TERMIKA - fígle

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#136 Příspěvek od Jetson »

PH píše:Jinak pátek, sobota a neděle termika až do večera.
Parádní polétání s Ionem. Jedno nastoupání a délka letu v průměru 3/4 hoďky. Tři lety každý den při práci na zahradě. Prostě paráda :D

Tak to gratuluji. Já měl spíš problémy, že jak bylo v sobotu oblačno, každou chvíli to tlačilo dolů.
vandurat7
Kontaktovat uživatele:

#137 Příspěvek od vandurat7 »

Jetson píše:
PH píše:Jinak pátek, sobota a neděle termika až do večera.
Parádní polétání s Ionem. Jedno nastoupání a délka letu v průměru 3/4 hoďky. Tři lety každý den při práci na zahradě. Prostě paráda :D

Tak to gratuluji. Já měl spíš problémy, že jak bylo v sobotu oblačno, každou chvíli to tlačilo dolů.

No já byl létat v neděli, pořádně popršelo,a kolem 20:00 sem šel lítat,obvyklý čas na 8 minutové létání s torem 900... no tak to hodin necham soupat a zatáčim doprava a ono se to nakloni doprava a ještě to samo přitáhne, takže to udělá nějakej vybočenej looping,doleva do šlo ještě dolu- doleva dolu. Nedalo se to řídit,a než sem vypl motor bylo to pryč, už sem jenom vyděl jem kroužim někde za stromama,hodně daleko a nad vypuštěným rybníkem nejspíš. Nemužu to najit,dneska sem to hledal 2 hodiny a ani ň .... To toro je asi 3 týdny nové.Ani nevíte jak mě to štve. Navíc asi vysílačka špatná :cry:
Clear sky,glider fly..
JMalik

#138 Příspěvek od JMalik »

vandurat7,
zkus pohledat blíž než si myslíš. To Toro je dost malé, vzdálenosti se zdají veliké.
vandurat7
Kontaktovat uživatele:

#139 Příspěvek od vandurat7 »

No uvidime,ale spiš bych byl radši kdyby to bylo dál v rybníku než u někoho v hlavě na zahradě :lol: uvidime
Clear sky,glider fly..
Fox
Kontaktovat uživatele:

#140 Příspěvek od Fox »

Když jsme u toho tak v sobotu byl u nás ďábelský komín podním to snad muselo rvát trávu ze zemně. Bohužel na toho mojeho tříkilového foxa byl moc malého průměru, ale i okolo to táhlo slušně. Půlhodinky bez motoru a to se se snažil i akrobatit. Vydrželo by to tam mnohem dýl ale už sem měl očiska vytahané jak slimák a přestával jsem éro pořádně vidět tak sem radši sednul.
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od Jetson »

I když mi bylo řečeno, že večer po cca 17 hodině už to nenosí, tak musím říct, že dnes to nosilo moc pěkně a EG by lítal, jen kdybych ho nechal. Škoda, že jsem slepý (tedy přesněji barvoslepý). Už jsem kvůli tomu musel oželet ve svém životě pilotní průkaz a vypadá to, že opravdové termické létání mi zůstane také zapovězeno. Dneska už jsem v jeden moment EGho neviděl, jak se otočil čelem a musel jsem čekat až se trochu pootočí a já ho najdu. Pak už jen zamávat kam vlastně letím a stáhnout ho na dohled.

Ale i tak. Po 45 minutách ve vzduchu, 4 minuty motoru považuji ve svém případě za úspěch.
pate
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od pate »

Ahoj možná je to z mé strany nošení dříví do lesa
ale skusil jsi polarizovaný sluneční brýle.
Já sice vydím dobře ale protože s Fokusem od té doby co tam mám Jetiho na 2.4 lítám i dost daleko s FLY CAM tak sem mněl problémy ho vidět ale s brýlema s polarizovaným sklem je to fakt o hodně lepší.
Tak zdar a letu zvlášt
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od Jetson »

pate píše:Ahoj možná je to z mé strany nošení dříví do lesa
ale skusil jsi polarizovaný sluneční brýle.
Já sice vydím dobře ale protože s Fokusem od té doby co tam mám Jetiho na 2.4 lítám i dost daleko s FLY CAM tak sem mněl problémy ho vidět ale s brýlema s polarizovaným sklem je to fakt o hodně lepší.
Tak zdar a letu zvlášt

Díky za tip. Já mám polarizační klipsy na normální dioptrické brýle, ale u mne je problém, že mám hejbnutý barvocit. Ne že bych nerozeznával barvy (dokud doktoři vytahovali jen pastelky tak OK), ale v takovém tom testu co jsou barevné puntíky, který na mne poprvé vytáhli u odvodu jsem, jsa neznalý věci, začal povídat doktorovi "zelený puntík, růžový, ..." a až když si povzdechnul a zalistoval hodně na začátek, koukal na mne z teček čtverec a trojúhelník ....
Takže já kromě dioptrií na dálku mám hlavní problém v tom, že se mi na obloze EG schovává (taky jsem v životě nenašel jedinou jedlou houbu).
PH

#144 Příspěvek od PH »

Včera od 17 00 do 18 00 Ion 1x nahoru. Zvláštní druh termiky. Vidím, jak káně sviští pěkně pořád rovně a stoupá, otočím to za ním, letím rovně a stoupám. Termika v pruhu jak vydlážděná silnice. Když už jsem káně neviděl a Iona skoro také ne, opatrně otočím a letím v tom samém pruhu zpátky. A pořád to neslo a jen jemně pofukovalo. Nad tím pruhem termiky byla taková zvláští (řasovitá a jemně kumulová) oblačnost.
Dlouho jsem se s tímto druhem termiky nesetkal. Jednou jsem jen četl na SKYFLY, že paraglidista takto letěl rovně X km. Takže toto jediné nastoupání mi stačilo ke krásnému podvečernímu relaxu. :D
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#145 Příspěvek od BOSS8 »

teoretická úvaha a zároveň otázka pro ornitology, - je možné že káně vidí proudící vzduch tak jako člověk vidí rozvířenou vodu ?
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
Fox
Kontaktovat uživatele:

#146 Příspěvek od Fox »

Pokud má vidění i v IR části spektra tak by mohla. Ale spíš bych to tipnul na zkušenost. Často jsem viděl, že někde přiletí párkrát zakrouží, vzdá to a letí jinam. Navíc vzhledem k homtnsti takového ptáka si nemůže nevšinmnout když vletí do komínu. To sním musí solidně zamlátit.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#147 Příspěvek od JirkaA »

Ptáci vidí spíš o něco víc do UV části spektra než my, IR určitě ne. Ale mají po celém těle kromě prachového (tepelná izolace) a obrysového opeření ještě hmatová pera, velice dobře tím vnímají proudění vzduchu. To bude tajemství jejich úspěchu v termice, prostě cítí každý sebemenší závan vzduchu.
OK2WY
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

#148 Příspěvek od Walhalla »

BOSS8 píše:teoretická úvaha a zároveň otázka pro ornitology, - je možné že káně vidí proudící vzduch tak jako člověk vidí rozvířenou vodu ?

rekl bych ze nevidi... spis je to fakt o super citlivosti peri na kridlech a o tech jejich "tajnych" ustrojich na poznani severu a tak...

podobne jako kocka ma super citlive vousy, tak oni maji zase vybrane perute...
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

#149 Příspěvek od Walhalla »

JirkaA píše:Ptáci vidí spíš o něco víc do UV části spektra než my, IR určitě ne. Ale mají po celém těle kromě prachového (tepelná izolace) a obrysového opeření ještě hmatová pera, velice dobře tím vnímají proudění vzduchu. To bude tajemství jejich úspěchu v termice, prostě cítí každý sebemenší závan vzduchu.

nojo, byl jsi rychlejis.. chvili sem to tu mel otevrene a nerefreshnul to pred odpovedi :-)
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#150 Příspěvek od Vigo »

Hlavně si plynule mění úhel seřízení a profil. Už aby to Čínani zkopírovali :wink:

Já včera zalétával upravený stroj pro VDC asi ve 20:00. Byla už hnusná kosa a celkem pofukovalo. Chvílemi jsem něco našel, ale lemovaly to šílené klesáky.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“