo.
tks
Kontaktovat uživatele:

#146 Příspěvek od tks »

Juju, já zatím jen sčítám na kolik to komplet vyjde - a je to fakt dost. Díky za info.
m2
Kontaktovat uživatele:

#147 Příspěvek od m2 »

tks píše:Nemusí to být až těch 800W, stačilo by klidně i 600. :wink:

Chcel som Ocelota. Nekúpil som si ho. Vidím to totiž takto resp. videl v tom čase, keď najväčšia použiteľná baterka bola 1800mAh 3s 20C. To má od 800W dosť ďaleko. Aj od 600W... Dnes je situácia iná, ale aj tak:

ak to má byť Ocelot, tak Tvojím limitom v trhaní asfaltu bude stále baterka. Nájdi si baterku, ktorú tam napasuješ. S takými C-čkami, ktoré si ochotný zaplatiť. S takým prúdovým odberom, od ktorého bude závisieť požadovaná životnosť. Napíš si potom počet článkov a limit špičkového poprípade aj ustáleného prúdového odberu, ktorý si si zvolil.

A až potom má zmysel začať snívať kilowattové sny a vyberať motor.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#148 Příspěvek od Marek71 »

Presne tak, do Ocelota vojde tak max. toto ako 4s:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7364

Mám doma dve 1250mAh a z nich som zložil jednu, ktorá rozmerovo odpovedá tomu 4s a vojde sa akurát. A tých 30 si myslím dá v pohode. U 3s to bude lepšie v tom, že možeš vziať vyššiu kapacitu a tým budeš mať aj vyššie použiteľné prúdy.Ale aj u 3s je potreba starostlivo vyberať, napr. ak je jeden rozmer 44mm, to už sa nevojde...
m2
Kontaktovat uživatele:

#149 Příspěvek od m2 »

Marek71 píše:Presne tak, do Ocelota vojde tak max. toto ako 4s:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7364

Pekné. To je 4s2150 20/30C. S tou špičkovo do 900W a za rozumnú cenu.

Vojde aj Neu Energy 4s2500 30/60C:
http://static.rcgroups.com/forums/attac ... %20001.jpg

takže ono sa to dá dohnať aj cez 2kW špičkovo, o chvíľu vybehnú na trh baterky 40/80C a s 2,5kW v Ocelotovi tromfnete aj Yuriho: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=923114

Všetko sa dá ... :roll: :?

P.S. Tá finta, ako do Ocelota narvať 36mm motor použitím prevodovky s mierne menším priemerom je hodná povšimnutia.
tks
Kontaktovat uživatele:

#150 Příspěvek od tks »

Yuriho jsem četl. Nicméně - zmínku o 600-800W jsem myslel spíš jen tak... Osobně se domnívám, že těch 350W nebo kousek víc by mohlo být dostačujících (vždyť ten Ocelot ostatně lítá hezky i s Rotonem200).
Solidně osazený Ocelot vychází podle všeho minimálně na 12000,- a tak uvažuju, jestli je to pro mne opravdu tak důležité. :roll:
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“