Mini H FPV quad 250
Re: Mini H FPV quad 250
Ahoj,
chtěl bych si časem postavit vlastní 250ku, snažím si to nakreslit, ale vrtá mi hlavou jak dostat 6" (15,24 mm) na 250 mm kužnici, šířka těla počítám 45 mm ale i kdyby to bylo 40 mm vždy mi vrtule vyjdou do rámu.
Nemáte někdo nějaký výkres kde bych mohl vydět rozmístění?
Díky.
P.
PS: našel jsem výbornou stránku se seznamem dílů a spoustou dalších věcí pro stavbu
http://blog.oscarliang.net/250-mini-qua ... fpv/#frame
chtěl bych si časem postavit vlastní 250ku, snažím si to nakreslit, ale vrtá mi hlavou jak dostat 6" (15,24 mm) na 250 mm kužnici, šířka těla počítám 45 mm ale i kdyby to bylo 40 mm vždy mi vrtule vyjdou do rámu.
Díky.
P.
PS: našel jsem výbornou stránku se seznamem dílů a spoustou dalších věcí pro stavbu
http://blog.oscarliang.net/250-mini-qua ... fpv/#frame
Koukni se na lumeniera, ma tam pridavne nastavce na jejich ram, treba ti to pomuze.
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
Pajka píše:Ahoj,
To je strašně jednoduché - nejde to
Pokud někdo chce tyto vrtule použít, tak se musí velikost zvětšit, viz výše zmíněné nástavce na ramena u QAV250. A bacha - pokud je model čisté H, tak nemusí pomoci ani nástavce, protože chybí délka trupu. QAV250 má úhel ramen celkem velký, tak to vyjde, ale nemusí to být u všech.
Je to prostě realita, třeba na levný HK250 http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html se sice 6 palců vrtule vejdou, jenže po přeměření se ukáže, že uhlopříčka mezi osami je ve skutečnosti 288mm, takže to zase sedí a pokud by se letěl závod, kde by opravdu v pravidlech bylo "250mm", tak nemůže startovat.
Asi jedinou cestou by bylo použít koncepci s trupem zavěšeným pod rameny, pro ilustraci třeba http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html , tam by se při dodržení 250mm 6inch vrtule vešly, ale nutně by zasahovaly nad "trup", což by pro účinnost nic dobrého nebylo.
- xxkarlosxx
tomashr píše:
To je strašně jednoduché - nejde toFakt - při dodržení rozteče os motorů 250mm se tam zkrátka a dobře 6inch vrtule nevejdou, není co řešit.
Pokud někdo chce tyto vrtule použít, tak se musí velikost zvětšit, viz výše zmíněné nástavce na ramena u QAV250. A bacha - pokud je model čisté H, tak nemusí pomoci ani nástavce, protože chybí délka trupu. QAV250 má úhel ramen celkem velký, tak to vyjde, ale nemusí to být u všech.
Je to prostě realita, třeba na levný HK250 http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html se sice 6 palců vrtule vejdou, jenže po přeměření se ukáže, že uhlopříčka mezi osami je ve skutečnosti 288mm, takže to zase sedí a pokud by se letěl závod, kde by opravdu v pravidlech bylo "250mm", tak nemůže startovat.
Asi jedinou cestou by bylo použít koncepci s trupem zavěšeným pod rameny, pro ilustraci třeba http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html , tam by se při dodržení 250mm 6inch vrtule vešly, ale nutně by zasahovaly nad "trup", což by pro účinnost nic dobrého nebylo.
To je strašně jednoduché--jde to.. Mám rám 250jdu a jdou do nich vrtule 6030 již v základu plus jsou k tomu ještě další delší ramena a tam už jde cokoliv...
Je to tento projekt:
r.250 FPV Quad Plans
http://untestedprototype.com/
To lítání s FPV mě prostě baví,vrtulník jen kouká a zahálí...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Fs88xYUeFKA[/youtube]
Blade 130 x,Trex 150,Epic 280,VORTEX
tak první krůčky s QAV250 se provádějí a jak jsem slíbil spolustavitelům, poreferuji o nějakých zkušenostech a zážitcích, co to přináší.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4ofCQZmUAqU[/youtube] .... první krůčky ...
tak především to je úplně nový svět ... zábava i starosti, ale postupně zjištění ... nejprve ta všeobecná a všeobecně platná:
- když zapomenete uložit v CGS, že máte desku otočenou o 90 st, půjdete na budku
- když se Vám povede prohodi kablíky dvou reglů, půjdete na budku
- CC3D i QAV 250 je v ákladu hodná a dá se s ní už první lety létat krásně jemňounce a přesně .... tedy na oči ... na FPV to bude ještě delší cesta;
- když napadne sníh a je souvisle bílo, tak se nezkoušejte učit lítat FPV ... půjdete na budku ... no tedy spíš nebudete odhadovat výšku a budete furt sedat do sněhu a tedy vysušovat
- když napadne sníh a máte děti, skoro jistě nějaké napadne, aby vás zkusilo trefit koulí ... zvlášť když ho inspiruje maminka
ta sice pokus o sestřel jen markýrovala, ale to děti nevědí a ty pálí naostro a radují se nelíčeně ze zásahu 
- díky tomu zjistíte, že CC3D ustojí relativně v klidu zásah koulí (viz 1:48 na tom srandavidejku
... mě to stálo "jen" matku na unašeči vrtule ... kupodivu vrtule samotná vydržela na místě a přustál jsem, ale jak se nárazem matka povolila, tak se matka vyšroubovala a vylétla neznámo kam ... vrzule, která byla na unašeči ztuha tam kupodivu zůstala a umožnila přistát;
- s anténkou na čele a s brýlemi ala Geordi LaForge ze StarTreku jste vděčný cíl fotografů, manželek a dětí, které to sdílejí obratem s kamarádkami a všeobecně jste za ufona ... proto létejte raději na odlehlejších místech, kde Vás nebude rozptylovat pocit, že jste pozorováni;
- až budete mít poprvé pocit, že letíte rfakt ychle a jak jste to pořádne neklopili, nekažte si pak radost, tím, že se kouknete na záznam kde je na OSD rychlost ... obvykle tam místo hodnoty 105, kterou ste čekali bude hodnota 22, což Vás poněkud zneklidní
- i na 250 budu muset řešit vibrace :/ ... jinak hezký obraz se rozmázne a nastanou tam ty barevné efekty ... ale to budu řešit později
... některé technické detaily pro spolustavitele budou záhy následovat ...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4ofCQZmUAqU[/youtube] .... první krůčky ...
tak především to je úplně nový svět ... zábava i starosti, ale postupně zjištění ... nejprve ta všeobecná a všeobecně platná:
- když zapomenete uložit v CGS, že máte desku otočenou o 90 st, půjdete na budku
- když se Vám povede prohodi kablíky dvou reglů, půjdete na budku
- CC3D i QAV 250 je v ákladu hodná a dá se s ní už první lety létat krásně jemňounce a přesně .... tedy na oči ... na FPV to bude ještě delší cesta;
- když napadne sníh a je souvisle bílo, tak se nezkoušejte učit lítat FPV ... půjdete na budku ... no tedy spíš nebudete odhadovat výšku a budete furt sedat do sněhu a tedy vysušovat
- když napadne sníh a máte děti, skoro jistě nějaké napadne, aby vás zkusilo trefit koulí ... zvlášť když ho inspiruje maminka
- díky tomu zjistíte, že CC3D ustojí relativně v klidu zásah koulí (viz 1:48 na tom srandavidejku
- s anténkou na čele a s brýlemi ala Geordi LaForge ze StarTreku jste vděčný cíl fotografů, manželek a dětí, které to sdílejí obratem s kamarádkami a všeobecně jste za ufona ... proto létejte raději na odlehlejších místech, kde Vás nebude rozptylovat pocit, že jste pozorováni;
- až budete mít poprvé pocit, že letíte rfakt ychle a jak jste to pořádne neklopili, nekažte si pak radost, tím, že se kouknete na záznam kde je na OSD rychlost ... obvykle tam místo hodnoty 105, kterou ste čekali bude hodnota 22, což Vás poněkud zneklidní
- i na 250 budu muset řešit vibrace :/ ... jinak hezký obraz se rozmázne a nastanou tam ty barevné efekty ... ale to budu řešit později
... některé technické detaily pro spolustavitele budou záhy následovat ...
Jinak kluci, co stavíte taky QAV a řešíte ty věci, co jsme se bavili ... tak postupně nějaké postřehy technické ... snad se Vám něco z toho hodí.
- Letované připojení motoru je sice fajn, ale pokud jako já stavíte první stroj téhle kategorie, nejspíš pro Vás bude také lepší sáhnout zpořátku po konektorech. Spodní patro s rozvodem a regy nesundáte bez odpojení motoru a jak budete ladit setup a vylepšovat, tak tam nejspíš jako já budete potřebovat párkrát lézt. Původně napevno přiletované motory jsem nakonec připojil přes konektory... bez nich to nešlo servisovat a pro začínající je servis dost nutností se mi tak zdá - ať už z hlediska případných oprav, ale především z pohledu úprav konstrukce ... napoprvé nevymyslíte vše optimálně, i když se budete snažit.
- GPS čidlo (pokud tam dáte nějaké OSD) nedávejte přímo nad Video Tx ... má tam nevím proč houby příjem a klidně ho ztrácí i za letu pod oblohou. Stačilo s ním ale šoupnout o 5cm dopředu mimo místo, kde je VideoTx, ale je to cajk;
- Uchycení a zafixování VideoTx antény, které jsme probírali, aby to neodskákal konektor na desce při nějakém kotrmelci jsem myslím vyřešil více než obstojně ... viz fotografie ... takhle jsou VideoTx a jeho SMA konektor myslím víc než dostatečně chráněny proti nárazům do VideoTx antény, které nepochybně přijdou. P.S. říkejte mi Mister CNC
...vykrouháno z 2x 5mm G-10 sklotextilu, závit říznutý přímo do skla ... jen v posledních 5mm ... drží to v tom jak židovská víra ... popravdě mě to stálo 1 závitník, jak to v té délce drželo ztuha :/
- nakonec jsem se opět vrátil k "tykadlům" ... zkoušel jsem schovat Rx antény do ramen a do trupu, ale přišlo mi, že mezi těmi svazky kabelů to v určitých úhlech dokázalo ztratit příjem ... možná se mi to jen zdálo, ale než to vyzkouším, tak jsem nechtěl riskovat, takže tykadla prozatím zůstávají
... pokračování ...
- Letované připojení motoru je sice fajn, ale pokud jako já stavíte první stroj téhle kategorie, nejspíš pro Vás bude také lepší sáhnout zpořátku po konektorech. Spodní patro s rozvodem a regy nesundáte bez odpojení motoru a jak budete ladit setup a vylepšovat, tak tam nejspíš jako já budete potřebovat párkrát lézt. Původně napevno přiletované motory jsem nakonec připojil přes konektory... bez nich to nešlo servisovat a pro začínající je servis dost nutností se mi tak zdá - ať už z hlediska případných oprav, ale především z pohledu úprav konstrukce ... napoprvé nevymyslíte vše optimálně, i když se budete snažit.
- GPS čidlo (pokud tam dáte nějaké OSD) nedávejte přímo nad Video Tx ... má tam nevím proč houby příjem a klidně ho ztrácí i za letu pod oblohou. Stačilo s ním ale šoupnout o 5cm dopředu mimo místo, kde je VideoTx, ale je to cajk;
- Uchycení a zafixování VideoTx antény, které jsme probírali, aby to neodskákal konektor na desce při nějakém kotrmelci jsem myslím vyřešil více než obstojně ... viz fotografie ... takhle jsou VideoTx a jeho SMA konektor myslím víc než dostatečně chráněny proti nárazům do VideoTx antény, které nepochybně přijdou. P.S. říkejte mi Mister CNC
- nakonec jsem se opět vrátil k "tykadlům" ... zkoušel jsem schovat Rx antény do ramen a do trupu, ale přišlo mi, že mezi těmi svazky kabelů to v určitých úhlech dokázalo ztratit příjem ... možná se mi to jen zdálo, ale než to vyzkouším, tak jsem nechtěl riskovat, takže tykadla prozatím zůstávají
... pokračování ...
... a jedu dal, než to zapomenu
:
- OSD když už dorailo jsem tam pokusně dal ... vyšlo tam na milimetry, ale sranda musí bejt ... udělal jsem mu krásnou kapotku aby nikdo nemohl říkat, že na tom není nic ke kutění ... zda tam zůstane i dál ještě nevím, ale vyhodit půjde kdykoliv. ztěžklo to celkem po úpravách o 30g .. to zatím přežiji
- vnitřní rozvod se mi stále nejlépe řeší extra rozvodnou destičou, než zkoušet proletovávat kabely ... je to čisté, uklizené, málo místa to zabírá, krásně na tom drží konektor kamery, a tak. Vyrobena nová verze ... tahle počítá ze zapojením včetně OSD.
- uvažuji, zda by se mi nehodil audiopřenos z koptéry do sluchátek ... při těch pár pokusech s FPV mi chyběl vjem otáček motoru. To zatím nechávám otevřené.
... poslední věc ... stále mám divný pocit s těch náhodných výpadků motoru ... ale to se bude hledat pomalu a blbě ... z X letů mi to udělalo jen 2x a jen jednou to mám na videu, tak nevím kde začít.
- OSD když už dorailo jsem tam pokusně dal ... vyšlo tam na milimetry, ale sranda musí bejt ... udělal jsem mu krásnou kapotku aby nikdo nemohl říkat, že na tom není nic ke kutění ... zda tam zůstane i dál ještě nevím, ale vyhodit půjde kdykoliv. ztěžklo to celkem po úpravách o 30g .. to zatím přežiji
- vnitřní rozvod se mi stále nejlépe řeší extra rozvodnou destičou, než zkoušet proletovávat kabely ... je to čisté, uklizené, málo místa to zabírá, krásně na tom drží konektor kamery, a tak. Vyrobena nová verze ... tahle počítá ze zapojením včetně OSD.
- uvažuji, zda by se mi nehodil audiopřenos z koptéry do sluchátek ... při těch pár pokusech s FPV mi chyběl vjem otáček motoru. To zatím nechávám otevřené.
... poslední věc ... stále mám divný pocit s těch náhodných výpadků motoru ... ale to se bude hledat pomalu a blbě ... z X letů mi to udělalo jen 2x a jen jednou to mám na videu, tak nevím kde začít.
Jindro, nevnášej do toho chaos. Co chceš ladit na pohonu. To mi trochu uniká. Prostě si přívody naletuješ, odzkoušíš směr rotace motorů, připájíš na pevno a zasmrštíš a víc do toho lézt nemusíš. Ale třeba je to všechno jinak.
Já takhle už zadrátoval 5 koptér a nikdy, podotýkám nikdy už jsem do toho nemusel lézt. Tedy pokud jsem se nerozhodl měnit regly za jiné. Fakt nevím co tam s tím máš za problém . 
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Popiš, co tam máš za ESC a motory, nevím jestli jsi to tady už někdy dával. Tohle není standartní situace. Ty motory s regly musí jít na první dobrou.
Nez Jindra prijde tak popisu tu jeho moto/regl sestavu. Motory jsou T-motor 1806/2300kV, regulatory z rctimer 16A opto SimonK ( http://rctimer.com/product-1279.html ), ja mam na ceste tu samou sestavu a Dalibor mozna pouzije jine regulatory.
Někde jsem zaslechl, že ty RCTIMER jsou nějaké divné. Já beru osvědčené regly podle ohlasů na rcgroups.com. Do malých dávám už jen SPIDER 10A ( SimonK ) z BG a nebo modré z HK, tam se ale musí přehrávat fw, což je trochu hardcore, pokud není přípravek. Takže bych opravdu viděl problém v těch ESC.
Uvidime, oba mame nahradni, tak to nejak muzeme prokombinovat. Jinak ja bych uplne nejradeji nakoupil vse u tuzemskych prodejcu i za vyssi cenu, ale bohuzel to nikdo nema. Nastesti motory ma pelikan.
ST píše:Jindro, nevnášej do toho chaos. Co chceš ladit na pohonu. To mi trochu uniká. Prostě si přívody naletuješ, odzkoušíš směr rotace motorů, připájíš na pevno a zasmrštíš a víc do toho lézt nemusíš. Ale třeba je to všechno jinak.Já takhle už zadrátoval 5 koptér a nikdy, podotýkám nikdy už jsem do toho nemusel lézt. Tedy pokud jsem se nerozhodl měnit regly za jiné. Fakt nevím co tam s tím máš za problém .
no tak já tam zkrátka lézt potřeboval ... například jsem zjistil, že tak jak jsem tam naletoval kabel k baterkám není optimální, a chtěl jsem ho přendat. Pak jsem zjistil, že by se mi hodil další kablík stabilizátor pro 5V kamery, abych je mohl zkusit. Pak jsem zjistil, že už ho tam nepotřebuji, protože si mohu vzít 5V z ImmersionRC Tx, pak jsem chtěl zkusit tam přidat to OSD ...
hele já chápu, že když víš přesně co chceš a děláš pátý kus a nemáš chuť vylepšovat, tak by do toho NEMĚLO být potřeba lézt, ale já popisuji, jaký to mělo průběh u mě a že i když jsem to původně měl naletováno dle nejrozšířenější praxe napevno, tak jsem po druhém dobývání se do tohodle patra vyměkl a předělal to na konektory ... a to až do doby, než budu mít pocit, že je to finále. Pak to klidně a rád zase spájím napřímo. Jinak řečeno, ty konektory nejsou nutné, jen jsem musel (ač jsem to původne nechtěl) uznat, že se to opravdu hodí když bude někdo v podobné experimentálně ladící fázi jak já.
Jinak ty motory a regy jsou jak psal H1N1 ... TMotor 1806 a RCTIMER 16A - SImonK. Lítá to 99% času úplně v pohodě, jenom mi 2x zničeho nic najednou jeden motor za letu vypadl - jelikož jsem byl v obou případech tak 50 cm nad zemí, tak už to nestihla deska vyrovnat a ustlal jsem si ve sněhu. V jednom případě mi následně (po očištění)nešla dvojka motor - cukala jako by neměla jednu fázi a nerozeběhla se. Když jsem to rozebral, aby zkusil se servotesterem kdy a jak to dělá, tak už zase běžela normálně ... myslel jsem, že to mohla být nějaká chyba napojení motoru (to jsem to měl ještě sletované napřímo), ale i když jsem celé předělal, tak to pak po pár letech zase cuklo. Bohužel nedokážu z videa nějak spolehlivě poznat, zda to je zase ta dvojka nebo ne. Prostě takové divné zakolísání. Zatím mám podezření na nějaký studeňák v motoru na jedné fázi nebo na regu na dázi nebo tak něco ... ale amatérské měření mi to neukázalo ... no tak to bude na delší zkoumání ... radost z toho nemám, raději bych lovil jiné drobnosti, ale co nadělám. Proházet všechny regy za jiné, to mi přijde skoro overkill. Ať tak či tak, tak se mi ty konektory zdá se budou ještě nějakou dobu fakt hodit
Naposledy upravil(a) jindraj dne pon 06.04.2015 13:34, celkem upraveno 1 x.
Tak mám pokračování k mému totálnímu úletu, vytištěnému na mé 3D tiskárně. Tedy V-copter třídy 280mm. Mám to komplet vytištěné a začínám to slícovávat a šroubovat. Zatím jen foto jak to dopadlo. Celková hmotnost prázdného copteru je 160g, docela to ještě jde.
- Přílohy
re JindraJ
Jindro..gratulace k tomu head shotu od mladého...jak tam jásal:-)
Taky se už těším na malou mršku..přeci jen je o hodně obratnější než skoro 2kg 500ka.
Včera jsem si testil testil různé letové profily. Těsně nad zemí..při signálu mimo přímou viditelnost..(ale bezpečně blízko),pak penetraci oblétáváním lesíka...a na konci jsem nějak nestihnul včas přidat plyn a plácnul s tím do burgánu
Standa má pravdu...vrtule se točili jen pár sekund a je to jak nahozené siláží.
re Ondra.
Já tam už mám nainstalované regly Spider 12A. Už jen ty motory a pak ji vrhnu do luftu.
Včerejší polétání.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IMg6JWYlbT0[/youtube]
Jindro..gratulace k tomu head shotu od mladého...jak tam jásal:-)
Taky se už těším na malou mršku..přeci jen je o hodně obratnější než skoro 2kg 500ka.
Včera jsem si testil testil různé letové profily. Těsně nad zemí..při signálu mimo přímou viditelnost..(ale bezpečně blízko),pak penetraci oblétáváním lesíka...a na konci jsem nějak nestihnul včas přidat plyn a plácnul s tím do burgánu
Standa má pravdu...vrtule se točili jen pár sekund a je to jak nahozené siláží.
re Ondra.
Já tam už mám nainstalované regly Spider 12A. Už jen ty motory a pak ji vrhnu do luftu.
Včerejší polétání.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IMg6JWYlbT0[/youtube]