Blade mCPX II - tipy, triky, nastavení a opravy

Vrtulníky do velikosti 450
Zamčeno
Zpráva
Autor
Alli25
Kontaktovat uživatele:

Re: Blade mCPX II - tipy, triky, nastavení a opravy

#1246 Příspěvek od Alli25 »

Mas redukci, ktera ma 3 konektory na baterku. A ja se ptam, jestli to bude fungovat, i kdyz tam bude zasunuta jen jedna baterka.
A ja rikam, ze nebude, protoze kdyz se podivam na obrazek, tak prave v tech prazdnych bateriovych konektorech nebude obvod, tudiz proud neprojde z jedne strany uplne na druhou
Solo Pro V2 - HK450 - HK500 - Blade mCPX - EasyCub
Spektrum DX6i - Phoenix 4
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#1247 Příspěvek od Dejfak »

Musíš vždy nabíjet tolik baterek na kolik je vyrobená propojka, jinak to nebide fungovat, z toho důvodu je ideálni 3s
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
baui

#1248 Příspěvek od baui »

Na paralelním konektoru bys tohle nemusel řešit vůbec ;)
Tom
Alli25
Kontaktovat uživatele:

#1249 Příspěvek od Alli25 »

baui píše:Na paralelním konektoru bys tohle nemusel řešit vůbec ;)

Ja vim, ale taky bych to nemohl balancovat :-)

Dejfak píše:Musíš vždy nabíjet tolik baterek na kolik je vyrobená propojka, jinak to nebide fungovat, z toho důvodu je ideálni 3s

A nebo mit vzdy dostatek baterek. No jeste to promyslim :-)

Kazdopadne mi jeste vysvetlete proc efly v navodu (nekde jsem to tady cetl) doporucuje nabijet dodavane baterky na max setove nabijecky, tedy 0,7A. To je prece 2,3C, coz mi prijde docela dost. Ja bych to nabijel tak tim jednim ceckem
baui

#1250 Příspěvek od baui »

Balancování je určené pro vícečlánkové sady, aby se jejich články vybíjely souhlasným proudem a jejich vnitřní odpor zůstával relativně stejný - technologický důvod. Balancování nespárovaných jednočlánkových lentilek náhodně vybraných výrobcem a naházených do krabice je jen bezůčelné ztrácení času ;)
Tom
Alli25
Kontaktovat uživatele:

#1251 Příspěvek od Alli25 »

Nedalo by se o tom polemizovat tak, ze touto redukci z toho vytvoris sesticlanek a tim, ze to balancujes, mas zaruceno, ze se Ti i pri ruzne vybitych baterkach, dobijou vsechny stejne? Takze urcity smysl to ma
baui

#1252 Příspěvek od baui »

Ona ta polemizace selhává na fyzikálních zákonech. Odůvodnění: Jestliže nabíjíš 1 až n článků paralelně, výsledné napětí paralelní sady je průměrem napětí na všech článcích. Tzn. pokud nabíjíš do 4,2V, nenabiješ paralelní n-článek na napětí 4,2V do té doby, dokud průměr jejich napětí - tedy U/n - není roven požadovaným 4,2V (plus mínus mikrovolt).
Sériově je potíž v tom, že pokud máš solidní nabíječku, tak ti při výrazně rozbalancované sériové sadě (ať už z pohledu napětí článků nebo vnitřních odporů) hned na začátku nabíjení zahlásí, že je článek poškozený a vykašle se na něj. Pokud to ale nabíjí i tak rozhozené, veškeré řeči kolem balancování jdou stranou. Stejně totiž celou sadou prohání sériově nabíjecí proud o stejném napětí (tzn. prakticky ten samý případ, jako u paralelního) a dobalancuje pouze zbyteček (mili/mikro volty) na konci nabíjení.
Jediný důsledek celé této srandy je čas zabitý balancováním, které ve výsledku postrádá smysl, protože články vybíjíš každý jinak, tudíž se postupně rozchází v charakteristikách ;)
Tom
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#1253 Příspěvek od Dejfak »

Máš sice hezkou teorii ale jedno to není
Ve finále nikomu to necpu každý at si nabíji podle sebe
Ale 12 baterek nenabiješ za 30 min jednokanálovou nabíječkou a ješte u toho budeš mít honičku. A když je budeš nabíjet všechny naráz přes ten HK svazek tak bude každá nabitá jinak ne doplna, to jsem si také zkusil.
A horší je to tehdy když baterky něco pamatují. Dalším + je uskladněni, tyto baterky nemají rády dlouhé plné nabití nebo vybití pak odejdou.
No je to fuk já jsem s tim spokojený, je to rychlé a nemusím se onic starat.
Takže asi tak....
baui

#1254 Příspěvek od baui »

Jasně, taky nikomu necpu, že to tak musí dělat ;) Spíš se snažím osvětlit důvody za tím, proč jsem nešel do sériového kabelu, i když jsem o něm uvažoval.
Jinak HK kabel bych v životě nekoupil, ty mikro JST konektory jsou stejně příšernost. Udělal jsem si doma paralelní kabel na 6 baterek a to nabiješ 1C libovolnou nabíječkou. 1,5A při 4,2, tzn. s režií nějakých 10W ti dá každá. Když do toho budeš jako já ládovat 5C (Hyperiony), tak ti 1S6P na 250mAh dá 7,5A, s režijním proudem opět pod 35W, to se většina nabíječek ani nezapotí a můžeš šest článků lítat a šest zatím nabíjet.
Tom
kolaCZek

#1255 Příspěvek od kolaCZek »

A co se stane, kdyz dam do 6S kabelaze pet uplne vybitych a jednu nabitou? :wink: Nez se dozene prumer na 4,2V, tak ta nabita uz bude tancovat pekelnej cardas po pokojit..? :D
SuperZoom 4D, Blade mCP X BL, SAB Goblin 500 @ Spirit
Spektrum DX8, PhoenixRC
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#1256 Příspěvek od Dejfak »

Když budeš mít tu propojku co jsem psal tak se těch 5nabije a ta 6 by měla zustat na 4.2V
Kamarád přes servisák dobíji i 2A
Záleží pak na nabíječce jak rychle to dokáže dorovnat.
EvzEn

#1257 Příspěvek od EvzEn »

Podle mě ten paralelní kablík z HK není špatný a když má někdo jen tu setovou nabíječku, tak se fakt hodí ;) A ta cena baterek taky není nijak závratná, tak co :)
eco

#1258 Příspěvek od eco »

Používám toto
http://www.rcking.eu/cs/blade-mcp-x-mic ... treme.html

tzn asi sériové zapojení, tak teď nevím jestli to je dobře nebo špatně...

to by mě zajímalo když baui používá paralelní zapojení a baterky jsou rozhozené, jestli se nestane že některá nepřekročí 4,2V??
baui

#1259 Příspěvek od baui »

@kolaCZek: No, já na podobné pokusy nemám tu odvahu :D Ale proti gustu...znáš to. Pokud si nejsem jistý stavem baterie, použiju toto. Když dávám libovolnou baterku do libovolného poletovadla, používám toto. Když ji odtam vyndávám, používám, přepkavpivě a opět....toto. Že bych někdy letěl na prázdnou baterku nebo nabíjel plnou se mi nestalo.

eco: Mám nabíječku na 95% kvůli životnosti baterek, takže bych řekl, že by bylo spíš divné, kdyby se některá baterka dostala na 4,2V vůbec ;) Ale funguje to v klidu i se setovkou, neboj.
Tom
kolaCZek

#1260 Příspěvek od kolaCZek »

baui: Proc pouzivat toto, kdyz toto umi to same, jako toto..? :D
SuperZoom 4D, Blade mCP X BL, SAB Goblin 500 @ Spirit
Spektrum DX8, PhoenixRC
Zamčeno

Zpět na „Heli - do 450“