Tricopter

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zamčeno
Zpráva
Autor
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Tricopter

#1276 Příspěvek od blesk »

Tak ono se tu už řešil už i quad, tak sem hodím i mého mazlíka, ale je to jen poloviční quad, zato dvojnásobná zábava :-D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kmm3P-V7VkI[/youtube]

tak to je on :-) můj Tiltík, tebo twin nebo jak by jste to nazvali :-D prostě takový EPP Osprey 8)
madbull

#1277 Příspěvek od madbull »

no hele to je paráda:-)Popiš nám to blíže.řídící jednotka nebo jen mixy na vysílači?Jak řešíš ten dopředný let s mixama na vysílači?
nerušit...bastlím :-)
Troll

#1278 Příspěvek od Troll »

blesk píše:Tak ono se tu už řešil už i quad, tak sem hodím i mého mazlíka, ale je to jen poloviční quad, zato dvojnásobná zábava :-D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kmm3P-V7VkI[/youtube]

tak to je on :-) můj Tiltík, tebo twin nebo jak by jste to nazvali :-D prostě takový EPP Osprey 8)

Blahopřeji, moc dobrá práce !!! 8O
Troll

#1279 Příspěvek od Troll »

Troll píše:Na tohle téma si udělejte nové vlákno, jinak to za chvilku zapadne a to by byla škoda. Už teď je "Tricopter "ohromně dlouhý a nepřehledný.

Dal jsem návrh na zřízení nové sekce pro coptery , snad se to povede.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#1280 Příspěvek od blesk »

madbull píše:no hele to je paráda:-)Popiš nám to blíže.řídící jednotka nebo jen mixy na vysílači?Jak řešíš ten dopředný let s mixama na vysílači?

mnohem líp jsem to popsal zde :-) viewtopic.php?f=18&t=40955

vysílač jede normálně v letadlovém režimu bez jakých koliv mixů
madbull

#1281 Příspěvek od madbull »

no můžu Ti říct, že je to bomba.Když jsem začal koukat po kk copteru tak jsem na stránkách hl výrobce našel i model avatar vrtulníku a proto se mi to celé začalo líbit.Tohle je ještě pokračování tohoto s možností klasického letu.Má poklona:-)Ty jednotky na to ovládání jsem hledal přes vyhledávač ale je to snad ještě složitější jak celá deska kkcopteru:-)
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#1282 Příspěvek od JirkaA »

Vždyť firmware pro twincopter alias avatarcopter je i pro kk.
OK2WY
blesk
Kontaktovat uživatele:

#1283 Příspěvek od blesk »

JirkaA píše:Vždyť firmware pro twincopter alias avatarcopter je i pro kk.

no to sice jo, ale já ještě potřebuju překlopit motory a zapnout druhou sadu mixů :wink:
madbull

#1284 Příspěvek od madbull »

vim vim.to jsem tam právě našel, ale asi to neumí přetočit ty motory dopředu a lítat s tim jako s letadlem ne?
madbull

#1285 Příspěvek od madbull »

blesk je ale rychlej:-)
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#1286 Příspěvek od JirkaA »

Tak se teda nabonzuju - konečně na mne zbyla řídící deska a dokopal jsem se k tomu, abych stvořil vlastní stroj z kategorie UFP (Unidentified Flying Pi*ovina). Konfigurace Xcopter, délka ramen 45cm, motory Turnigy 2210 1200kV, regly Plush 12A (větší nebyly skladem, když vezmu v potaz celkový odběr stroje tak vyhoví, oteplení znatelné ale nevýznamné), vrtule co se dalo sehnat GWS třílist 9/5" vypadají ideálně, vznese se to lehce nad polovinou kolektivu, přibližně stejně jako můj Trex 450 :). Poznatky - lehce tupější na směrovku a živější na ostatní ovládací prvky (pořešeno snížením maximální výchylky a expy v rádiu) než srovnatelně konfigurovaný tricopter mého kolegy z klubu. Tricopter je ve dne ve vzduchu výrazně čitelnější, lépe se orientuje kam je to vlastně otočený. Nacpal jsem na to moc ledek, na zadní ramena žluté mi tak nějak splývají s červenou, na place jsem to vyřešil černou izolačkou, aby se výsledné osvětlení stalo více nesymetrickým a bylo líp vidět kde je předek. Za šera bomba, snadno čitelné a lehce létatelné, při větší tmě je toho světla skoro moc a blbě se na to zaostřuje zrak, nicméně lítat není problém.
Konstrukce jednoduchá - dvě kolečka z jednostranného kuprextitu (sklotextit jsem neměl po ruce a leptat se mi nechtělo, otočil jsem to mědí k sobě, díry na šrouby zahloubil tak, aby šrouby nemohly obě desky propojit a vtipně jsem to využil jako sběrnici napájení, všechny plusy nahoru, mínusy dolů, čímž odpadl chumel drátů od napájení regulátorů a ledek), nosníky smrk 10x10mm, odřezek kuprextitu přes distanční sloupky jako držák baterky a plastová miska za desetikačku jako horní dekl. Motory na koncích ramen bez velkého přemýšlení přichyceny dvěma vruty co jsem našel v šuplíku od nějakých mikroserv, drží to až až. Luxusní podvozek vznikl rozříznutím nalomeného podvozku z Extry MX od Pamodels, občas se vyplatí něco rovnou nevyhodit :). V pátek zalétnuto, na zamotaný ruce ve výšce nižší než jedna pilotní chyba rozbito, za deset minut opraveno výměnou nosníku a jedné vrtule (celkové náklady na opravu asi padesátikačka) a od té doby to zas v pohodě lítá.. Jako barevnosvětelné show na nightfly je to super, na denní lítání s kamerkou nebo FPV bych rozhodně doporučil raději tricopter.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
OK2WY
blesk
Kontaktovat uživatele:

#1287 Příspěvek od blesk »

no tak mě dneska přišli věci z HK, tak jsem to dal dohromady, ale prozatím nic moc :-/ něco je špatně...
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#1288 Příspěvek od TomasC »

Pěkné.

Dneska jsem polétal s trikoptérou na FPV. Překvapilo mě jak je to snadné pilotovat. Tedy létání. Visení na místě, koukání na jedno místo TO JE problém. Pořád to někam odjíždí. :wink:
Ale průlet fotbalovou brankou nebo průlet tribunou pro diváky je teda odvaz :D

Mám pocit, že těch 470g je prostě málo.

Co mě taky trošku trápí je klesání. Když uberu, tak se tricoptéra rozkývá.

Zvažuju, že postavím něco jiného, ale CO?? U tricoptéry si mi dost líbí rychlost reakce na SOP. Rychlá otočka a padám. Nejsem si jist, zda X/6-copter bude stejně obratný.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#1289 Příspěvek od JirkaA »

blesk píše:no tak mě dneska přišli věci z HK, tak jsem to dal dohromady, ale prozatím nic moc :-/ něco je špatně...

popiš co to dělá (nebo nedělá).
OK2WY
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#1290 Příspěvek od JirkaA »

TomasC píše:Co mě taky trošku trápí je klesání. Když uberu, tak se tricoptéra rozkývá.

Míň ubrat a brutálněji potlačit, sklouznout dolů čumákem.. Rychlejší klesání kolmo dolů je problém jako u vrtulníku - vírový prstenec - vrtule vletí do vlastní turbulence a ztratí vztlak, elektronika se to snaží dorovnat tak na jedné straně přidá, tím tu druhou stranu nahrne ještě víc do víru atd. atd..

Jinak souhlasím, trikopter je na rotaci kolem svislé osy daleko pohotovější. U vícevrtulových konfigurací tomu jde pomoci šikmou montáží motorů, třeba tady zhruba v polovině strany je to vyfocený a popsaný: http://mikrokopter.de/ucwiki/en/MK-OktoXL
OK2WY
Zamčeno

Zpět na „Coptery - projekty“