JETI Model a 2,4GHz

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Malik

#136 Příspěvek od Malik »

Fandím Jeti,že to vůbec spustili,předběžně jsem si to dokonce u Esotopu
objednal.Až to někoho pobije,tak napřed budou zkoumat jesli mám vůbec nějakou platnou pojistku,po kolika pivech jsem to řídil,možná, když bude někdo z nich opravdu chytrý, tak třeba hmotnost toho modelu,ale tam to asi technicky skončí.Pár expertů je v NASA,někdo u Boeingu...I tu čuňárnu té zástavby bych snad nějak vyřešil jinak,ale čtěte dobře co píše zdzd, tak trochu to vtom textu zapadá.
Dejte neoriginální 2,4 Ghz moduly do Futaby FG 12, Graupnera MX 22,a všech možných třeba dvanáctikanálů a máte z toho osmikanál!!! To, že to bude mít místo 2048kroků jen 1024,někde místo 1024 jen 512,...prostě parametry PPM.Hlavně ten počet kanálů,jak s tím třeba vyřešíte 5m větroně s pomocnou zaklápěcí jednotkou,složitější maketu... To jsme potom nemuseli mít ty dvanáctikanály ne?
pastyrik

#137 Příspěvek od pastyrik »

zdzd píše:Pokud vyměním jen VF modul a přijímače, tak kromě přenosu v jiném pásmu nic nového nemám, naopak, proti PCM si můžu pohoršit na rychlosti, FS a dalších vymoženostech. A na tři modely mne to bude stát kolem 5000,- (hrubý odhad za levný VF modul a tři přijímače), spíše více. A pořád mám vysloužilý vysílač. Je to drahé provizorium. Za několik let stejně dojde na koupi nového TX a všechno to vyhodím...

Pokud vyměním celý vysílač za sadu na 2.4GHz, bude mě to proti výměně za TX s 35MHz stát navíc cca 2000,- (obojí s jedním přijímačem), nebo cca. 5000 (když by 35MHz byl bez přijímače). A to se čtrnáctikanálem. K tomu dva další sedmikanály za necelé 4000,-. Pak TX + 3 RX udělají rozdíl asi 8 000,- za přechod. Bude to o 3000,- dražší a je to na x let dopředu, bez kompromisů.

A o to tu jde. Radši dám o pár tisíc navíc a mám věc vyřešenu kompletně, bez kompromisů a na dlouho. To je jako kupovat set s rádiem. Teď jsem ušetřil, ale pak to stejně vyhodím a budu muset nakoupit všechno znova.

tak ja tedy jeste odpovim:
pokd vymanis jen VF modul a prijimace jsi se svym vysilacem na ktery jsi zvykli na 2.4. ppokud je to solidni nevyslouzily vysilac je to podle me velmi dobra volba. 24 graupner, 28 Futaba a podobne jeste dlouho a dlouho budou skvela radia. oproti PCM si jiste nepohorsis pokud pomines to, ze z Futaby mas max. 8kanal. moznosti FS jsou u modulu 2,4 lepsi nez u PCM nebo min. stejne, o dalsich moznostech programovani, vcetne rychlosti serv se vsichni (krome tebe - jak jsi sam napsal) budou moci sami za par dni nebo tydnu u JETI presvedcit, a je to opravdu prijemne alespon pro ty co si chteji s programovanim pohrat. kdo tyto funkce nebude chtit vyuzivat, nemusi.
s castkou za vymenu modulu a prijimacu mohu souhlasit

pokud vymenis cely vysilac a prijimace, nebude to jak pises o 3000 drazsi, nebo ze by vysilac na urovni futaby 28 se tremi prijimaci stal 3+4= 7 000 Kc???? tady se nekde stala chyba, vid? a bez kompromisu...

a o to tu jde, jak pises. pokud mam starou vyslouzilou vysilacku, tak prosim, je to vec nazoru a dalo by se argumentovat. pokud mam solidni vysilacku ktere se jeste nechci zabavovat jsou moduly rozumne reseni.

jeste jedna poznamka, pokud se casem ukaze, ze je vyhodne prejit na vyssi frekvence nez 2,4 GHz - kde beres tvou jistotu ze tva krasne stribrna Futaba bude tuto technologii podporovat? Ja jsem si naopak s klasickou Futabou, Graupnerem nebo jinym MHz radiem jisty ze ano....
pastyrik

#138 Příspěvek od pastyrik »

zdzd píše:
pastyrik píše: to by podle tebe znamenalo ze FASST v jakekoliv jinem radiu nez Futaba je jak jsi drive pouzil "nebezpecny bastl" a vsechny Graupneri na 2,4 take?

V podstatě ano. Futaba FASST moduly pro jiné TX nedělá. Pokud ho tam tedy někdo namašlí alá nejmenovaná firma, bude to bastl.

Nehledě k tomu, že pokud by to i udělal, tak je mu to venkocem nanic. Bude muset jít přes PPM, tudíž jen na FASST7. A veškeré dalčí přínosy jsou v háji.

Plný 14 kanálový FASST MULT nikam nedá, prorože ten nesedí na PPM ale na nativní komunikaci s TX, kterou jinde než ve Futabě nenajde.

a to je ono!!! z "dobre informovanych kruhu" jsem zaslechl, ze Futaba pripravuje novou radu serv, ktera budou kompatibilni pouze s FASST a pozdeji k nemu ani jina serva pripojit nepujdou. jiste budou rychlejsi, presnejsi, a podstatne drazsi - nebudou mit konkurenci. toto je ta cesta ? stat se vazalem jedne firmy? diky, ja ne
zdzd

#139 Příspěvek od zdzd »

pastyrik píše:pokud vymenis cely vysilac a prijimace, nebude to jak pises o 3000 drazsi, nebo ze by vysilac na urovni futaby 28 se tremi prijimaci stal 3+4= 7 000 Kc???? tady se nekde stala chyba, vid? a bez kompromisu...

Špatně jsi mě pochopil. Výpočet říká, že přestavba starého TX vyjde jen asi o 3000,- levněji, než je rozdíl mezi 35MHz a 2,4GHz při nákupu nového. Tedy "přestavbě" nového. Což už potom není žádný zvláštní rozdíl.

Tudíž já bych bych moduly nekupoval a ty peníze raději použil až při nákupu nového TX. V tom je smysl mého sdělení. Kupovat moduly a TX jen kvůli 2,4GHz jsou z větší části vyhozené peníze za módní vlnu. Kolik nás opravdu spadlo na rušení na 35MHz? A kolik lidí už spadlo na 2,4GHz? Taky dost. Jestli je to na VF rušení, rušení po nápájení a tak dále je celkem jedno. Prostě na RC. VF je jen jeden díl řetězu.
pastyrik

#140 Příspěvek od pastyrik »

zasadni omyl !!!
obecne bez prihlednuti k drobnym rozdilum jednotlivych systemu :

soupravy v pasmu MHz s rusenim v podstate nepocitali a moc si s nim nevi rady, proste nejsou odolne

soupravy v pasmu GHz pocitaji s tim, ze jsou ruseny v podstate stale a snazi se s tim vyporadat, kazdy vyrobce malinko jinak

to je zasadni a velmi dulezity rozdil dany vyvojem a technologickymi moznostmi v dobe vzniku
petko

#141 Příspěvek od petko »

Kde ste zobrali, ze PPM je 512bit? PPM je analog!
Dalsia vec je, ze by bolo ovela lepsie mat na toto normu, podobne ako je PPM, inak to dopadne ako vo svete SW s istym nemenovanym OS... Fakt by som nerad kupoval std. servo futaba za 2000Sk.

Supravy v pasmach MHz s PCM kodovanim samozrejme s rusenim pocitaju, koli tomu pouzivaju kontrolne kody.
pastyrik

#142 Příspěvek od pastyrik »

petko píše:Kde ste zobrali, ze PPM je 512bit? PPM je analog!
Dalsia vec je, ze by bolo ovela lepsie mat na toto normu, podobne ako je PPM, inak to dopadne ako vo svete SW s istym nemenovanym OS... Fakt by som nerad kupoval std. servo futaba za 2000Sk.

Supravy v pasmach MHz s PCM kodovanim samozrejme s rusenim pocitaju, koli tomu pouzivaju kontrolne kody.

no nevim, ja PCM neberu jako ochranu pred rusenim. to ze je informace poslana digitalne a ze lze overit jeji spravnost kontrolnim souctem neni dost. co udela PCM vysilac za opatreni pokud zjisti ze je rusen? zhola nic, protoze o tom ani nevi a protoze ani nic udelat neumi. pouze prijimac prepne do FS. to neni reseni ale strceni hlavy do pisku, ne?
petko

#143 Příspěvek od petko »

Kedze PCM nie je otvorene, tak co urobi to fakt neviem, ale co sa mi podarilo zistit, tak to nepouziva ani len FM modulaciu. A ako ochrana pred rusenim to je - ako sa to vezme. Ak zisti, ze kod nesedi, neposle do serva zly signal, pripadne ak je kod samoopravny tak opravi ak sa da. Samozrejme sa to neda porovnat so zmenou kanala.
pastyrik

#144 Příspěvek od pastyrik »

petko píše:Kedze PCM nie je otvorene, tak co urobi to fakt neviem, ale co sa mi podarilo zistit, tak to nepouziva ani len FM modulaciu. A ako ochrana pred rusenim to je - ako sa to vezme. Ak zisti, ze kod nesedi, neposle do serva zly signal, pripadne ak je kod samoopravny tak opravi ak sa da. Samozrejme sa to neda porovnat so zmenou kanala.

jo.jo, mas pravdu. bud to posle do serva dobry signal nebo zadny (pak nastoupi FS). tzn. ze pri problemu necuka, neprejizdi ale to je tak asi vse, protoze FS dnes umi i PPM. to jestli pouziva FM modulaci je v podstate vzhledem k ruseni jedno protoze normalni FM ho spolehlive zarusi pokud ma dost silny signal a je dost blizko (frekvencne) ale je pravda ze jsou PCM prijimace podle me poctiveji udelane a budi ve me vic duvery.
omlouvam se, ted nebudu komunikovat. potrebuji udelat jeste par drobnych zmen na ridici jednotce pro turbiny (mimochodem take novinka a ceska) a jit na letiste. -mame tady hezky a je potreba prohnat JETI 2.4
Jiří Kolář-BAN1

#145 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN1 »

Takže prosím o radu. Máme MC-22s. rok starou(ještě v záruce). Morálně snad zastaralá není, výbava dost dobrá, lepší je jen MC-24. Graupner nic jiného než moduly nedělá. Navíc jsem slyšel (z dobře informovaného zdroje- Graupner ), že 2,4 není konec. Co se bude dít dál. Zase budou všichni shazovat 2,4, když někdo půjde výš. Zase budou všichni vše měnit? Myslím si, že je třeba vyčkat.
Takže tu radu, prosím.
petko

#146 Příspěvek od petko »

Kedze na 2,4GHz maju vyvojari tzv. volne ruky, nemaju tam kanaly, sirku pasma a podobne obmedzenia, technologicky im nema co ine pasmo ponuknut. Jedine co ich obmedzuje je vysielaci vykon a pritomnost inych 2,4GHz zariadeni. Ide skor o legislativnu stranku a to nech ti poradi niekto iny ;).
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#147 Příspěvek od j3nda »

a jaka je vyhoda jit jeste vys, krome zmeny frekvence? k cemu by mi to bylo dobre? pokud bude 2,4GHz fungovat nevidim duvod k dalsi zmene - ted jsem prechazel, protoze jsem mel na 35MHz problemy a bal jsem se konfliktu kanalu s nekym jinym...
Jiří Kolář-BAN1

#148 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN1 »

No , to mi moc nepomohlo. Ptám se, co někdo dal do Graupnera, kromě Graupnera? Ta odpověď, že "pokud to bude fungovat", ta je taky dost dobrá. Zatím jsem se dozvěděl, že kdo má tento systém, je proti druhému, a žádný jiný ho nezajímá. Já žádný nemám, tak se ptám. To snad můžu. Legislativa mě nezajímá, kupuji do rádia(jak někdo psal) jen věci od výrobce(ikdyž předražené-to je fakt).
Hlavně by mě zajímala odpověď od zdzd. Je lepší to naše rádio vyhodit a koupit něco ,přímo 2,4GHz??? Nebo koupit modul od některého výrobce??. Žádný nepreferuji. Na Graupnera se taky hodně hnojí. Třeba na mojehobby.
Proto čekám.
zdzd

#149 Příspěvek od zdzd »

No do NC-22s vlastně ani nic není. Tam je syntéza a soft se nejprve ptá na kanál, který použít. Na to modul 2,4GHz neumí odpovědět...

Kdybych měl MC-22s. Kašlal bych na 2,4GHz a nechal bych to až na důkladnou obnovu později...

Co tě nutí jít na 2,4GHz a hned?
Jiří Kolář-BAN1

#150 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN1 »

Právě že nic. Proto čekám. Nevím jestli není pro MC-22s modul u p. Hnízdila. Pokud to tam píše, asi to pravda bude. Mě to zajímá, ikdyž ještě nikam jít nechci. I cena je jiná než u Hobbyteamu. Co jsem u něho koupil od Graupnera, vždy to bylo nejlevnější. Že by tak najednou podražil? Já netvrdím, že Graupner je nejlepší, ale tuto značku jsem si vybral. Nemám důvod měnit. Ale ten přechod na 2,4GHz mě taky dost zajímá. :oops:
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“