OK2BUH píše:Tak mi nejsou jasné ty provozní náklady 450 miliard Kč.
Vždyť jsem psal, aby sis přečetl článek. Je to tam popsané i s odkazy na zdroje.
OK2BUH píše:Vždyť to bych zvládl provozovat sám. Jezdil bych tam na kole a panely kontroloval dronem. Autor se buď trochu upsal nebo něčemu nerozumíme. Proto se ptám zkušenějších.
To je jednoduché. My zkušenější víme, že pouhým ježděním na kole se profesionální elektrické zařízení udržovat v provozu nedá. Jsou potřeba i jinné lidské činnosti, než je sport. I ten dron poskytne jen základní údaje ke kontrole, ale obsluhu samotnou neprovádí. A jen tak mimochodem - ten "ekvivalent", o kterém jsem psal, by zabral plochu cca 6 x 3 km jen v panelech + obslužný prostor. Takže si klidně představ, že na téhle ploše máš například 1 000 řad panelů s obslužnou uličkou, každá řada 6 km dlouhá. Tohle na kole jenom objet představuje při běžné pracovní době cca 4 měsíce práce.
Ale pokud jsou tu mimo běžnou oblast chápání diskutujících náklady na provoz v měřítku velkých profi instalací, jako jsou zdroje dodávající v řádech GW, pak se tedy držme svého. Proti Tvé instalaci na střeše tedy postavme pro srovnání jaderný zdroj typu RTG - ty v odlehlých oblastech nebo například na družicích poskytují obdobný výkon pár kW a slouží zcela bez údržby po mnoho let. Takže i tady platí, že náklady na provoz jádra a fotovoltaiky jsou podobné