Tak se teda nabonzuju - konečně na mne zbyla řídící deska a dokopal jsem se k tomu, abych stvořil vlastní stroj z kategorie UFP (Unidentified Flying Pi*ovina). Konfigurace Xcopter, délka ramen 45cm, motory Turnigy 2210 1200kV, regly Plush 12A (větší nebyly skladem, když vezmu v potaz celkový odběr stroje tak vyhoví, oteplení znatelné ale nevýznamné), vrtule co se dalo sehnat GWS třílist 9/5" vypadají ideálně, vznese se to lehce nad polovinou kolektivu, přibližně stejně jako můj Trex 450

. Poznatky - lehce tupější na směrovku a živější na ostatní ovládací prvky (pořešeno snížením maximální výchylky a expy v rádiu) než srovnatelně konfigurovaný tricopter mého kolegy z klubu. Tricopter je ve dne ve vzduchu výrazně čitelnější, lépe se orientuje kam je to vlastně otočený. Nacpal jsem na to moc ledek, na zadní ramena žluté mi tak nějak splývají s červenou, na place jsem to vyřešil černou izolačkou, aby se výsledné osvětlení stalo více nesymetrickým a bylo líp vidět kde je předek. Za šera bomba, snadno čitelné a lehce létatelné, při větší tmě je toho světla skoro moc a blbě se na to zaostřuje zrak, nicméně lítat není problém.
Konstrukce jednoduchá - dvě kolečka z jednostranného kuprextitu (sklotextit jsem neměl po ruce a leptat se mi nechtělo, otočil jsem to mědí k sobě, díry na šrouby zahloubil tak, aby šrouby nemohly obě desky propojit a vtipně jsem to využil jako sběrnici napájení, všechny plusy nahoru, mínusy dolů, čímž odpadl chumel drátů od napájení regulátorů a ledek), nosníky smrk 10x10mm, odřezek kuprextitu přes distanční sloupky jako držák baterky a plastová miska za desetikačku jako horní dekl. Motory na koncích ramen bez velkého přemýšlení přichyceny dvěma vruty co jsem našel v šuplíku od nějakých mikroserv, drží to až až. Luxusní podvozek vznikl rozříznutím nalomeného podvozku z Extry MX od Pamodels, občas se vyplatí něco rovnou nevyhodit

. V pátek zalétnuto, na zamotaný ruce ve výšce nižší než jedna pilotní chyba rozbito, za deset minut opraveno výměnou nosníku a jedné vrtule (celkové náklady na opravu asi padesátikačka) a od té doby to zas v pohodě lítá.. Jako barevnosvětelné show na nightfly je to super, na denní lítání s kamerkou nebo FPV bych rozhodně doporučil raději tricopter.