Futaba 8FG

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Robin123

Re: Futaba 8FG

#1246 Příspěvek od Robin123 »

Zdravim.V simulatore sa pouziva nastavenie cykliky H1 a napriklad rc model vrtulnika ma HR3.Tak aby som stale nemusel menit nastavenie cykliky tak mate vo vysielacke spraveny aj letovy mod pre simulator?dakujem
zdzd

#1247 Příspěvek od zdzd »

Robin123 píše:Zdravim.V simulatore sa pouziva nastavenie cykliky H1 a napriklad rc model vrtulnika ma HR3.Tak aby som stale nemusel menit nastavenie cykliky tak mate vo vysielacke spraveny aj letovy mod pre simulator?dakujem

Letovým modem nepřepneš typ cykliky. Řeší se to jiným modelem v TX.
Robin123

#1248 Příspěvek od Robin123 »

zdzd píše:
Robin123 píše:Zdravim.V simulatore sa pouziva nastavenie cykliky H1 a napriklad rc model vrtulnika ma HR3.Tak aby som stale nemusel menit nastavenie cykliky tak mate vo vysielacke spraveny aj letovy mod pre simulator?dakujem

Letovým modem nepřepneš typ cykliky. Řeší se to jiným modelem v TX.

Ano vlastne som mal na mysli iny model, z nepozornosti som to zle napisal :)
Dakujem za odpoved
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#1249 Příspěvek od warhawk »

Ahoj, neřešil prosím někdo z vás s 8FG volný mix do funkce "camber" nebo do "butterfly" ?

Rád bych tímto způsobem docílil toho, abych měl pro funkci camber volitelnou křivku (resp. 5b. mix). Vlastní zakřivení profilu chci ovládat pomocí páky plynu. Klasický camber mi funguje tak jak člověk očekává. Po nastavení výchylek (lehce nahoru, více dolů) jsem šel do menu function a odebral HW šupák pro kanál 9 (tedy camb. zůstává přiřazen nicméně není specifikovaný šoupák). Poté jsem šel do volných mixů, zapnul jej a nastavil mix J2 (páka plynu) do Camber. Pokud se podívám do servomonitoru, tak kanál 9 (ke kterému je camber přiřazen) opravdu reaguje na plyn dle mixu, avšak vlastní mix "camber" nereaguje = křidélka ani klapky se nehnou.

Obávám se, že tuhle speciální aplikaci asi rádio neunese a budu to muset řešit jinak (vykašlat se na to), nicméně zůstává s podivem, že vůbec ve volných mixech mohu jako master nebo slave přiřadit camber.

-------------
PS: Protože bych asi odpovídal k čemu to tak vysvětlení:

Většinu člověk u větroně přepíná mezi režimy termika a rychlost (pro přelety). Pokud trochu fouká (i mírný svah), potřebuje občas proti větru zvýšit pronikavost a přepíná na "rychlost" a s větrem z boku zase na termiku kde zakřivuje profil právě camber. Chtěl jsem ze zvědavosti vyzkoušet, jak by vypadalo řízení mít nastaven jen jeden režim, kdy poslední bod na křivce mixu (páka plný plyn) mi přizvedne celou odtokovku (+ kompenzace VOP) a urychlí model, pak dva body "mrtvo" jako bych lítal v režimu normal a poté poslední dva body zakřivení profilu dolů (+ kompenzace VOP) na zpomalení, případně na točení bubliny. Třeba by praxe ukázala, že je to k ničemu, ale přál bych si to zkusit.

Hezký den

Jirka
zdzd

#1250 Příspěvek od zdzd »

warhawk píše:Vlastní zakřivení profilu chci ovládat pomocí páky plynu. Klasický camber mi funguje tak jak člověk očekává. Po nastavení výchylek (lehce nahoru, více dolů) jsem šel do menu function a odebral HW šupák pro kanál 9 (tedy camb. zůstává přiřazen nicméně není specifikovaný šoupák). Poté jsem šel do volných mixů, zapnul jej a nastavil mix J2 (páka plynu) do Camber. Pokud se podívám do servomonitoru, tak kanál 9 (ke kterému je camber přiřazen) opravdu reaguje na plyn dle mixu, avšak vlastní mix "camber" nereaguje = křidélka ani klapky se nehnou.

Obávám se, že tuhle speciální aplikaci asi rádio neunese a budu to muset řešit jinak (vykašlat se na to), nicméně zůstává s podivem, že vůbec ve volných mixech mohu jako master nebo slave přiřadit camber.

1. Proč místo šoupáku nepřiřadíš ve function rovnou plyn?

2. Nevím jak je to přesně u T8FG, ale u T12FG mají mixy parametr, který říká zda se na vstupu mixu uvažuje jen s pákou, nebo i s vlivem předcházejících mixů. Upřesnění toho, co se vlastně má řetězit. Tam někde bych to hledal.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#1251 Příspěvek od warhawk »

Šoupákem jsem myslel jakýkoliv HW prvek (J2, knypl)
zdzd

#1252 Příspěvek od zdzd »

warhawk píše:Šoupákem jsem myslel jakýkoliv HW prvek (J2, knypl)

Nějak mi uniká smysl tvého počínání, nebo nechápu popis.

Když ti to funguje jak má na nějaký ovladač, tak proč tam nedáš rovnou páku plynu a vymýšlíš nějaké další mixy?
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#1253 Příspěvek od warhawk »

Asi generační rozdíly Zdeňku, my dva se fakt nemůžeme domluvit :lol:

smysl počínání je tento :

"Rád bych tímto způsobem docílil toho, abych měl pro funkci camber volitelnou křivku (resp. 5b. mix). Vlastní zakřivení profilu chci ovládat pomocí páky plynu."

Pokud použiji mix CAMBER s rovnou přiřazenou pákou plynu, funguje spojitě , lineárně v celém rozsahu a mohu nastavit jen výchylku nahoru a dolů. Pokud by se mi mezi pripojení "páka plynu" a "CAMBER" podařilo nacpat volný mix. Mohu upravit odezvu páky plynu pro camber pomocí křivek volného mixu. A to je přesně co chci. Aby mi posledních 20% pohybu páky plynu zvedlo celou odtokovku, dalších 40% plynu neragoval camber na nic a zbývajících 40% pohybu páky k sobě aby mi zakřivoval odtokovku dolů, tedy 20+40+40% = 100% pohybu páky = 5 bodů mixu.
:wink:
zdzd

#1254 Příspěvek od zdzd »

warhawk píše:Asi generační rozdíly Zdeňku, my dva se fakt nemůžeme domluvit :lol:

"Rád bych tímto způsobem docílil toho, abych měl pro funkci camber volitelnou křivku (resp. 5b. mix). Vlastní zakřivení profilu chci ovládat pomocí páky plynu."

Pokud použiji mix CAMBER s rovnou přiřazenou pákou plynu, funguje spojitě , lineárně v celém rozsahu a mohu nastavit jen výchylku nahoru a dolů. Pokud by se mi mezi pripojení "páka plynu" a "CAMBER" podařilo nacpat volný mix. Mohu upravit odezvu páky plynu pro camber pomocí křivek volného mixu. A to je přesně co chci. Aby mi posledních 20% pohybu páky plynu zvedlo celou odtokovku, dalších 40% plynu neragoval camber na nic a zbývajících 40% pohybu páky k sobě aby mi zakřivoval odtokovku dolů, tedy 20+40+40% = 100% pohybu páky = 5 bodů mixu.

A upravit přímo průběh camber v D/R? To na osmičce nejde?
tomashr

#1255 Příspěvek od tomashr »

Já tomu požadavku asi rozumím, jako větroňář mám na tohle lepší představivost :-)
Musím se ale doma podívat na klukovu 8FG, jestli to jde nevím. Ale podle mě je zdzd poměrně blízko pravdy - určitě bych tam nevnášel další mix, ale rovnou přiřadil camb na plyn (to jde) a pak by něco mohlo jít v menu D/R, kde se definují průběhy. Musím se ale podívat, jaká má v tomto 8FG omezení...

EDIT - nedalo mi to a krátce jsem se podíval do manuálu a asi to přeci jen takhle snadno nepůjde. Napadají mě dva postupy, jak to řešit, ale na to už musím mít v ruce vysílač, takže se k tomu dostanu nejdřiv večer a to kdoví jestli...

Jinak dotaz - létaš to jako palcovku anebo máš 8FG v pultu? V druhém případě je mi tvůj postup jasný, ale pokud jako palcovku, tak ti doporučuji zkusit se naučit používat na klapky ten boční otočný ovladač - po naučení je to dost logické :wink:
zdzd

#1256 Příspěvek od zdzd »

Taky mne napadá, jestli by to nešlo řešit spíše přes mix butterfly a plyn křivkou mixovat do brzd.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#1257 Příspěvek od warhawk »

tomashr píše:Já tomu požadavku asi rozumím, jako větroňář mám na tohle lepší představivost :-)
Musím se ale doma podívat na klukovu 8FG, jestli to jde nevím. Ale podle mě je zdzd poměrně blízko pravdy - určitě bych tam nevnášel další mix, ale rovnou přiřadil camb na plyn (to jde) a pak by něco mohlo jít v menu D/R, kde se definují průběhy. Musím se ale podívat, jaká má v tomto 8FG omezení...

EDIT - nedalo mi to a krátce jsem se podíval do manuálu a asi to přeci jen takhle snadno nepůjde. Napadají mě dva postupy, jak to řešit, ale na to už musím mít v ruce vysílač, takže se k tomu dostanu nejdřiv večer a to kdoví jestli...

Jinak dotaz - létaš to jako palcovku anebo máš 8FG v pultu? V druhém případě je mi tvůj postup jasný, ale pokud jako palcovku, tak ti doporučuji zkusit se naučit používat na klapky ten boční otočný ovladač - po naučení je to dost logické :wink:

Díky, to je přesně co potřebuji, byl bych moc rád, kdyby si měl čas se na to kouknout. S Futabou se celkově seznamuji a na tomto jsem se zasekl. Vidím, že jako větroňář si dokážeš představit k čemu by to bylo dobré :wink:

zdzd píše:
warhawk píše:Asi generační rozdíly Zdeňku, my dva se fakt nemůžeme domluvit :lol:

A upravit přímo průběh camber v D/R? To na osmičce nejde?

Vidíš, D/R funkce mě nenapadla. Podívám se doma, ale nejsem si jist úspěchem.

zdzd píše:Taky mne napadá, jestli by to nešlo řešit spíše přes mix butterfly a plyn křivkou mixovat do brzd.

Zkoušel jsem a chová se to stejně jako CAMBER (ono je to principiálně tentýž mix, lišící se akorát ve znaméncích).
Celkově se mi nepodařilo do Butterfly ani do CAMBER nic přimixovat. Pokud tentýž mix jen na test přepnu třeba na motýla (VOP), funguje to dle předpokladu. Pokud jako slave zvolím BUTTERFLY nebo CAMBER, neděje se nic. Řekl bych, že narážím na limit rádia, případně někde dělám kardinální chybu ve výzkumu.
:)
zdzd

#1258 Příspěvek od zdzd »

A s parametrem LINK v mixech jsi si hrál?
tomashr

#1259 Příspěvek od tomashr »

warhawk píše:Díky, to je přesně co potřebuji, byl bych moc rád, kdyby si měl čas se na to kouknout. S Futabou se celkově seznamuji a na tomto jsem se zasekl. Vidím, že jako větroňář si dokážeš představit k čemu by to bylo dobré :wink:

No nechci ti brát iluze, ale já sice chápu cílový stav, ale požadovaná cesta k němu mi to popravdě přijde poněkud jako "pakárna" a osobně bych to prakticky jistě řešil letovým režimem... Nezapomeň, že letový režim lze sepnout i knyplem plynu - bude ti v jistém rozsahu ovládat klapky lineárně, ale když dojedeš třeba na 85% dráhy, tak se přepne režim na "speed", kdy ti zvedne klapky do odladěné polohy a přetrimuje VOP. Tohle mi přijde jako nejjednodušší a správné řešení.
Mě obecně připadá, že se dost lidí letových fází nějak bojí a tak raději vymýšlí všelijaké "geniální" mixy, čímž si strašně komplikují život, nejsi zdaleka první s nějakým podobným požadavkem...
zdzd

#1260 Příspěvek od zdzd »

Taky bych to tak dělal, ale nějak jsem se obával to navrhnout. Pořád touží po pětibodové křivce, jako by to chtěl měnit plynule.

Už jen doladění při záletu mi ale přijde jako siný opruz, neřkuli utrefit ty "správné" polohy za letu.

Doladit několik letových režimů a definované je používat považuji za mnohem snazší jak na nastavení, tak na použití.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“